Dodaj do ulubionych

aspat, alat, dziwne objawy

13.02.07, 20:31
Witam serdecznie i proszę o pomoc. Na początku stycznia zachorowałem na
zapalenie płuc. Byłem hospitalizowany. Po kilku dniach leczenia (preparatem
cipronex) miałem zrobione badanie krwi. Aspat 44, Alat 114. Pozostałe
wskazania w normie. Przez następne dwa tygodnie byłem leczony dalej
cipronexem oraz augmentinem, i sumamedem. Miałem robione również badanie usg -
nie wykazało zmian w narządach jamy brzusznej. Zapalenie płuc się cofnęło,
wróciłem do domu.

Po kilku dniach (10?) i skonczeniu ostatnich dawek augmentinu (nie wiem, czy
to ma związek) poczułem charakterystyczne pobolewanie w prawym podbrzuszu.

Zrobiłem próby: Apsat 102, Alat 316, Bili-t 1,2. Pozostałe wyniki morfologii
w normie. Lekarz skierował mnie na badanie na okoliczność wzw-c, w szpitalu
miałem badanie jedynie na wzw typu b (wynik ujemny).

No i czekam...
Proszę o poradę
Obserwuj wątek
    • iscador Re: aspat, alat, dziwne objawy 13.02.07, 23:39
      Witam. Porady nie udzilę, ale mogę opisać swoją sytuację. USG jamu brzusznej
      mam ok. Nic mnie nie bolało, ale po próbach wątrobowych (ALAT 90, ASPAT 45,
      bilirubina całkowita 30) lekarz wysłał mnie od razu na badanie przeciwciał HCV.
      Niestety wynik mam dodatni i już czekam na termin wizyty u hepatologa. Niemniej
      słyszałem o wysokich wartościach ALAT np. u małych dzieci (nie wiem czy Twoje
      wyniki mogą być skutkiem terapii jaką opisujesz). Życze powodzenia.
      • autor666 Re: aspat, alat, dziwne objawy 20.02.07, 15:49
        cześć
        dzięki za odpowiedź. Miałem robione badania na wzw, na autoimmunologiczne, na
        cytomegalię itd.. wszystko ujemne (prawie, bo jeszcze coś tam ma spłynąć). Od
        apogeum w zeszłą środę (414/139 - alat/aspat) transaminazy zaczęły się
        poprawiać. Następne badanie to 200/64 i bilirubina 2,49. Dzisiaj miałem 130/39,
        bili. 1,49. Czyli jest lepiej, znacznie lepiej. W czwartek zrobię jeszcze
        jedne, kontrolne. Mam nadzieję, że nadal będzie spadać. Pozdrawiam i życzę dużo
        zdrowia..
    • prezes.prometeuszy Re: aspat, alat, dziwne objawy 21.02.07, 02:31
      Nie wspominasz o antyHCV. Jeśli i ten wynik jest w normie, to Ok, jeśli nie
      masz go, to wykonaj. Rzadko zdarza się, aby wątroba tak reagowała na
      antybiotyk... Szybciej można domniemać chyba, ze to stan zapalny w organizmie
      spowodował uszkodzenia watroby (powoduje)- zapalenie płuc, czy jakakolwiek
      infekcja rzutuje na wątrobę i jej stan. A jeszcze bardziej prawdopodobne jest
      to, ze jest to tylko zbieg okoliczności, a przyczyny tych podwyższonych wyników
      należy szukać w patologii wątroby na innym niż wirusowym podłożu 9skoro
      wirusowe wyeliminowano i cytomegalię i AIH). To moga być np. kamyczki, albo
      inna patologia przewodów żółciowych. Szukałbym porady u specjalistów
      hepatologów (zakaźnicy się tym w Polsce zajmują - leczą toksyczne uszkodzenia
      wątroby, i marskość poalkoholową, i AIH...) Adresy ośrodków tutaj :
      www.prometeusze.pl/adresy.php
      • autor666 Re: aspat, alat, dziwne objawy 21.02.07, 08:41
        witam
        antyHCV prawidłowe.. Były robione różne badania, opiekuję się mną hepatolog,
        usg (2 razy) nie znalazło żadnych nieprawidłowości. Mam 28 lat, nie należę do
        grup ryzyka. W przyszły czwartek mam kolejne badanie krwi. Zobaczymy.
        • autor666 Re: aspat, alat, dziwne objawy 09.03.07, 08:52
          Witam. Jest diagnoza. WIRUS Ebsteina-Barr (EBV). I pytanie - co dalej? co się z
          tym robi? Mój lekarz niestety wyjechał na 2 tygodnie i nie wiem czy czekać.
          Proszę o pomoc.
          • spanki_00 Re: aspat, alat, dziwne objawy 15.03.07, 12:01
            Jak tam sytuacja u Ciebie? Wyleczyłeś tę mononukleozę? Jakie masz objawy? Jakie
            masz teraz wyniki?. Pytam bo miałem bardzo podobną sytuację. Cztery tygodnie
            temu stwierdzono u mnie zapalenie oskrzeli leczone Zinnatem przez 10 dni.
            Objawy choroby zanikały w miarę przyjmowania kolejnych dawek antybiotyku aż
            niemal całkowicie ustąpiły. Zaraz po zakończeniu kuracji pojawiła się wysoka
            gorączka (38,5), ból gardła i uczucie zmęczenia beż żadnych innych objawów.
            Lekarz stwierdził że prawdopodobnie złapałem jakąś kolejną infekcję a wysoką
            gorączkę tłumaczył osłabieniem organizmu po przebytej infekcji. Posiedziałem
            kolejny tydzień w domu racząc się paracetamolem i gorączka ustąpiła. Wczoraj
            profilaktycznie zrobiłem próby wątrobowe i transaminazy wyszły 250/100.
            Dodatkowo limfocytoza. Podejrzewam, że zapalenie oskrzeli i związane z tym
            osłabienie organizmu wywołało u mnie mononukleozę. Czy moja teoria jest słuszna
            okaze się za 2 tygodnie kiedy to mam zrobić ponownie próby wątrobowe - jeśli
            transaminazy znacznie spadną to potwierdzałoby moją teorię. Jeśli się utrzymają
            bądź wzrosną trzeba będzie szukać innych przyczyn.
            • autor666 Re: aspat, alat, dziwne objawy 15.03.07, 12:42
              cześć
              W przyszłym tygodniu mam kolejne badanie krwi i zobacyzmy. Po wyleczeniu
              zapalenia płuc nie miaełm już gorączki, nie było bólu gardła. EBV wyodrębniono
              poprzez badanie. Próby z 400/200 spadły do 150/60 po 2 tygodniach. Póki co
              leczę się leżeniem i czekam na kolejne badanie (zgodnie z zaleceniami lekarza).
              A jak Twoje samopoczucie? masz jakieś inne dolegliwości?

Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia
              • spanki_00 Re: aspat, alat, dziwne objawy 15.03.07, 13:19
                Mnie jak tylko ustąpiła mi gorączka to wstałem z łóżka i poszedłem do pracy -
                nie miałem już żadnych objawów oprócz permanentnego zmęczenia, które utrzymuje
                się do dziś. Gdybym wiedział że choruję na mononukleozę na pewno posiedziałbym
                jeszcze ze 2 tygodnie w domu. Jakbym nie zrobił próby wątrobowej nie byłoby
                sprawy, żyłbym sobie w nieświadomości i nawet nie zastanawiał się na co
                chorowałem. A tak to człowiek kombinuje co się dzieje. Mam nadzieję że te słabe
                wyniki są spowodowane właśnie przez mononukleozę, a nie jakąś poważną chorobę.

A ty masz jakieś jakieś objawy jeszcze? Lekarz powiedział że skoro masz
                mononuklozę to powinieneś powsiedzieś z miesiąc w domu? Przyjmujesz jakieś
                leki? Coś na wzmocnienie może albo wątrobę?

Zastanawia mnie dlaczego nie ma forum "mononukleoza"... skoro są takie rarytasy
                jak np. "borelioza".
                • autor666 Re: aspat, alat, dziwne objawy 20.03.07, 20:46
                  Cześć
                  Dzisiaj zrobiłem kolejne próby wątrobowe.
                  Alat 43
                  Aspat 25
                  Bilirubina 1,4

Czyli normalizuje się.
                  Pozdrawiam
                  • spanki_00 Re: aspat, alat, dziwne objawy 27.03.07, 09:09
                    Ja zrobiłem wczoraj:

Dzisiaj zrobiłem kolejne próby wątrobowe.
                    Alat 62
                    Aspat 36
                    Bilirubina 1,1

HBs Ag 0,64
                    HBs Ab przeciwciała 55,5
                    HCv Ab przeciwciała 0,22

czyli w sumie wszystko gra, transaminazy się normalizują
                    wprawdzie nie było testów na EBV ale wszystko wskazuje na to, że też
                    przeszedłem mononukleozę

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka