Dodaj do ulubionych

Belek - prośba o informacje

29.03.12, 11:46
Czy ktos może mi coś ciekawego napisac o Belek?
Jadę tam we wrześniu i nie chciałabym tylko siedziec w hotelu.
Będe w hotelu Club Asteria a więc na uboczu. Wiem, że niedaleko obok hotelu jest rzeka. Ciekawi mnie czy są tam ciekawe tereny do spacerowania.. tzn w okolicach hotelu, rzeki i jak daleko jest do centrum miasta?? Jaka komunikacja (dolmusze?)..
Zastanawia mnie też czy po tej rzece pływaja jakies stateczki wycieczkowe i można skorzystać z jakiegos rejsiku jak np na rzece Dalyan.. i czy np żyją tam tez zółwie Careta careta??
Gdzie warto pojechac z Belek na własna reke?? Chodzi mi o najbliższą okolice jak np Side..
Dalsze fakultety wykupie w biurze. Będę wdzięczna za wszelkiego rodzaju sugestie i informacje. Z góry dziekuje i pozdrawiam :))
Obserwuj wątek
    • simon_r Re: Belek - prośba o informacje 29.03.12, 14:28
      Ciekawego o Belek to raczej wiele napisać się nie da....
      Club Asteria mieści się w Kumkoy a więc kawałek od Belek. Jeśli okolica Kumkoy jest podobna do tej po drugiej stronie Belek to wygląda ona tak -> zdjęcia z hotelu Paraiso Verde w Belek

Na szczęście można tam tanio wypożyczyć samochód :)
      A gdzie dojechać to sobie poczytaj TUTAJ
      • simon_r Re: Belek - prośba o informacje 29.03.12, 14:28
        Link do TUTAJ :)
      • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 29.03.12, 14:36
        OO z tym wypożyczeniem auta to super sprawa.. szczerze mówiąc jakos o tym nie pomyślałam.. Nie wiem czemu ale myslałam, że w Turcji lepiej nie wypożyczac auta.
        A pamietasz może ile za dzień chcą za takie auto i cos na temat ubezpieczenia?? Bede wdzięczna :))
        • simon_r Re: Belek - prośba o informacje 29.03.12, 14:38
          Ceny oczywiście zależą od sezonu i pojazdu. Najtańsze autko można mieć już od 21euro/dzień ale to trzeba sobie załatwić przez internet w Antalyi. W Belek zapłacisz ok. 30 euro.
          • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 29.03.12, 15:37
            OO to wcale nie tak zle :))
    • Gość: rumianek Re: Belek - prośba o informacje IP: *.jjs.pl 29.03.12, 17:42
      Atrakcje w Belek to pola golfowe, w Kaya Eagles Golf są organizowane kursy dla początkujących. Jest też park wodny z delfinarium Troy Aqua, w centrum jest ładna podświetlone nocą kaskadowe fontanny. Pomiędzy Kadriye i Belek znajduje się Park Tolerancji (naprzeciwko Hotelu Melissa Garden). Znajduje się tu kościół, synagoga oraz meczet, park jest otwarty codziennie do 18:00. Na plażach przy odrobinie szczęścia możemy zobaczyć żółwie morskie, które składają tutaj swoje jajka. Niedaleko Belek w Kadriye odbywa się co wtorek bazar. Na rzece Kporu Cayi są organizowane raftingi.
      • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 30.03.12, 10:56
        Dziękuje za informacje :))
        Pola golfowe raczej mnie nie interesują. Park wodny z delfinarium chetnie odwiedze...
        Do Meczetu czy Synagogi tez chętnie zajrze. Widzę, ze nie ma tu zbyt wielu atrakcji i trzeba sie bedzie poza Belek gdzieś wybrać albo więcej czasu spędzic w hotelu i na plażowaniu :)
        Tak czy owak nastawie sie chyba na 2-3 ciekawe fakultety z Kapadocją włącznie..
        Może jeszcze ktoś cos podpowie??
        • Gość: rumianek Re: Belek - prośba o informacje IP: *.jjs.pl 30.03.12, 12:15
          W samym Belek nie ma wiele bo to miasteczko turystyczne z luksusowymi hotelam, ale w pobliżu jest sporo atrakcji. Po pierwsze Kaleci i portem, muzeum archeologiczne w Antalyi ewentualnie wodospad Dudene. 20km od Belek jest Perge, najlepiej zachowane starożytne rzymskie miasto w tym rejonie. 15km od Belek jest z kolei najlepiej zachowany rzymski amfiteatr w Apendos gdzie odbywają się wieczorami koncerty. Nie jest też daleko do wodospadów na rzece Manavgat (można wykupić rejs stateczkiem) i starożytnego Side z antycznym teatrem, agorą i świątynią Apola na brzegiem morza.
          • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 30.03.12, 14:47
            OO to juz mi sie coraz bardziej podoba :)) Wiesz może jakie tam sa drogi (chodzi mi o ich jakość) ? Jak z bezpieczeństwem na drogach? Warto wynając auto i wszędzie tam pojechać? Jakie ceny benzyny? Czy lepiej z wycieczka fakultatywną?
            A może w niektóre miejsca lepiej pojechac dolmuszem?? Które?
            • Gość: rumianek Re: Belek - prośba o informacje IP: *.jjs.pl 30.03.12, 15:14
              drogi dłuuuużo leprze niż Pilskie, absolutni bezpiecznie, bezana w prawdzie dochodzi już w Turcji do 8 zł za litr, ale jeśli jest was więcej niż dwoje to oczywiście, że się opłaca, jeśli tylko dwójka to może skuter jest lepszym rozwiązaniem. Po trzecie możecie też, dojechać dolmusem do głównej drogi i z stamtąd dostać się do Alanyi autobusem (35minut trwa cala podróż), autobusy i dolmusze zatrzymują się na machanie jak na stopa. W podobny sposób dostaniecie się tanio, szybko i łatwo do Mangavatu, a stamtąd domusem do Side. Ale jak wolicie prostsze rozwiązania to wynajmijcie auto. Możesz spytać o ceny w wypożyczalni w Belek Afriego mailowo afri@belekrentacar.com, na pewno jednak uzyskasz atrakcyjniejsze ceny za wynajem w Antalyi.
              • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 30.03.12, 15:25
                OO to super :)) Może rzeczywiście warto wynając auto chocby na 2 dni i troszke sie przejechac samemu. Będzie nas dwoje no chyba, że uda sie jeszcze kogos dobrac ze współwczasowiczów.. Ale to juz mniejszy problem..
                No może i w Antalyi lepsze ceny ale ja bede w Belek i jak juz to stamtąd bym wynajmowała..
                Juz tam nie chodzi o te kilka złotych, wkońcu na wczasach bede :))
                Dzięki za te wszystkie cenne rady, napewno skorzystam :))
                Lubie na wczasy jechac przygotowana.. a nie później sie motać i tracic czas.. a tak juz mniej więcej bede wiedziała czego chce :)) Zreszta biore laptopa bo w hotelu jest WiFi za free wiec zawsze mozna jeszcze dopytac, czy szybko cos znaleźć albo doczytac na forum :))
                • Gość: rumianek Re: Belek - prośba o informacje IP: *.jjs.pl 30.03.12, 15:53
                  To jak decydujecie się na samochód, to może jeszcze zwiedzicie Antalya Termessos to starożytne ruiny miasta, położone w górach, malownicze widoki rozciągają się z ruin teatru, mało kto tam dociera. W sumie 90km jest też z Belek do Alanyi gdzie warto zwiedzić port i ruiny zamku na wzgórzu-Kale, są też stocznie seldżuckie i grota Damlatas.
                  • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 30.03.12, 15:59
                    Jeszcze raz dziękuje Ci za te wszystkie cenne rady a wiesz może czy w wynajmowanych autach jest nawigacja??? Czy lepiej zaopatrzyc sie w porządną mape???
                    • Gość: rumianek Re: Belek - prośba o informacje IP: *.jjs.pl 30.03.12, 16:22
                      w międzynarodowych sieciach jest na pewno, w prywatnych wypożyczalniach (a tylko takie są w Belek) wątpię, ale kompletnie Ci to GPS nie będzie potrzebne, droga w wymienionych kierunkach jest prosta i bardzo dobrze oznakowana. Nie ma szans się zgubić.
                      • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 30.03.12, 17:29

• Gość: Walduś Re: Belek - prośba o informacje IP: *.rzeszow.vectranet.pl 30.03.12, 18:13
                          Kasia!Ale musisz potwierdzać to co już wiesz.Belek to ogólnie bezdupie.Ale za to spokojne.Trochę daleko do "autostrady"którą wszędzie można dojechać.Dolmusze śmigają co chwilę.Tylko nie drap się przypadkiem lewą ręką za prawym uchem,bo zrozumią,że chcesz jechać i jeszcze jaki karambol będzie.Ale na tym bezdupiu nawet,można spokojnie wypocząć.Może w tenisa albo innego pink-ponga się nauczysz.Rzeka ciekawa.Jak nie leje w górach to czyściutka.Można brodzić z nudów w górę(ale bardzo rwąca z wodospadami),ale lepiej jechać na spływ.Jak byś chciała to od miejsca gdzie zaczynają spływ jest starorzymski szlak do ruin rzymskiej twierdzy w górach.Po drodze piękne mosty,widoki alpejskich gór,no ale to "kawałek"jednak,a tam w lektyce nie noszą.Choć kto wie!?Poprzednicy napisali,co i jak,oraz w którym kierunku się udać,aby coś zobaczyć.Zadne GPS-y nie są potrzebne.Nie sposób się zgubić.Zapomnieli tylko,że blisko do krzyżówki i postoju na kierunek przez Bycze Góry Kapadocja.Koniecznie.Ale minimum dwa dni.Można skuter albo motocykl.Tylko i spodnie jakieś.Przydadzą się w Kapadocji ,bo tam nie będziesz przeca świecić w podchodach i jamach stringami.A na bliskie przejazdy skuterkiem to owadów nie nałowisz w niewymowne okolice.Jak by się jakaś pszczoła trafiła,no to nieszczęście gotowe jak użre.Hej.
                          • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 30.03.12, 20:17
                            Walduś!! Oczywiście, że potwierdzam, że to zadupie. I bardzo dobrze!! Przynajmniej odpoczne w miłej i sielskiej atmosferze bez wielkomiejskich hałasów. Że do autostrady daleko? Też bardzo dobrze, przynajmniej uwskutecznie spacery :))
                            W tenisa grac nie umiem ani w żadnego ping ponga, co najwyżej w babingtona. Intryguje mnie ta rzeka niedaleko hotelu. Chetnie poszłabym w tym kierunku... ale boje sie że mnie jacyś tam piraci porwą i zgubie droge :( Mówisz, że bez GPSu dam rade? A jak jednak zabłądze i zamiast do Kapadocji trafie w kieleckie to co wtedy? Przenocujesz biedną sierotke? Co to droge zgubiła? A stringami sie nie przejmuj takowych nie nosze... co najwyzej babcine pantalony (hihi)
                            • Gość: Walduś Re: Belek - prośba o informacje IP: *.rzeszow.vectranet.pl 30.03.12, 22:48
                              Zadupie zadupiem,ale cicho i spokój,bez gwaru Alanii czy nawet Side.Ale polecam Side.Jeszcze kolumny stoją,malutka miejscowość ale z bogatą historią,zabytkową aleją z czasów kiedy było centrum handlu niewolnikami.Uważaj żeby cię nie sprzedali.Warto być i zobaczyć.Niedaleko.Rzeka wbrew pozorom dobra na spływ wyżej w górach.Na spacerki raczej nie.To dzika górska rzeka ,rwąca ale z atrakcjami.Porwać to tam nie porwą,ale kto wie,jasyr też możliwy.Brodzenie w niej niebezpieczne.Być może nauczysz się grać w coś tam,a nie tylko machania patelnią sorry paletką.Chyba jednak nie zabłądzisz.A jakby co to na mnie zawsze można liczyć.Zresztą z Kapadocji musowo okrężną chyba drogą przez Kaukaz.Trochę by ci zeszło,daleko,niebezpiecznie,ale masz doświadczenie to pewno nie zginiesz.Polecam Kapadację.
                              • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 01.04.12, 08:16
                                No właśnie fajnie, że zadupie ... bedzie sielsko i anielsko :)
                                Spływy nie bardzo mnie interesuja jak juz to jakies rejsiki stateczkiem gdzie to sie pokąpać w fajnych zatoczkach można.. Ale to juz chyba Zielony Kanion tak ma o ile sie zdążyłam zorientować.. Mówisz Side to mała mieścina ze starożytnymi kolumnami? No to fajnie tam będzie pospacerowac :)) Ponoć niedaleko tez jest jakis rzymski teatr dobrze zachowany - chetnie sie tam wybiore..
                                Machać patelnią raczej nie będę. Co najwyżej moge ci ząbki nią porachować jak chcesz??Raczej nie biore udziału w animacjach.. Co najwyżej lubie gdzies z boczku sie poprzyglądać :)) W Turcji mają świetne wieczorne animacje. Egipt w tym temacie może sie schować.. Przynajmniej tam wszedzie gdzie byłam do tej pory Turcja wygrywa (Armonia). Zobaczymy jak bedzie tym razem.
                                Może jednak wybierzesz sie jesienią do Turcji????
                                • Gość: rumianek Re: Belek - prośba o informacje IP: *.jjs.pl 01.04.12, 09:22
                                  Jak stateczek to nie tylko zielony kanion Tu o zatoczki trudno będzie:) ale na morzu albo z Side albo z Antalyi możesz wybrać się na całodniowy rejs z lanczem na pokładzie w cenie, jeśli wykupisz tą wycieczkę w burze polskim za 15 euro organizują tez wycieczki z Belek www.alanyaonline.pl/ prowadzi go pani Agata bardzo aktywna i pomocna na tym forum. Możecie też u nich wykupić wycieczkę dwudniowa do Kapadocji z polskim przewodnikiem z noclegiem i HB oraz biletami wstępu za 40 euro. www.alanyaonline.pl/
                                • Gość: rumianek Re: Belek - prośba o informacje IP: *.jjs.pl 01.04.12, 09:42
                                  Teatr grecki jest w Side, wszystkie ruiny są w samym mieście. Polecam dla zachęty film Podróże TV o Side
                                  www.youtube.com/watch?v=-rsUPt81e1Y
                                • Gość: Walduś Re: Belek - prośba o informacje IP: *.rzeszow.vectranet.pl 01.04.12, 09:46
                                  Bez przesady.Jak zaliczysz Kapadocję i jeszcze jeden fakultet to jak dla Ciebie aż nadto,będziesz miała powody ,aby tam wrócić..Podaruj sobie ten kanion.Chyba że spływ.Jest opcja wycieczkowa typu,rejs do Side od wodospad Manavgat do starego portu w Side całodniowa.Tam możesz poskakać sobie do woli z górnego pokładu.Na ląd nie schodzą w Side.Za to pełna wyżerka,all,tańce brzucha i występy,obiadek z pstrąga na plaży przy ujściu rzeki,zobaczysz żółwie,wodospad ,a może nawet delfiny.Polecam,byłem i sobie chwalę.Warto do Side na dzień pospacerować.Ruiny amfiteatru też są,ale czynny rzymski to tylko w pobliskim Aspendos.Było dużo moich fotek z tych podróży,ale polikwidowałem.Kto chciał to oglądnął,mogę podesłać.
                                  • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 01.04.12, 09:58
                                    Dlaczego podarować sobie kanion? Ja lubie takie kameralne wycieczki :))
                                    • Gość: Walduś Re: Belek - prośba o informacje IP: *.rzeszow.vectranet.pl 01.04.12, 10:33
                                      Każdy ma swoje upodobania.Osobiście jeśli kanion to wolał bym kanion Dymczay połączony z przejazdem górskimi bezdrożami, lub rafting też kanion z atrakcjami.Zamiast zielonego wolał bym rejs wodospad Side.Ale to kwestia co kto lubi.Czasami trzeba lubić co się już ma,a nie to co by się chciało.I tak nie zdążysz,ale wybór masz,ja musiałem być kilka razy,aby wszystkie tamtejsze atrakcje zobaczyć.Nie podniecaj się tymi żółwiami.Złośliwie skrzeczą jak się je złapie,no i na paznokcie trzeba uważać o palcu nie wspomnę.Moja ślubna coś na ten temat wie więcej,w każdym razie nie nauczyła go mówić po naszemu,ale i tak był kulturalny ,że za narząd powonienia nie złapał.Oczywiście mowa o tych ogrodowych, co tam pewno się szwendają.
                                      • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 02.04.12, 10:54
                                        W kazdym bądź razie ja należę do tych bardziej wygodnickich.. ale jak trzeba to tez daje rade np Wąwóz Samaria na Krecie :)).. Lubie zwiedzać ale nie lubie wkładac w to za wiele wysiłku.. Lubię rekreacyjne przejażdżki, rejsy połączone z niezbyt męczącymi spacerami.. lubie podziwiac krajobrazy i ogladać różne ciekawostki jakie zostawili nam nasi przodkowie :))
                                        Lubie przejażdżki samochodem w urokliwe okolice..
                                        Myślę, że tegoroczna Turcja i Hotel w Belek spełnią moje oczekiwania.. Wybrałam super hotel w wielkim ogrodzie z piękną plaża, wspomnianymi żółwiami na wolności. A i fakultety wybiore pod kątem moich oczekiwań.. napewno 2-dniowa Kapadocja (mam nadzieje, że przezyje ten maraton).. i wspomniany Zielony Kanion.. Pobliskie rewelacje to zdecyduje na miejscu... co samochodem a co ewentualnie trzecim fakultetem..
                                        Zamówiłam juz dwie mapy Riwiery wiece wczesniej przestudiuje trase i ciekawostki znajdujące się po drodze :))
              • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 31.03.12, 14:36
                Rumianek jeszcze jedno pytanie odnośnie wypożyczenia auta. Czy jest taka możliwość, że zamówie np przez internet w Antalyi i podstawia mi pod hotel? A potem pod hotelem zostawie i odbiorą?? Czy trzeba sie samemu fatygowac? Znasz stronki na których mozna zamawiać??
                • Gość: rumianek Re: Belek - prośba o informacje IP: *.jjs.pl 31.03.12, 15:58
                  Dobrze kombinujesz:) jest taka możliwość, ale taka usługa jest inkasowana dodatkowo, a w związku z tym nie wiem czy cena wynajmu będzie nadal atrakcyjna. Sprawdź tu www.kosturrent.com/en/rent-a-car-haberleri/18/antalya-airport-belek-transfer.html
                  Lokalne wypożyczalnie samochodów w Belek znajdziesz w hotelach: Justiniano Girisi, Tatbeach Golf Hotel, Hotel Justiniano Girisi wszystkie znajdują się w centrum Belek. Ceny dość wysokie od £ 18.51 do £ 46.62 za dzień. Tu masz możliwość porównania cen z wypożyczalni w Belek turkey.rentalcargroup.com/Belek_DownTown.htm
                  Niedaleko centrum Belek jest też przedstawicielstwo europcar www.europcar.co.uk/car-hire-BELEK.html
                  Pod względem wynajmu samochodu Belek nie jest najlepszym wyborem.
                  • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 31.03.12, 17:27
                    OO nie jest tak źle.. już za 100 pare dolarów dało by sie jakiegos Peugeota wynając na 3 dni :))
                    • Gość: Walduś Re: Belek - prośba o informacje IP: *.rzeszow.vectranet.pl 31.03.12, 18:20
                      Dało by się dało.Tylko po co kombinować w Belek.Jedz do Alanii czy Antalii,tam wypożyczalni jak ulęgałek.Taniej,można na gaz,bo benzyna droga,a przy okazji zwiedzisz.W jedną i drugą stronę dojedziesz dolmuszem lub z kimś co się tam z pewnością wybiera.Istotne!!!Sprawdz ubezpieczenie bo z tym różnie bywa,mogą być kłopoty.
                      • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 01.04.12, 08:02
                        Wiem Walduś wiem, ze trzeba zwracać uwage na ubezpieczenie. Kurcze tylko jak ja sie dogadam, z miejscowymi?? Az taka biegła w językach to ja nie jestem.. a tu trzeba szczegółowo gadać.. Oj wyjdzie na to, że wynajme u rezydenta i słono przepłace..
                        • Gość: rumianek Re: Belek - prośba o informacje IP: *.jjs.pl 01.04.12, 09:34
                          Nie u rezydenta tylko przez internet, z tłumaczeniem w języku polskim. Albo poproś panią Agatę Z bura Alanya Onlne o pomoc, jest bardzo pomocna bezinteresownie. Możesz skontaktować się z nią mailowo, na gg lub zadzwonić www.alanyaonline.pl/kontakt. Nie warto przepłacać i nie bój się, ze się nie dogadasz. Nie bój się dogadasz się, sprawdź tylko w necie jaki rodzaj ubezpieczenia Ciebie interesuje, podkreśl te punkty najważniejsze na wydrukowanym z netu ubezpieczeniu (przy pomocy tłumacza przeczytaj, a na wersji anglojęzycznej zaznacz konkretne wersy) i z tym idź do wypożyczalni i sprawdź czy ich ubezpieczenia to samo zawierają. Już też nie przesadzajmy, że na 3 dni wypoczwarzy samochód na trasie Antalya Belek Side Alanya ryzykujesz stłuczką czy czymkolwiek:)
                          • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 01.04.12, 09:57
                            Bardzo dziękuje za te wszystkie informacje.. Napewno beda przydatne :))
      • Gość: gosia Re: Belek - prośba o informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.14, 14:07
        Witam, z zaciekawieniem czytam twoje wpisy na forum i bardzo zainteresiwal mnie Park Tolerancji. probowalam szukac na Google Earth, ale nie udalo mnie sie znalezc niestety :-( Znalazlam hotel Mellisa Garden ale na przeciwko nie ma zadnych zabudowan wskazujacych, ze to ten park.
        Czy mozesz mi pomoc zlokalizowac dokladniej gdzie tego szukac ? Jechales tam wynajetym samochodem ? I jeszcze jedno - pisales tez o bazarze w Kadriye - warto tam pojechac akurat na ten bazar ? Jakies regionalne wyroby czy tylko owoce i jedzenie dla lokalnych mieszkancow ?
        Bardzo dziekuje za odpowiedz, ktora mam nadzieje nadejdzie.
        Mozesz pisac na : giani07@wp.pl
        Pozdrawiam
        gosia
    • Gość: Walduś Re: Belek - prośba o informacje IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.04.12, 18:59
      @Kasia!
      Na moim fotoforum przed chwilą dodałem jest 10 zdjęć poglądowych tam gdzie powinnaś się wybrać.Trochę bardziej priv,ale nie chciałem Ci ładować w poczcie.Z ubiegłego roku.Jak oglądniesz to moment wykasuję.Kapadocja,Side,Manavgat,Może się wybierzesz.Ja zrezygnowałem dziś z wyjazdu.Siła wyższa.Czekam co dalej i kibicuję innym.
      • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 04.04.12, 21:13
        Waldus! Super fotki, normalnie juz sie doczekac nie moge tego wyjazdu. Dziś doszły mapki Riwiery więc zaczełam przeglądać powoli.. Cos mi się wydaje, że ta przygoda z Turcją potrwa dłużej.. teraz dopiero zaczynam nabierac apetytu :)).. Zobaczymy co z tego wyrośnie..
        • Gość: Walduś Re: Belek - prośba o informacje IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.04.12, 21:44
          No to wycinam.Były dla Ciebie,a ktoś tam podgląda.
          • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 05.04.12, 09:22
            Po bardzo wstepnej analizie mapek, które wczoraj dostałam widze, że na wysokości Side i Manavgatu jest sporo ciekawych miejsc do zwiedzenia. Przynajmniej tak wynika z oznakowań na mapie. Pewnie w jeden dzień ciężko byłoby to wszystko objechac? A i pewnie nie wszystkie miejsca warte sa uwagi. Moze ma ktos rozeznanie w temacie i podpowie gdzie warto podjechać w tym rejonie? Chodzi mi konkretnie o okolice od Side i Manavgat w góre po Ormane i Kizildag (patrząc na mape oczywiście)..
            Drugi rejon, który mnie zainteresował to w drugą strone od Belek: Aspendos, Sillion i Perge. (Nie wiem czy dobrze odczytuje nazwy). Tam widze, że jest bliżej z Belek i pewnie w jeden dzień spokojnie objade? Albo i nawet w pół dnia?
            • Gość: Walduś. Re: Belek - prośba o informacje IP: *.rzeszow.vectranet.pl 05.04.12, 10:19
              Podesłałem Ci mapki na poczte.Takie prawdziwe,nie turystyczne.Nie wszystko warto.W jeden dzień to sobie możesz wiesz co!?Ja tam byłem kilka razy i tak nie wszystko "zaliczyłem".Side Manavgat(wodospad) jeden dzien utartym szlakiem z rejsem.W górę nie ma co się pchać.Podobne widoki czy zabytki w Alanyi.Weż sobie jeep safari,obwiozą Cie po okolicznych górach,może i zaporę Dymczay zaliczysz.Sa różne programy.Aspendos i Perge też sobie możesz podarować.Lepsze ruiny widziałąś już w Turcji.Tyle że Aspendos jest czynne,możesz wybrać się wieczorem na koncert,to blisko.Popatrz też na kilometry na mapie od-do,więc pół dnia to możesz sobie zaliczyć samo Side,Już Alanya to minimum jeden dzień,a jakby twierdza to i tego mało.Najlepiej w piatek,jest bazar.A wybierz się raz na tour city.Odbywaja się w niedzielę zazwyczaj.Nie wiem tylko czy możliwe to z Belek.Ja miałem za frico.Głównym programem jest złoto i skóry z pokazami mody.Ale zdażysz zwiedzic galopem i arbuzowy wodospad i ten drugi w parku,Side i może nawet o Perge czy Side zawadzą.Bardzo forsowna i w biegu.Lepiej już opcje dolmusz lub jakomś wypożyczonym.
              • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 05.04.12, 10:39
                No toś mi teraz powiedział Walduś! Każesz mi na city tour jechac a ja tak chciałam coś sama.. jakims autkiem sie przejechac:((
                Mapki oczywiście doszły na poczte - dzięki.
                Safari to nie wiem.. wytrzęśli mnie kiedyś w jeppach na La Gomerze i od tej pory nabawiłam sie choroby lokomocyjnej na jeppy.. Tak, że chyba sobie daruje.. podobnie jak wszelkiego typu raftingi, spływy itd..
                A odległości tam jakie? Ile może byc z Antalyi do Alany np? 100 - 120 km?
                Więc w te rejony co pisałam chyba nie więcej? A nie mam zamiaru oczywiście podjeżdżać pod każde miejsce pod drodze tylko w co ciekawsze.. Ale piszesz, że wszystko podobne.. to ja już nie wiem :((
                • Gość: rumianek Re: Belek - prośba o informacje IP: *.jjs.pl 05.04.12, 10:50
                  Sama oceń czy Perge i Aspendos warto. Tyle filmów w necie, zażyj zobacz i oceń. Przecież każda ocena jest subiektywna.
                  www.youtube.com/watch?v=fjQC6-FVgJE&feature=fvst
                  • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 05.04.12, 11:16
                    Myślę, że jak najbardziej warto. Uwielbiam tego typu widoki :)) Przy pierwszym pobycie w Turciji (Bodrum) zwiedziałam kilka ciekawych miejsc: Efez, Pamukkale, Dalyan, Kos.. i mam wielki turecki niedosyt.. tak więc z miłą chęcią wracam do Turcji i chce jak najwięcej :))
            • Gość: rumianek Re: Belek - prośba o informacje IP: *.jjs.pl 05.04.12, 10:44
              Z cała pewnością warto: Side, Manavgat, Aspandos i Perge to wszytko co warte jest odwiedzenia na tym odcinku.
              Ale jak chcecie zjechać okolice to na północny zachód od wodospadu jest seldżucki, łukowaty most nad rzeką Manavgat - Naras Köprüsü. (5km od mostu w lesie porzucone są ruiny seldżuckiego miasta Pamfilia.)
              www.panoramio.com/photo/63338634
              Na północ od Manavgat są też ruiny Seleukeia, dobrze się zachowała hala targowa i łaźnie.
              www.panoramio.com/photo/4019226
              ok 30km na północ od Mangavat , na wzgórzu leży bizantyjska Etenna (wieś Sirt)
              www.histolia.de/pamphylien/etenna/etenna-pamphylien-bilder.html
              W górach Turus jakieś 60 km od Aspenos są ruiny starożytnego Selge (Altlnkaya), do rozpoznania jest jedynie amfiteatr:)
              www.panoramio.com/photo/14584985
              • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 05.04.12, 11:10
                No własnie Rumianek i o to mi chodziło :)) Tak sobie mysle, ze chocby dla tych wspaniałych widoków warto tam pojechac. Ci którzy byli tam kilka razy pewnie będa marudzic.. ale ja do Turcji jade dopiero drugi raz a w te okolice poraz pierwszy (wczesniej byłam na Bodrum).. I dlatego będe jeszcze troche drążyc temat..
                Te tereny o których piszesz sa niedaleko Side.. więc wystarczy odbic na północ i z mapką w reku mysle, że da sie spokojnie dojechac ?:).. Mam nadzieje, ze jest tam jakies oznakowanie i da sie trafic? Bo to dróżki juz bardziej lokalne i może byc róznie..
                • Gość: rumianek Re: Belek - prośba o informacje IP: *.jjs.pl 05.04.12, 11:41
                  To są trasy tak naprawdę na jeepa.
                  Skoro jesteś drugi raz w Turcji, to pewnie będziesz i trzeci tym razem w Turcji licyjskiej w Oludeniz:), a więc skupię się na tym co warto zwiedzić z tego rejonu Turcji. Moim zdaniem warto wykupić wycieczkę Myra-Kekova-Demere, podczas której masz rejs statkiem (jak lubisz) zwiedzanie amfiteartu, kościoła św Mikołaja i grobowców licyjskie.(pacho tours organizuje za 30-40euro)
                  www.youtube.com/watch?v=x_PXlPmOaeY&feature=related
                  Na własną rękę Antalie i Kleci z portem jeśli lubicie to muzeum archeologiczne warto, Side i Mangavat i Antalya (kale, jaskinia, port, jak samochodem to jeszcze rzekę Dim Cey z kawiarenkami na niej). Pełne urozmaicenie i wszystkiego po trochu. No i do tego oczywiście Kapadocja.
                  • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 05.04.12, 12:48
                    No teraz rzeczywiście mam juz co myslec :))
                    Co do Myra-Kekova-Demere to chyba nie tym razem co? Może jak kiedys trafie do Finike na jakiś wywczas.. całą reszte będe analizowac.. Nie moge namierzyc tej rzeki Dim. Kapadocja to jak wczesniej mówiłam dwu-dniowy fakultet.. sama sie raczej tam nie wypuszcze..
                    Póki co dzięki bardzo za wszystkie informacje :))
                    • Gość: rumianek Re: Belek - prośba o informacje IP: *.jjs.pl 05.04.12, 13:37
                      Skoro planujesz w przyszłości Finike to jasne, że wtedy MYra Kekova, Kas,Kaputas, Kalkan, Olimpos:), a teraz albo rejs statkiem z Side, albo Statek po Zielonym Kanonie. Rzeka Dimcay jest niecałe 10 km na wschód Alanyi, między Alanyią, a Mahmutlarą. W zadłuż cąłej rzeki są usytuowane przeróżne kawiarnie na rzece (drewniane podesty na wodzie, altanki), są też kąpieliska, podwieszane mosty nad rzeką,ana końcu tama i jaskinia.
                      maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q=Baraj+Cad.+Alanya%2C+Alanya%2C+Turkey
                      www.holidaycheck.pl/zaawansowane-wyszukiwanie.php
                      ok 35 km przed wjazdem do Alanyi jest jeszcze karawanseraj -Alara Han, a za murami karawanseraj jest ścieżka w górę do twierdzy, no i pęknę widoki, po drodze mija się lokalne na rzece gdzie podają pstrągi.
                      www.turkishhan.org/alara.htm
                      www.holidaycheck.pl/atrakcje-turystyczne-informacje+Alara+Han-zid_7314.html
                  • Gość: Walduś Re: Belek - prośba o informacje IP: *.rzeszow.vectranet.pl 05.04.12, 14:11
                    Rzeka Dim Cay,Ujście kilometr od Alanii na wschód.Moja mapa nie sięga,no bo gdzie by Cię tam niosło.Piekna górska rzeka z potężną zapora w górach,piękne widoki,wodospady,na wodzie restauracje na beczkach lub "orle gniazda" i wytwórnia onyksu już na dole.Laczone razem z objazdem po okolicznych górach gdzie przepaście zapierają dech jest warte zobaczenia.Też są fotki ale starsze chyba.Skup się tym razem na prowincji Celicja z wypadem do Kapadocji.Jak zaliczysz jeden lub dwa fakultety dodatkowo w tym rejonie to już będzie sukces i mało raczej leżakowania. Ja bym Cię tam spławił do samego ujścia Coprulu,jak by się uparł to kanałami nawet do hotelu.Likię z Myrą sobie zostaw na potem.Może trafią ci się błota siarkowe w przeszłości ,no to z tamtego rejonu bliżej.To daleko.Porównywalne z Kapadocja.
                    • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 08.04.12, 09:26
                      No nie wiem.. Tak daleko za Alanie to chyba sie nie porwę.. jeszcze dojade do Syrii i rzeczywiście mnie porwą.. A ja mam pieczątkie Izraela w paszporcie to niefajnie by chyba było ? :P
                      Ale gdziez tu na trasie Antaly - Alania .. to jak najbardziej :))
                      • Gość: Walduś. Re: Belek - prośba o informacje IP: *.rzeszow.vectranet.pl 08.04.12, 10:39
                        Walduś.To niedaleko!jakieś 10 km na wschód od Alaniii,a potem w górę rzeki Dim,ąż do zapory.Lepsza trasa górska.Z Alani w Góry i zjazd nad zaporę i potem zwiedzanie okolic z atrakcjami przy rzece.Ale to nie dla bojażliwych.Góry wysokie,przepaście i 500 m.Z auta nie wysiądzie bo miejsca na stopę brak.Z jednej strony wykuta skała,a z drugiej przepaść bez barierek.Do tej pory nie mogę się nadziwić jak to się dzieje,że na takie dróżki nie zdarza się aby coś jechało z przeciwnej strony.Wyminięcie czy cofanie niemożliwe.Z samych widoków to włosy rosną nawet tam gdzie ich nie ma.Chyba nie dla Ciebie.Ale dolina rzeki super.Coś można zjeść w bocianim gnieżdzie na drzewach lub na pływającej tratwie,są jaskinie ,wodospady,ali babę tanio możesz sobie kupić z onyksu.Gdzie indziej znacznie droższe i gorsze.Aha nic nie kupój w fabryczce onyksu w drodze do Kapadocji.Niech Cię nie skuszą różne podchody o "gwarancje".A do Syrii jeszcze daleka droga.Setki kilometrów,nawet przypadkiem nie dojedziesz.Turcja to kraj trzykrotnie większy od Polski.Odległości też.
                        • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 08.04.12, 11:05
                          Waldus a ty sam do siebie pisałes? hihi
                          Na takie eskapady jak piszesz to juz mnie raczej nie namówisz.. chwile grozy przezyłam na La Gomerze więc dziękuje bardzo ale postoje :P
                          A propos Kapadocji i fabryczki onyksu... to gdzie proponujesz kupić skoro nie tam bo drożej???
                          • Gość: Walduś Re: Belek - prośba o informacje IP: *.rzeszow.vectranet.pl 08.04.12, 11:35
                            Eeee tam.Cośik mi fiksuje.A Ty od razu przypinasz się jak nieodżałowanej pamięci TWA na Egipcie do pierdoły.Nawet "kupój" mi wyszło jak nigdy tak przypadkiem.Zamilcz.Bo jeszcze pomyślę,że huśtałaś jakiegoś dzwona na nabożeństwie i huczy Ci w głowie.Lepiej ALI Babę sobie kup,nawet z promocji o!

Tam wszędzie w odwiedzanych miejscach są "bazary".Ty nie będziesz zbaczać raczej z trasy,więc nic ci nie ucieknie.Kramy i zachwalanie też.Spokojnie!Jak miniecie równinę i pokażą się pierwsze górki,no to jest postój na WC.No i jak wszędzie shooping i namawianie.Ulżyj sobie,kupisz gdzie indziej.Ja kupiłem,parę lat temu.nawet mam "gwarancję" na pamiątkę ważną jeszcze.Ale tam płaciłem powiedzmy 20$ a w dolinie gołębiej przykładowo to samo i takie samo 5$.Dałem się wtedy okpić chyba w 08.Więc nie powielaj.Masz zresztą praktykę.Ciekawe są "talerze" ceramiczne w fabryce gliny.Oryginalne i pięknie zdobione.Nie ma tylko jak tego przewieżć.Za drogie aby poszło na straty.Pewno was tam zawiozą.Siądz sobie w pierwszym rzędzie na widowni.Podadzą jabłkową,no i może wezmą Cię na koło do kręcenia garnka z gliny.Jakoś zawsze biorą kobiety,tylko tum wprawnym inaczej przy pomocy pomagiera zawsze zamiast garnka wychodzi fallus ku uciesze pozostałych i rumieńcom kręcącej.Ale dwa(minimum) dni.Inaczej odpuść sobie.
    • zbyszek_1972 Re: Belek - prośba o informacje 08.04.12, 14:06
      Witam serdecznie. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o Turcji zapraszam do moich relacji z podróży. Wejdź tutaj zbyszek-podroze.blogspot.com/
      • kasia_p45 Re: Belek - prośba o informacje 10.04.12, 13:56
        Narazie to ja widze tam Tunezje a mnie Turcja interesuje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka