karen_ka 25.09.05, 17:31 witajcie! mam pytanko do eksperta:-)) od dwóch lat mój mąż bierze Zefix(ma HBV),ja najprawdopodobniej jestem w ciąży,czy branie tego leku przez męża może spowodować uszkodzenie płodu? pilne!!!!!proszę o odpowiedź pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
esseana Re: zefix męża -moje dziecko 14.10.05, 20:05 Witaj. ekspertem to ja nie jestem ale coś tam wiem:) Ja będąc w ciązy przyjmowałam zefix do 6 tyg ciąży, wyniki w norme weszły(alat i aspat) i po konsultacji z hepatologiem je odstawiłam ale jak by było pogorszenie wyników po 16 tyg ciązy miałam wrócić do leczenia ( wszystko konsultowałam z ginekologiem-polożnikiem specj od kobiet przyjmujących rożne " nie fajne dla płodu leki" ). Wiec raczej nic nie powinno być!!! Dla swojego spokoju porozmawiaj z ginekologiem. pozdrawiam mam aMikołajka ur 24.11.2004. Odpowiedz Link Zgłoś
prezes.prometeuszy Re: zefix męża -moje dziecko 24.10.05, 00:31 Cześć Ewa. ;-) Nie, raczej nie ma zagrożenia w takim jak opisałaś przypadku. Zefix stosuje się np. u kobiet zakażonych HIV, które są w ciąży, aby zmniejszyć ryzyko przeniesienia zakażenia HIV na dziecko. Ostatnio ten temat poruszany był na naszej Liście Dyskusyjnej, na którą Cię przy okazji zaparaszam. Napisz w tej sprawie do Moderatora, Piotra : moderator@prometeusze.pl W Gdańsku będziemy organizować kolejne, szóste nasze Przedstawicielstwo Generalne - być może byłabyś zainteresowana współpracą z przyszłą Przedstawicielką Prometeuszy w woj. pomorskim...? Grtauluję kolejnego dziecka. ;-) Pozdrawiam serdecznie. Jarek Odpowiedz Link Zgłoś