bipiss 04.08.05, 12:31 Jak się ma HCV do zespołu Duhringa albo zespół Duhringa do HCV. Czy jedna choroba wyklucza możliwość leczenia drugiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prezes.prometeuszy Re: HCV i Duhring 21.08.05, 02:18 Celiakia i HCV mają jakieś wspólne powinowactwo... Nie mniej nie spotkałem się z zależnością zakazenia HCV i zespołem Duhringa. Nie słyszałem też, aby zespół Duhringa był BEZWZGLĘDNYM przeciwskazaniem do podjęcia leczenia przeciwwirusowego hepatitis C. Decyzję powinni podjąć lekarze chorób zakaźnych (w dobrym ośrodku referencyjnym - np. Klinika Chorób Zakaźnych AM) - w razie konieczności konsultując ewentualne przeciwskazania z lekarzami zajmującymi się leczeniem zespołu Duhringa (- kto to leczy?). Prawdopodobnie potrzebna będzie także konsultacja z dermatologiem, jeżeli mają miejsce jakieś poważne zmiany skórne. Nie mam z kolei pojęcia (zielonego) jak leczy się zespół Duhringa (poza unikaniem glutenu w pokarmach) i jakie leki się w tym przypadku stosuje, nie wiem więc czy leki te są przeciwskazane przy przewlekłym zapaleniu wątroby typu C... Odpowiedz Link Zgłoś
bipiss Re: HCV i Duhring 22.08.05, 19:27 jedyny lek na zespół Duhringa nazywa się Dapsone i bardzo źle wpływa na wątrobę... Kiedyś go używałam, rzeczywiście pomagał, ale powodował silne uzależnienie. Odstawiłam go (z ogromnym trudem )planując dziecko. Teraz nie leczę go w ogóle, jedynie unikam nadmiaru glutenu. Słyszałam o jednym przypadku wyleczenia mężczyzny z HCV i Duhringiem. Odpowiedz Link Zgłoś