Dodaj do ulubionych

Linia czarterowa Corendon

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.06.09, 16:02
Czy ktoś leciał z nimi do Turcji? Piszcie swoje uwagi....
***czy jest darmowy posiłek w samolocie?
***czy wózek dla dziecka liczą w limicie bagażu (tych 20kg?)czy przewóz wózka jest za darmo?
*** jakie wymiary musi mieć bagaż podręczny?
*** jakie wymiary musi mieć bagaż główny? (torba, walizka)
Obserwuj wątek
    • Gość: aga777 Re: Linia czarterowa Corendon IP: *.chello.pl 21.06.09, 20:07
      Leciałam z nimi do Turcji w tym roku. Nie mam do nich żadnych negatywnych
      zastrzeżeń.
      - nie ma darmowego posiłku w samolocie, można sobie kupić kawę, herbatę, soki,
      piwo, kanapki,
      - przewóz składanego wózka-parasolki jest darmowy (nie jest wliczany do tych 20 kg),
      - wymiary bagażu podręcznego 45 x 35 x 15
      - nie mają określonych wymiarów bagażu głównego, ważna jest waga do 20 kg
      (dziecko do 2 lat - bez bagażu).
      • Gość: Zenek Re: Linia czarterowa Corendon IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.06.09, 20:11
        Aga Dziękuję za odpowiedź,jeśli możesz to napisz w co ludzie mieli zapakowane bagaże walizki czy torby? czy można mieć duże? jakie ty miałaś wymiary bagażu?
        nasz wózek nie jest "parasolką" to ciekawe jak to będzie, może ktoś coś wie?
        • Gość: aga777 Re: Linia czarterowa Corendon IP: *.chello.pl 21.06.09, 20:44
          Większość ludzi miała walizki (niektórzy ogromne, ale nikogo się czepiali o ich
          wymiary, ważne żeby waga bagażu na osobę była do 20 kg), niektórzy mieli też
          torby podróżne. Walizki są po prostu wygodniejsze i mniej podatne na zniszczenie
          przez obsługę lotniska. Odczuliśmy to własnej skórze - jadąc do Turcji mieliśmy
          dwie walizki (raczej niewielkich rozmiarów), na powrót dokupiliśmy w Turcji dużą
          torbę podróżną (za dużo zakupionych pamiątek!) - walizki dojechały w stanie
          nienaruszonym, torba kompletnie zniszczona - miała nawet przecięte dno i jest do
          wyrzucenia. Niestety obsługa lotniska nie cacka się z bagażami.
          Zenek, nie wiem w jakim wieku masz dziecko - jeżeli ma powyżej dwóch lat to na
          trzy osoby przysługuje wam możliwość wzięcia 60 kg bagażu i możecie to zapakować
          np. w dwie duże walizki, tyle, że żadna nie może absolutnie mieć więcej niż 32 kg.
          Co do wózka - wszyscy których widziałam na lotnisku mieli wózki typu
          "parasolka", nie wiem jak to jest z innymi wózkami. Lepiej dopytaj się w swoim
          Biurze Podróży, żeby nie mieć na lotnisku niemiłej niespodzianki.
          • Gość: Zenek Re: Linia czarterowa Corendon IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.06.09, 20:07
            Lecę z żoną i rocznym dzieckiem, więc bagaż 40kg, czy mogę mieć jedną walizkę ogromną i tam 30kg i drugą małą i tam 10kg? czy mogę łączyć swój bagaż z żoną? Niech napisze ten kto leciał linią corendon
            • marek.dumle Re: Linia czarterowa Corendon 23.06.09, 22:02
              W Grecosie mi powiedzieli, że w przypadku rodzin liczony jest łączny ciężar
              bagażu. Więc może być jeden 30, drugi 10 byle razem nie przekroczyło 40. Przy
              czym z uwagi na bhp pracowników nie może jeden bagaż ważyć więcej niż 32 kg.
    • Gość: ola Re: Linia czarterowa Corendon IP: *.devs.futuro.pl 22.06.09, 23:54
      Mozna miec duzy wozek, nie parasolke i mozna go nadac jako bagaz ( nie wliczaja
      do tych 20 kg), mozna tez go oddac przy wsiadaniu do samolotu.
    • Gość: Zenek Re: Linia czarterowa Corendon IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.06.09, 20:07
      Czy ktoś wie ile można przewieź w bagażu głównym (np w walizce) płynów- chodzi mi o napój czy wodę mineralną. czy są jakieś ograniczenia litrów? i drugie pytanko: ile napoi- litrów mogę kupić na wolnocłówce i wnieść na pokład samolotu (czy są ograniczenia? jakie?)?
      • kasia_p45 Re: Linia czarterowa Corendon 23.06.09, 21:04
        Do walizki głównej to ty lepiej nic plynnego nie wkładaj... no
        chyba, że chcesz aby wszystko plywalo :))
      • Gość: aga777 Re: Linia czarterowa Corendon IP: *.chello.pl 23.06.09, 21:36
        Nie ma żadnych ograniczeń co do ilości płynów przewożonych w bagażu głównym
        (musisz je tylko bardzo dobrze zabezpieczyć - włożyć do worków foliowych i
        wsadzić pomiędzy ubrania), ani co do ilości płynów zakupionych na wolnocłówce
        (ale nie ma sensu dużo ich kupować, bo są drogie).
        Zwróć uwagę, aby do bagażu podręcznego nie zapakować nie tylko płynów, ale też
        niczego co ma konsystencję kremu lub żelu (np. kosmetyków).
        • Gość: issa&irox Re: Linia czarterowa Corendon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 10:45
          tutaj znajdziesz wszelkie bardzo szczegolowe informacje na temat warunków
          przewozu bagażu rejestrowanego i podręcznego.

www.krakowairport.pl/pl/41/101/178/Bagaz-glowny
          Wszystko bardzo dobre opisane i "namalowane" ;P. Nie ma żadnych ograniczeń jeśli
          chodzi o przewóz "normalnych" plynów a bagażu glownym typu napoje, wody,
          szampony, żele, soki itd. Fakt, że trzeba je zabezpieczyć, bo z bagażami się nie
          cackają. Inaczej wygląda sprawa bagażu podręcznego: mogą się tam znaleźć plyny,
          ale nie większe niż 100ml, dodatkowo koniecznie muszą być zapakowane w woreczek
          strunowy, zamykany o wielkości 15x22cm i wsystkie muszą się w nim zmieścić i być
          zamknięte. Torebkę taka trzeba okazać do kontroli w czasie odprawy i przysluguje
          tylko jedna taka torebka na jeden bagaż podręczny (jednego pasażera). Polecam
          stronę Balic - rozwieje wszelkie wątpliwości :).
    • Gość: gosa Re: Linia czarterowa Corendon IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.06.09, 20:19
      Ja będę z tym przewoźnikiem leciała do Turcji z międzylądowaniem. Czy są opóźnienia? Czy ktoś leciał z międzylądowaniem i może napisać jak to wygląda (czy np. wysiada się z samolotu?)
      • Gość: Gosia Re: Linia czarterowa Corendon IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.07.09, 12:51
        Ja mam pytanie dotyczące ewentualnego zagubienia bagażu. Co robić? Czy komuś zaginął bagaż, lub widzieliście takie zdarzenie? czy często gubią się bagaże? wiem że składa się reklamację ale nie znam j. obcego i jak wygląda to składanie reklamacji??? czy rezydent pomaga?
        • Gość: Gosia Re: Linia czarterowa Corendon IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.07.09, 11:42
          Nikt nie odpisze?
      • Gość: aga Re: Linia czarterowa Corendon IP: *.satfilm.pl 26.07.09, 02:02
        Skąd lecisz,że masz międzylądowanie? Ja lecę z Gdańska i nic mi o
        tym nie wiadomo....
        • Gość: jet Re: Linia czarterowa Corendon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.09, 13:18
          Przy międzylądowaniu nie wysiada się z samolotu, przynajmniej na
          linii Rzeszów- Bydgoszcz. Linia OK choć muszę przyznać, że był to
          mój najbardziej trzęsący lot licząc kilkunaście poprzednich lotów
          (w stronę do Turcji) i nie wynikało to chyba z turbulencji, osoby
          lecące z innych miast miały podobne spostrzeżenia. W drodze
          powrotnej lot przebiegał gładko za to było potwornie duszno i
          gorąco, jakby klima nie działała.

Zgłoszenia zaginięcia bagażu dokonuje się zawsze w specjalnym
          punkcie na lotnisku. Rezydent chyba nie pomaga bo jego jeszcze tam
          nie ma (czeka z voucherami przed budynkiem lotniska). Na lotnisku w
          Bydgoszczy widziałem na taśmie torby z naklejkami z Rzeszowa, więc
          przy miedzylądowaniu pomyłka z dostarczeniem bagażu jest
          prawdopodobna.

No i w drodze powrotnej wiele osób miało torby mocno uszkodzone.

Jeśli ktoś zgłaszał uszkodzenia do Corendodna moze napisze czym się
          to skończyło ????
          • Gość: inspektorsim Re: Linia czarterowa Corendon IP: 80.51.219.* 06.10.09, 07:20
            jak na razie ja jestem w trakcie składania reklamacji za uszkodzenie
            bagażu - rozerwana walizka na rogu o długości około 20 cm. Na chwilę
            obecną zażądali ode mnie dziesiątki dokumentów oczywiście w języku
            angielskim... między innymi potwierdzenie w języku angielskim
            z "repair shop" czu można naprawić i ile to kosztuje albo czy jest
            nienaprawialna, fakturę zakupu walizki, bilot przelotowy, dokument
            potwierdzajacy cenę biletu i jeszcze inne rzeczy. najprawdopodobniej
            większość rezygnuje po otrzymaniu takiego listu... a ja chyba
            spróbuję - oczywiście częsć rzeczy nie ma jak na przykład faktury za
            zakup walizki ale czas okaże... oczywiście trzeba brać pod uwagę że
            to TURECKIE linie lotnicze więc pewnie będą kręcić że mi się nie
            należy.
            • kasia_p45 Re: Linia czarterowa Corendon 06.10.09, 09:13
              Dlatego ja wole nie używać bardzo drogich walizek. Wrazie
              zniszczenia wole odżałować strate i kupić sobie nową. Ale jakoś
              szczęsliwym trafem przeleciałam już dość sporo na tych samych
              walizkach. Wprawdzie sa już dość sfatygowane.. raz to mi nawet zamek
              wyrwali ale dało się to naprawić. Tak, że narazie mam nadzieje
              jeszcze mi posłużą :)) A co do reklamacji za zniszczenie? Lepiej
              sobie darować... pozdrawiam :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka