Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz, konkretnie, dolary czy euro?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 14:58
Zastanawiam się, co się w końcu bardziej opłaca, z tego co zdążyłam się
dowiedzieć Turcy czasem traktują euro i dolara jak 1:1, ale rzadko.

Czy jest sens brać ze sobą większą gotówkę? (tzn. na cały wyjazd)?

Można płacić w knajpach w obcych walutach czy bardziej się opłaca po prostu
kupić liry tureckie na miejscu (albo wypłacić je z bankomatu)?
Obserwuj wątek
    • gosik23 Re: Jeszcze raz, konkretnie, dolary czy euro? 28.07.05, 15:19
      polecam dolary, tak jak piszesz dolar i euro 1:1, w wiekszych sklepach mozna
      płacić kartą, polecam również wymianę niewielkiej kwoty na liry.
      pozdrawiam Gosia
    • Gość: Aga Re: Jeszcze raz, konkretnie, dolary czy euro? IP: *.zlote-lany.sdi.tpnet.pl 28.07.05, 15:20
      kurs dla euro z wczoraj 1.60 dolara 1.32
      wez troche tego trochę tego nie traktują raczej euro do dolara 1/1 wolą euro a
      jak masz dolary to Ci przelicza nic się nie martw....
      ja wziełam na cały wyjazd i nie widzę nic w tym złego przynajmniej odpada
      latanie po bankomatach wszędzie możesz płacic w euro nawet w knajpach
      • Gość: Tom Re: Jeszcze raz, konkretnie, dolary czy euro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 17:03
        Dokładnie - weź trochę $ trochę E i kartę. Przelicznik w bankomatach we
        wrzesniu był bardzo OK.Mi wyszło najkorzystniej wypłacać liry. Ale to było we
        wrześniu, coś mogło się zmienić.
    • Gość: Juan Re: Jeszcze raz, konkretnie, dolary czy euro? IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.05, 17:35
      Tylko euro, ale radze wymienic na miejscu wszystko na liry - wychodzi
      najkorzystniej. Tak zrobilem i bylem zadowolony, a kurs znalazlem najlepszy w
      calym miescie.
      • Gość: ampe Re: Jeszcze raz, konkretnie, dolary czy euro? IP: *.devs.futuro.pl 28.07.05, 23:43
        również proponuję Ci wziąc i dolary i Euro
        ja tak zrobilam w trucji byl;am w maju
    • Gość: Łukasz Re: Jeszcze raz, konkretnie, dolary czy euro? IP: *.unreg.w-w.pl 29.07.05, 18:22
      Po pierwsze - wiza 10 euro lub 15 dolarów (tu euro bo 10 euro to faktycznie 12
      dolarow), po drugie - czasem za sejf chca 10 euro lub 10 dolarow, po trzecie -
      czestym argumentem w targowaniu jest zaoferowanie np. 5 dolarow zamiast 5 euro.
      Po czwarte, najbardziej korzystny przelicznik ma bilon euro, ktory w Polsce
      mozna kupic za np. 4,00, mozna nim placic, wiele kantorow tez przyjmuje do
      wymiany (ja wymienilem bilon na wszelki wypadek w Baltonie na lotnisku w
      Polsce) Ceny czesto w kilku walutach, ale ogolnie lepiej w lirach placic,
      stopniowo wymieniajac. Praktyczne sa male nominaly, np. 1-dolarowki.
      • Gość: mezza4 Re: Jeszcze raz, konkretnie, dolary czy euro? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 03.08.05, 09:52
        Własnie wróciłam z Turcji , faktycznie najlepiej miec przy sobie i euro i
        dolary , tylko małe nominały od 1 euro - 1 dolara w góre , 10 euro ,$ , 20 euro
        $ , takie nominały njbardziej sie sprawdzają , najlepiej wymieniac małe kwoty ,
        przelicznik minimalnie sie zmienia , oczywiscie wszedzie przyjmują euro i
        dolory i wedle zyczenia wydaja resztę w lirach lub w walucie której
        zapłaciłes , wszystkie wycieczki fakultatywne sa podane przeważnie w euro ,
        jakos szczególnie upodobali sobie ta walutę , a juz totalna bzdurą jest ze
        dolar licza jak euro , ja sie z tym nie spotkałam a przejechałam 3000 km w
        Turcji , na bakszysz dobrze jest miec 1 dolarówki lub jednolirówki , w Turcji
        stopniowo nastepuje denominacja w obiegu sa banknoty np 1 lirowe i 1000000
        jeden milion , w dwóch przypadkach to jeden lir , trzeba pamietac ze od starych
        banknotów odejmujemy 6 zer i wychodzi ilosc lirów jaka posiadamy , na dolmusze
        dobrze miec drobne ,( 1 - 1, 5 lira) , Turcy wydaja resztę , oczywiscie jak
        wszedzie trzeba pilnowac i kontrolowac , ale to dotyczy kazdego miejsca na
        ziemi , szczególnie trzeba uwazac płacac banknotami 1000000 i 10000000 ( jeden
        milion i 10 milionów = 1 lir i 10 lirów ) mnie zdazyła sie pomyłka płacac za
        piwo , ale trafiłam na uczciwego Turka i zwrócił prawidłowa resztę
        miłego pobytu :)
        jesli masz jakies pytania chetnie odpowiem :)
    • Gość: Łukasz Re: Jeszcze raz, konkretnie, dolary czy euro? IP: *.mofnet.gov.pl 03.08.05, 10:37
      Jest jeszcze jedna kwestia - jesli w jakims kantorze beda mieli w Polsce liry
      tureckie za 2,50 lub taniej to oplaca sie kupic
    • Gość: Beti Euro IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.08.05, 13:39
      Proponuję zabrać ze sobą Euro i wymienić je (niekoniecznie wszystkie) na
      miejscu na liry tureckie. Ja miałam wszystkie 3 waluty i się strasznie to
      człowiekowi pałęta. W jednej przegródce dolary, w drugiej euro a w trzeciej
      liry uffff. Przelicznik 1 dolar = 1 euro już raczej nie jest stosowany. No
      chyba, że masz talent do targowania. Polecam mieć dosyć drobne nominały, gdyż
      czasami nie mają wydać z grubszej kasy
      • matt.j Re: Euro 03.08.05, 22:08
        Wróciłem niecały miesiąc temu, zwiedziłem spory fragment Turcji i z moich
        doświadczeń wynika, ze najlepiej mieć przy sobie walutę krajową – liry. Dolary
        i euro mogą przydać się (gł. w postaci drobnych) na różne opłaty np. wiza
        (Euro!!), dezynfekcja samochodu na granicy itp. Za noclegi w motelach, jedzenie
        w knajpach i zakupy płaciliśmy tam gdzie było to możliwe kartami, ale oprócz
        nich systematycznie wymienialiśmy w kantorach euro aby mieć na wszelki wypadek
        pieniądze przy sobie.
        Z wymiana nie ma problemu. Jat tak jak w Polsce, nie stosują stałej opłaty przy
        wymianie tyko mają różny kurs skupu i sprzedaży, czyli nie ma różnicy czy
        wymieniasz małą czy większą kwotę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka