Dodaj do ulubionych

ucisk w prawym boku

05.04.07, 13:02
Witam, jakis roku temu miałem krótkotrwałą(trwało to nie dłużej niż tydzień,
góra dwa) anemie (niedobór wit b12 i o ile dobrze pamiętam dośc mocno
powiększona objętość krwinki czerwonej) do tego podwyższony poziom bilirubiny,
Jakoś chyba na krótko wcześniej zaczął mi towarzyszyć ucisk w prawym boku.

Zostałem gruntownie przebadany w Szpitalu Powiatowym ,łącznie z kolonsokopią.
Nic konkretnego nie znaleziono. Z wywiadu stwierdzono że to
toksyczne(nadużywanie alkoholu i zażywanie leków przeciwko nerwicy-anafranil)
uszkodzenie wątroby, po czym skierowano do hepatologa który powiedział że z
wyników badań wynika iż jestem zdrowy, tak samo lekarz od chorób wątroby z
Tychów powiedział iż wątrobe mam zdrową i nie powinienem się przejmować.

Zażywałem leki chroniące watrobe, nie używałem alkoholu od roku, jednak ucisk
z prawej strony pozostał i czuje go szczególnie w pozycji siedzącej, mija w
pozycji stojącej albo jak się budzę z rana (wieczorem gdy się kładę to go
czuję), no i jak jestem w ruchu czy uprawiam sporty. Czy taki ucisk może sie
pojawić z powodu małego pectus excavatum w tak późnym wieku? mam 28 lat.

Czy jest na to jakaś rada?
Pozdrawiam
Slawas
Obserwuj wątek
    • xcrashx Re: ucisk w prawym boku 16.04.07, 14:28
      hej .
      chociaż nie odpowiem ci na twoje pytanie mogę ci napisać mój przypadek z uciskiem .
      czuje ucisk od jakiś 2 lat który znika gdzie po kilku tygodniach wraca i znowu
      nawrót , przez parę lat aspat i alat miałem ponad normę lecz ostano tendencja
      była spadkowa aż ostatni wynik o dziwo miałem w normie (alat , aspat biliurbina)
      , doktor powiedziała , że skoro spadły wartości już nie będziemy się zajmować
      badaniami tym bardziej , że już sama nie miała pomysłu co mi może być . niestety
      ale moje objawy bólowe są przez cały czas i nie ustępują , nie jest to jakaś
      tragiczna dolegliwość ale jednak ciągłe uczucie przysłowiowego " leżenia na
      wątrobie" :/

• slawas2001 Re: ucisk w prawym boku 16.04.07, 14:33
        hm... no właśnie, a co na to inni lekarze albo osoby które sie na tym znają, u
        mnie jest tak samo i również trwa to już dośc długo, a może to choroba duszy a
        nie ciała?? :/
        • xcrashx Re: ucisk w prawym boku 16.04.07, 14:44
          osobiście nie wieże by najmniej u mnie choroby duszy , moje objawy są na 100 %
          wątrobowe i potwierdzają to wyniki laboratoryjne np wymieniony już alat aspat
          ale i inne np podwyższony cholesterol gdzie przy mojej długoletniej diecie
          wyklucza praktycznie to , że jest to problem pożywienia , stłuszczenie wątroby
          gdzie jak spożywałem alkohol w usg nie występowało a gdy przestałem całkowicie
          spożywać alkohol na powtórzonym za kilka miesięcy usg już było wykrywalne ,
          oraz inne które wskazują na złą prace wątroby .Przyczyny jak na razie nie
          ustalono lekarz przebadała mnie w różnych kierunkach i nic , sam próbowałem
          szukać jakiś informacji i także wyczerpał mi się temat , a objawy wcale nie
          znikneły .

• maggdda Re: ucisk w prawym boku 19.04.07, 11:41
      Witam,
      mam dokładnie ten sam problem co Ty. Wczesniej ten ucisk pojawial sie co jakis
      czas a obecnie trwa juz bardzo dlugo prawie non stop. Bylam u lekarza ktory
      skierowal mnie na badanie chelikobakter pylori i lamblie i okazalo sie ze mam i
      to i to. lekarz twierdzi ze ten bol jest objawem tych infekcji, jestem juz po
      leczeniu ale usisk nadal jest. Ten bol jest bardzo meczacy bo trwa dlugo i
      czasem tez czuje ten ucisk az pod łopatką, wkrótce ide na badanie usg to moze
      cos wiecej sie okaze. Podobno te wirusy i pasozyty moga prowadzic do zapalenia
      pecherzyka zolciowego i do wyniszczenia watroby stad ten ucisk ( dokaldnie
      czuje jakbym miala jakis balon pod ostatnim zebrem z prawej strony ktory jest
      gnieciony przez zebra czy cos w tym stylu). mam nadzieje ze sie to wkrotce
      skonczy i Tobie tez tego zycze,
      Pozdrawiam
      • xcrashx Re: ucisk w prawym boku 19.04.07, 15:43
        cześć .
        także choruje na chelikobakter pylori a być może chorowałem bo jakiś miesiąc
        temu przechodziłem kuracje antybiotykową . Nie sądzę aby to schorzenie miało
        jakikolwiek wpływ na owy ucisk , dobrze znam ból wywołany "wrzodami" i jego
        umiejscowienie , rodzaj , oraz intensywność i na pewno nie ma powiązania z moim
        bólem od wątrobowym , lecz nie wiem jak w Twoim przypadku .
        I jeszcze jedna rzecz dla ścisłości , chelikobakter pylori to nie wirus tylko
        bakteria a to jest spora różnica ;)

a jeśli chodzi o Twoją diagnozę to ból w prawej stronie podbrzeża stawiałbym ,
        że jest wywołany lambliami bo najczęściej pasożyty umjescowiają się w woreczku
        żółciowym i wydalają toksyny szkodliwe dla wątroby .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka