Dodaj do ulubionych

Simeprevir w nowym programie lekowym

21.04.15, 00:29
Ministerstwo Zdrowia opublikowało projekt programu lekowego, który ma obowiązywać od 1 maja.
Dopisano simeprevir, tzn. 3-lekową terapię interferonową z simeprevirem dla genotypu 1 i genotypu 4 (!).
Wielka zasadnicza zmiana jest taka, że wszystkie terapie 3-lekowe (z telaprevirem, z boceprevirem, z simeprewirem) są dostępne dla wszystkich – zniesiono kryterium co najmniej 2. stopnia włóknienia oraz kryterium genotypu TT interleukiny IL28B.
Cena simepreviru (Olysio) na jedną terapię wynosi 124 tys. zł.

www.bip.mz.gov.pl/legislacja/projekty/projekt-obwieszczenia-ministra-zdrowia-w-sprawie-wykazu-refundowanych-lekow,-srodkow-spozywczych-specjalnego-przeznaczenia-zywieniowego-oraz-wyrobow-medycznych,-ktory-wejdzie-w-zycie-1-maja-2015-r.
Obserwuj wątek
    • przemek27000 Re: Simeprevir w nowym programie lekowym 21.04.15, 10:56
      jak to możliwe że tak szybko? skoro na to jest pół roku
      • kiepski476 Re: Simeprevir w nowym programie lekowym 21.04.15, 11:19
        Na całą procedurę jest pół roku.
        Nie wiem, kiedy Janssen złożył wniosek w ministerstwie.
        Natomiast ministerstwo przekazało wniosek do Agencji Oceny Technologii Medycznych w styczniu.
        To nie szło wyjątkowo szybko, lecz normalnie ? zgodnie z ustawą.
        • przemek27000 Re: Simeprevir w nowym programie lekowym 21.04.15, 13:29
          to tylko teoretyczna dostępność a kolejki sie wydłuża do 3 lat
    • 0.roberto20 Re: Simeprevir w nowym programie lekowym 21.04.15, 13:10
      hura! :)
    • Gość: madallena28 Re: Simeprevir w nowym programie lekowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.15, 13:29
      dla wszystkich to znaczy wcześniej nieleczonych też ?
      • kiepski476 Re: Simeprevir w nowym programie lekowym 21.04.15, 13:36
        też
    • magdallena_28 Re: Simeprevir w nowym programie lekowym 21.04.15, 18:40
      hmmm ,ciekawe czy będzie pokrycie finansowe na program i czy wszystkie ośrodki zdecydują się na simeprevir. Kiepski sądzisz,że można liczyć ,że coś drgnie w sprawie terapii bez interferonowych. ? czy lepiej liczyć na generyki ?
      • kiepski476 Re: Simeprevir w nowym programie lekowym 21.04.15, 18:59
        Ja liczę na generyki, bo to zależy tylko ode mnie, od mojego wysiłku i zapobiegliwości.
        Na kształt programu lekowego ani na wielkość budżetu na jego sfinansowanie nie mam najmniejszego wpływu. Pieniędzy wystarczy, aby leczyć co dwudziestego zdiagnozowanego chorego z HCV rocznie. Jednego na dwudziestu. Wnioski są oczywiste.
      • przemek27000 Re: Simeprevir w nowym programie lekowym 21.04.15, 19:14
        drgnąć drgnęło i drgać będzie ale kto to dostanie...
        • Gość: malgorzata Re: Simeprevir w nowym programie lekowym IP: *.4web.pl 21.04.15, 20:07
          >Ja liczę na generyki, bo to zależy tylko ode mnie, od mojego wysiłku i zapobiegliwości
          Zakup generyków dla pacjentów, których stan nie zagraża życiu, wydaje się najbardziej realnym. .
          Wysiłek własny ok , ale jak zapobiec , żeby nie zostać oszukanym przez pośrednika albo, co jeszcze trudniejsze, jak powstrzymać zapobiegliwość Gilead? Mam obawy czy jak pojawi się generyczny Harvoni ,koncern nie zacznie realizować swojego planu. Nadzieja ,że jakieś wyjście się znajdzie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka