Dodaj do ulubionych

Turcja zimą

24.11.18, 14:57

Czy ktoś z Was był w zimie w Turcji?
Interesuje mnie pogoda, nie ta z prognoz, ale wynikająca z własnego doświadczenia. Czy konieczne zimowe ciuchy? Czy w ogóle warto o tej porze roku planować wyjazd?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Turcja zimą IP: 91.229.22.* 26.11.18, 13:11
      Byłam w styczniu i lutym. Wieczory chłodne - kurtka i zakryte buty niezbędne.Może padać ew. parasol.W dzień cieplutko nawet 28 stopni; lekkie sukienki czy krótkie spodenki i cienkie bluzki się jak najbardziej przydadzą dodatkowo lekkie bluzy z długim rękawem do zarzucenia gdy jesteśmy w cieniu. Spacery po plaży z moczeniem nóg bardzo przyjemne cieplej niż w polskim morzu w sezonie letnim.Niektórzy się opalają. Tak jest ok. godz.10-17.Potem szybko się schładza ale i tak przyjemnie tylko trzeba się cieplej ubrać. W pokojach można włączyć ogrzewanie. Polecam w przyszłym roku też lecę do Turcji, dobre hotele są w niskiej cenie, taniej niż w SPA w Polsce.
      • kubek0802 Re: Turcja zimą 26.11.18, 16:02
        Będę w połowie grudnia to opiszę swoje wrażenia. Ale skoro ktoś doświadczony się odezwał to dopytam, czy realne jest leżenie na leżaku na plaży np. w bluzie i spodenkach z książką (taki mam plan) czy jednak temperatura i wiatr nie sprzyjają? Czy lekka puchówka to za dużo czy może za mało na wieczór. O której jest ciemno - 16 czy trochę później.
        • aqua_frigida Re: Turcja zimą 26.11.18, 21:02
          kubek0802
          Bardzo Cię proszę o aktualne info po powrocie.

Pozdrawiam
          :-)
        • Gość: gość Re: Turcja zimą IP: 91.229.22.* 27.11.18, 12:51
          Kurtka puchowa jak najbardziej ale nie koniecznie wystarczy bluza czy sweter oraz lekka kurtka
      • aqua_frigida Re: Turcja zimą 26.11.18, 21:00
        Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje.
        Wlasnie o pobucie styczeń lub luty myślę. Ceny faktycznie są b. przyjemne dla portfela.
        Pozdrawiam
        :-)
        Gość portalu: Gość napisał(a):

> Byłam w styczniu i lutym. Wieczory chłodne - kurtka i zakryte buty niezbędne.Mo
        > że padać ew. parasol.W dzień cieplutko nawet 28 stopni; lekkie sukienki czy kró
        > tkie spodenki i cienkie bluzki się jak najbardziej przydadzą dodatkowo lekkie b
        > luzy z długim rękawem do zarzucenia gdy jesteśmy w cieniu. Spacery po plaży z
        > moczeniem nóg bardzo przyjemne cieplej niż w polskim morzu w sezonie letnim.Nie
        > którzy się opalają. Tak jest ok. godz.10-17.Potem szybko się schładza ale i tak
        > przyjemnie tylko trzeba się cieplej ubrać. W pokojach można włączyć ogrzewanie
        > . Polecam w przyszłym roku też lecę do Turcji, dobre hotele są w niskiej cenie,
        > taniej niż w SPA w Polsce.
        • dodekanezowiec Re: Turcja zimą 27.11.18, 10:10
          Sorry za teoretyzowanie ale luty jest zwykle sloneczniejszy od stycznia. W styczniu to lepiej na Costa del Sol. Wiem że klimat się zmienia że to takie gadanie jak to że w Polsce grudzień jest cieplejszy od stycznia ale zwykle jest. Ale to nie jest tak że palcem na mapie i w teorii tylko gadam. Po prostu warto sprawdzać takie kwestie, i w statystykach ale.tez zestawiać z praktyką. A statystyki mówią że w styczniu najlepsza pogoda jest na południu Hiszpanii. Z Turcja to nawet na początek marca bym rozwazyl bo może być taniej niż w lutym (po feriach). W marcu już tak nie pada dużo. Alanya ma trochę podobny klimat do Cypru.
          • Gość: gość Re: Turcja zimą IP: 91.229.22.* 27.11.18, 12:48
            Pogoda podobna może jest ale cena dużo wyższa za mniejszy standard.Ale gdy pogoda nie dopisze jest basen kryty, sauny, siłownia. Wracając do poprzedniego pytania odnośnie leżenia na plaży, jak najbardziej można leżeć parę godzin na plaży z książką i to nawet w kostiumie gdy jest słoneczko/a jest prawie praktycznie codziennie zwykle między godz. 11-16. W styczniu jak byłam tylko jeden dzień padał deszcz do ok.14 w lutym chyba dwa dni raz godz. drugi raz prawie cały dzień.
            • keroturysta Re: Turcja zimą 30.11.18, 09:32
              Sam jestem bardzo ciekaw jak wypadnie z pogodą. Osobiście nastawiam się na lekko ciepłą ale wietrzną pogodę. Będę już jutro w Side. Leżakowanie to nie moja bajka jednak tym razem będzie to leniwy urlop. Dam znać po powrocie jak było.
    • sara5211 Re: Turcja zimą 30.11.18, 20:16
      BYŁAM W LUTYM .W POLSCE MINUS 15 W SIDE 20 W PLUSIE.OSOBIŚCIE LEŻAŁAM NA LEŻAKU NAD MORZEM W KRÓTKIM RĘKAWKU,ALE BYŁY OSOBY KTÓRE LEŻAKOWAŁY W SAMYCH KOSTIUMACH.HOTEL SUPER,BASEN,MASAŻE NAPRAWDĘ WARTO ZA TĄ CENĘ.
    • keroturysta Re: Turcja zimą 12.12.18, 09:53
      Ostatni mój pobyt w Turcji w Side od 30 listopada do 8 grudnia. Przywitała mnie piękna słoneczna pogoda, było wręcz gorąco bo wiadomo z jakiego klimatu przylecieliśmy ubrani. Jednak już kolejne wszystkie dni nie było słońca. Było ciepło ale cały czas bardzo wilgotno i deszczu też nie brakowało. Mając dobrą aplikację pogodową udawało się zaplanować wyjścia. Ostatni dzień pobytu był piękny i słoneczny - jak na ironię :-) Nie było zimno. Najniższa temperatura podczas deszczu zeszła do +12° a tak to najczęściej było 15-18°. Mimo takiej pogody nie uważam wyjazdu za zmarnowany zwłaszcza, że nie liczyłem na cuda a nastawiony byłem na zakupy. O tej porze to raj dla potrafiących się targować.
      • kubek0802 Re: Turcja zimą 12.12.18, 12:32
        Dzięki za informację. W sobotę lecimy i mam nadzieję, że parasol nie będzie często w użyciu. Nastawiam się na spacery, leniuchowanie, czytanie i zakupy. Targować się nie lubię, ale ceny w sieciówkach i innych sklepach też są zachęcające.
        • kubek0802 Re: Turcja zimą 26.12.18, 11:03
          Pogoda 50/50. Trzy pierwsze dni pochmurne z przelotnymi opadami i potężną burzą i ulewą. Wskazana lekka nieprzewiewna kurtka lub bluza bo dość mocno wieje i oczywiście parasole bo nigdy nie wiadomo z której chmury będzie padać. Wykorzystane na zakupy w Antalyi i ogólnie szwendanie po mieście. Kolejne dni pełnia lata, niebo bezchmurne i bardzo ciepło. Plażowanie w stroju kąpielowym i kąpiel w morzu jak najbardziej. Zważywszy na ceny w grudniu zarówno samych wyjazdów jak i wyprzedaży w sklepach zdecydowanie polecam.
    • garwena Re: Turcja zimą 30.12.18, 21:04
      Pobyt w okresie świątecznym. Na 7 dni tylko jeden był pochmurny i deszczowy, kolejny słoneczny, ale mocno wietrzny, w pozostałe dni bezchmurne niebo, temperatury 15-20 stopni, w słońcu naprawdę ciepło, można było się opalić, bardziej odważni kąpali się w morzu. Ludzie przy tej samej pogodzie ubierali się bardzo różnie, niektórzy na plaży chodzili w samych kąpielówkach, inni w krótkim rękawku, nieliczni zakładali jeszcze bluzę z długim rękawem. Gdy słońce zachodziło robiło się chłodno, na wieczór poza hotelem niezbędna jest cieplejsza kurtka, ale niekoniecznie zimowa. Ja ani razu nie założyłam zimowej kurtki, którą miałam (dojazd na lotnisko w Polsce i powrót).
      Pobyt bardzo udany, za nieduże pieniądze hotel wypasiony, w cenie sauna, hamam, jacuzzi w pokoju. Uroczysta świąteczna kolacja, choinka, dekoracje, atmosfera i piosenki świąteczne (pomimo, że to kraj muzułmański) i jak zawsze w Turcji jedzenie nie do przejedzenia. Okazja do zrobienia fajnych zakupów, to okres wyprzedaży i bardzo korzystny przelicznik liry.
      Pierwszy raz byłam w Turcji w okresie zimowym, ale raczej nie ostatni, można bardzo dobrze wypocząć za bardzo atrakcyjną cenę. Ja polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka