Gość: ara IP: *.mt.pl 17.04.14, 10:58 Są różne testy PCR o różnych czułościach. Czy ktoś z Was coś wie na ten temat, albo wie gdzie szukać odpowiedzi? Czy wiecie może które laboratoria mają i wykonują badania tymi najbardziej czułymi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiepski476 Re: Czułość testów PCR 17.04.14, 12:11 Najczulsze są ponoć testy stosujące metodę transcription-mediated amplification (TMA), uzyskuja czułość 5-10 IU/ml. Testy stosujące metodę polymerase chain reaction (PCR) mogą być mniej czułe (na starszych maszynach), ale można uzyskać również bardzo dobrą czułość 5-10 IU/ml. Za dobrą uznaje się czułość < 15 IU/ml. Natomiast tania metoda Branched-chain DNA (bDNA) ma kiepską czułość (615 IU/ml). Bardzo popularna maszyna Roche COBAS TaqMan mierzy wiremię liniowo od 43 IU/ml, natomiast jej czułość wynosi 18 IU/ml. Wersja 2.0 jest lepsza – mierzy liniowo od 25 IU/ml przy czułości 15 IU/ml. Abbott LCx mierzy liniowo od 25 IU/ml przy czułości 23 IU/ml, natomiast Abbott RealTime HCV mierzy liniowo od 12 IU/ml przy czułości 12 IU/ml. To są wprawdzie maszyny do badań ilościowych, ale ich czułość jest wyższa niż czułość starych maszyn do badań jakościowych. Nie mam danych, które laboratorium jaką maszyną dysponuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: Czułość testów PCR 17.04.14, 12:41 Opisane wyżej testy są testami ilościowymi (mierzą liczbę wirusów). Natomiast testy PCR jakościowe, które jedynie wiarygodnie odpowiadają na pytanie: jest wirus czy go nie ma oraz posiadają na to glejt agencji leków, mają najczęściej czułość 50 albo 30 IU/ml (testy TMA 10 IU/ml). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ara Re: Czułość testów PCR IP: *.mt.pl 17.04.14, 13:34 Dziękuję za (jak zwykle) wyczerpującą odpowiedź. Moje badanie było robione testem o czułości 56 i wprowadza to mnie w lekki niepokój, bo czytałam gdzieś właśnie o testach z czułością 12. Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: Czułość testów PCR 17.04.14, 13:39 > wprowadza to mnie w lekki niepokój Zupełnie niepotrzebnie. Zamiast to roztrząsać, lepiej pooglądać chmury na niebie. Przynajmniej na mnie działa to bardzo pozytywnie – przestrzeń, światło i niebo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czułość testów PCR IP: *.centertel.pl 28.05.14, 20:59 Panie Kiepski, proszę o poradę. Anty hcv dwukrotnie dodatni, rna hcv wychodzi ujemny. Dziś pani doktor podważa wynik ujemny.. Mówi, że transport - próbka transportowana przez laboratorium ok 500 km, mogła być uszkodzona, albo zamrożona i wtedy rna wyszedł ujemny.. Albo że tego wirusa jest póki co tak mało, że testy go nie .."znalazły" ? Panie Kiepski, proszę o Pana zdanie.. Czy wogóle może być tak, że jest wirus we krwi a testy wyszły ujemne? :( Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: Czułość testów PCR 28.05.14, 22:10 Wszystko jest możliwe. Jedno mniej, a inne bardziej prawdopodobne, ale wykluczyć nie można. Ja bym wykonał powtórnie badanie RNA, skoro lekarska intuicja podpowiada, że może coś było nie tak. Ale niekoniecznie już natychmiast. Niestety, zdarzają się wyniki fałszywie ujemne, choćby z powodu błędów w pobieraniu krwi (gdy środek odkażający dostaje się do próbki) czy złego przechowywania próbki. Odpowiedz Link Zgłoś