Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Gumowe bransoletki (?)

12.08.06, 01:01
    zauważyłam że spora liczba ludności nosi bransoletki gumowe zrowno kobiety
    jak i mężczyzni. Co one oznaczają?
    Obserwuj wątek
      • dakota77 Re: Gumowe bransoletki (?) 12.08.06, 01:19
        Zalezy od bransoletki:). Zwykle poparcie dla jakiejs akcji spolecznej czy charytatywnej. Dochod z ich
        sprzedazy przeznaczony jest zwykle naa jakis dobroczynny cel.
        • magdaksp Re: Gumowe bransoletki (?) 12.08.06, 01:32
          to juz nie jest modne:)
          • damaperversa Re: Gumowe bransoletki (?) 12.08.06, 09:42
            we wspieraniu wszelkich akcji charytatywnych nie chodzi o modę. pomocy udziela
            się z serca, a nie dlatego, ze w zamian dostanioemy kawałek plastiku.
            bransoletki silikonowe są wstrętne - to swoją drogą.
            kto jednak powiedzial, ze trzeba je nosic?
            • speer Re: Gumowe bransoletki (?) 12.08.06, 10:05
              Ja mam dwie opaski silikonowe, ktore od czasu do czasu zakladam, najczesciej
              obie naraz.
              Jedna zolta z flaga Brazyli, dostalem ja w prezencie, druga zielona z napisem
              Spieprzaj dziadu.
          • hratli Re: Gumowe bransoletki (?) 12.08.06, 10:16
            chyba nie we wszystkich przypadkach chodzi o mode. czesc z tych bransoletek
            mialo/ma jakis sens
            • kragmel Re: Gumowe bransoletki (?) 12.08.06, 10:22
              hratli napisała:

> chyba nie we wszystkich przypadkach chodzi o mode. czesc z tych bransoletek
              > mialo/ma jakis sens

ale nie ma sensu ich noszenie. można kupując wesprzeć szczytny cel, a potem
              silikonową bransoletkę schować do szuflady i czekać na wnuki (które będą tym
              zabytkiem szpanować przed kolegami).

w wawie widzę je teraz sporadycznie, ale podczas openera faktycznie mnóstwo
              ludzi przebywających wtedy w trójmieście je nosiło.
            • asiawoodstock Re: Gumowe bransoletki (?) 12.08.06, 10:24
              Moi znajomi noszą pomarańczowe z napisem : "SPIEPRZAJ DZIADU" lub biało-
              czerwone z napisem: "poznański czerwiec '56" (lub podobnie).
          • magdaksp Re: Gumowe bransoletki (?) 12.08.06, 12:30
            piszac ze nie sa modne mialam na mysli to ze w zeszlym roku co druga osoba je
            nosila awtym jakos juz ich tak nie widac.uwazam ze taka bransoletka to fajna
            zacheta do pomagania.mozesz byc modny i tym samym pomoc.ja kupilam tę z npisem
            zbieram wode pah.pozatym najbardziej wkurzajace bylo to ze nawet umnie pod domem
            wkiosku byly takie barnsoletki ktore nie mialy na celu zadnej pomocy.
      • lunalovelight Re: Gumowe bransoletki (?) 12.08.06, 11:52
        ja nosze jedna czasem, biala, ktora byla kiedys w elle. nosze, bo czasem pasuje
        do bialych kolczykow i np. bialego nadruku na ciemnobrazowej koszulce, nie ma
        dla mnie zadnego znaczenia zgodnego z jej preznaczeniem (obnoszenie sie ze
        wspieraniem fundacji dzieci ulicy bodajze).
      • anita_kowalska Re: Gumowe bransoletki (?) 12.08.06, 12:10
        Zależy jakiego są koloru.
        Różowe oznaczają walkę z rakiem - nosiła je Jolanta i Ola Kwaśniewskie
        Czarne są symbolem żałoby- widnieje na ręku Otylii Jędrzejczak po utracie brata
        Biała oznacza wsparcie dla krajów Afryki- nosi ją Krzysztof Koczorowski
        Niebieska pomaga w zbiórce pieniędzy na wodę dla biednych regionów świata
        Ostatnio powstało wiele podróbek różnych kolorów nie wiadomo po co i na co komu...
        • eve.e Re: Gumowe bransoletki (?) 12.08.06, 12:26
          Żółta fundacji Armstronga (nie wiem, czy nie przekręciłam nazwiska) - walka z
          nowotworem.
          Biało-czarna - Stand up & speak up - przeciwko rasizmowi, o ile się nie mylę.
          • yavanna86 Re: Gumowe bransoletki (?) 12.08.06, 12:56
            największy szał na nie był w zeszłym roku...teraz już jakby zniknęły.
            w sumie nie są wybitnie urodziwe,to taki mniej więcej symbol jak różowa
            wstążeczka Avonu czy inne z okazji innych akcji wpięte w ubranie...
            natomiast kompletnie nie rozumiem kupowania chińskich podrób-nie dość,że ohydne
            kolory i wykończenie,to jeszcze niczemu to nie służy...a bransoletka PAH-u,którą
            też mam,kosztowała całe 5 zł,chyba można sobie na taki wydatek pozwolić,jeśli
            ktoś chce to traktować jako ozdobę,a nie tylko udział w akcji wspomagającej coś
            tam..
      • ragazza_beti Re: Gumowe bransoletki (?) 12.08.06, 12:59
        Smutne jest to, że bransoletka w sklepie kosztuje ok 5 zł i jeśli była w gazecie
        to cena gazety była o ok 5 zł wyższa a ze sprzedaży jednej takiej gumowej opaski
        na szczytny cel szło tylko 5 gr
      • cioccolato_bianco Re: Gumowe bransoletki (?) 12.08.06, 13:24
        to bylo modne rok temu :) rozne branzoletki oznaczaja rozne rzeczy. zaczelo sie
        od akcji charytatywnych a skonczylo na dolaczaniu tych gumek do kolorowych
        gazetek i sprzedawania ich na straganach po 5 pln komplet.
        • apfel27 Re: branSoletki 17.08.06, 19:55
          sorry, ale mnie wkurza jak ktos mowi lub pisze branzoletka:)
      • foamclene Re: Gumowe bransoletki (?) 12.08.06, 14:15
        moja jest jednoznaczna
        pomaranczowa z cytatem "spieprzaj dziadu"

jest symbolem grajdolu i zadupia mentalnego jakim jest nasz ukochany kraj jak
        mawia sasnal ;)
        • foamclene Re: Gumowe bransoletki (?) 12.08.06, 14:17
          pomaranczowa autorstwa samego slawnego jasia, ktorego owe opaski o malo nie
          doprowadzily do emigracji ;)
      • nancy08 Re: Gumowe bransoletki (?) 12.08.06, 22:31
        Ja mam czarno-białą, symbol walki z rasizmem i nie traktuję jej jako "ozdoby"
        ani "biżuterii". Noszę ją, aby wyrazić swoje poparcie dla tej idei. Ot, co.
        • speer Re: Gumowe bransoletki (?) 17.08.06, 19:38
          widzialem ostatnio kasjerke w sklepie z taka branzoletka... zolta z napisem
          Twoj Styl...

no coz :-)
      • hotally jeszcze noszę 17.08.06, 19:50
        przewlekaną granatowo- białą.... z Mistrzostw świata , pamiątka z meczu
        Argentyna- Serbia

Nosiłam białą: pomoc dzieciom z ulicy (akcja chyba elle) i pomarańczową
        "spieprzaj dziadu"
      • kiciula1 Re: Gumowe bransoletki (?) 17.08.06, 21:38
        a różowa co oznacza?
        • miska_malcova Re: Gumowe bransoletki (?) 17.08.06, 21:47
          nie nosiłam, nie nosze i nosić nie zamierzam
          • rzesa20 Re: Gumowe bransoletki (?) 17.08.06, 23:37
            ja tak samo jak Miśka:)
            • rouge_et_blanc Zaczęło się od fundacji Lance'a Armstronga.... 18.08.06, 12:55
              ...Live Strong, którą założył po wygraniu walki z nowotworem. Potem, gdy
              zauważono, że bransoletki "z przesłaniem" stają się popularne, inne organizacje
              zaczęły takowe wydawać. Niestety po jakimś czasie modne stały się po prostu same
              bransoletki z nic nie znaczącymi napisami. Osobiście uważam, że jeśli za opaską
              stoi jakiś cel wyższy to jest to bardzo fajna rzecz. Jeżeli za nią nie stoi nic
              to bransoletka jest po prostu tandetna...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka