Dodaj do ulubionych

Znamie atypowe

25.01.23, 10:33
Hej kochani. Jestem po konsultacji u dermatologa. Pani dermatolog napisala "duze znamie barwnikowe z cechami atypii" jestem przerażona. Dodam, że mam to znamie od ok 10 lat. Zmieniło kolor z jasnego brązowego na ciemniejszy i to mnie stresuje. A wizja badania hist pat mnie przeraża. Nie mogę sobie miejsca znaleźć. Czy miał.ktos z was takie znamie atypowe?? Pocieszcie mni
Obserwuj wątek
    • costa89 Re: Znamie atypowe 05.02.23, 15:04
      Hej nie martw się. Cechy atypii nie mówią odrazu że masz czerniaka. Tak się opisuje zmiany które mają wskazanie do usunięcia z badaniem histopatologicznym. Ja też tak miałam i wiele moich znajomych i kierowani do chirurga. Wiadomo że może być różnie ale oczekiwanie naturalne jest stresujące. Ale nie ma co się martwić. Mogę Ci polecić chirurga w Warszawie. Akurat stąd jestem więc polecam dr żebrowskiego BoraClinic.pl
      • aknusia88 Re: Znamie atypowe 06.02.23, 19:35
        Dziękuję za polecenie, jednak ja już usunelam i poszlo do badania. Jestem już 10 dni po usunięciu. Po 2 tyg mialam mieć ściągane szwy, jednak rana się nie chce goić. Jest czerwona, lekko chyba ropieje i pobolewa. Jade jutro do chirurga na konsultacje :(
        • paula881188 Re: Znamie atypowe 08.02.23, 19:19
          Ja swojego pieprzyka wycinałam 12 stycznia i dalej czekam niecierpliwie na wynik:( moj powiększył swój rozmiar w ciągu trzech lat i kolor tez sie troche zmienił i lekarz określił jako znamie dysplastyczne, ze moglo juz sie zezłosliwic,Jestem baaardzo zestresowana :(
          • aknusia88 Re: Znamie atypowe 12.02.23, 10:04
            A znamie dysplastyczne i atypowe to co innego? Trzymam kciuki żeby wszystko było ok :)
            • paula881188 Re: Znamie atypowe 12.02.23, 12:18
              Chyba znamie dysplastyczne i atypowe to to samo. A ma Pani już wynik badania? Rana się juz lepiej goi?
              • aknusia88 Re: Znamie atypowe 13.02.23, 13:34
                Nie mam wyniku jeszcze. Trochę sie stresuje. A rana jest nadal. Zrobila mi się taka biala błonka, która pękła i teraz.mam ranę nie wiem co jest.
                • paula881188 Re: Znamie atypowe 13.02.23, 15:53
                  Ja już czekam na wynik ponad 4 tygodnie i nadal nic...:(
                  To może lepiej isc do chirurga z tą rana? Moze potrzebny antybiotyk....
                  • aknusia88 Re: Znamie atypowe 13.02.23, 15:59
                    Bylam w czwartek. Mowila, ze skórą się za bardzo nie zrosla i mam smarować betadine. Ale właśnie q sobote pękła ta biala błonka i smaruje sutriheal. Ale jutro znowu jade z rana bo na ferie chce jechać i musze skończyć trolowac. Dam znac
                  • aknusia88 Re: Znamie atypowe 13.02.23, 16:30
                    Czekam na te wyniki jak na szpilkach. Jestem zdolowana mega a do tego czekam na wyniki cytologi jeszcze to już w ogóle podwójnie się stresuje. Codziennie o tym myślę:(
                    • paula881188 Re: Znamie atypowe 13.02.23, 17:07
                      Tez sie bardzo stresuje i czekam na wynik :( tyle to trwa :( jest ze mną coraz gorzej....miłego wyjazdu i chociaż na chwilę proszę nie myśleć!!!! I tak już nic nie zrobimy :(
                      • aknusia88 Re: Znamie atypowe 14.02.23, 12:49
                        Będzie dobrze :) a chirurg jak wycinał cos mowil?? Moja mnie uspokajała. Ale na wynik czekam jak na szpilach. Ma być niby po 4 tyg.
                        • paula881188 Re: Znamie atypowe 14.02.23, 14:26
                          Mi wycinał dermatolog który badał mi pieprzyka i nic juz nie mówił przy wycinaniu :( mowil ze ok 4 tyg trzeba czekać na wynik a w czwartek minie 5 tyg. Dopowiedział że jeśli będą musiały być dodatkowe badania to jeszcze dłużej :(
                          • aknusia88 Re: Znamie atypowe 14.02.23, 21:10
                            A mi właśnie mowila, ze im dłużej tym lepiej 🤔
                            • paula881188 Re: Znamie atypowe 15.02.23, 07:42
                              Trzeba czekać i wtedy wszystko się wyjaśni...tylko ile jeszcze :(
                              • aknusia88 Re: Znamie atypowe 15.02.23, 11:12
                                No teraz już nie jie zmienimy. Ale codziennie o tym myślę. Jeszcze mam nerwice lękową I moje leki się przez to pogłębiają:/
                                • paula881188 Re: Znamie atypowe 15.02.23, 14:07
                                  Oooo to witam w klubie:) niestety tez choruje na nerwice lękowa i na pewno to nie jest dla nas łatwy czas ;(
                                  • aknusia88 Re: Znamie atypowe 15.02.23, 19:59
                                    Oj zdecydowanie nie. Najgorsze jest to, ze u mnie nie ma, ze bedzie dobrze. No moze czasami mam przebłyski, ze przeciez będzie na pewno wszystko ok, ale.za chwilę przypływają negatywne emocje, negatywne mysli o wynikach i najgorsze jest to, ze ja jestem przekonana, że tak będzie. Nawet jak o tym pisze teraz to czuje negatywne emocje, "a co jak będzie zły qynik, wynik na pewno będzie zly" itp masakra jakas
                                    • paula881188 Re: Znamie atypowe 16.02.23, 07:37
                                      Ja mam identycznie, najgorzej jest w weekendy, bo w pracy mam obowiązki i mało czasu na rozmyślanie...ale dziś już mija 5 tyg i wizja kolejnego weekendu mnie przeraza :( mam nadzieję że do jutra zadzwonią....to jest straszne
                                      • aknusia88 Re: Znamie atypowe 16.02.23, 07:59
                                        Najgorsze jest to oczekiwanie na telefon. Mnie każdy dzwonek przyprawia o zawał. A jak widzę jakis numer to aż się boję odebrac :/
                                        • paula881188 Re: Znamie atypowe 16.02.23, 08:04
                                          Ja mam tak samo i jak do jutra do ok 13 nie będzie to tam zadzwonię... bo już bez przesady :(
                                          • aknusia88 Re: Znamie atypowe 16.02.23, 12:44
                                            Daj proszę znać co u ciebie wyszlo, chociaż trzymam kciuki za to, ze bedzie wszystko dobrze.
                                            • paula881188 Re: Znamie atypowe 16.02.23, 13:17
                                              Ok dam znac napewno:) i liczę tez na informacje od Ciebie, trzymam kciuki
                                              • aknusia88 Re: Znamie atypowe 16.02.23, 16:21
                                                Ja juz mam wynik. Niedawno dostalam tel. Zmiana łagodna. Uff. Liczę, że u ciebie też tak będzie.
                                                • paula881188 Re: Znamie atypowe 16.02.23, 16:55
                                                  Bardzo się cieszę, super. Ja niestety dalej czekam :( to jest dla mnie nienormalne...:( juz odchodzę od zmysłów
                                                  • aknusia88 Re: Znamie atypowe 16.02.23, 18:13
                                                    Będzie też dobrze. A duze to pani miala??? Moje było dosyć duze, rozlazle. W sumie mialo wszystkie kategorie A B C D
                                                  • paula881188 Re: Znamie atypowe 16.02.23, 20:26
                                                    Ok 6mm, więc nieduże, ale tak jak wspomniałam wczesniej,powiększyło się z 3mm do 6mm, ale w ciągu 3 lat, trochę tez pojaśniało, ogolnie nie wyglądało jakos zle, ale pod dermatoskopem było już bardzo srednio. Ten dermatolog powiedział ze mogło się już zezlosliwic a druga babka mi powiedziała że mam wyciąć ale nic się nie bać, że nic się nie dzieje, ake kiedys moze tak...
                                                  • aknusia88 Re: Znamie atypowe 16.02.23, 21:29
                                                    Moje było wieksze o 1 cm, było nieregularne i ściemniało z czasem. Jedna dermatolog mowila, żeby usunąć a druga zeby usunąć jak najszybciej i tym się zestresowalam bardzo ehh. Będzie dobrze, trzymam kciuji
                                                  • paula881188 Re: Znamie atypowe 17.02.23, 07:39
                                                    Dzis tam zadzwonie bo moja cierpliwość naprawde juz sie skończyła:( bardzo sie stresuje :(
                                                  • aknusia88 Re: Znamie atypowe 17.02.23, 16:56
                                                    Dzwonilas?
                                                  • paula881188 Re: Znamie atypowe 17.02.23, 17:57
                                                    Właśnie dostałam telefon ze jest ok, zmiane melanocytarne złożone, powiedział ze mam sie nie nartwic, jest to znamie lagodne :) ide otowrzyc wino ;)
                                                  • aknusia88 Re: Znamie atypowe 17.02.23, 18:09
                                                    Super wiadomość. Właśnie moje tez złożone cos tam coś tam. Ja bylam w takim szoku, ze zakodowałam tylko.zmiana lagodna hahah
                                                    Tyle stresu prawda?
                                                  • paula881188 Re: Znamie atypowe 17.02.23, 18:25
                                                    Masakra, myślę że nerwica tu też robila swoje. Tak czy inaczej teraz koniec stresu, jestem szczęśliwa;) za miesiąc wycinam kolejne dwa pieprzyki ale już tyle stresu nie będę mieć, a potem raz w roku kontrola
                                                  • aknusia88 Re: Znamie atypowe 20.02.23, 20:41
                                                    To ja jeszcze się podenerwuje bo czekam na wynik cytologi. Jutro minie 3 tyg. Moje myśli juz tak poszybowały, ze odchodzę od zmysłów ehh
                                                  • paula881188 Re: Znamie atypowe 01.03.23, 08:46
                                                    I jak? Jest już wynik? Wszystko ok?
    • magdaaa2603 Re: Znamie atypowe 09.03.23, 08:52
      czesc dziewczyny wiem ze juz jestescie po .ja czekam wlasnie na wyciecie mega sie stresuje .Lekarz dał mi pół roku na wyciecie a juz sie nakrecam....co wam pomogło w tym czasie ? ja rowniez mam nerwice lekowa i poprostu nie daje juz rady tak sie boje... jak lekarz mi powiedzial ze do wyciecia to ja poprostu tak spanikowalam ze o nic nie zapytalam ... ale teraz tak mysle ze jak by to byla sprawa na cito to by wyciał mi odrazu a dal mi pół roku na pozbycie sie tego.....
      • paula881188 Re: Znamie atypowe 09.03.23, 13:09
        Hej ;) niestety trzeba ten czas jakos przetrwać, mi nic nie pomagało, czekałam 5 tygodni i im dłużej tym było coraz gorzej ze mną:( a jak wygląda pieprzyk? Zmienia się? Rosnie?
        • magdaaa2603 Re: Znamie atypowe 09.03.23, 14:29
          O dziękuję za odpowiedź 🙂Ciężko mi powiedzieć czy się zmienia jakby doszło troszkę ciemniejszego barwnika ,ogólnie ma 5 mm. Lekarz zalecił usunąć w ciągu pół roku ,ale przyznam szczerze że mimo częstych kontroli i świadomości że mam tego dużo odcięło mi myślenie i ja o nic nie spytałam .lekarz kazał mi spać spokojnie i usunąć do pół roku ... Ale ten strach pewnie sama wiesz jaki jest ..ech a u Ciebie zmieniał się ? Co ci lekarz powiedział ?
          • paula881188 Re: Znamie atypowe 09.03.23, 17:00
            Myślę, że gdyby coś bardzo go zaniepokoiło to by kazał usunąć pilnie, aczkolwiek lepiej nie czekac I usuwać od razu. Ja usunęłam dwa dni po wizycie u lekarza bo chciałam się tego pozbyć jak najszybciej. U mnie tez pieprzyk miał ok 5mm ale rósł systematycznie w ciągu 3 lat i był inny niż pozostałe, których tez mam dużo. Lekarz wtedy mi powiedział, że może być różnie i mógł się już przerodzić w czerniaka więc byłam zalamana ale skonsultowałam tez go z innym lekarzem który mnie uspokoił. Tak czy inaczej trzeba szybko usuwać. Za 2 tyg ide usuwać następne dwa, nie będę tego dziadostwa trzymać
            • magdaaa2603 Re: Znamie atypowe 09.03.23, 17:14
              A u dermatologa miałaś badane wideodermatoskopem ? Tak ja właśnie mam termin dopiero za 2 tyg na usunięcie.niewiem czy do tego czasu nie zwariuje .ech
              • paula881188 Re: Znamie atypowe 10.03.23, 11:17
                Tak, mialam badanie dermatoskopem i oboje lekarze stwierdzili ze jest do wyciecia, ze jest to znamie dysplastyczne i ma nierownomierne rozłożony barwnik. I żeby wyciąć bo w przyszłości moze byc z tego czerniak. Dwa tyg do usunięcia masz a potem jeszcze czekanie na wynik....
                Ale bedzie dobrze :)
                • magdaaa2603 Re: Znamie atypowe 10.03.23, 12:43
                  Dziękuję muszę jakoś przetrwać ten czas . Ech ... Też mam nadzieję że bardzie dobrze! Życzę Ci dużo zdrówka !
                  • paula881188 Re: Znamie atypowe 10.03.23, 17:13
                    Dziękuję i wzajemnie :)
                    • magdaaa2603 Re: Znamie atypowe 14.03.23, 16:10
                      Hej Paula a zapytam jeszcze usuwasz te znamiona bo sama chcesz czy lekarz Ci powiedział że lepiej usunąć ?ja też bym wolała wszystkie te co mi się nie podobają usunąć .chyba mam już fobie na tym punkcie 🙈
                      • paula881188 Re: Znamie atypowe 15.03.23, 22:21
                        Hej, usuwam jeszcze dwa które powiedział ze trzeba obserwować a jak bylam na ściągnięciu szwów to powiedział ze jednego z nich lepiej usunąć wiec nie czekam już tylko to co podejrzane usuwam...jeden jest na brzuchu a drugi na podeszwie stopy... I tak sie zastanawiam jak potem przez kilka dni będę chodzić....
                        • paula881188 Re: Znamie atypowe 15.03.23, 22:22
                          Ogolnie mysle ze najlepiej usunąć te które wskaże iekarz oraz te które nam podpowiada własne przeczucie i intuicja
                          • magdaaa2603 Re: Znamie atypowe 16.03.23, 08:49
                            Tak masz rację ,lepiej to usunąć i miec z głowy ... A powiedz mi rana po wycięciu dobrze Ci się goiła ?
                            • paula881188 Re: Znamie atypowe 17.03.23, 10:56
                              Tak, nie mialam żadnych komplikacji
                              • magdaaa2603 Re: Znamie atypowe 17.03.23, 11:22
                                Ok dzięki. Jestem już po udało się trochę szybciej. Teraz czekanie na wynik
                                • magdaaa2603 Re: Znamie atypowe 22.03.23, 14:19
                                  I jak tam usunęłas te dwa znamiona ? A powiedz mi teraz też usuwasz chirurgicznie ?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka