Dodaj do ulubionych

Viekirax+Exviera+Moderiba

IP: *.mt.pl 12.01.16, 10:54
Od połowy grudnia jestem w trakcie terapii bezinterferonowej Viekirax+Exviera+Moderiba.

HCV 1b niby korzystny polimorfizm CC.
Dwa lata temu przeszłam nieskuteczną kurację interferon+rybawiryna - wirus wrócił.
W międzyczasie znacznie pogorszył się stan wątroby:
z F2/3 (biopsja 2 lata temu)
do F4 (elastografia teraz). Stąd do leczenia włączono moderibę (rybawirynę).

Ta kuracja w porównaniu z tamtą to cud! Mam nadzieję, że dotyczy to też skuteczności!
Po miesiącu wszystkie wyniki wątrobowe w normie! Nigdy tak nie było! Brak anemii!
Jestem trochę osłabiona, szybko się męczę - to chyba zasługa rybki.
Pod koniec 1 tygodnia trochę zżółkły mi oczy - skoczyła bilirubina. Teraz już wraca do normy. Poza tym OK.

Przed leczeniem ponownie badana była wiremia - ilość wirusa to znowu kilka mln, podobnie jak przed I leczeniem (a w trakcie i tuż po był niewykrywalny).

O czym może świadczyć tak szybkie namnażanie i tak szybki postęp w zwłóknieniu wątroby?
Kiepski trafiły Ci się jakieś informacje na ten temat?
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Viekirax+Exviera+Moderiba 12.01.16, 11:05
      Nie mam pojęcia. Hipoteza: wynik fibroscanu jest zawyżony. Inna hipoteza: oprócz HCV występuje jeszcze inny czynnik powodujący włóknienie wątroby. Trzecia hipoteza: posiadacze CC leczą się łatwiej, ale włóknienie postępuje u nich szybciej.
      • Gość: ara Re: Viekirax+Exviera+Moderiba IP: *.mt.pl 12.01.16, 17:20
        Dzięki, najbardziej odpowiada mi pierwsza z tych hipotez ;-)
        • nigella356 Re: Viekirax+Exviera+Moderiba 13.01.16, 08:22
          A gdzie się leczysz?
          Miałaś robione bad. na mutacje wirusa przed leczeniem?
          Czy długo czekałaś na wynik?
          • Gość: ara Re: Viekirax+Exviera+Moderiba IP: *.mt.pl 14.01.16, 23:51
            Nigella356 - nie miałam badań na mutację,
            tylko zwykłe określenie genotypu 1b 2 lata temu, przed dwulekową.
            Teraz tylko te badania wymagane w programie lekowym.
            nie czekałam długo - 4 m-ce, jestem w pierwszej grupie leczonych
            w regionie, gdzie nigdy długich kolejek nie było - podkarpackie.
            Może warto szukać leczenia nawet daleko od miejsca zamieszkania.
            Leczenie nie jest uciążliwe, jest krótkie i wymaga tylko kilku wizyt.
            • nigella356 Re: Viekirax+Exviera+Moderiba 16.01.16, 19:57
              U mnie na mutacje wymagane-chyba, bo miałam w sumie...6 terapii w tym rok temu 3 lekowa.
              Ja obecnie jestem w Mysłowicach.
              Ostatnie tam leczenie to czekałam o ile to tak można nazwać, po wstępnych badaniach...tydzień i miałam Tel od samego lekarza że zaczynam.
              Teraz troche trwa raptem koniec października mysle ze luty lub marzec będzie ok.
      • 84kluska Re: Viekirax+Exviera+Moderiba 21.01.16, 13:26
        Chciałam o cis zapytać. Czy możliwe jest ze 2 lata temu wynik rezonans jamy brzusznej był zupełnie prawidłowy a po 2 latach przypadkowo zrobiony Fibroscan wykazał zwloknienie na poziomie F3. Dodam że mąż ma 32 lata, noe pije, jest bardzo aktywny fizycznie, HCV wykluczone, WZW b są przeciwciała ale był szczepiony jako dziecko i lekarz twierdzi ze że wglądu na szczepienie mogły się wytworzyć. Poza podniesionym GGTP badania są praktycznie w normie. Poza tym ze mężowi zdarzyły się epizody niestawności nie ma żadnych kompletnie objawów. Czy to możliwe ze Fibroscan coś zke zbadał? Wiem że Pan nie jest lekarzem ale przeglądając forum zorientowałam się ze ma Pan ogromną wiedzę ze względu na chorobę syna.
        • kiepski476 Re: Viekirax+Exviera+Moderiba 21.01.16, 13:39
          1. Rezonans nie pokazuje włóknienia wątroby.
          2. Przed każdym wynikiem z fibroscanu należy dopisać słowo ?prawdopodobnie?.
          3. Przeciwciała anty-HBs (s
          • 84kluska Re: Viekirax+Exviera+Moderiba 21.01.16, 13:54
            Dziękuję za odpowiedź. Czyli możliwe ze jednak takie włóknienie występuje. Mąż 1 lutego idzie do szpitala na kompleksowego badania. Jeszcze jedno pytanie. Czy zwloknienie naprawdę można zatrzymać? Cofnąć? Z Pana doświadczenie? Ludzie piszą tutaj różne rzeczy. A ja jestem bardzo wystraszona całą sytuacją. Pozdrawiam.
            • kiepski476 Re: Viekirax+Exviera+Moderiba 21.01.16, 15:23
              Według mojej wiedzy laika, jeśli tylko ustępuje czynnik powodujący proces włóknienia, to włóknienie zaczyna ustępować. Im bardziej zaawansowane było włóknienie, tym wolniej ustępuje i
              • 84kluska Re: Viekirax+Exviera+Moderiba 21.01.16, 18:10
                Dziękuję :)
    • Gość: Ar Re: Viekirax+Exviera+Moderiba IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.02.17, 19:37
      Witam. Ja mialem genotyp 4. Fibroscan F4 bole miesni, po pracy tylko spalem wstawalem i znowu do pracy. Ogolnie czulem sie jak stary czlowiek. Do tego okropne swedzenie skory i bardzo czeste krwotoki z nosa. Schudlem 10 kg. Bylo juz ze mna zle. W maju 2015 dowiedzialem sie o wirusie. W pazdzierniku zaczalem terapie viekirax +moderiba 24 tygodnie. Wydluzona i bez exviery przez wyrownana marskosc watroby. Poczatek leczenia to byly mdlosci otepienie po tym jak polknalem proszki to po jakis 2 godzinach od zazycia nie moglem glowy od poduszki zabrac. Najgorszy byl pierwszy miesiac co odzwierciedlila morfologia. Pozniej bylo juz duzo lepiej. Choc duzym problemem byla nerwowosc zlosc i upierdliwosc dla najblizszych. PrEz to ze pracuje na maszynach nie moglem chodzic do pracy. Terapia skonczyla sie minusem. Po pol roku od zakonczenia lekow dalej minus:)Po terapi straszne mialem problemy z zoladkiem .cidziennie rano budzil bol brzucha i ruszylo mi pecherzyk zolciowy. Teraz juz wszystko sie wycisza a ja wracam do swojej wagi. W miedzyczasie zostalem tatem. Takze walczcie i nie poddajcie sie. Trzymam za wszystkich kciuki. Powodzenia
      • Gość: Gość Re: Viekirax+Exviera+Moderiba IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 28.02.17, 23:18
        Ar, super gratuluję, to teraz życzę Ci aby proces włóknienia się cofnął ! I żyj pełnią życia 😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka