Dodaj do ulubionych

oparzenie!!!!!!!!!!!!

25.02.11, 17:59
Witam wiem że to nie jest forum o oparzeniach ale tam nie uzyskałam odpowiedzi dlatego piszę tutaj! 08.02.11 moja córka15mc oparzyła sobie rączkę gorącą wodą. W szpitalu założyli nam opatrunek z dermazinu. Następnego dnia oczyścili oparzenie(oparzenie oceniono na IIa i IIb) i założyli opatrunek aquacel Ag i ten opatrunek miała do wczoraj czyli 2 tygodnie(przez tydzień opatrunki zmieniali w szpitalu po wypisie jeździlismy na opatrunki do paradni przyszpitalnej). Wczoraj byliśmy na kontroli i opatrunek z aquacel Ag odpadł i został nam niewielki strupek 1cm/0,5cm. Resztę skóry jest różowe. Pani dr kazała smarować alantanem na to gaza i cienko bandaż. I tak zrobiliśmy wieczorem przemyłam skórę żelem do kąpieli co kąpię małą posmarowałam alantanem i tak było do rana. Rano jak zdjęłam opatrunek to na skórze były takie małe czerwone krosteczki, domyślam się że to uczulenie. Znajoma farmaceutka poleciła mi tran w płynie bezsmakowy do smarowania. Mówi że to natłuszcza i ma witaminy naturalnego pochodzenia więc nie powinien uczulać ona smarowała swojej córce po zejściu strupa z oparzenia.
I teraz moje pytanie: czy ktoś słyszał o takim zastosowaniu tranu? Czy może jakąś inną maść zastosować? Jak inną to jaką?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • betty-226 Re: oparzenie!!!!!!!!!!!! 14.03.11, 12:26
      Nie słyszałam o takim zastosowaniu tranu. Ale brzmi logicznie.
      Poza tym wszelkie maści z alantoiną, witaminami. Linomag? My na wszelkie skórne sprawy mamy maść robioną na recepturę - cholesterolową z witaminami właśnie.
    • ewa2233 Re: oparzenie!!!!!!!!!!!! 28.04.11, 11:25
      Kiedy byłam poparzona stosowałam tylko ciekłą parafinę, ale to było bardzo dawno temu. Teraz na pewno stosowałabym też kolagen. Wyczytałam, że na oparzenia na ciele stosuje się kolagen silver. No i trzeba pamiętać, że żel ten stosuje się na wilgotną skórę.
    • 1mzeta Re: oparzenie!!!!!!!!!!!! 30.07.11, 22:42
      Bardzo dawno temu obiło mi się o uszy takie zastosowanie tranu.
    • goro193 Re: oparzenie!!!!!!!!!!!! 17.05.16, 08:46
      moja kuzynka swojego 14 miesięcznego synka uratowała przed bliznami za pomocą Laminine
      lamininedlazycia.blogspot.com/2016/03/laminine-oparzenia-ii-stopnia-dziecko.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka