Dodaj do ulubionych

interpretacja biopsji

IP: *.play-internet.pl 28.11.14, 18:33
Diagnostyczny materiał z grubo igłowej biopsji wątroby, zawiera hepatocyty o wyglądzie roślinnym, pojedyncze uległe stluszczeniu grubo kropelkowemu, bez ewidentnych oznak cholestazy, z cechami zwyrodnienia glikogenowego niektórych jąder hepatocytyów, w przestrzeniach wrotnych i srodzrazikowych umiarkowanie nasilona, martwica kesowa o średnim nasileniu. Wloknienie wrotne i okolowrotne z tworzeniem pojedynczych przeseł wloknistych. Obraz histologiczny może odpowiadać rozpoznaniu hepatitis chronica C (G3, S2).
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: interpretacja biopsji 28.11.14, 19:43
      ? aktywność zapalna G3 (A3) w skali 0-4
      ? włóknienie S2 (F2) w skali 0-4
      F2 oznacza, że już przestało być dobrze (ale jeszcze nie jest źle), natomiast A3 oznacza, że stan zapalny idzie dość mocno. Słowem, nie należy już odkładać leczenia przeciwwirusowego.
      Lektura obowiązkowa:
      noweleki.hepatitisc.pl/p/jak-sie-leczyc_6.html
      Który genotyp wirusa masz? Który genotyp interleukiny IL28B?
      • Gość: maniekJP2 Re: interpretacja biopsji IP: *.play-internet.pl 28.11.14, 20:03
        Genotyp 4 a nie wiem o co jeszcze pytasz
        • kiepski476 Re: interpretacja biopsji 28.11.14, 21:38
          > a nie wiem o co jeszcze pytasz
          Nie przeczytałeś lektury obowiązkowej.
          Ja nie tyle pytam, co próbuję ci podpowiedzieć. Twoje geny odpowiedzialne za wytwarzanie interferonu lambda 3 pozwalają przewidzieć, czy terapia interferonowa będzie w twoim wypadku skuteczna czy nie bardzo. Ten polimorfizm interleukiny IL28b jest bardzo dobrym prognostykiem skuteczności terapii zwłaszcza przy genotypie 1, ale przy genotypie 4 też się nieźle sprawdza (nawiasem mówiąc, przy genotypie 3 już się nie sprawdza).
          Dlatego radziłbym ci zbadać ten genotyp (gdzie? zob. noweleki.hepatitisc.pl/p/przydatne-linki.html). Jeśli wyjdzie niekorzystny, to radziłbym zacząć odkładać na wycieczkę do Indii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka