Gość: mru123 IP: *.lukman.pl 14.08.15, 22:02 Witam.mąż przebywa w Niemczech tam leczy wzw exviera viekirax i rybawiryna.zaczyna 7 tyd.terapii .dzisiaj pojawiła się krew w stolcu.bardzo się martwię.mąż ma żylaki przełyku.czy to jest objaw ich pękania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiepski476 Re: pytanie do Kiepdkiego 14.08.15, 22:11 Oj, nie jestem lekarzem. Nie wiem. Z doświadczenia syna pamiętam jedynie, że krwawienie z żylaków przełyku było widać w stolcu raczej jak fusy od kawy, a nie krew. Przy intensywnym krwotoku po prostu zwracał krwią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mru123 Re: pytanie do Kiepdkiego IP: *.lukman.pl 14.08.15, 22:37 Dzięki za odp.jutro będzie miał badania na oddziale.Oj Kiepski uwierz wiesz więcej niż nie jeden lekarz np.ordynator naszego miejscowego oddziału zakaźnego.po diagnozie ze mąż ma wzw C.i powilkania takie jak niskie płytki krwi powiekszona śledziona.proponowała usunięcie śledzony.leczyła go rok liv52 i kwasem foliowym. Usg było zawsze idealne. Dopiero jak trafilismy do w-WY .okazalo sie ze ma marskosc f4.i zylaki przelyku.zwłokniona trzustka.nie widziała przeciwwskazań do podania interferonu.mam dreszcze na myśl jak jej pacjenci są leczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
samjuz75 Re: pytanie do Kiepdkiego 15.08.15, 01:56 To pewnie hemoroidy, wielu pisało o problemach z nimi w czasie leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna Re: pytanie do Kiepdkiego IP: *.1-4.cable.virginm.net 15.08.15, 06:07 A jak trafiliście do Niemiec i jak wam udało się ogarnąć leczenie tam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mru123 Re: pytanie do Kiepdkiego IP: *.lukman.pl 15.08.15, 08:20 W Polsce nie miał szans na leczenie ze względu na niskie płytki krwi.o nowych lekach wiosna lekarze jeszcze nic nie mowili.pracuje tam jest ubezpieczony .leczenie ma refundowane . Odpowiedz Link Zgłoś
bellamie Re: pytanie do Kiepdkiego 15.08.15, 17:47 Mojej koleżance, na oddziale zakaźnym pewnego szpitala powiatowego na południu Polski, powiedziano, że WZW C się nie leczy! Ja od kilku lat miałam podwyższone alat i aspat (co prawda niedużo) oraz bóle w prawym boku i nikt nie widział problemu. Na aparacie usg w mojej przychodni wątroba była cacy a ja miałam f2. Zrobiłam w innej przychodni i zmiany dostrzeżono... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mru123 Re: pytanie do Kiepdkiego IP: *.lukman.pl 16.08.15, 21:26 Czy krwawienia z żylaków przełyku to już jest sygnał ze jest bardzo źle.jutro zaczyna 7 tyd terapii myślałam że bedzie coraz lepiej a mąż czuję się gorzej niż przed terapią.boli go w prawym boku. pojawiła się krew w stolcu.przed terapia nie mial zadnych dolegliwosci.bardzo się martwię. Odpowiedz Link Zgłoś
samjuz75 Re: pytanie do Kiepdkiego 17.08.15, 09:06 Słabe samopoczucie to skutki uboczne pewnie, krew to od żylaków odbyty, mnie zaczęło boleć jak dowiedziałem się o chorobie ;), wątroba nie jest unerwiona. Proszę być dobrej myśli i to samo mówić mężowi. Wszystko idzie w dobrym kierunku leczy się nowoczesnymi lekami, będzie dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: pytanie do Kiepdkiego 17.08.15, 18:17 > Czy krwawienia z żylaków przełyku to już jest sygnał ze jest bardzo źle. Nie krwawienie, lecz same żylaki są sygnałem, że jest źle (krew ma utrudniony przepływ przez wątrobę, bo wątroba jest marska). Dzisiejsze metody opatrywania żylaków przełyku są bardzo skuteczne, więc w większości wypadków udaje się zapobiec krwotokom z żylaków, a jeśli to się nie udaje, to można założyć TIPS. Krwotok z żylaków przełyku może zainicjować incydent dekompensacji wątroby ? ale zależność przyczynowo-skutkowa jest odwrotna od sugerowanej przez ciebie: masywny krwotok powoduje, że robi się bardzo źle, a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś