Dodaj do ulubionych

Zielona Góra który lekarz

22.02.10, 11:25
do tej pory pisałam posty z pytaniem o męża .W piątek odebrałam swój wynik HCV
dodatni.Jest tu ktoś z Z.G.? Którą poradnię WZW polecacie (poliklinika
,aldemed czy ta na zyty i którego lekarza).Mąż chodzi do polikliniki ale tam
nie ma wglądu do swoich badań i tak się pytam bo może u innych lekarzy jest
inaczej.
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Zielona Góra który lekarz 22.02.10, 13:52
      > Mąż chodzi do polikliniki ale tam nie ma wglądu do swoich badań
      Jak to "nie ma wglądu"? Mają obowiązek w każdej chwili na jego żądaniu mu udostępnić wszystkie dokumenty. Nie tylko pokazać, ale także wypożyczyć. Trzeba żądać respektowania swoich praw. Karta praw pacjenta dotyczy wszystkich placówek medycznych. Także prywatnych itp.

www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/karta_praw_pacjenta_07082007.pdf

6. Prawo (pacjenta lub jego przedstawiciela ustawowego) do uzyskania przystępnej informacji
      od lekarza o: swoim stanie zdrowia, rozpoznaniu, proponowanych oraz możliwych
      metodach diagnostycznych, leczniczych, dających się przewidzieć następstwach ich
      zastosowania albo zaniechania, wynikach leczenia, rokowaniu. Lekarz może być zwolniony z
      tego obowiązku wyłącznie na żądanie pacjenta. Lekarz może udzielać powyższych
      informacji, innym osobom tylko za zgodą pacjenta (art. 31 ust. 1 - 3 ustawy o zawodach lekarza i
      lekarza dentysty; art. 19 ust. 1 pkt 2 ustawy o zakładach opieki zdrowotnej).

19. Prawo do dostępu do dokumentacji medycznej na wniosek pacjenta, jego przedstawiciela
      ustawowego lub osoby przez niego upoważnionej, a w razie śmierci - osoby przez pacjenta
      upoważnionej do uzyskania dokumentacji w przypadku jego zgonu w formie m.in.: wglądu
      w zakładzie opieki zdrowotnej lub poprzez odpłatne sporządzenie jej wyciągów, odpisów,
      kopii (art. 18 ustawy o zakładach opieki zdrowotnej; § 52 rozporządzenia w sprawie dokumentacji medycznej).
      • wikinka Re: Zielona Góra który lekarz 24.02.10, 12:51
        tam wyniki z badań krwi idą od razu do lekarza i on mówi tylko "jest dobrze
        ".konkretnych wyników się nie widzi.trochę głupio tak mówić do lekarza pożycz mi
        wyniki .pozatym przy marskości nie zbadał nigdy stopnia zwłóknienia itp ,które
        raczej chyba się powinno sprawdzić.
        • kryst-ynak Re: Zielona Góra który lekarz 24.02.10, 13:27
          Ja leczę się w Toruniu. U nas lekarz mówi o wynikach jeśli odbiegają
          od normy czyli gdy sa złe. Jesli chodzi o stopien zwłóknienia lub
          marskość to określa się je na podstawie biopsji natomiast usg
          wykrywa marskość naprawdę zaawansowaną.
          • wikinka Re: Zielona Góra który lekarz 24.02.10, 19:02
            a tomograf ? bo mąż na podstawie tomagrafii i usg ma stwierdzoną marskość
            JEDNEGO płata wątroby.To zaawansowane czy jeszcze nie?
            • andy-3 Re:z poznania 21.03.10, 18:08
              Byliśmy u seksuologa na Ratajczaka,bo były klopoty.
              Pobrano krew na spektrum badań,wyszło anty-HCV.
              Luby przyznał sie mnie,że płacił w agencji za "francuza bez zabezpieczenia". To
              już mój "były",ale leczył się w Poznaniu u prof.Juszczyka,tutejszej sławy. I nie
              jest już serologicznie dodatni!
              Jak dobrze,że używaliśmy gumek zawsze!!
              • jan-w Re:z poznania 21.03.10, 20:02
                To w tej agencji musiałby trafić na jakąś wampirzycę-początkującą która by go
                gryzła mając krwotok dziąseł i dmuchała zamiast odwrotnie.
                W ten sposób by się nie zaraził HCV. A jeżeli lubisz używać prezerwatyw, to
                oczywiście kwestia osobistych preferencji, ale z profilaktyką HCV nie ma nic
                wspólnego.
                • kryst-ynak Re:z poznania 23.03.10, 10:17
                  Jan-w ma rację zarazić się wirusem można jedynie przez kontakt z
                  krwią np. "przy zawieraniu braterstwa krwi" tj. krew osoby zakażonej
                  musi miec kontakt z krwią zdrowej osoby, ale i tu nie zawsze
                  dochodzi do zakażenia. Poza tym przez zabiegi, operacje w
                  przychodniach, szpitalach, itp. to stanowi ponad 90% zakażeń. Więc
                  spokojnie sex może być bezpieczny, ale są też różne upodobania w tym
                  zakresie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka