Dodaj do ulubionych

Bajkowa Kapadocja

15.04.13, 10:18
Dzień Dobry
Wybieram sie na weekend majowy na autokarową wycieczkę "Bajkowa Kapadocja" z Almaturem
Bardzo proszę, jeśli ktoś był i zechciałaby kilka słów napisać....
Jak wrażenia ? Hotele po drodze ? piloci ? na co zwrócić uwagę ?
gdzie co najlepiej zjesć/zobaczyć a czego unikać ?
w wolnym czasie co warto zobaczyc np. w Istambule ?
czy warto leciec balonem nad Kapadocją ? (....jednak te 150 EUR boli po kieszeni...)
jak jest z kąpielą w morzu?
czy jedzienie w miarę dobre i wystarczajace (bufet) czy trzeba "dojadać" ?
ta tak mi się na szybko nasunęły pytania.... bo moze jest jeszcze coś, co dopiero z perspektywy czasu po powrocie się wie .... wiec proszę o sugestie ...
Dziękuję z góry za wszystkie wypowiedzi i opinie ! POzdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Bajkowa Kapadocja IP: *.jjs.pl 15.04.13, 12:36
      Ta wycieczka jest organizowana przez Alamtur dopiero od 2011 roku więc stosunkowo niewiele osób z niej skorzystało i raczej maren szanse, że ktoś kto był na tej konkretnej objazdówce z Alamturem zagląda na to forum. Już ktoś w lutym pytał o nią i post pozostał bez odpowiedzi forum.gazeta.pl/forum/w,19,142270197,142270197,Bajkowa_Kapadocja_Almatur_Czy_warto_.html
      Może choć częściowo pomocny będzie dla ciebie opis miejsc zwiedzanych podczas tej objazdówki, porady i informacje co kupić, co robić w wolnym czasie i gdzie zjeść ze strony Turcja w sandałach turcjawsandalach.pl/content/bajkowa-kapadocja
      Pod każdym miejscem są wpisy np pod Kapadocją dowiesz się czy warto wykupić lot balonem, bez wątpienia warto tu masz filmik www.youtube.com/watch?v=sttrUKwA3Ms
    • Gość: ola Re: Bajkowa Kapadocja IP: *.wum.edu.pl 15.04.13, 12:49
      nie jest to najlepszy wybór :(
      ja wybrałabym przelot z jakimś biurem i na miejscu wykupiłabym wycieczki objazdowe czy fakultatywne - wybór bogatszy i ceny przystępniejsze.
      Ale cóż - sama zobaczysz
    • luizaa2 Re: Bajkowa Kapadocja 17.04.13, 13:36
      O biurze nic nie wiem, ale balonem warto się przelecieć. Pewnie, że cena trochę boli, ale ja wychodzę z założenia, że nie ważne co się miało, ale co się przeżyło. Widoki bajkowe...
      • Gość: gość Re: Bajkowa Kapadocja IP: *.jjs.pl 17.04.13, 13:55
        Nie ważne co się miało, ale co się przeżyło.

Ładne i mądre:)
        • Gość: vvv Re: Bajkowa Kapadocja IP: *.ists.pl 17.04.13, 19:50
          Gość portalu: gość napisał(a):

> Nie ważne co się miało, ale co się przeżyło.
          >
          > Ładne i mądre:)

I jakie na czasie!

A propos przeżywania to warto sprawdzić jaką się ma polisę podróżną bo baloniarstwo to tzw. sport wysokiego ryzyka, który wymaga opłaty dodatkowej składki.
    • Gość: Asia Re: Bajkowa Kapadocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.13, 19:25
      Spojrzałam na tę wycieczkę, a że sama byłam kiedyś na objazdówce po Turcji z Triady, to widzę, ze jest nieco podobna, z tym, że ja byłam na pobycie 7 dni i 7 objazd, a dolot samolotem. Otóż przygotuj się na czas w autokarze, zwłaszcza, ze to aż z Polski. W Turcji także wiecej czasu w autokarze niz poza nim. Wyjazdy zwykle o świcie, ok 5 rano, a przyjazdy na noclegi prawie nocą. Stambuł - nie będzie wolnego czasu. Cały Sultanahmet zwiedzacie jednego dnia.Wszędzie będą kolejki. Polecam rejs po Bosforze, gdyż daje obraz piękna tej częsci Stambułu, można tez połazić po Krytym Bazarze - to tysiące sklepików, albo po Egipskim - super do zakupu przypraw, herbat, orzechów. Ceny wszystkiego najniższe sa w Stambule, więc jak jakieś zakupy to warto tu zrobić. W Kapadocji warto pojechać na wieczór turecki - swietna zabawa i piękne ludowe tańce, potem wspólna zabawa. Co do balonu, to nie mam zdania, bo nie leciałam i z powodu ceny i z powodu zmęczenia, a byłam w Kapadocji 3 razy. Pozostałe rzeczy do zwiedzania to standard- jak w przewodnikach - najmniej ciekawa Troja, a Efez, Pergamon, wcześniej pamukkale - super. Ta wycieczka jest bardzo męcząca i trzeba się na to przygotować. Jedzenie zależy od hotelu, raczej będzie mało obfite,bo hotele turystyczne, ale wystarczające, warto dokupić jakis kebab lub ten bufet w czasie lunczu, gdzie będziecie mieli postoje, gdyż kolacje będą bardzo późno, a sniadania o swicie. nie wolno jeść w autokarze, tylko na postojach. Ja po tej wycieczce zakochałam się w Turcji i byłam w niej 10 razy, w tym 5 razy w Stambule :)morze będzie jeszcze chłodne- coś jak Bałtyk latem, ale można się już opalić lub nawet upiec- zwłaszcza w Efezie, Pamukkale i Pergammonie, bo w Kapadocji jest zwykle chłodniej.
    • ula_25 Re: Bajkowa Kapadocja 17.04.13, 22:41
      Kapadocja akurat u mnie na blogu do oglądnięcia I poczytania :) Zapraszam gorąco :) Turcja
    • schwinn1 Re: Bajkowa Kapadocja 19.04.13, 22:45
      Z ciekawości zajrzałam do programu. Ciekawe dlaczego taka nazwa wycieczki, podczas której w Kapadocji przebywa się 1 (!) dzień (abstrahując już od tytułu wycieczki, to jak można przyjechać do Kapadocji na 1 dzień? Niepojęte!). Równie dobrze mógłby być "Historyczny Stambuł", albo "Wymierające Pammukale" :D
      Co do lotu balonem to raczej warto. Ja wyszłam tylko na oglądanie, niezwykłe wrażenia z dołu, a co dopiero z góry na dół i na boki. Jeśli nie planujesz być nigdy więcej w Kapadocji, to skorzystaj z tej atrakcji. Ktoś tu wspominał o ubezpieczeniu. Z tego co kojarzę, to w cenie wycieczki jest ubezpieczenie (ale ręki nie daję uciąć).
      • tureckachalwa Re: Bajkowa Kapadocja 22.04.13, 12:43

Dziękuję Wam bardzo za wskazówki. Przy okazji trafiłam na wiele ciekawych i przydatnych wątków poświęconych Turcji.
        Isabeau - kawał dobrej roboty z uporządkowaniem i usystematyzowaniem wszystkich wątków na forum ! Dziękuję w imieniu swoim i tych nieznajomych, co tu dopiero trafią !

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka