Dodaj do ulubionych

Ceny w Turcji

04.07.05, 11:27
Zamierzam po rocznej przerwie wrócic do Turcji
Nie jeżdżę z biurami podróży - noclegów poszukuję na własną rękę.
Interesuje mnie jak obecnie kształtują się ceny pensjonatów, żywności - w związku z przejściem na "nową lirę".
Szczególnie basen Morza Egejskiego.
Będę wdzięczny za informacje.
Al
BTW
czy lecieliście czys tańszym od oferty czarterowej TUI?

Obserwuj wątek
    • Gość: karolis Re: Ceny w Turcji IP: *.akk.net.pl 04.07.05, 20:07
      heh Ty zadałeś pytanko a ja mam pytanko do Ciebie heh Za ile najtaniej leciałeś
      do Turcji? mi dokładnie chodzi o Stambuł! Z góry dziękuje pozdrawiam
      • malinx Re: Ceny w Turcji 11.07.05, 11:40
        Najtaniej TUI - nie lata do Stambułu - lecieliśmy do Antalyi (chyba 3 razy) i stamtąd w drogę autobusami - 3 lata temu przejazd do Stambułu wyniósł nas poniżej 50 USD na 3 osoby (2 dorosłe + dziecko gratis) - jechaliśmy w ciągu dnia - ok. 12 H - super wyprawa - polecam.
        Widziałem tez na stronach Turkish Airlines - bilety do Stambułu za 1150 od głowy w obie strony - myślę, że warto tu poszperać.
        Generalnie Stambuł jest droższy od reszty Turcji - choć patrząc na ceny noclegów w miejscowościach turystycznych to już nie tak bardzo. Warto zobaczyć.
        Pozdrawiam
    • malinx Re: Ceny w Turcji 12.07.05, 09:50
      Co jest - wszyscy jeździcie z biurami podróży?
      Al
      • Gość: trypel Re: Ceny w Turcji IP: *.grohe.de / 213.31.191.* 12.07.05, 10:53
        OK - nie nie wszyscy z biurami :)
        Jak już oddalisz się od molochów turystycznych i zakładamy że wystarcza Ci
        pensjonat lub hotel klasy turystycznej to na nocleg potrzebujesz miedzy 5 a 10
        $ za miejsce w pokoju 2-os z łazienką, uwaga- zazwyczaj BEZ śniadania. Co do
        posiłków - za obiadokolację z piwem w wersji full (przystawki + 2 dania główne)
        nie zapłaciłem nigdy więcej jak 10-12$ od osoby. A można spokojnie za 5$.
        Drogie jest paliwo ale jak lubisz to możesz jezdzić autobusami - stosunkowo
        tanio i wygodnie. Ogólnie polecam takie podróżowanie bo turytę indywidualnego
        traktuje się zupełnie inaczej niż stonkę z Alanyi :)
        BTW w Alanyi w maju za hotel 3 gwiadkowy nad samym morzem płaciłem 6 $ od
        osoby !!! żeby nad Bałtykiem były takie ceny ...
        • malinx Re: Ceny w Turcji 12.07.05, 13:37
          Jezu
          W końcu ktoś normalny
          Turcję i warunki tam panujące znam dość dobrze - zaliczyliśmy kilka wyjazdów - mam jednak 2letnią przerwę.
          Podróżujemy z żona i dzieckiem - ceny które podałes są niższe niż 2 lata temu - pocieszyłeś mnie choć faktem jest, że w maju jest ZAWSZE taniej.
          Jeździłeś gdzieś? - jakie sa orientacyjne ceny biletów autobusowych.
          Daj znać proszę
          Al

• Gość: trypel Re: Ceny w Turcji IP: *.grohe.de / 213.31.191.* 12.07.05, 15:16
            Ja byłem w zeszłym roku motocyklem po sporej przerwie, zrobiłem w sumie ok.
            4500 km po Turcji - takie kółko od Stambułu przez Ankarę, Kapadocję, do granicy
            syryjskiej prawie a potem powrót wybrzeżem do Alanyi, 2 noce tam i przez
            Pammukkale do Stambułu - szalone 10 dni :)
            Ceny są też takie bo poruszaliśmy się zawsze bocznymi drogami a nie
            autostradami, no i mówiłem o cenach za osobę a nie za pokój (byłem z kumplami).
            Prawdę mówiąc najgorsze jest to paliwo bo reszta zazwyczaj sporo tańsza niż u
            nas. W ogóle do zwiedzania polecam maj bo temperatury były takie od 22-30 ale w
            nocy w Kapadocji było około 3-4 stopni więc spało się świetnie, deszczu nie
            było ani razu a jednocześnie pięknie zielono i te ośnieżone szczyty... bajka.
            Jedna rada - jak chcesz znaleźć dobry nocleg za dobrą cenę to zacznij szukać od
            16-17 nieraz jest tak że w jednym miasteczku wołają 15$ a w drugim za to samo 5
            $ i za kolacje liczą pół ceny :)
            A tak konkretnie to za 10 dni na totalnym luzie czyli 3x dziennie w knajpie +
            hotele + zwiedzanie (bilety są drogie) wyszło mi ok. 2000 pln + 2000 paliwo
            • malinx Re: Ceny w Turcji 12.07.05, 15:23
              dzięki - mnie pewnie wyjdzie podbnie - choć paliwo zastąpimy przejazdami
              Pozdro
              Al
              • Gość: trypel Re: Ceny w Turcji IP: *.grohe.de / 213.31.191.* 12.07.05, 15:46
                Nie wiem jak znasz Turcję ale mogę polecić rejon praktycznie omijany przez
                turystów - dawną republikę Hatay (protektorat francuski) czyli Antakję -
                zupełnie inny świat inni ludzie inne obyczaje - wszystko bardziej arabskie,
                warto pojechać do Samandag nad morze tam jest kupa tanich hotelikow nad samą
                plażą i posiedzieć kilka dni...polecam i pozdrawiam
                • malinx Re: Ceny w Turcji 12.07.05, 16:32
                  O Antiochii (vel Antakya) myslałem a propos Syrii - nie byliśmy tam jeszcze - ponoć horrrendalnie gorąco - (przełom 07/08) - ale pomysł OK - dzięki
                  Al
                  • Gość: trypel Re: Ceny w Turcji IP: *.grohe.de / 213.31.191.* 13.07.05, 09:59
                    No to jeszcze jedna uwaga - jak jedziesz w tamte regiony -Antiochia a może
                    Syria to jezeli jedziesz z partnerką/partnerem bez ślubu lub nawet po slubie
                    ale z innymi nazwiskami na przykład to nie przyjmą Was do 90 % hoteli ani
                    nawet na polach kampingowych :)
                    Tam wciąż jest nieco inaczej...
                    • malinx Re: Ceny w Turcji 13.07.05, 15:37
                      :) no to jest OK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka