kalin222 31.01.10, 20:45 mam pytanie, czy kot jest w stanie przenieśc zakazenie drapiąc osobę zakażoną, a późnie kogoś innego? Tak z ciekawości... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gilda28 cofam przeprosiny 31.01.10, 21:28 oczywiście tak, jeśli podrapie do krwi osobę zakażoną, ma tę krew na pazurach i podrapie do krwi drugą osobę, w odpowiednio krótkim czasie uprzedzając kolejne pytanie - nie wiem czy ktoś badał ile czasu musi minąć od podrapania pierwszej osoby, żeby krew na kocich pazurach nadal zakażała w twoim poprzednim wątku ehm odpowiedziałam ci szczerą prawdę - twoje wątpliwości powinny dotyczyć także HIV i WZW B oraz masy innych chorób teraz moja ciekawość: dlaczego akurat problem HCV tak cię nurtuje? dlaczego nie chlamydia albo paciorkowce? albo AIDS? HBV (WZW B) dużo łatwiej się zarazić niż HCV ... Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Uwaga na tęgoryjce! 31.01.10, 21:49 Nasunęło mi się w związku z tym pytanie: Jeżeli tęgoryjec brazylijski (a nawet pospolity) wkręci się w stopę osoby chorej na HCV z genotypem 4a spacerującej boso po piasku, a następnie wkręci się komu innemu to czy zarazi go HCV? Czy temperatura i wilgotność piasku mają wpływ na niebezpieczeństwo infekcji? Czy prawdą jest że brazylijski (jak opowiadał znajomy felczer) jest bardziej niebezpieczny? img104.imageshack.us/img104/2429/gimpavek8gu.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
dominiczka_77 Re: Uwaga na tęgoryjce! 01.02.10, 00:35 Ja od jakiegoś czasu zastanawiam się nad psem, czy pies może być nosicielem wzw c. Mojego narzeczonego pogryzł pies pochodzący ze schroniska, który pogryzł sporą grupę osób (oczywiście nie wszystkich na raz). Również zastanawia mnie , czy nasz pies liżąc krew narzeczonego mógł się zarazić. Odpowiedz Link Zgłoś
gilda28 zastanawiam się... 01.02.10, 12:16 a ja się zastanawiam, czy jak mój kot poliże mnie po nosie a ja go pocałuję w czoło i on potem pójdzie do mojego syna, i go poliże po nosie, to czy może zarazić mojego syna przeziębieniem, które mam ja? i jakie jest procentowe prawdopodobieństwo tego zarażenia? oraz, czy kot będzie nosicielem tej choroby czy też zachoruje? Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: zastanawiam się... 01.02.10, 13:39 gilda28 napisała: czy jak mój kot poliże mnie po nosie a ja go pocałuję w > czoło i on potem pójdzie do mojego syna, i go poliże po nosie, to czy może > zarazić mojego syna przeziębieniem, które mam ja? Boze jaka bzdura,przeziebienia boisz sie tak samo jak wirusa,ciekawa jestem czy tak samo lekko do tego podchodzisz.Co do kota ja tez nad tym myslalam,moja corka bawiac sie z kotem czesto zostaje podrapana,czasem do krwi,ja staram sie unikac zadrapania.Skoro kazali uzywac obcinaczki do paznokci i skorek oddzielne,szczoteczki do zebow,to mysle ze kot tez moze przeniesc wirusa.Oczywiscie nie pisze o kotach obcych,ale o tych co maja koty w domu.A i nie chodzi o to zeby bac sie wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
gilda28 Re: zastanawiam się... 01.02.10, 16:10 janie-w, przecież wszyscy wiemy, że tęgoryjce to nic przy motylicy wątrobowej, a z brazylijskich to jeszcze gorączka plamicowa też nie jest za fajna ale orzechy brazylijskie są za to pierwsza klasa :) a co do kocich pazurków - to polecam je przycinać Odpowiedz Link Zgłoś
decort Re: zastanawiam się... 01.02.10, 20:15 wet mojego zwierzaka twierdzi, że nie ma zagrożenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kalin222 zal za tylek sciska:) 01.02.10, 22:01 ...ale oczywiscie strach sie o co kolwiek zapytac, bo zaraz jan i gilda zrobią z ciebie posmiewisko. Co z was za ludzie! Nic dziwnego, ze w Polsce wiedza nt. HCV jest taka mizerna-skoro takie traktowanie na forum eksperckim! Zal za tylek sciska! Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: zal za tylek sciska:) 01.02.10, 22:10 Szczegóły twojego oryginalnego życia intymnego nie są tematem tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
kalin222 Re: zal za tylek sciska:) 01.02.10, 23:08 jan-w napisał: > Szczegóły twojego oryginalnego życia intymnego nie są tematem tego forum. Mojego zycia intymnego:)? poziom niski,ale czego sie spodziewac po kims, kto umie tylko szydzić z innych na forum... Zreszta-to chyba ty opisales swoje dzikie plasy z tegoryjcami, ale chyba slabo bylo (oczywiscie tegoryjca), bo teraz sie mscisz i niby ostrzegasz:) P.s. Zdjecia nie musiales dolaczac Mialem nie znizac sie do twojego poziomu,ale coz... twoje wypowiedzi swiadczą tylko o jakosci tego forum! Odpowiedz Link Zgłoś
gilda28 Re: zal za tylek sciska:) 01.02.10, 23:34 jesteś niekonsekwentna najpierw piszesz, że forum jest "eksperckie" a następnie - w kolejnej wiadomości - insynuujesz, że jest beznadziejne (bo mało jakościowe) zdecyduj się gdzie przyszłaś i po co przyszłaś boisz się HCV czy ci się nudzi i szukasz zajęcia (może zadam "jakieś" pytanie "gdzieś") najpierw pytasz czy zarazisz się przez kontakt z "ranką" czyjejś ręki w czasie tańca, potem czy kot cię zarazi są 3 opcje... ale najpierw powiedz mi: ile masz lat? bo jeśli jesteś w szkole podstawowej to napisz, wówczas ładnie cię przeproszę i będę błagać o wybaczenie jeśli masz orzeczoną dysfunkcję umysłową, podobnie ale w innym razie - sorry, ale to są na maksa głupie pytania Odpowiedz Link Zgłoś
kalin222 Re: zal za tylek sciska:) 03.02.10, 14:53 może i tak, trochę mnie poniosło... jednak nie oczekiwałam odpowiedzi w stylu "uwaga na tęgoryjce" (to mało profesjonalne i nie ma nic wspólnego z ekspertami)... dodatkowo nie chciałam też usłyszeć odpowiedzi w stylu; uwazaj na hIV, HCV i HBV. co do dalszej treści twojego postu, to: tak bardzo boje się zakażenia HCV przez kota, rózni ludzie u nas w domu się przewijaja, a kotek jest mały i drapie (jak to kotek). "sorry, ale to są na maksa głupie pytania' Nie wiem co w tym idiotycznego, obawy? Sory, ale naprawdę przykro z uwagi na brak życzliwości u osób zapoznanych z tematem... Aha nie mam żadnego zaburzenia, a podstawówke mam dawno za sobą (studia też) -co do HIV (tak na przyszłośc) kot nie jest w stanie przenieść hiv- za mało materiału i zbyt krótka żywotność wirusa. - na HBV jestem zaszczepiona Dlatego boję się akurat HCV... pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Jeżeli 2 osoby mówią ci że jesteś koniem... 03.02.10, 16:30 > jednak nie oczekiwałam odpowiedzi w stylu "uwaga na tęgoryjce" (to > mało profesjonalne i nie ma nic wspólnego z ekspertami)... Mało profesjonalne? Chyba pomyliłaś adresy. Jeżeli poszukujesz pomocy profesjonalisty, udaj się do niego, zapłać za współpracę i ewentualnie wypowiadaj się na temat jego profesjonalizmu. Zadałaś pytanie na ogólnodostępnym, bezpłatnym forum dyskusyjnym gdzie każdy może nie przekraczając netykiety i regulaminu pisać na co ma ochotę. Pisanie o profesjonaliźmie na forum dyskusyjnym jest zupełnym nieporozumieniem. > dodatkowo nie chciałam też usłyszeć odpowiedzi w stylu; uwazaj na > hIV, HCV i HBV. Zadając pytanie na forum trzeba liczyć się z różnymi odpowiedziami. Jeżeli akceptuje się tylko oczekiwane przez siebie lepiej pisać blog albo założyć forum prywatne. Też odniosłem wrażenie że jesteś osobą niepełnoletnią która w tajemnicy przed mamą dorwała się do komputera. A teraz zamiast znów pisać o tym jaki świat jest okrutny a wszyscy na tym forum są wobec ciebie złośliwi, spróbuj zastanowić się dlaczego robisz na innych wrażenie przestraszonej nastolatki. Odpowiedz Link Zgłoś
gilda28 no i mnie pokarało... 01.02.10, 22:34 widzisz, jednak jest sprawiedliwość Odpowiedz Link Zgłoś