Dodaj do ulubionych

Do Kobiet Mezczyn z dlugimi wlosami<hustki<peruki

03.09.09, 21:14
...glaca
Od ponad miesiace wybieram wlosy garsciami, boje sie je suszyc, czy farbowc.
Wypadaja regularnie, bez zadnych lysych plam, ale jest polowa mniej. Zostalo
mi jescze 8 tygodni do konca terapii. Jak tak dalej pojdzie to bede miala ²3
suche wlosy² na glowie. I tak sie zastanawiam, czas podjac ten dla mnie
drastyczny krok i opciac wlosy na krotko ,lyso. Odrosna ponoc duzo ladniejsze
i zdrowsze.

Z jednej strony sa to obecnie dlugie czarne przerzedzone piorka, ktore juz nie
wygladaja;-(, na ktore nie moge patrzec i nic z nimi zrobic nie moge, z
drugiej strony zaczynac od zera mnie przeraza.

Zwracam sie szczegolnie do kobiet, my mamy z reguly wieksze z tym dylematy.
Jakie mialyscie doswiadczenie? Smigajyscie z piorkami na glowie, golilyscie,
a moze peruki lub hustki?A moze inny EUREKA pomysl macie?
Bardzo prosze o odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • izzi83 Re: Do Kobiet Mezczyn z dlugimi wlosami<hustk 03.09.09, 22:06
      mi wlosy wypadaly strasznie tak do okolo 7 miesiaca.wypadla polowa.moje loczki
      wygladaly strasznie mizernie!pozostawala tylko kitka.do tego zero farbowania,ale
      scinanie co 3 miesiace.po kazdym podcieciu bylo lepiej, ale po miesiacu znowu
      sitko pod prysznicem bylo pelne wlosow.pozniej przestawilam sie na kosmetyki
      naturalne.mylam glowe szarym mydlem.stsowalam plukanke z siemienia
      lnianego.ostatnie plukanie z jakis ziol przeciw wypadaniu
      wlosow.i...pomoglo!!!wlosy sa zdrowe, nawilzone.i przede wszystkim nie
      wypadaja!!!jesli chcesz to napisz do mnie na maila to podam Ci kilka nazw
      kosmetykow czy stron www.
    • jan-w Re: Do Kobiet Mezczyn z dlugimi wlosami<hustk 03.09.09, 22:55
      www.the-spine.com/wp-content/uploads/2006/09/scarlett.jpg
      Może tak? ;-)
      Uśmiechnij się zamiast martwić. Jak sama wiesz odrosną lepsze :-)
      • pfajfka Re: Do Kobiet Mezczyn z dlugimi wlosami<hustk 04.09.09, 00:26
        I taka opcja mi przez glowe przeszla :P
        Mialam przed chwila moment zalapki, napisalam tego posta i poszczlam do
        sasiada(exa) po maszynke, zabil mnie smiechem i tyle z moje kariry fryzjerskiej.
        chociaz podejrzewam, ze jezeli bym sie jutro obudzila z glaca , to tez bym go
        zabila... maszynka
        • bananarama-live Re: Do Kobiet Mezczyn z dlugimi wlosami<hustk 04.09.09, 06:30
          Nowe włosy będą się różniły od starych wiec lepiej zetnij na krótko, żeby
          wcześniej przestały się różnić.
    • bastics Re: Do Kobiet Mezczyn z dlugimi wlosami<hustk 04.09.09, 12:56
      ja jestem po 28 zastrzyku, jakoś od 3 miesiecy zaczęły mi tragicznie wypadać
      włosy... dwa miesiące temu obcięlam je na krótko, duzo mnie kosztowała ta
      zmiana, ale znajomi mówią ze lepiej, wiec moze było warto :) mimo wszystko, nie
      pomogło to za bardzo bo włosy wciąż lecą... jestem załamana, nie wiem kiedy to
      się skonczy. Dodam, że mam ciemne włosy i zrobił mi się taki "plac" na czubku
      głowy. Wiem, ze to cena leczenia i nie powinnam histeryzować, ale niesamowicie
      mnie to przygnębia.

Zastanawiam się nad zagęszczeniem włosów metodą Fibre-Net, ktoś moze stosował
      albo miał jakąś stycznosć z tym sposobem?
      • mammafelka Re: Do Kobiet Mezczyn z dlugimi wlosami<hustk 04.09.09, 18:09
        witam - mam dokładnie to samo co bastics :) - 28 zastrzyk, ciemne
        włosy - najpierw podcięłam trochę, a miesiąc temu wycięłam zupełnie
        na króciutko, przerzedzone strasznie, skóra prześwieca, ale z
        krótkimi czuje się o wiele lepiej - ale nic to :))) - jeszcze tylko
        20 tygodni - pozdrawiam wszystkich
        • decort Re: Do Kobiet Mezczyn z dlugimi wlosami<hustk 04.09.09, 21:17
          no, słuchajcie, a kiedy Wam się to zaczęło, ja jestem po 27 zastrzyku i nic nie
          wypada, ale za to nie układa się i jakby kręci. Co prawda obcięłam zapobiegawczo
          tuż przed terapią. Zawsze miałam gęste włosy, ale teraz w dodatku są sztywne.
          Moja znajoma z rakiem: wypadły Jej podczas terapii, nie nosiła peruki bo nie
          mogła się przyzwyczaić, tylko czapki i moherowe berety /:-)))/, ale potem
          odrosły bardziej bujne niż wcześniej i bardziej kręcone, nadal lekko siwe.
    • dimitri23 Re: Do Kobiet Mezczyn z dlugimi wlosami<hustk 04.09.09, 21:22
      jestem 7 miesiecy po terapi. polowa wlosòw wypadala ok 6 miesiaca i tak zostalo. Obcielam na krotko, potcinam itd, ale nie odrosly takie jak byly wczesniej :-( Sa cienkie, nic sie z nimi nie da zrobic. Po prostu katastrofa. Nie wiem, czy to sie kiedys zmieni, okropnie mnie to denerwuje ale co mozna zrobic?? Jedynie nie patrzec za duzo do lustra ? A moze olac to po prostu ? Sa kobiety bez wlosow i co maja powiedziec, ja narazie je jeszcze mam; cienkie, ale sa
      • decort Re: Do Kobiet Mezczyn z dlugimi wlosami<hustk 04.09.09, 21:30
        a'propos : nie patrzyć w lustro - nie patrze i tak, ziemista cera, podkrążone
        oczy, popękane naczynka, fryzura, choć włosy są, absolutnie nie do przyjęcia.
        Moje lustro celowo nie jest odkurzane od kilku miesięcy, bo w ten sposób lepiej
        się wygląda :-)
      • joahal Re: Do Kobiet Mezczyn z dlugimi wlosami<hustk 05.09.09, 19:41
        Dimitri23 spróbuj zażywac Zincteralu, lekarz zapisał mi go na
        wzmocnienie włosów. U osób z uszkodzoną nawet minimalnie wątrobą,
        cynk jest wchłaniany tylko w tej postaci. Według ulotki trzeba go
        przyjmowac między posiłkami, wtedy jest najlepiej wchłaniany.
    • foxy90 Re: Do Kobiet Mezczyn z dlugimi wlosami<hustk 24.12.09, 16:12
      Ja się zastanawiam właśnie nad obcięciem na jeża.. :( :(
      Miałam długie włosy, ścięłam na krótko, ale nic to nie pomogło, nadal wypadają
      dosłownie garściami..
      Patrzylam na cenę peruk, ale ok 700zł, to jednak dla mnie za dużo :(
      Chyba pozostanie tylko chustka na głowę, ale nie bardzo mi się to rozwiązanie
      podoba, bo.. wszyscy będą wiedzieć, że coś się dzieje, będą pytać i w ogóle..
      • jan-w Re: Do Kobiet Mezczyn z dlugimi wlosami<hustk 24.12.09, 21:48
        Przy leczeniu onkologicznym którego skutkiem jest wypadanie włosów, część
        kosztów peruki refunduje NFZ. Może warto się dowiedzieć czy i w tym wypadku jest
        to możliwe.
        • pfajfka Re: Do Kobiet Mezczyn z dlugimi wlosami<hustk 25.12.09, 23:14
          Mieszkam w Niemczech, mi kasa ubezpieczeniowa zrefundowala 360€, za peruke
          zaplacilam 415. Mialam recepte od mojej lekarki i musialam isc do salonu, ktory
          ma umowe z kasami. Nie wiem jak to wyglada w Polsce, ale skoro chorym na raka
          refunduja, to dlaczego nie Tobie?
          • foxy90 Re: Do Kobiet Mezczyn z dlugimi wlosami<hustk 25.12.09, 23:26
            Hmm.. W takim razie musiałabym się dowiedzieć, czy u nas coś takiego funkcjonuje
            i na jakich zasadach oraz jaki % kwoty zakupu peruki refundują.
            Tylko nie wiem za bardzo, gdzie mam się tego dowiedzieć?
            U mnie w szpitalu to nie wiem, czy będą wiedzieli coś na ten temat, bo oni mi
            nawet nie powiedzieli, że mogę się o rentę starać i złożyłam wniosek w grudniu
            dopiero, a mogłam składać już we wrześniu, jak zaczęłam leczenie, albo nawet w
            lipcu (po biopsji).
            • pfajfka Zobacz tam 25.12.09, 23:43
              forum.gazeta.pl/forum/w,23908,96472114,,refundacja_Peruki_.html?v=2
              • foxy90 Re: Zobacz tam 25.12.09, 23:57
                Hmm, czyli wypadałoby iść do dermatologa..
                W zasadzie i tak się wybieram, bo strasznie mnie swędzi skóra głowy i przydałby
                się jakiś salicylol na to, to przy okazji mogłabym zapytać, jak to wygląda.
                Tylko, że kurczę: u mnie te włosy nie wypadają miejscami, tylko po prostu..
                wszystkie lecą. Także w zasadzie nie widać tego, że wypadają, ew. widać, że mam
                ich mało, no ale nie każdy sam z siebie ma dużo włosów, więc się zastanawiam,
                czy nie byłby to problem..
                Chodzi o to, że w zasadzie nie ma WIDOCZNEGO powodu, że mi tak włosy lecą, poza
                całym domem w moich włosach, nie mówiąc o wannie po myciu, czy szczotce po
                czesaniu, no ale to żaden dowód dla lekarza..
                • pfajfka i jeszcze tu 26.12.09, 00:06
                  www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=6&dzialnr=141&artnr=3489&b=1&szukana=refundacja
                  Foxy ale:
                  Dermatolog powinien rozpoznac, ze Ci wlosy wypadaja, a ze nie polecialy Ci
                  jeszcze wszystkie, nie znaczy, ze nie "lysiejesz". Powiedz, ze przyjmujesz takie
                  i takie leki, przez ktore Ci wlosy leca i leciec beda. To chyba jest argument.
                  Mi tez na poczatku lecialy tylko troszke, pozniej coraz wiecej zostawalo na
                  szczotce i w odplywie, pozniej wykladam wlosami podloge, a teraz, nawet 2
                  miesiace po terapii, nadal mam lyse dziury i nic mi jeszcze nie rosnie. To nie
                  jest tak, ze tylko Ci z popularnymi chorobami maja dostep do srodkow pomocniczych.

Z tego co wyczytalam w internecie NFZ refunduje 250 zl za sztuczna i 420 zl za
                  peruke z naturalnego wlosia (ale lepiej jeszcze sprawdz)
                  • pfajfka i 26.12.09, 00:12
                    kobiety, ktore z rakiem zaczynaja chemioterapie, tez udaja sie po peruke, zanim
                    im wlosy poleca, zeby sie podczas terapii takimi pjerdolami jak bieganie po
                    enefzetach nie zajmowac. Tez nie sa lyse, a srodki dostaja. Co? My hacefaly gorsze?
                    • foxy90 Re: i 26.12.09, 00:20
                      Też doczytałam o tych 420 i 250zł.
                      No nic, trzeba będzie się udać do dermatologa, bo i tak przydałby się jakiś
                      salicylol, czy inny specyfik, to zobaczę co mi powie.
                      Wątpię, żeby na pierwszej wizycie wypisał mi skierowanie, pewnie będę musiała
                      pójść parę razy. Zresztą nie wiem, nigdy u dermatologa nie byłam, bo nigdy nie
                      miałam dermatologicznych problemów.
                      • pfajfka tu masz druk 26.12.09, 00:23
                        www.nfz.gov.pl/new/art/3489/zal_3_prmz_wzor_zlecenia_17112004.pdf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka