Dodaj do ulubionych

proursan a grejpfrut

IP: *.umwm.pl 28.01.16, 10:05
Witam, ma ktoś informację czy przy przyjmowaniu Proursanu można jeść grejpfruty? Jak wiadomo, w naszym przypadku grejpfruty są, teoretycznie, bardzo wskazane.
Ostatnio znalazłem jednak informacje że grejpfruty z niektórymi lekami wchodzą w złe interakcje, nie mogę jednak znaleźć informacji z którymi. Pytał ktoś o to lekarza?
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: proursan a grejpfrut 28.01.16, 10:31
      Grejpfrut zmienia stężenie tych leków, które są metabolizowane z udziałem izoenzymu CYP3A.
      Kwas ursodeoksycholowy nie zalicza się do tej grupy leków.
      Wykaz leków, przy których należy unikać grejpfrutów, można znaleźć w pierwszej kolumnie tabelki:
      en.wikipedia.org/wiki/CYP3A4
      Obszerna lista, ale ursodeoxycholic acid na niej nie znajdziemy.
      • Gość: kamill Re: proursan a grejpfrut IP: *.umwm.pl 28.01.16, 10:48
        Po raz kolejny dziękuję kiepski :)
        • rei1 Re: proursan a grejpfrut 28.01.16, 13:09
          A co z exvierą i viekiraxem, można jeść przy nich grejpfruty?
          • kiepski476 Re: proursan a grejpfrut 28.01.16, 17:46
            Zasadniczo, nie należy. Jednak Viekirax zawiera tak sakramencko silny inhibitor CYP3A (ritonavir), że dodatkowy słaby inhibitor CYP3A, jakim jest sok z grejpfruta, chyba już nic zmienić nie może. Natomiast zdecydowanie przeciwwskazane są silne inhibitory CYP3A, np.:
            ? kobicystat
            ? indynawir, lopinawir/rytonawir, sakwinawir, typranawir
            ? itrakonazol, ketokonazol, pozakonazol, worykonazol
            ? klarytromycyna, telitromycyna
            ? koniwaptan
            Oczekuje się, że podawanie produktu Viekirax w skojarzeniu z produktami leczniczymi, które są silnymi inhibitorami CYP3A4 spowoduje zwiększenie stężeń parytaprewiru w osoczu i nie wolno stosować ich w skojarzeniu z produktem Viekirax.
            • rei1 Re: proursan a grejpfrut 28.01.16, 20:08
              Ja również dziękuję!
              Ale chcę podzielić się taką refleksją. W trakcie terapii Exvierą i Viekiraxem był taki tydzień, kiedy sięgałam po grejpfruty prawie codziennie. Pojawiły się bóle mięśni, jednego dnia nawet dosyć silne. Obecnie od ponad tygodnia nie jadłam grejpfrutów, a dolegliwości ustąpiły. Czyżby bóle mięśni były skutkiem łączenia leków i grejpfrutów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka