Dodaj do ulubionych

Pytania Ramzessy

06.06.14, 08:09
Kilka osób proponowało Ramzessie założenie osobnego wątku. Postanowiłem Ramzessie pomóc i założyłem dla niej ten wątek.
Na początek skopiowałem dwie ostatnie odpowiedzi z innego wątku.
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Pytania Ramzessy 06.06.14, 08:14
      To „coś podobnego” nazywa się: charakterystyka produktu leczniczego.
      Jest to oficjalny dokument, który producent leku składa w Europejskiej Agencji Leków (EMA) razem z wnioskiem o dopuszczenie leku do obrotu i który agencja publikuje po zatwierdzeniu leku przez Komisję Europejską.
      Charakterystyki interesujących cię leków znajdziesz pod adresem:
      noweleki.hepatitisc.pl/p/przydatne-linki.html
      • kiepski476 Re: Pytania Ramzessy 06.06.14, 08:16
        Charakterystyki interesujących cię leków znajdziesz pod adresem:
        noweleki.hepatitisc.pl/p/przydatne-linki.html
    • kiepski476 Re: Pytania Ramzessy 06.06.14, 08:15
      > Zioła nie są zalecane podczas terapii interferonem
      W czasie terapii wszelkie zioła należy odstawić albo przyjmować wyłącznie po konsultacji z lekarzem prowadzącym!
      Niektóre zioła zawierają tak silne substancje czynne, że potrafią zabić! W Japonii udokumentowano kilkadziesiąt zgonów na skutek łączenia interferonu z bardzo popularną tam mieszanką chińskich ziół „na wątrobę”. Mieszanka ta występuje pod nazwą: SST, Sho-Saiko-To, Xiao Chai Hu Tang, Minor Bupleurum Formula albo 小柴胡湯 i zawiera: przewiercień (bupleurum), pinellię, tarczycę bajkalską, lukrecję, imbir, żeń-szeń i głożynę pospolitą (jujuba).
      Ciekawostka: prowadzono badania kliniczne tego zestawu ziół Sho-Saiko-To, ale tylko na nielicznej grupie – 24 chorych na WZW C przyjmowało te zioła przez 12 miesięcy. W większości wypadków zaobserwowano poprawę transaminaz, natomiast nie zaobserwowano wpływu na poziom wiremii. 9 osób uzyskało zmniejszenie aktywności zapalnej, w tym 5 osób o co najmniej 2 punkty w 18-punktowej skali HAI. Efekt znikomy, więc gawiedź będzie twierdzić, że to spisek koncernów farmaceutycznych nie dopuszcza tych ziół do rynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka