mmuba 19.04.08, 19:38 Było pytanie o herbatę jabłkową, a ja zapytam o dzbanek do parzenia herbaty. Czy w Polsce gdzieś można kupić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pariss1 Re: CAYDANLIK 20.04.08, 10:17 Nie widziałam nigdzie szczerze mówiąc. Chociaż raz cos podobnego z podwójnym czajniczkiem widziałam w sklepie kolonialnym z herbatami. Jednak nie pytałam czy to to samo. Sama mam kupiony w Turcji, ale taki zwykły za 25 YTL, a marzy mi się taki za ok. 100 YTL ;) :) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanije Re: CAYDANLIK 20.04.08, 14:00 hej Pariss1 - jak się w tym robi herbatę? Jadę do Turcji za 9 dni znowu i też myślałam o takim czajniczku ale nie wiedziałam czy będę umaiła to obsługiwać:-D Czy to jest coś na zasadzie tych czajniczków do kawy, co się na gazie stawia? Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: CAYDANLIK 20.04.08, 17:24 Kochanije caydanlik wygląda mniej więcej tak: kahramanlarmadeni.com/urunresim/tugra_celik_caydanlik_1.jpg Parzenie herbaty: Do dolnego czajniczka (większego) wlewasz wody do pełna. DO górnego wsypujesz herbatę i - zalewasz ją nieco zimną wodą (tylko tyle by liście były mokre) lub wogóle jej nie zalewasz a zostawiasz suche liście i ... czekasz aż woda w dolnym czajniczku się zagotuje. Wtedy tą gorącą wodę z dolnego przelewasz do górnego, ale już do pełna. W dolnym uzupełniasz z powrotem do pełna zimną wodą i znowu czekasz aż się zagotuje. Jak to nastąpi to chwilę czekasz i zostawiasz na 10-15 minut aż się dobrze zaparzy. Wtedy nalewasz do maych szklaneczek na przemian lub równocześnie esencję i wodę. Jeśli jest dobrze zaparzona herbata to nie powinno być fusów wogóle a jak się trafią to powinny odrazu opadać na dno. Tak mnie uczono. Oczywiście ja zalewam liście zimną wodą i nie zostawiam suchych, ale dziewczyny na forum pisały, że z tym się nie spotkały. Odpowiedz Link Zgłoś