Dodaj do ulubionych

Chondromalacja

11.04.13, 20:39
Witam was, na początku roku ortopeda zdiagnozował u mnie chondromalację rzepki, nie miałem jeszcze usg/rezonansu wobec czego jej stopień nie był ustalany. Ogólnie ból pojawił się nagle bez żadnej przyczyny i wcześniejszego wysiłku. Chodzę na rehabilitację i miałem trzy zastrzyki w kolano z kwasu hialuronowego. Na razie efekty średnie, na codzień tak bardzo nie przeszkadza, ale do tej pory prowadziłem aktywny tryb życia i brakuje mi ruchu. Lekarz z uwagi na HCV, nie chce stosować sterydu, ogólnie jest bardzo przestraszony tym hcv ;p. Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia z bólami stawów ( oprócz tych w trakcie kuracji), rozmawiał ze swoich lekarzem od wątroby na temat glukozaminy np. flexus itp?
Obserwuj wątek
    • gilda28 kortykosterydy 11.04.13, 20:58
      Ja stosowałam przez szereg lat sterydy (kortykosterydy) mając WZW C. Diprophos dostawowo (zastrzyki co 1-3 miesiące - 1 ampułka w stawy barkowe), potem określone jako pozawątrobowe manifestacje HCV.
      Po leczeniu nastąpiła autoimmunizacja i zaostrzenie --> sterydy pomagały. Teraz już od dłuższego czasu nie mam bólu stawów.
      • irokez_adam Re: kortykosterydy 11.04.13, 21:32
        Dlaczego autoimmunizacja jest poprawnym skutkiem przyjmowania sterydu, myślałem, że autoimmunizacja jest zjawiskiem negatywnym i steryd ma jej zapobiec. Będę wdzięczny jak napiszesz mi trochę o tym i jak lekarz stwierdził że to poza wątrobowe manifestację? Czy zastrzyki te wpłynęły na wyniki badań i stan wątroby? Przyjmowałaś glukozaminę itp?
        • gilda28 Re: kortykosterydy 11.04.13, 22:47
          Wyraziłam się mało precyzyjnie: po leczeniu WZW C nastąpiła autoimmunizacja i nasilenie dolegliwości ze strony stawów. Po tym leczeniu (interferonem i rybawiryną) byłam następnie leczona szereg miesięcy (ponad rok) kortykosterydami. Aktualnie już nie ma takiej potrzeby (stawy się uspokoiły).
          Pozawątrobowe manifestacje: przeprowadzono szereg badań wykluczających choroby autoimmunologiczne stawów, dodatkowo była korelacja między datami zdiagnozowania WZW a pojawieniem się silnego bólu stawów, a także ból nasilał się (pojawiały się jego "rzuty") kiedy "odzywała się" wątroba. I któregoś dnia, przy jakiejś tam hospitalizacji, orzekli "pozawątrobowe manifestacje". A czy to było faktycznie to? Nie mam pojęcia :)
          Diprophos, czy wpływał na wyniki? jakie, wątrobowe? Chyba nie, trudno powiedzieć ... nie wiem jakie bym miała, gdybym go nie stosowała. Wg zakaźników, sterydy w dawkach, jakie stosowałam, nie pogarszają pracy wątroby i nie wpływają znacznie na replikację wirusa. A jak było faktycznie? Kto to wie :)
          Przyjmowałam glukozaminę i wszystkie inne cuda, chrząstki rekina, i różne inne cuda na kiju. Leczenie syfa za pomocą pudru. Tylko kortykosterydy mi pomagały, jak ręką odjął. Byłam po nich jak nowa, mogłam żyć jak człowiek, bez grymasu na twarzy przy każdym ruchu.
          Przeszłam bardzo krótkie (przerwane po 3,5 mies. z powodu skutków ubocznych) leczenie HCV - skuteczne, mam minusa. Mimo, że od razu po przedwczesnym odstawieniu interferonu zaczęłam ładować Diprophos (nie widziałam na jedno oko, do teraz nie wiem co to było, ale steryd pomógł jak czarodziejska różdżka) a potem łykać Metypred (puchnięcie stawów).
          Od ok. roku jest dobrze, Alat Aspat do 20, stawy nie bolą. Wirusa od ponad 2 lat nie ma. Czasem piję alkohol, nie w dużych ilościach, bo mam słabą głowę po latach niepicia. Jem normalnie. Łykam od czasu do czasu ostropest w różnych postaciach. Żyję. Nie boli, Jest OK :)
          • charakterystyka Re: kortykosterydy 12.04.13, 19:14
            Polecam rzucić okiem na zestawienie preparatów stosowanych do iniekcji bolących stawów, aby nie nabrać się na propagandę lekarską.
    • Gość: Gag Re: Chondromalacja IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.04.15, 05:46
      zdecydowanie zmień lekarza! Bez usg serwuje zastrzyki, itd.... Bala bym się go...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka