Dodaj do ulubionych

I co dalej?

04.01.12, 06:55
Po zmianie ginekologa i rozpoczęciem kolejnego leczenia w wiadomym celu. Dostalam całą masę badań do zrobienia i wyszły dwie rzeczy:
HCV dodatnie - 645
i guz tarczycy dający objawy nadczynności.

Zrobiłam hcv rna - które także jest dodatnie.
I co dalej?

Bo nie wiem jak wygląda dalsza droga, co to oznacza.
Jestem załamana bo zamiast ciąży mam dwie choroby :(
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: I co dalej? 04.01.12, 11:29
      Najpierw musisz opanować tarczycę. Najpilniejszy jest endokrynolog.
      Dopóki będziesz miała „niewyrównaną nadczynność tarczycy”, nie będziesz mogła być leczona przeciwwirusowo interferonem. Tę nadczynność trzeba opanować.
      HCV może poczekać. Jeśli wątrobę masz w dobrej kondycji (do określenia tego potrzebna jest biopsja w szpitalu albo przynajmniej FibroScan w Mysłowicach lub Wrocławiu), to leczenie HCV może poczekać, nawet tak długo, aż urodzisz i wykarmisz dziecko – tak bardzo często zalecają młodym kobietom hepatolodzy.
      • aga9001 Re: I co dalej? 04.01.12, 11:57
        No taka młoda to ja nie jestem - 37 lat w tym roku.
        :(
        • kiepski476 Re: I co dalej? 04.01.12, 12:02
          To tym bardziej najpierw dziecko, a potem leczenie HCV. Ale rozstrzygać, czy to jest słuszne, powinien wynik biopsji wątroby, że o specjaliście hepatologu nie wspomnę.
          • aga9001 Re: I co dalej? 04.01.12, 20:14
            Nie mówił nic o biopsji :( A w sumie jest to specjalista.
            • kiepski476 Re: I co dalej? 04.01.12, 23:15
              Od czego specjalista?
              • aga9001 Re: I co dalej? 05.01.12, 06:45
                Hepatolog
                • kiepski476 Re: I co dalej? 05.01.12, 10:26
                  Jeśli zadasz mu wprost pytanie: co najpierw, ciąża czy leczenie przeciwwirusowe, to wtedy na pewno usłyszysz, że bez biopsji ci nie odpowie.
                  • aga9001 Re: I co dalej? 05.01.12, 11:15
                    Powiedział, że ciąża.
                    • kiepski476 Re: I co dalej? 05.01.12, 11:20
                      Widocznie ma inne przesłanki, które pozwalają mu wnioskować o dobrej kondycji twojej wątroby. Ja bym potwierdził to przynajmniej FibroScanem (bo to badanie można na własne życzenie przeprowadzić, a biopsji nie).
    • malutka_online Re: I co dalej? 04.01.12, 21:23
      Hejka,ja też dowiedziałam się że mam HCV przypadkowo,no cóż nie przewidzimy co od losu dostaniemy.....
      w daszej kolejności powinnaś trafić do poradni chorób zakaźnych lub poradni hepatoogicznej,skierowanie od lekarza rodzinnego.Dalsza diagnostyka albo w ramach pobytu szpitanego albo ambuatoryjnie.
    • malutka_online Re: I co dalej? 04.01.12, 21:26
      co do tarczycy-Kiepski ma rację
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka