Dodaj do ulubionych

prośba o interpretację wyników

07.02.07, 20:05
odebrałem dzisiaj wyniki biopsji wątroby.hepatitis chronica(G-III,F-3/4).Ponadto rozsiane stłuszczenie hepatocytów małego stopnia.Barwienie na HBsAg-ujemne.dodatkowo genotyp HCV 1b.HCV RNA jakościowo dodatni.Wydaje mi się że nie jest dobrze.Alat pomiędzy 200-300 to umnie norma.O obcym wiem od roku a jak długo jest umnie to Bog jeden wie.Z góry dziękuję za odpowiedż
Obserwuj wątek
    • prezes.prometeuszy Re: prośba o interpretację wyników 21.02.07, 02:14
      Zapewne wymagasz leczenia przeciwwirusowego. Trudno jest oceniać wynik biopsji,
      gdy nie wie się kto wykonywał biopsję, jaką skalę zastosowano (są
      różne "punktacje", skale), Prawdopodobnie jest to wynik w skali 0-4 zarówno
      włóknieniu (F=fibrosis), jak i stanu zapalnym (G=grading), a więc wynik dość
      zaawansowany.

Dla otuchy dodam, ze to jeszcze nie marskość i ze z takim wynikiem można żyć,
      można się pozbyć "obcego" jak go nazywasz. Ja jestem tego przykładem - w 2001
      miałem podobny wynik biopsji, takze genotyp 1B, obecnie od 2 lat mam PCR
      ujemny.

Teraz jedyne co musisz zrobić, to powalczyć o terapię, o jej słuszności i o
      tym, ze nie powinieneś długo czekać wiedzą też "Twoi" lekarze-zakaźnicy, więc
      powinno być łatwiej...

Powodzenia w walce z HCV. Pozdrawiam.
      • jarek9956 Re: prośba o interpretację wyników 22.02.07, 09:44
        Wielkie dzięki za odpowiedż,obecnie jestem na LD Prometeuszy.
        Pozdr. Fred
        p.s.
        dzięki za namiary na klinikę ,jestem do przodu o 6 miesięcy.
    • gerdi2 Re: prośba o interpretację wyników 02.03.07, 18:20
      Czesc,
      ja tez mialem robiona biopsje. Wynik byl: Graging 1-2, fibrosis 1. Robilem pre
      dni pozniej dodatkowo specjalne badanie ktore nazywa sie elastografia
      (Fibroscan), wynik: nie fibrosis 1 tylko juz 3. Tagrze dostalem od razu
      skierowany ta terapie ktora wlasnie dzisiaj zaczolem. Fibroscan, to nowa metoda
      badania elastycznosci watroby. Ta aparatura jest dopiero dwa lata na rynku. Co
      ja wiem to stosuje sie ja dopiero w ameryce, niemiec i francjii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka