Dodaj do ulubionych

trądzik u 23-latki

26.01.07, 14:51
Witajcie.

W czasie dojrzewania miałam problem z trądzikiem jak przeciętna nastolatka - krostka tu, krostka tam, błyszczący nos itd. Nic specjalnego. Potem to minęło i w okresie kiedy miałam około 19-22 lata nie miałam problemów z cerą (czasem jeden pryszcz przy miesiączce).
A jakieś pół roku temu (może więcej) zaczęły się problemy:

Skóra wydziela sporo wilgotnego tłuszczu/potu zwłaszcza na czole, nosie i brodzie. Do tego, gdy staram się ją osuszać, robi się sucha i zaczyna błyszczeć i złuszczać się bardzo leciutko. Na czole i nosie nie mam pryszczy, od czasu do czasu jedynie lekką "kaszę". Problem jest z policzkami o brodą. Policzki są suche dosyć i co jakiś czas wyskakują na nich pryszcze. Najpierw skóra dostaje zgrubienia, wyczuwam palcem pod nią "kuleczkę". Potem to zgrubienie zaczyna boleć i czerwienić się, ale nie tworzy się pryszcz - nie przebija skóry i może trwać w tej postaci tygodniami. Po jakimś czasei mnie to denerwuje, więc wyciskam (wiem!) i wtedy wychodzi na wierzch niewielka ilość białego płynu i krew. W tej postaci krosta wysycha i niknie, a ja zostaję z kolejną plamą na policzku :( I tak jest co jakiś czas - nieregularnie. Raz przez miesiąc nie mam ani jednej krosty, a w ciągu tygodnia pojawią się 3-4 obok siebie :(

Robiłam testy na uczulenie - niczego nie wykazały.

Pomóżcie! Byłam już u dermatologów, ale stanowiczo ponoć nie są to zmiany hormonalne. Kazali mi oczyszczać skórę u kosmetyczki, co robię i co nie przynosi efektów. Stosowałam różne maści, kremy... Zaopatrzyłam się w różnego rodzaju Vichy itd. a i tak moja skóra jest okropna!
Obserwuj wątek
    • evel_m Re: trądzik u 23-latki 26.01.07, 17:55
      Moze sprobuj olej z korzenia łopianu, opisuje go nizej.
    • evel_m Re: trądzik u 23-latki 26.01.07, 17:56
      albo jakis wyciag z aloesu, najlepiej z kwiatka, ja tak robilam, pozdrawiam
    • kajeczekkk Re: trądzik u 23-latki 29.01.07, 13:48
      Dzięki, spóbuję tych sposobów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka