Dodaj do ulubionych

Jadę-tylko gdzie?

06.02.12, 09:20
Od 6 lat jestem tutaj z wami, choć nie często piszę to codziennie czytam.
Teraz chciałabym prosić jednak o wskazówkę.
Zebrałam się oraz odpowiednia ilość gotówki i chcę poddać się badaniu typu Fibroscan.
Mój prowadzący lekarz sugerował Mysłowice dawne Katowice.Czytając forum dowiedziałam się, że jeszcze Poznań jest godny polecenia.
Dłuuuuugo sie zbierałam, zatem chciałabym aby badanie było wykonane naprawdę dobrze.
Zatem pojadę- tylko gdzie?

Pozdrawiam ciepło w ten mroźny czas, gusiak30.
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Jadę-tylko gdzie? 06.02.12, 10:15
      FibroScan w Mysłowicach jest komercyjny. Zamawiasz, płacisz, masz.
      Elastograf w Poznaniu służy celom naukowym – przekonasz dra Chmielewskiego, że przebadanie cię posłuży nauce, to zostaniesz przebadana. Nie przekonasz – nie zostaniesz przebadana.
      Jest jeszcze drugi FibroScan komercyjny: we Wrocławiu.
      FibroScan we Wrocławiu oprócz głowicy M ma również głowicę XL dla otyłych. FibroScan w Mysłowicach też miał mieć taką głowicę, ponadto na luty zapowiadano rozbudowanie go o dodatkowe funkcjonalności.
      Więcej:
      www.idclinic.pl/
      www.intermedis.pl/
      • lira_korbowa Re: Jadę-tylko gdzie? 06.02.12, 10:54
        Istnieje jeszcze FibroScan w Zawierciu, o wiele, wiele tańszy. Robiłam tam przed dwoma tygodniami za 250 zł. Mój lekarz przedstawił do wyboru Mysłowice i Zawiercie (oba są jednakowo odległe od mojego miasta, za to różnica w cenie - kolosalna).
        Moje wrażenia niezwykle pozytywne - kontakt, badanie, konsultacja.
        PS. Nie wchodzę w spory ambicjonalne pomiędzy lekarzami.
        • kiepski476 Re: Jadę-tylko gdzie? 06.02.12, 11:32
          > Istnieje jeszcze FibroScan w Zawierciu

Czy mogłabyś zerknąć na wydruk z wynikami i podać nam, jakiej marki jest elastograf w Zawierciu, jaki model.
          O elastografach we Wrocławiu i Mysłowicach można znaleźć w sieci komplet informacji, o elastografie w Zawierciu ani pół zdania. Napisz cokolwiek więcej.
          • lira_korbowa Re: Jadę-tylko gdzie? 06.02.12, 12:03
            Jak już pisałam - FibroScan, konkretnie FibroScan? 402.
            W Krakowie robili też eksperymentalnie elastografię wątroby aparatem Super Sonic, ale nie zdecydowałam się, nie mając kompletu interesujących mnie danych.
            Wynik "zawierciańskiego" fibroskanu jak najbardziej został zaakceptowany przez lekarzy w miejsce biopsji, która u nas jest od września wstrzymana - tym samym skompletowałam (już po roku, hurra, hurra!) dokumentację i teraz czekam na łaskawość decydentów i zakwalifikowanie do terapii (czego mi zresztą szefowa odmawia).
            • lira_korbowa Re: Jadę-tylko gdzie? 06.02.12, 12:06
              PS. Nie wiem czemu przerobiło symbol "registered trademark" na znak zapytania. Nie mam wątpliwości ;-)
              • kiepski476 Re: Jadę-tylko gdzie? 06.02.12, 12:35
                > Nie wiem czemu przerobiło symbol "registered trademark" na znak zapytania.

Brak glifu ® w foncie drukarki.
            • kiepski476 Re: Jadę-tylko gdzie? 06.02.12, 12:47
              > Jak już pisałam - FibroScan, konkretnie FibroScan? 402.

Mały, przenośny.
              www.echosens.com/Products/fibroscanr-402.html
              W Mysłowicach i Wrocławiu mają większe FibroScany z serii 500.
              We Wrocławiu najnowszy model 502.
              www.echosens.com/Products/fibroscanr-502.html
              • grzesza Re: Jadę-tylko gdzie? 20.04.12, 13:44
                Witam,

Fibroscan jest tez już dostępny w Raciborzu na śląsku.

Gabinet FIBROMED - fibromed.pl
            • kiepski476 Re: Jadę-tylko gdzie? 06.02.12, 12:54
              Ze względu na to, co wyczytałem 5 lat temu, np.
              www.prometeusze.pl/chorzow.php
              Zawiercia – czytaj: prof. W.M. – nikomu polecał nie będę.
        • violetta0 Re: Jadę-tylko gdzie? 22.03.12, 13:59
          witaj bardzo by mnie interesowqała informacja z telefonem do zawiercia w sprawie badania fibroscanem.Zastanawiałam sie nad mysłowicami podobno tam mają najnowszy model ale koszt to 350 zł.w zawierciu badanie wykonuje dr.mazur koszt tak jak piszesz ale nie wiem jaki model mją.podobno jeszcze dr.mazur gdzies w katowicach robi takie badanie.sama nie wiem co robić na 4 bioopsję się nie zgadzamy bo to dotyczy mojego syna.bardzo prosze o odpowiedz
          • kiepski476 Re: Jadę-tylko gdzie? 22.03.12, 14:30
            > w zawierciu badanie wykonuje dr. mazur koszt tak
            > jak piszesz ale nie wiem jaki model mją.

Dwa posty wyżej (06.02.12, 12:47) jest napisane:
            Mały, przenośny.
            www.echosens.com/Products/fibroscanr-402.html
            FibroScan 402

Namiary na prof. Mazura:
            www.pkt.pl/s/zawiercie/2846446/wamed_specjalistyczna_praktyka_lekarska_mazur_w.html
            Warto też wcześniej przeczytać:
            www.prometeusze.pl/chorzow.php

Natomiast w Mysłowicach (www.idclinic.pl) – oprócz sztywności wątroby – można już zbadać stłuszczenie wątroby (CAP).
            Mają tam duży FibroScan 502:
            www.echosens.com/Products/fibroscanr-502.html
            i jeszcze CAP
            www.echosens.com/Expertise/cap.html
            I jeszcze mają tam elastograf ARFI, ale nie wiem, co on takiego potrafi.
            • violetta0 Re: Jadę-tylko gdzie? 23.03.12, 16:03
              Bardzo dizękuje za namiary.Chyba wybiorę mysłowice skoro tam maja nowszy typ i bada stłuszczenie watroby.A nie wiesz czy bada stopień zwłóknienia?W Mysłowicach jest 4 specjalistów do kogo sie trafi to nie wiadomo.W każdym bądż razie z żadnym nie miałam styczności.Jeśli mogę prosić o jakąś radę to będę wdzięczna.pozdrawiam
              • kiepski476 Re: Jadę-tylko gdzie? 23.03.12, 16:10
                Oczywiście, że bada stopień włóknienia.
                FibroScan (elastograf) mierzy sztywność (elastyczność) wątroby, która to sztywność jest skorelowana z włóknieniem (im większe zwłóknienie, tym sztywniejsza wątroba) i na tej podstawie szacuje się stopień zwłóknienia.
                Dr Ewa Janczewska-Kazek i dr Arkadiusz Pisula byliby zwyciężcami rankingu, gdyby taki ogłosić na dowolnym forum o HCV.
                • violetta0 Re: Jadę-tylko gdzie? 24.03.12, 11:35
                  dzięki za informacje.A czy ci lekarze też gdzieś przyjmują na fundusz?MASZ dużą wiedzę a czy wiesz coś o niedoborze alfa 1 antytrypsyny?do kogo najlepiej się udać?
                  • kiepski476 Re: Jadę-tylko gdzie? 24.03.12, 12:00
                    Oczywiście, przyjmują też na fundusz, ale chętnych mają trochę więcej niż findusz daje im możliwości. Trzeba cierpliwie poczekać. Czytaj: www.idclinic.pl/
                    Nie jestem lekarzem i na drugie pytanie nie potrafię odpowiedzieć.
                    • violetta0 Re: Jadę-tylko gdzie? 24.03.12, 13:19
                      dziękuję,wciąż zawracam ci głowę, a co wiesz o leczeniu w katowicach u prof.hartleba albo w tychach u dr macury
                      • kiepski476 Re: Jadę-tylko gdzie? 24.03.12, 13:33
                        Nic nie wiem. Nie miałem przyjemności doświadczyć.
                        Na Śląsku znajdziesz jeszcze kilka innych miejsc:
                        www.hcv.pl/adresy.php#slaskie
                        (o których też nic nie wiem).
    • mordeczek Re: Jadę-tylko gdzie? 06.02.12, 14:28
      Jak u nas wprowadzonoi Fibroscan kilka lat temu, otrzymalem propozycje zrobienia w ramach testow.
      Zwiazane bylo to tylko z podroza 2 x 500 km autem.
      Samo badanie to smiech, przylozyli urzadzenie do brzucha, psst i po badaniu. Nawet nie 10 sekund. Nic nie czujesz. Wynik wydrukowal od razu i do domu.

Mnie to rozbawilo bo mialem w pamieci 3 punkcje watroby na raz, bo za pierwszym i drugim razem nie trafil w watrobe konowal jeden. Tylko sie wymeczylem.
    • clean1 Re: Jadę-tylko gdzie? 06.02.12, 17:13
      KU PRZESTRODZE!

NIE Wrocław!!!! Moje doświadczenia są jak najbardziej NEGATYWNE.
      Wiem, że w pytaniu nie został wymieniony Wrocławia ale to tak ku przestrodze innych.
      Pisząc to, mam na myśli interpretację wyników przez badającego (teraz nie wiem czy był to lekarz czy też nie koniecznie - zdaje się, że NIE, chociaż zapłaciłem za badanie i interpretację przez lekarza). Powinienem zrobic badanie i z wynikiem do swojej Pani doktor.

Nie wiem, nie znam się... co do jakości samego sprzętu i co za tym idzie jakości badań ale wiem, już teraz wiem, że sama interpretacja wyników (sposób i profesjonalizm) we Wrocławiu to dno. Teraz z perspektywy czasu piszę "dno" ale wtedy to były 2 miesiące wyrwane z mojego życia. Stres, dołek psychiczny, "załamanie" itp. Dopiero po wizycie u mojej (kochanej) Pani Doktor się wyprostowałem.

KU PRZESTRODZE!
      • xylomayo Re: Jadę-tylko gdzie? 14.02.12, 22:14
        > Pisząc to, mam na myśli interpretację wyników przez badającego (teraz nie wiem
        > czy był to lekarz czy też nie koniecznie - zdaje się, że NIE, chociaż zapłaciłe
        > m za badanie i interpretację przez lekarza).

Dziwne. To na wypisie z badania nie masz pieczątki aby zobaczyć czy to był lekarz? Z racji miejsca zamieszkania wybieram się chyba jednak do Wrocławia. Możesz napisać co konkretnie było nie tak wyprowadziło Cię z równowagi? Pytam tak na przyszłość pod kątem mojej wizyty?
    • gusiak30 Re: Jadę-tylko gdzie? 06.02.12, 23:04
      Dziękuję za podjętą dyskusję. Niestety z tego co widać, w całej Polsce nie ma zbyt dużego wyboru placówek świadczących tą usługę.
      Tak sobie myślę, że jeszcze "przescanuję" opinie i zdecyduję się gdzie pojadę.
      Jak będę po, to się odezwę i dodam swoja opinię, dla innych zaciekawionych jak ja teraz.
      Dzięki.
    • madalena21 Re: Jadę-tylko gdzie? 11.02.12, 08:08
      szkoda pieniędzy ja właśnie 13 tego ide na 3 dni do szpitala na fibroscan nie na nfz jeśli są skazania jest na fundusz ja nie mogę miec biopsji pozdrawiam
      • kiepski476 Re: Jadę-tylko gdzie? 11.02.12, 10:27
        nie starcza mi intelektu by zrozumieć co miałaś na myśli czy mogłabyś mi pomóc rozkminić co napisałaś idziesz na nfz czyli nie na nfz dobrze rozumiem abo czy mylisz fibroscan z fibrotestem jesteś z ośrodka którego pozdrawiam
        • mordeczek 3 dni lozka przez fibroscan !? 11.02.12, 12:31
          Sorry, jestes pewna ze to bedzie tylko fibroscan?
          Mialem robione to badanie. Zadne lozko w szpitalu i to przez 3 dni nie jest konieczne, bo i po kiego.
          Badanie trwa naprawde 5 sekund. I po badaniu.

Nie chce byc cyniczny, ale jak w Polsce na trzy dni klada ludzi lozka przez fibroscan to mnie juz nie dziwi, ze przy takiej gospodarce NFZ nie ma forsy na inne rzeczy np. wiecej fibroscanow.
          • lakme01 Re: 3 dni lozka przez fibroscan !? 01.11.12, 14:42
            Za niedługo będzie dostępny w Krakowie.. może jeszcze w grudniu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka