Dodaj do ulubionych

Turcja, Tunezja czy Egipt

06.11.05, 16:09
mam taki dylemat, zastanawiam sie nad wyjazdem z ekipa do ktoregos z tych
panstw... i tak sie zastanawiamy co wybrac... W sumie Egipt jest stosunkowo
drogi w porownaniu z Turcja i Tunezja. Nie mamy strasznie wygorowanych
wymagac... W koncu liczy sie atmosfera i dobra zabawa we wspolnym gronie,
Jezeli chodzi o warunmki wystarczy hotel 3*, tylko wazne aby mial ladna plaze
i dobre jedzenie (w sumie chodzi nam o All Inclusive)... Ale co lepiej
wybrac, bylam tylko w Egipcie, wiec tam wiem czego moge sie spodziewac, ale
co z Turcja ew. Tunezja... Prosze o jakies rady?
pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: Judi Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 16:35
      ja polecam Turcję =)
    • zruc Re: Turcja, Tunezja czy Egipt 06.11.05, 16:35
      Byłem we wszystkich trzech i zdecydowanie wybrałbym ....EGIPT.Kosztowo też.Ale
      na pewno nie wykupiłbym ALL w 3*.
      • aarcanaa Re: Turcja, Tunezja czy Egipt 06.11.05, 16:58
        lepszy standard w Egipcie... wlasnie o to chodzi jak juz jechac na AI do
        Egiptu, to najpiej do hotelu 4*... a biednych studentow moze byc nie stac na
        takie luksusy... Turcja wychodzi najtaniej, bo za taka sama cene co w E. na
        tydzien z AI w 4*, mozna spokojnie pojechac na 2 tygodnie z AI w Turcji... ale
        w T. nie bylam i jest to cos nowego... warto liznac cos innego...
        Ania
        • zruc Re: Turcja, Tunezja czy Egipt 06.11.05, 17:10
          Turcja bła tania kiedyś.Po denominacji od stycznia wszystko zdrożało.Te ceny
          które są w katalogach to najprawdopodobniej od nowego roku i przy nowych
          umowach włóż między bajki.
    • Gość: stasio Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: *.unreg.w-w.pl 06.11.05, 17:20
      zalezy,w jakim miesiacu - zeby nie bylo za cieplo, za zimno czy pory
      deszczowej - to tak:od ok.10 pazdziernika do ok.10 maja (jesien,zima,wiosna)
      najlepszy ze wzgledu na pogode Egipt,bo w Turcji czy Tunezji moze padac czasem
      czy woda nie tak ciepla. We wrzesniu najlepsza Turcja, bo w Tunezji szybciej
      niz w Turcji zaczyna sie pora deszczowa. Z kolei od czerwca do sierpnia Tunezja
      moze byc lepsza od Turcji, bo tam latwiej znosi sie upaly, jest sucho, a nie
      wilgotno, w szczycie sezonu bywa tez w Turcji drogo.
      Tunezja i Turcja w 2005 r. byly bezsprzecznie najtansze. Jesli chodzi o
      Tunezje, to najlepiej ze scan holiday, Turcje - GTI.
      Jesli chodzi o to, gdzie najtaniej: 1. Egipt Hurghada 2. Tunezja Sousse 3.
      Turcja Alanya.
      Zagrozenie terrorystyczne najwieksze w Egipcie, w Turcji troche ze strony
      Kurdow z kolei, w Tunezji chyba najmniejsze.
      Gdzie najladniej? Na Wybrzezu Egejskim i Likijskim Turcji.
      No tu by mozna dlugo dyskutowac, sa rozne gusta,ja bylem w Turcji i Tunezji,
      Turcja jest i bardziej cywilizowana i bardziej egzotyczna paradoksalnie, pogoda
      jest tez pewniejsza, ale w Tunezji jest taniej nieco.
    • Gość: Ania Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.05, 08:16
      Egiptjest zdecydowanie najtańszy i najciekawszy.
    • moriach Re: Turcja, Tunezja czy Egipt 09.11.05, 00:11
      Jak mają byc ładne plaże + niedrogo to wychodzi jak nic Tunezja. Byłam rok temu
      w Tunezji/Sousse a w tym roku w Turcji/Alanyi i mogę powiedziec że o niebo
      bardziej przyjemnie wspominam Tunezję. Jest bardziej dzika tzn cywilizowana ale
      z elementami folkloru (np. białe, małe domki) a Turcja jest baaaardzo
      zeuropeizowana i cóż się czarowac - droga dla przeciętnego polaka.Co do Egiptu
      sie nie wypowiem, bo nie byłam. Niezależnie co wybierzecie życzę udanego wypoczynku.

Pozdrawiam :)
      • Gość: Władek Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: *.mofnet.gov.pl 10.11.05, 15:13
        ceny w Alanyi sa wysokie tylko w lipcu i sierpniu. We wrzesniu jest nieznacznie
        drozej od Tunezji, a pogoda we wrzesniu zdecyd. pewniejsza. Plaze sa
        rzeczywiscie ladniejsze w Sousse, ale krajobrazy (np. gory) w Turcji. Np.
        laguna Oludeniz jest przepiekna. Tak porownujac kraje, to Turcja łączy zalety
        Grecji i Tunezji naraz, to cos takiego posredniego miedzy tymi krajami. Tanio
        prawie jak w Tunezji, pogoda tak murowana jak na wyspach greckich (Tunezja nie
        ma tak murowanej,nawet w lipcu potrafi sie popsuc), cywilizowanie prawie jak w
        Grecji i nie mniej egzotycznie jak w Tunezji.
        • moriach Re: Turcja, Tunezja czy Egipt 11.11.05, 01:24
          ceny w Alanyi sa wysokie tylko w lipcu i sierpniu. We wrzesniu jest nieznacznie
          >
          > drozej od Tunezji

Bylismy w tym roku w Turcji, rok temu w Tunezji. Za każdym razem we wrześniu. I
          Turcja jest znacznie droższa niż Tunezja.

a pogoda we wrzesniu zdecyd. pewniejsza [...] (Tunezja nie
          > ma tak murowanej,nawet w lipcu potrafi sie popsuc

J.w. Rok temu Tunezja I poł. września - 100 % słonecznej pogody, upał. W tym
          roku Turcja, II poł. września - były dwa dni kiedy troche pokropiło, tak ze 2 h
          może. Też baaardzo ciepło.

Np.
          > laguna Oludeniz jest przepiekna.

Sam widok może i tak, ale niestety zadupie totalne. Jeśli ktoś się nastawia na
          coś więcej niż leżenie na plaży i oglądanie widoczków (powiedzmy zwiedzanie,
          kluby, spacery po mieście "bez celu") to zdecydowanie radzę Riwierę zamiast
          części egejskiej.

i nie mniej egzotycznie jak w Tunezji.

Wg. nas zdecydowanie mniej egzotycznie. W Tunezji (Sousse) wszędzie były
          niewysokie, białe domki miejscowych, można było iśc do mediny gdzie było pełno
          lokalnych drobiazgów (souveniry, przyprawy, perfumy). A Turcja (Alanya)- pełno
          hoteli, praktycznie brak możliwości zobaczenia typowego domu w stylu tureckim
          (dopiero jadąc w głąb lądu można się spotka z typowymi, biednymi wioskami)

Gdybym miałą pojechac jeszcze raz do któregoś z tych dwóch krajów w ciemno
          wybrała bym Tunezję tylko pewnie tym razem Djerbę.

Pozdrawiam :)
          • Gość: stasio Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: *.unreg.w-w.pl 11.11.05, 12:26
            jeśli, Moriach,uwazasz, ze w Turcji jest drogo, to co powiesz o wyspach
            greckich czy Cyprze? Ceny świadcza tez o jakosci. Co do pogody, statystyki nie
            klamia, wskazujac ze we wrzesniu w Alanyi jest 10 albo 11 godzin slonca, a w
            Sousse 9 lub 10. Poza tym nie oszukujmy sie, ze w Sousse smierdzi strasznie w
            centrum, nie ma w zasadzie zycia rozrywkowego, nawet piwa nie mozna kupic i
            maja jakis nienormalny rezim walutowy.
        • Gość: baja Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: 80.51.243.* 19.11.05, 17:42
          wybór trudny: ja byłam na pzrełomie wrzesnia i pażdziernika w Egipcie w Sharm z
          synem na 14 dni.Udało mi się z promocja zapłaciłam 1990 zł za 2 tyg. /os .HB
          Klimat dla mnie nie do pokonania /bywało 46 stopni i ten upał jak z piekarnika.
          My wszystkie pieniądze 1300 dol.straciliśmy na zwiedzanie.HB było w tym
          przypadku ok.Mój kolega był w Tunezji w kwietniu na 7 dni, miał 6 dni gdzie
          musiał chodzić w kurtce.Między Egiptem a Tunezja wybieram mniejsze zło: Turcję
          Musisz zwrócić uwagę jaki klimat Ci odpowiada a nie cena : ja Egiptu nie
          toleruję.Uważam że najcudowniejsza jest Europa
      • Gość: psikus Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: *.acn.waw.pl 10.11.05, 23:25
        masz w pełni rację.
        ale te tureckie ....ogonki !!!!!
        marzenie wszystkich pań!!!!
        • Gość: stasio Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: *.unreg.w-w.pl 11.11.05, 14:06
          moze ktos jeszcze by sie wypowiedzial? Przeciez trzeba dogonic iloscia
          wypowioedzi Hiszpanie!
          • pariss1 Re: Turcja, Tunezja czy Egipt 12.11.05, 15:25
            No to ja nadganiam:)
            Zdecydowanie polecam Turcję i jeśli chodzi tu o studentów to lepszej rozrywki
            niz w Alanyi nie uświadcza w żadnym z pozostałych panstw. Co prawda nie byłam w
            Tuezji bo jakoś tam mnie nie ciągnie, ale Turcja dla mnie jest o wiele
            ładniejsza i ciekawsza niz Egipt. W Alanyi jest tyle dyskotek, tyle życia w
            porcie, że napewno nie będziecie żałować. No i zakupy: panie torebeczki,
            portfeliki, okularki, bluzeczki, bluzy, spodnie D&G; panowie- super T-shirty,
            koszule, skarpetki, bluzy, portfele, czapeczki itp. itd. Wszystko "firmowe" .
            Faktem jest, że jest drożej niz w Egipcie, ale takich dyskotek i życia nocnego
            nie ma w Hurghadzie. Za wstepy nie płacicie NIC. Polecam Auditorium Disco.

Pozdrawiam
            • l-a Re: Turcja, Tunezja czy Egipt 12.11.05, 20:29
              Wiesz nie wiem czy trzeba jeździć aż do Turcji tylko po to żeby potańczć w
              dyskotekach, zakupy większośći rzeczy też mozna zrobić w Polsce. Ja wyjezdżam
              po to za granicę, aby coś zobaczyć coś nowego, pozwiedzać, poznać życie innych
              ludzi. Z tych krajów wg mnie najciekawszy jest Egipt, byłam tam już 3 razy i
              chętnie pojadę kolejny raz. Byłam też w Turcji i Tunezji i te kraje mają swoje
              zalety, ale drugi raz już raczej tam nie pojadę.
              • pariss1 Re: Turcja, Tunezja czy Egipt 13.11.05, 12:36
                W pytaniu było wyraźnie napisane, że chodzi im o zabawę i uważam, że Turcja
                jest do tego odpowiednia. Ja tez nie jeżdżę tylko na dyskoteki, wybieram opcję
                7+7 ostatnio i nigdy nie żałuję. Zawsze da się połaczyć przyjemne z
                pożytecznym. Zdania nie zmieniam - jeśłii chodzi o dobrą zabawę tylko Alanya,
                Marmaris itp. Egipt pod tym względem ma mało do zaoferowania.
              • jusytka Re: Turcja, Tunezja czy Egipt 01.01.06, 14:57
                Chyba mowa tu jest o studentach i ich potrzebach, cóz więc dziwnego, ze przy
                okazji zwiedzania - pobawią się, czy zrobią zakupy, które w Polsce kosztowałyby
                sporo drożej. Odrobine pokory by ci sie przydało ...
    • Gość: Moly Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: 213.77.27.* 14.11.05, 13:37
      zdecydowanie Egipt!!! ale koniecznie 4*
      Pozdrawiam
    • Gość: turystka Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: *.solarnet.pl 19.11.05, 15:45
      Pytasz na forum o Turcji-to poleca ci Turcje....
      Zapytasz na forum o Egipcie to ci doradza Egipt....
      Warto wspomniec, ze Turecka Riviera ma malo wspolnego z prawdziwa Turcja.Taki
      region wypoczynkowy dla Europejczykow glownie.Turcji nie poczuje sie tez bardzo
      w Ankarze, np.
      Polecam Istanbul albo wogole inne panstwo na wakacje.
      • Gość: stasio Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: 62.233.155.* 19.11.05, 16:29
        Ale w Antalyi bardziej niz w Alanyi widac prawdziwa Turcje
        • Gość: turystka Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: *.solarnet.pl 20.11.05, 21:09
          To prawda,chociaz Antalya tez jest "malo turecka"... ale prawdziwa Turcja to np
          Konya-mile ja wspominam.
          • Gość: władek Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: *.mofnet.gov.pl 21.11.05, 09:10
            szkoda,ze w ofercie nie ma Egiptu śródziemnomorskiego (Aleksandria i okolice)
            • Gość: aiwlyS Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: *.zprae.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 12:23
              Osobiscie polecam Egipt :) aczkolwiek wybieram sie do Turcji w przyszlym roku :) W Tunezji bylam w zeszlym roku (podobalo mi sie tak sobie) a w tym roku zaliczylam 2 razy Egipt... i jestem jaknajbradzioej na TAK... :) Jesli chodzi o imprezy to... rewelacja :) Papas Beach polecam :)
              • Gość: dora 69 Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 22:38
                byłam w tym roku w Egipcie i w Turcji, i powiem krótko, z dziećmi tylko Turcja,
                z mężem tylko Egipt. Pozdrawiam
                • Gość: Ela Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 08:12
                  dora 69 napisał(a):

> byłam w tym roku w Egipcie i w Turcji, i powiem krótko, z dziećmi tylko
                  Turcja,
                  >
                  > z mężem tylko Egipt. Pozdrawiam

Byłam z dziećmi i w Egipcie i w Turcji i moje dzieciaki chcą tylko wracać do
                  Egiptu, uwielbiają Egipt i czują się tam wspaniale, więc myślę, że Egipt jest
                  dobry nie tylko na wyjazd z mężem, ale jak najbardziej z dziećmi także.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: władek Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: *.mofnet.gov.pl 23.11.05, 12:21
                    a ja dodam jeszcze taki wniosek - co urlop (wakacje) dokad indziej. Jesli nawet
                    jakis kraj jest super,to moze sie znudzic. I kazdy ma swe zalety i wady.
                    Tunezja tania,ale to sie tez wiaze z jakoscia. Wracajac do sedna sprawy - raz
                    np. na Krete sie mozna wybrac, innym razem do Tunezji, innym jeszcze gdzies
                    indziej.
                    • jusytka Re: Turcja, Tunezja czy Egipt 01.01.06, 15:05
                      Jasne, ale ja po tygodniowym pobycie w Turcji czuję duzy niedosyt - bo nie byłam
                      w stanie zwiedzić wszystkiego, co bardzo chciałam tam zobaczyć, wiec musze tam
                      wrócić ...
      • jusytka Re: Turcja, Tunezja czy Egipt 01.01.06, 15:00
        Cześciowo masz rację, ale wystarczy wypożyczyć sobie jeepa lub skuter (za
        niewielkie pieniądze) i ruszyć w góry Taurus .... to dopiero była przygada ;)
        • Gość: Mediterraneo Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: *.devs.futuro.pl 01.01.06, 16:12
          najlepsze jest wybrzeze srodziemnomorskie - Oludeniz, Kaputas, Kas, Olimpos
          (Półwysep Likijski)
    • Gość: janan@vp.pl Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: *.dami / 81.15.189.* 06.02.06, 18:07
      Turcja riwiera poludniowa anatolijska!!!!!
    • Gość: syberian Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: *.gorzow.mm.pl 09.02.06, 15:41
      EGIPT 100%
      • Gość: stasio Re: Turcja, Tunezja czy Egipt IP: *.devs.futuro.pl 09.02.06, 16:38
        a czym bys przekonał, że Egipt?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka