Dodaj do ulubionych

problem z WALUTĄ

IP: *.155.246.94.ip4.artcom.pl 17.05.13, 20:16
Witam! Wybieramy sie w lipcu z rodzinką do Turcji. Pytaliśmy wśród znajomych jaką walute najlepiej zabrać ze sobą i ... mamy dylemat. Jedni mowią, żeby płacić w euro, inni w dolarach a jeszcze inni każą wymieniać na tureckie liry. Co Waszym zdaniem jest lepsze ???
Obserwuj wątek
    • sun32 Re: problem z WALUTĄ 17.05.13, 20:25
      Oo właśnie, mam ten sam dylemat. Moi rodzice byli 2 lata temu i podobno euro wychodziło lepiej. Może ktoś się podzieli wiedzą z tego roku... :)
      • Gość: Ewa Re: problem z WALUTĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 21:44
        Ja miała euro i wymieniałam na liry ( na poczcie, bo najlepszy przelicznik). Jeżeli chcesz kupić skórę to na to lepiej mieć euro, bo tylko w tej walucie chcą za ten towar.
        • Gość: xxx Re: problem z WALUTĄ IP: *.wroclaw.vectranet.pl 17.05.13, 22:38
          Jeśli lira kosztuje 2 zł, USD 3, E 4, GBP 5,
          to za USD dostaniesz 1,5, E 2, GBP 2,5 liry.
          Najlepiej placic w lirach, bardziej oplaca się wymieniac w centrach miast, nie w hotelach - wymieniac objetnie co, czy CHF czy NOK czy CAD - wszytsko wychodzi na tyle samo.
          Kolejna kwestia - wycieczki najczęściej cena w euro.
          Kolejna - honorują bilon euro, a niekiedy w Polsce w kantorach papierowe euro 4,30, bilon 4,00.
          Ja raz za koszule zaplacilem 3 walutami naraz :)
          Kolejna - na wizę najlepiej 10 GBP (50 PLN), lepiej niż 15 E czy 20 USD bo to daje 65 PLN.
          Kolejna - w wielu miejscach można placic kartą kredytową.
    • Gość: etykietka Re: problem z WALUTĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.13, 18:17
      Ja w kwietniu/maju zrobiłam inaczej. Wziełam ze sobą euro i ta walutą płaciłam za wycieczki.
      Wszyscy sprzedający wycieczki podają cenę w dolarach lub euro. Za większe zakupy w sklepie płaciłam kartą a za drobne typu lody w TLach. Bankomaty w Turcji wypłacają TLe, euro i dolary, wybierasz opcje.
      Przy karcie "wszystkie bankomaty bez prowizji" wyszlo mi 1tl=1,75 zł.
      Bankomaty w kurortach są na każdym rogu, a w sklepach przyjmują karty nawet za zakup wartości 1 TL
      • Gość: aga Re: problem z WALUTĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.13, 20:44
        Najlepiej wziąć EURO ponieważ w tej walucie płaci się za wszystkie wycieczki fakultatywne w Turcji. A tureckie liry najlepiej wypłacać z bankomatu lub płacić kartą w sklepach.

www.polturk.pl
        • etykietka Re: problem z WALUTĄ 18.05.13, 21:04
          Gość portalu: aga napisał(a):

> Najlepiej wziąć EURO ponieważ w tej walucie płaci się za wszystkie wycieczki fa
          > kultatywne w Turcji. A tureckie liry najlepiej wypłacać z bankomatu lub płacić
          > kartą w sklepach.
          >
          Widziałam Tureckie biuro które miało ceny w dolarach! Ale generalnie w każdym sklepie, knajpce, pytają w jakiej walucie chcesz płacić i sprawnie to przeliczają.
          Zaważyłam nawet w Caearfurze,że Rosjanka stojąca przede mną w kasie płaciła dolarami.
          • wtopek Re: problem z WALUTĄ 18.05.13, 21:44
            należy bardzo starannie sprawdzić jaką walutę wziąć bo można sporo zaoszczędzić

ja zaoszczędziłem aż 3,45 zl
            • Gość: Ewa Re: problem z WALUTĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.13, 23:57
              Jak wygląda wypłata lirów w bankomacie ? tzn przelicznik i czy mając zwykłą visa electron nie będę miała z tym problemu ?
              • etykietka Re: problem z WALUTĄ 19.05.13, 10:26
                O rety! 1. Sprawdź na stronach swojego banku czy Twoja karta, pobiera bez prowizji pieniądze w obcych bankomatach.
                2. Jeśli nie, sprawdź, być może dopłata kilku zł. uruchomi tą możliwość.Niektóre banki tak mają
                3.Jeśli jest to niemożliwe, można założyć konto w banku z taką możliwością, albo zrezygnować z wypłacania codziennie drobnych kwot. Wtedy trzeba zdecydować się raz wybłacić całość. Prowizja bęzie pobrana raz.
                Obliczyłam!Mi za pobranie 50TL potraciło z kąta ok 90 zł, więc 1TL kosztował mnie 1,8zł
          • Gość: xxxxx Re: problem z WALUTĄ IP: *.wroclaw.vectranet.pl 19.05.13, 20:14
            Rasija eta Azja, tam dołłłłary! Ani nienawiżut jewro.
    • Gość: gONIA Re: problem z WALUTĄ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.13, 09:41
      Naprawdę WSZYSTKO JEDNO, w KAŻDYM sklepie czy na bazarze przyjmują euro, dolary lub liry i sprawnie to przeliczają. Moim zdaniem najbezpieczniej jest wymienić walutę na liry i płacić w ichniej walucie, wtedy z pewnością nie narazisz się na żadne przekręty i pomyłki w przeliczaniu (zdarzyło się moim znajomym, że w sklepie częściowo wydali im liry zamiast dolarów, a oni się zorientowali dopiero w hotelu. Z bankomatów można wypłacać zarówno liry jak i euro lub dolary (te wypłacające walutę są odpowiednio oznaczone). Ja osobiście za wycieczki płaciłam kartą (ceny były podane w euro), za mniejsze zakupy płaciłam lirami, za większe dolarami lub euro (miałam obydwie waluty).
      • sun32 Re: problem z WALUTĄ 20.05.13, 10:16
        Dziękuję :)
    • Gość: gtw te, lowspread IP: *.rev.netart.pl 14.01.14, 12:46
      13k.pl/-/sugestia.php
    • Gość: gość Re: problem z WALUTĄ IP: *.wroclaw.mm.pl 20.01.14, 21:04
      Wymień na euro. Najlepiej w kantorze internetowym, wtedy zrobisz to najtaniej.
    • Gość: Ery Re: problem z WALUTĄ IP: *.multimo.pl 25.05.14, 16:17
      tu jest cały tekst nt czym płacić za granicą: www.kurencja.com/Waluty-na-wakacje-Karty-walutowe-kredytowe-gotowka-Czym-placic-za-granic,18409,porady.html
    • pewex_finanse Re: problem z WALUTĄ 14.09.17, 14:10
      Jak wymiana walut to tylko u nas. Wejdź na www.PewexFinanse.pl
      Pewex Finanse to pierwsza platforma umożliwiająca wykonywanie wielu operacji finansowych! Wymiana walut, kryptowaluty i pożyczki to najważniejsze z punktów naszej oferty, a to wszystko w jednym miejscu!

Wymiana walut

Chcesz sprzedać/kupić walutę? U nas możesz to zrobić na 3 różne sposoby!
      Computer

Kryptowaluty

Kryptowaluty to coraz popularniejsze sposoby płatności, u nas możesz łatwo je zdobyć!
      Computer

Kredyty i pożyczki

Potrzebujesz gotówki? U nas załatwisz wszystko online bez zbędnych formalności!

Więcej na: www.PewexFinanse.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka