juta87 21.06.06, 17:30 wiem ze to glupie ale slyszlam dwie wersje :/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ingeborg Re: jak czytac h&m 21.06.06, 17:33 hennes n' mauritz... ja mówię haem i nie zawracam sobie tym głowy Odpowiedz Link Zgłoś
rybka_18 Re: jak czytac h&m 21.06.06, 17:35 ja mówię ha i em, ale słyszałam wersje ha end em, ejcz end em... a tak btw to mój ulubiony sklep! :P Odpowiedz Link Zgłoś
e.m.i1 Re: jak czytac h&m 21.06.06, 17:35 Byla taki watek jakis rok temu:) Sa wersje ha end em, ha i em, ha em, mozna tez chodzic do hama :) W sklepie jak zamykaja to pan w glosniku mowi ha i em :) Odpowiedz Link Zgłoś
neskaj Re: jak czytac h&m 21.06.06, 17:39 A ja slyszalam wiele wersji, np ham, hom, haem, ha und em, hoem xD Odpowiedz Link Zgłoś
krambambulia Re: jak czytac h&m 21.06.06, 17:41 Ja mówię haen'em, ewentualnie hennes end małritz :) Odpowiedz Link Zgłoś
n_nicky Re: jak czytac h&m 21.06.06, 17:54 piszę to już z trzeci raz w ciągu roku, ale co tam ;)) po szwedzku (a to szwedzki sklep) Hennes og Mauritz, ew. H&M (H og M-'ho:em'). nie cierpię, gdy ktoś mówi w Polsce 'ha end em', dziwnie też brzmi 'ejdż end em'. Ja mówię 'haem'. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adriana Re: jak czytac h&m 21.06.06, 18:02 mowie "haem" i wiem ze jestem w mniejszosci ;) wiekszosc moich kolezanek mowi "haendem" Odpowiedz Link Zgłoś
tequilkuk Re: jak czytac h&m 21.06.06, 19:28 haendem jest jakies dziwne, ani to angielski ani polski... Imho ejchenem / ejchem jak chce sie po angielsku, haem po polsku a hoem jak po szwedzku. Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: jak czytac h&m 21.06.06, 18:18 jakbyś mnie obudziła w nocy to bym powiedziała haundem ale ponieważ koleżanki mają ze mnie polewkę, to staram się kontrolować i mówię haem :) Odpowiedz Link Zgłoś
elwee Re: jak czytac h&m 21.06.06, 18:35 Ja mówię "haem", ale słyszałam całkiem na serrio - po jakiemu? - "usz und em". A tak przy okazji - jak mówicie na Tally Weijl? Odpowiedz Link Zgłoś
zoe17 Re: jak czytac h&m 21.06.06, 18:49 A ja mówię "henes I moric". Taki kompromis. Odpowiedz Link Zgłoś
mimotka Re: jak czytac h&m 21.06.06, 19:20 ja mówię tak jak czytam po prostu, fonetycznie to brzmi "tejli łeil" :) ale nie wiem czy tak jest poprawnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: jak czytac h&m 22.06.06, 10:42 na pewno nie haendem [jako że jesteśmy w PL to mówię ha i em,do nieznajomości szwedzkiego rodowodu firmy przyznaję się bez bicia;)] Odpowiedz Link Zgłoś
kragmel Re: jak czytac h&m 22.06.06, 11:46 ha i em (a moja mama na reserved mówi rezerwat :) Odpowiedz Link Zgłoś
kate-gun Re: jak czytac h&m 22.06.06, 11:51 w polsce czytamy "h i m". tym bardziej, ze sami tak siebie nazywaja. Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: jak czytac h&m 22.06.06, 13:18 ja mowie z przyzwyczajenia ha und em pierwsze sklepy tej sieci odwiedzalam w niemczech i tak mi zostalo staram sie wprawdzie pamietac ze w PL to jest ha i em ale czasem wylatuje z glowy Odpowiedz Link Zgłoś
ala1986 Re: jak czytac h&m 22.06.06, 13:44 "ha i em" Chociaż sama mówiłam długo "ha end em" a to dlatego, że znaczek "&" to dla mnie (nawet po polsku) "end" :) Ale czyta się zawsze tak, jak w języku narodowym. Anglicy mówią "ejdż end em", Francuzi "asz e em"... Nie wiem jak to brzmi w oryginale, nie znam szwedzkiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
matya Re: jak czytac h&m 22.06.06, 13:54 po szwedzku z grubsza "ho ok em" ale oni mowia "hanes ok moric" (fonetycznie:)) jak juz napisala n_nicky Odpowiedz Link Zgłoś
h.e.r.m.i.o.n.a Re: jak czytac h&m 22.06.06, 14:58 To ja mam pytnie: jak czytać Cacharel? Odpowiedz Link Zgłoś