Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja

24.03.06, 18:59
Jestem w trakcie terapii na HCV (niedawno skończył się 12 tydzień). Zostałam uprzedzona, że nie można mi spożywać żadnych "cięższych" leków bez konsultacji z moim lekarzem prowadzącym leczenie.

Myślałam też o dwóch sprawach.

Co, jeśli ma się problemy natury kobiecej - ginekologicznej. Czy leki (kapsułki dopochwowe, maści) są przeciwskazane podczas leczenia? Czy lepiej się wstrzymać aż do zakonczenia terapii?

I druga sprawa, jak z antykoncepcją i zabezpieczeniem się podczas seksu? Czy pigułki antykoncepcyjne będą miały wpływ na działanie pegintronu?

Czy lepiej w ogóle wstrzymać się ze stosunkami płciowymi (bo ja prezerwatywie nie ufam).
Obserwuj wątek
    • stonogga Re: Antykoncepcja 25.03.06, 19:01
      Napisałam na priv.
    • prezes.prometeuszy Re: Antykoncepcja 05.04.06, 03:31
      Skąd te przekonania i zabobony o tym, ze tabletki antykoncepcyjne szkodzą
      wątrobie? Pochodza chyba z zamierzchłych czasów, albo niektóre "religie" takie
      plotki zapuszczają...?

W czasie terapii PEG IFN i RIB nie tylko można stosować antykoncepcję doustną,
      a nawet trzeba !!! Wymogiem prowadzonej terapii jest stosowanie 2 (słownie
      dwóch) metod antykoncepcji na raz. Każdy lekarz chorób zakaźnych powtórzy Ci to
      samo.
      • anetadominika Re: Antykoncepcja 05.04.06, 13:24
        Uhm... Zabobony... Tak mi lekarka przed rozpoczęciem terapii uprzedzała. Nie ma ten temacik nic wspólnego z wątrobą, ino o to, czy pigułki antykoncepcyjne nie mają jakichkolwiek interakcji w połączeniu z Pegintronem i Rybawiryną. Dajmy na przykład wiadome stany psychiczne podczas terapii. Stany depresyjne (drażliwość, wzmożona agresja, skrajność nastrojów) są bardzo częste u mnie od początku leczenia. A środki antykoncepcyjne działają podobnie. "Naruszają" hormony a co za tym idzie, powodują podobne objawy psychiczne (napady chandry). Po prostu się obawiam, czy taka dawka "psychotropowa" nie będzie zbyt silna...

A co do leków ginekologicznych - nie ma przeciwskazań?
      • edzi82 Re: Antykoncepcja 18.06.06, 18:25
        Witam,

Bardzo proszę o poradę dotyczącą antykoncepcji. Od 6 lat przyjmuję pigułki
        antykoncepcyje. W tej chwili femoden. Niedawno dowiedziała się, że jestem
        nosicielką wzw b. W związku z tym mam pytanie czy dalej mogę przyjmować
        antykoncepcję doustną. Wszystkie wyniki mam w normie(alat, aspat) usg jamy
        brzusznej też nie wykazało zmian. Pytam bo lekarz hepatolog do którego trafiłam
        nie był zdecydowany co mi odpowiedzieć, a wizyta u ginekologa jest odległa.
        Dodatkowo chciałabym sppytać czy w moim przypadku tzn., gdy nie ma się
        zapalenia wątroby a jedynie jest się nosicielem nie podejmuje się leczenia (
        tak poinformował mnie mój lekarz). Pozdrawiam Pana gorąco i z góry dziękuję za
        odpowiedź.
    • 5_monika Re: Antykoncepcja 05.04.06, 19:30
      mnie lekarz (wymieniany tu na forum) powiedział że antykoncepcja hormonalna nie
      jest "najszczęśliwsza" w tym przypadku-WZWB.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka