Dodaj do ulubionych

Pytanie-kwas foliowy

12.01.14, 18:16
Mam pytanie czy w czasie terapi też bierzecie kwas foliowy?(zalecony oczywiście przez lekarza prowadzącego kurację?) Niby ma być na krew ale ja żadnych zmian nie odczówam, zmęczenie to samo, zobaczę jak wyjdzie morfologia za tydzień?
Obserwuj wątek
    • clean1 Re: Pytanie-kwas foliowy 12.01.14, 19:22
      Kwasów foliowych nie brałem a jedynie vitaral. Co do zmęczenia to zapomnij, niczym nic nie wskurasz. Niby tam piszą, że czerwone buraczki, marchew itp... Nic z tego... przynajmniej u mnie...
      • Gość: wiki Re: Pytanie-kwas foliowy IP: *.ptim.net.pl 12.01.14, 22:55
        Ja nic nie brałam. Pytałam lekarza, ale powiedział, że nie jest potrzebny. Powiedział, że złe wyniki spowodowane są rybowiryną i kwas foliowy nic tu nie da.
        Próbowałam pić buraczki, ale mam złe wspomnienia z czasów ciąży, dlatego przestałam męczyć się po 2-3razach. Ale jesli tobie lekarz wypisał, bierz go. Kwas foliowy rzadko można przedawkować, dosyć często go brakuję, więc na pewno nie zaszkodzi.
    • Gość: xhcvx Re: Pytanie-kwas foliowy IP: 46.235.126.* 13.01.14, 00:13
      ja bralem - mniej wiecej od 3 miesiace terapii - z zalecenia lekarza - czy pomogł nie wiem - wyniki na poczatku polecialy w dół a potem skakały w dolnym rejestrze
      • Gość: wiki2013 Re: Pytanie-kwas foliowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.14, 11:42
        W czasie terapii lekarz mi przepisał kwas foliowy, brałam przez cały ten okres tj. przez 16 tygodni bo przerwano mi ją ze względu na niski spadek wirusa. Falvit też zawiera niewielką ilość kwasu foliowego.
        • bellamie Re: Pytanie-kwas foliowy 13.01.14, 13:03
          Ja też brałam. Mój lekarz przepisywał mi go na receptę (większa dawka).
    • em_mirek Re: Pytanie-kwas foliowy 13.01.14, 21:11
      Uważam, że suplementowanie czegokolwiek w trakcie terapii ma sens jedynie w przypadku stwierdzonych niedoborów. Osobiście nie stosowałem kwasu foliowego w pigułkach. Zawsze lepiej dostarczyć go w formie naturalnej. Duże jego ilości zawierają zielone części roślin (szpinak, zielona sałata, kapusta). Próbowałem natomiast czerwonych buraków i nie zauważyłem żadnych pozytywnych efektów ich stosowania.
      Myślę, że zrozumienie tego co w trakcie terapii dzieje się z naszym układem krwiotwórczym ułatwi lektura skutkiuboczne.hepatitisc.pl/2012/11/8-zaburzenia-ukadu-krwiotworczego.html
    • Gość: xyz Re: Pytanie-kwas foliowy IP: *.mt.pl 15.01.14, 17:17
      u mnie po 4 tygodniu hemoglobina spadła już poniżej 10, mam ograniczyć rybawirynę do 4 dziennie i brać kwas foliowy "na wszelki wypadek", gdyby jednak trochę pomagał. Już się boję co będzie dalej, samopoczucie złe, straszne osłabienie
    • Gość: częsty gość Re: Pytanie-kwas foliowy IP: *.mt.pl 20.01.14, 13:01
      Bardzo Was proszę o odpowiedź. Wielu z Was pisze, że na początku terapii wyniki szalały (hemoglobina i neutrofile, płytki), ale udało się Wam nad tym zapanować. Co takiego robiliście? Martwią mnie redukcje dawek leków już w 2 miesiącu kuracji (2-lekowa, bo iL28B wyszła korzystna tzn. CC). Sama nie wiem co mogę zrobić? Czytałam na forum, że ktoś tam brał EPO bądź Neupogen. Mój lekarz twierdzi, że tego się nie stosuje? Napiszcie o swoich doświadczeniach w tym względzie, no i jak tu się leczyć, jak dawki leków ograniczane? Moja nadzieja odpływa...
      • em_mirek Re: Pytanie-kwas foliowy 20.01.14, 13:14
        Napisz, które parametry morfologii Ci "siadają". Największy spadek parametrów notuje się zwykle w pierwszych 8 tygodniach, stąd też częstsze wizyty kontrolne w tym okresie. Później wyniki się zwykle stabilizują (nie mylić z powrotem do normy).

> Co takiego robiliście?
        Prawda jest taka, że najczęściej niewiele z tym można zrobić. To są indywidualne reakcje organizmu na leczenie.
        O tym co się dzieje z naszym układem krwiotwórczym w trakcie terapii, możesz poczytać na moim blogu skutkiuboczne.hepatitisc.pl/2012/11/8-zaburzenia-ukadu-krwiotworczego.html
      • em_mirek Re: Pytanie-kwas foliowy 20.01.14, 13:24
        W kwestii zmniejszenia dawek leków, to żadna tragedia. Kilkadziesiąt procent z nas, w trakcie leczenia ma zmniejszane dawki i kończy terapię sukcesem. Ja np. przez 2/3 terapii miałem mieszane dawki interferonu - w jednym tygodniu normalna, w drugim obniżona.
        Najważniejsze, to utrzymać się w terapii. Wiara w końcowy sukces - tego Ci trzeba. Uszy do góry.
        • Gość: częsty gość Re: Pytanie-kwas foliowy IP: *.mt.pl 20.01.14, 14:07
          em-mirku, dzięki za odpowiedź,
          jak na razie hemoglobina "strzeliła focha" i w ciągu 4 tygodni spadła o 4 g, czyli teraz wynosi 9,8. Leukocyty i neutrofile na granicy dopuszczalnych, więc interferon jeszcze w dawce 180 nie wiem jak długo, ale rybawiryna zmniejszona do 4 tabletek dziennie. Za 2 dni kontrolna morfologia no i zobaczymy.
          Strasznie mnie takie niepowodzenia dołują, byłam tak bojowo nastawiona do kuracji, znosiłam dzielnie wszystkie dolegliwości, a tu pierwszy "zonk" i od razu czarne myśli, pytania o sens itp...
          Dobrze, że Wy tu jesteście, nie bardzo lubię się uzewnętrzniać, ale forum i różne blogi przeczytałam tam i z powrotem
          • em_mirek Re: Pytanie-kwas foliowy 20.01.14, 14:36
            U mnie hemoglobina przez całą 72-tygodniową terapię trzymała się ok. 12. Na końcówce spadła do 10,8. Problem miałem głównie z neutrofilami - spadek do 580/ul. Na początku była panika, ale jak zrozumiałem jak to wszystko działa, uspokoiłem się. Ponadto moja pani doktor trzymała w lodóweczce tak na wszelki wypadek Neupogen.
            A propos Neupogenu, zakres wskazań pozarejestracyjnych dla filgrastimu objętych refundacją, został od 1 stycznia 2014 r. zgodnie z obwieszczeniem Ministra zdrowia, rozszerzony m.in. o netropenię nabytą, w przypadkach innych niż określone w charakterystyce produktu leczniczego (CHPL). Jest więc nadzieja na refundację Neupogenu w trakcie terapii HCV.
          • Gość: Lena1 Re: Pytanie-kwas foliowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.14, 17:40
            Witaj. Ja co prawda leczyłam się 3-lekowo. W pierwszym miesiącu terapii morfologia spadła z 14 na 11,2 (leki- inter +ryba) . Od piątego tygodnia zaczęłam brać boceprevir i wtedy wszystkie parametry krwi poleciały w dół. Neutrofile na dolnej granicy normy, leukocyty też, hemoglobina w 8 tygodniu - 9,9 z kolei w 10 tygodniu już tylko 8,9. Zmniejszono mi dawkę rybawiryny do 4 tabletek ( do końca terapii pozostałam na tej dawce). Po kolejnych 2 tygodniach morfologia wynosiła już 10,2 i na podobnym poziomie utrzymywała się do końca terapii . W moim przypadku obniżenie dawki leku nie miało jak widać większego znaczenia, ponieważ leczenie zakończyło się sukcesem (MINUS po pół roku od zakończenia leczenia). Mój genotyp - 1, ILB -CT. Mam nadzieje, że w Twoim przypadku obniżenie dawki (być może przejściowo) nie wpłynie niekorzystnie na efekt leczenia.
      • kiepski476 Re: Pytanie-kwas foliowy 20.01.14, 14:35
        > brał EPO bądź Neupogen
        EPO jest za drogie. Stosują jedynie czasami przy leczeniu chorych po przeszczepie wątroby, gdy jest to sprawa życia lub śmierci.
        Ale Neupogen można już stosować na prawie, a nie tylko jak dotąd partyzancko.
        Najnowsze obwieszenie Ministra Zdrowia w sprawie wykazu refundowanych leków (pozycja 1101) rozszerza zakres wskazań pozarejestracyjnych (off label) filgrastymu (Neupogen) m.in. o
        • neutropenia nabyta w przypadkach innych niż określone w ChPL
        Zatem można już próbować molestować lekarza o refundowany Neupogen.
        • Gość: Częsty gość Re: Pytanie-kwas foliowy IP: *.mt.pl 21.01.14, 13:15
          Znalazłam taki wpis Kiepskiego, więc go zacytuję:
          kiepski476 18.02.13, 10:50
          "W grupie chorych, u których spadek hemoglobiny następuje w pierwszych 8 tygodniach terapii, a nie później, obserwuje się większy odsetek trwałych odpowiedzi wirusologicznych.
          Zatem z wczesnej anemii można się cieszyć, z późnej nie bardzo.
          www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20723545
          I jeszcze: Jeśli spadek hemoglobiny wynika z gwałtownego wzrostu hepcydyny, a co zatem
          idzie zablokowania żelaza, to na ogół oznacza to skuteczne działanie interferonu (przynajmniej tak było in vitro).
          onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.25666/abstract "

Dzięki Ci bardzo, ukłony i szacunek za Twoją wiedzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka