ragami 16.05.08, 16:48 Wybieram się do Turcji pierwszy raz , syn miał wyrabiany paszport 5 lat temu, kiedy miał 2 latka . Teraz 7. Czy nie będziemy mieć problemów na lotnisku, bo nie będzie rozpoznawalny na zdjeciu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: holand Re: paszport IP: 81.28.81.* 16.05.08, 19:57 bedzie mial problemy. osoba na zdjeciu musi byc rozpoznawalna z okazicielem. wyrob szybko nowy paszport Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: paszport 16.05.08, 20:03 Faktycznie powinnaś mu wyrobić nowy paszport, bo może choć nie musi się zdarzyć, że będziecie mieć kłopoty przy odprawie. O tak istotnych rzeczach należy myśleć dużo wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: paszport IP: *.static.akk.net.pl 16.05.08, 21:36 to po co wazny paszport na 5 lat u dziecka , skoro co rok trzeba wymieniac, bo dzieci rosną i się zmieniają? Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: paszport 16.05.08, 21:45 nasz synek miał 2 lata jak robiliśmy mu paszport, teraz ma 6, wciąż jest dość podobny, niikt nie bedzie robić problemu, przecież na paszportach waszych i dziecka bedzie to samo nazwisko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: paszport IP: *.merinet.pl 16.05.08, 22:20 Gość portalu: olka napisał(a): > to po co wazny paszport na 5 lat u dziecka , skoro co rok trzeba > wymieniac, bo dzieci rosną i się zmieniają? Bo takie są przepisy. To rodzice decydują czy dziecku trzeba wymienić paszport czy też nie. Wielu kosztów ta wymiana nie powoduje. Płacisz jedynie za "wykorzystane" lata. Ja pierwszy paszport wyrobioy córce gdy miała 7 miesięcy wymieniłem już w następnym roku. W tej chwili ma niespełna 6 lat i już 3 paszport. Kosztuje mnie to z grubsza tyle co zdjęcia + niewielkie opłaty, ale mam święty spokój na granicach. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia27-2 Re: paszport 17.05.08, 07:22 Mój synek miał wyrobiony paszport jak miał roczek z małym hakiem...we wrześniu jadę so Turcji (mały będzie miał 21 miesięcy)i nie zamierzam wyrabiac mu nowego paszportu, przecież jest ważny 5 lat. Nasze paszporty są ważne 10 lat a przecież też możemy w ciągu tych lat się bardzo zmienic (chyba biorą to pod uwagę, że np młodzież w wieku 18 lat po 10 latach może wyglądac znacznie inaczej). Ja ze swoim paszportem wyrabianym jeszcze w liceum przekraczałam granicę mając znacznie więcej lat i wyglądałam już inaczej i nie było żadnych problemów. Przecież dziecko przez rok czy dwa nie zmieniło się do niepoznania. Więc głowa do góry i życzę miłego urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: paszport IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 08:05 Mój syn miał wyrobiony paszport w wieku 6 lat.Korzystał z niego przez 10 lat!!!Nigdy się nie zdarzyło,aby ktoś się doczepił,a różnica była dość znaczna.W Egipcie to nawet nie zaglądali do środka paszportu. Myślę,że nie ma potrzeby wymieniać,przecież to jest dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: paszport IP: *.merinet.pl 17.05.08, 22:05 Po co tyle wykrzykników? Nie twierdzę, że nie przepuszczą dziecka przez granicę jeżeli jest do siebie niepodobne na zdjęciu. Stwierdziłem jedynie, że może się zdarzyć czepianie przez służby graniczne. Czasem dla świętego spokoju warto poświęcić godzinę lub dwie i 30zł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kara123 Re: paszport IP: *.promax.media.pl 17.05.08, 17:16 Mój syn miał wyrobiony paszport, gdy miał 4 lata, teraz ma 12 i nikt się nie czepia. Paszport jest w końcu ważny 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś