Dodaj do ulubionych

Najważniejsze pytania o Szczecin

15.10.10, 08:06
Wiedza i zdrowym rozsadkiem. Tylko w ten sposob szybko odetnie sie pomysly nierealne jacyny, zaremby wijasa czy litwinskiego.
Wystarczy by gazeta analizowala to co slyszy i pisala zamiast przepisywac i milczec. A tam gdzie nie wie niech pyta specjalistow.
Obserwuj wątek
    • Gość: śródmieściak Re: Najważniejsze pytania o Szczecin IP: 213.155.168.* 15.10.10, 08:21
      "Codziennie na Rayskiego czy Jagiellońskiej mijam zarośniętych, podpitych, brudnych, żyjących z zasiłków bądź drobnych kradzieży mężczyzn, którzy od rana piją bosmana zakupionego w Żabce" - trochę przypomina mi to faszyzm, znajdźmy sobie kozła ofiarnego, któty jest winien, tego, że jest tak źle i go napiętnujmy, ci ludzie są właśnie efektem polityki prowadzonej od wielu lat w tym mieście. Co sami mieli sobie pobudować place zabaw, czy boiska, żeby młodzi i dzieci mieli gdzie spędzać czas. Przecież do dziś na śródmieściu są kwartały, gdzie jedyną atrakcją w promieniu 1km jest trzepak!!
    • Gość: dziki Re: Najważniejsze pytania o Szczecin IP: *.chello.pl 15.10.10, 08:25
      zadowski, ty jako przybłęda nie wypowiadaj się lepiej o Szczecinie
    • Gość: gość Jachim! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 08:37
      Napisz coś o możliwej 3 kadencji Krzystka! Pośmiejmy się! Bo straszno to już jest.

forum.gazeta.pl/forum/w,70,117388562,117388562,Kto_i_kiedy_to_napisal_o_Krzystku_.html
    • paprykarz100 Najważniejsze pytania o Szczecin 15.10.10, 08:43
      taka prawda szczecin umiera zadnej normalnej pracy tu nie ma zero stabilnosci zyciowej same firmy krzak dzisiaj pracujesz juto nie...szkoda bedzie stad wyjezdzac ale coz do 2050 roku nie bede czekał:( jeszcze niedawno myslalem ze szczecin ruszy do przodu ale niestety nie mamy prezydenta i wladz a ci co kandyduja to oszolomy bez wyjatku!!! a najwiekszy to zaremba to jest dopiero cymbał az strach pomyslec co bedzie jakl wygra wybory
      • Gość: gość To nie pytania. To diagnoza agonii. IP: *.chello.pl 15.10.10, 09:10
        * Szczecin się starzeje i wyludnia. Do roku 2025 liczba mieszkańców miasta ma spaść poniżej 350 tys. Emigrują młodzi, zdolni, a średnia wieku tych, którzy zostają, jest coraz wyższa.

Zgodnie z danymi znajdującymi się w PUP brakuje już ok. 100 tyś. mieszkańców.. ludzie stad wyjechali.

* Wartość PKB na mieszkańca w Szczecinie (39,5 tys. zł) jest niższa niż w Poznaniu (62,5 tys.), Trójmieście (44 tys.) i Wrocławiu (45,5 tys.). Najgorsze jest to, że dystans stale się powiększa.

W mieście wykończono poważne zakłądy pracy, głównie dzięki warszawce, a drugiej kolejności dzięki nieudolnej władzy w miescie.

* W Szczecinie większość nakładów na innowacje pochodzi z uczelni, a tylko 4-5 proc. z firm. W innych miastach udział przedsiębiorstw w nowych projektach wynosi ok. 50 proc. Jednym z powodów tego stanu rzeczy jest fakt, że odsetek firm dużych jest w Szczecinie bardzo niski. Przeważają firmy typu "krzak" jedno - albo kilkuosobowe.

Tak i to pokazuje całkiem obiektywnie zapaść gospodarzą miasta...

* Nasze uczelnie są mało atrakcyjne dla młodych ludzi spoza województwa. Ciekawą ofertę mają jedynie PUM i AM.

Są dość nijakie te uczelnie.

* W śródmieściu - w porównaniu do innych dzielnic miasta - jest najwyższy poziom bezrobocia, najwyższy odsetek ludzi starszych, wskaźnik przestępczości wynosi 32 przestępstwa na 1 tys. mieszkańców (przy średniej miejskiej 22).

Ze śródmieścia wyrzucono najciekwaszych ludzi.. tych którzy mogli wykuypić swoje mieszkania, i mogli zadbać o swoje kamienice. Patrzyłem jak jedna rodzina po drugiej stąd znikały, z odmową wykupienia lokalu, pozostały slumsy a wciąż miasto dokoptywało nowych lokatorów słabych alkoholików, ludzi z marginesu. W ostatnich lataach w mojej kamienicy 4 osoby. Jednocześnie starzy alkoholicy wykruszali się naturalnie, przez zgon. Jestem absolutnym przeciwnikiem wyrzucania tych ludzi na bruk lub inne nieludzkie metody... ale to UM przyczynił się do takiego stanu rzeczy oraz SCR... tam panuje jakaś kosmiczna głupota, która powiesiła niesamowite wizje na deptaku, wizje odnowionych kamienic na nieremontowanych ruinach....

Dokładnie pisałem o tych problemach miasta od lat, tak długo jak pisuję tutaj na forum, jednocześnie często radzono i kazano mi wypier...dalać z tego miasta jak mi się nie podoba itp. inwektywy oraz rady dostałem wielokrotnie. czy tym naukowcom co przygotowali tę analizę również każecie wypier..lać z miasta?

Bu ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha.... wybierzcie po raz kolejny Krzystka lub innego Jurczyka i agonia nastąpi szybciej :))) po co ten trup ma się męczyć...
        • albert_c Re: To nie pytania. To diagnoza agonii. 15.10.10, 09:27
          Szkoda tylko ze piszac o tych mlodych zdolnych nie wspomnial Pan o edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej w Szczecinie - przeciez to jest kleska co Krzystek i poprzednie ekipy uczynily z edukacja - a pomysly Litwinskiego tylko ten stan rzeczy pogorsza w mojej opinii.

Skad maja sie brac ci mlodzi zdolni jak konskekwentnie jest dolowany poziom edukacji w Szczecinie - wyniki 13-stki tego stanu rzeczy nie zmienia - bo ci absolwenci na studia w Sz-nie nie zostana.

Tak wiec problem tych mlodych zdolnych za chwile przestanie byc aktualny - zreszta po mysli takich kandydatow jak Krzystek czy Litwinski, co to bardziej celuja w seniora niz w juniora...

Ja zaglosuje na tego co da mi gwarancje ze odzyskamy Gryfa i zniknie to logo gryfopodobne - wiecej nie chce.
          • Gość: Sz Re: To nie pytania. To diagnoza agonii. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 09:48
            O! Cześć Albert! Dawno Cię nie było!

albert_c napisał:
            > Ja zaglosuje na tego co da mi gwarancje ze odzyskamy Gryfa i zniknie to logo gr
            > yfopodobne - wiecej nie chce.

To chyba zostaje Ci Zaremba, on wyraźnie powiedział że zlikwiduje "otwieracz Krzystka" :-)
            • albert_c Re: To nie pytania. To diagnoza agonii. 15.10.10, 10:26
              Gość portalu: Sz napisał(a):

> O! Cześć Albert! Dawno Cię nie było!

A: ano nie bylo, i nawet nie wiem czy bede
              ;-)

>
              > To chyba zostaje Ci Zaremba, on wyraźnie powiedział że zlikwiduje "otwieracz Kr
              > zystka" :-)

A: napsialem ze taki co wg mnie da gwarancje, ze co powie to uczyni, Zaremba to jest taka karykatura polityka, nie mozna tego zjawiska traktowac powaznie - przyznajmniej mi nie przystoi podchodzic do Krzysia na powaznie.
              • Gość: -.- Re: To nie pytania. To diagnoza agonii. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 20:08
                :)
                Albert...jak dobrze,że się WRESZCIE odzywasz :)
                Tylko czy możesz to łaskawie czynić częściej !
                Pozdrawiam
                -.-

PS
                Kawa!
              • zed.1 Re: To nie pytania. To diagnoza agonii. 15.10.10, 22:58
                albert, albert? kto to byl?
                aaaa
                to ten koles co zarzucal krzystkowi klamstwo sam przy tym klamiac :)
                • Gość: -.- Re: To nie pytania. To diagnoza agonii. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 00:04
                  A Zed...zszedł...prawda czy fałsz!
                  Zed twoje 3 grosze w tym przypadku były ...zbędne,a tak z ciekawości
                  ile kłamstw Ty masz tu na sumieniu....z kotlecikiem schabowym włącznie.
                  -.-
            • Gość: gość 1 Re: To nie pytania. To diagnoza agonii. IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 15.10.10, 22:31
              Jacyna też powróci do Gryfa :) To już 2 kandydatów chce nasz herb
              • zed.1 hahaha, wtopa 15.10.10, 23:00
                jacyna zapowiedziala, ze nie powroci a bedzie kontynuowac FG2050. poczytaj jej wywiad w stetinum bo chyba sam nie wiesz jakie ma plany.
          • xyz-xyz Re: To nie pytania. To diagnoza agonii. 15.10.10, 10:42
            > Ja zaglosuje na tego co da mi gwarancje ze odzyskamy Gryfa i zniknie to logo gr
            > yfopodobne - wiecej nie chce.

Pogadam z Jędrzejem:)
            • Gość: JanPan Re: To nie pytania. To diagnoza agonii. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 15:51
              Wy czerwoni to za gwarancje władzy gotowi jesteście nawet watykański herb w Szczecinie wprowadzić.
          • Gość: gość Re: To nie pytania. To diagnoza agonii. IP: *.chello.pl 15.10.10, 11:19
            Młodych i zdolnych przyciąga tylko silna gospodarka i perspektywa zarobku.. w następnej kolejności pojawia się ciekawa praca itp. Szczeccin został gospodarczo całkowicie spauperyzowany.. to nikogo nie przyciągnie, nie wydźwignie szkolnictwo i edukację na żaden wysoki poziom...
            Miasto będzie traciło dohody a przy obecnym zadużeniu zafundowanym przez Krzystka wszystko poleci w dół jeszcze szybciej...
        • Gość: energetyk Re: To nie pytania. To diagnoza agonii. IP: 213.155.168.* 15.10.10, 09:43
          Ciekawe czy w 2025 roku w Szczecinie będzie jeszcze energia elektryczna? Może Wieczorek sprzeda wszystkie słupy wysokiego napięcia na złom a sam wyprowadzi się do Niemiec.
        • zed.1 Re: To nie pytania. To diagnoza agonii. 15.10.10, 23:06
          > Zgodnie z danymi znajdującymi się w PUP brakuje już ok. 100 tyś. mieszkańców..
          > ludzie stad wyjechali.

a od kiedy to pup zajmuje sie liczeniem liczby ludnosci?

> Tak i to pokazuje całkiem obiektywnie zapaść gospodarzą miasta...

te male firmy to wlasnie to co ratuje gospodarke miasta i uodparnia ja na kryzysy. jakbysmy mieli same wielkie firmy i zaczelyby one uciekac na wschod albo zwalniac to dopiero bys je docenil.

> Ze śródmieścia wyrzucono najciekwaszych ludzi.. tych którzy mogli wykuypić swoj
          > e mieszkania, i mogli zadbać o swoje kamienice...

zupelnie nie rozumiesz sytuacji w srodmiesciu.
          co z tego jak bedziesz mial wykupione jedno czy dwa mieszkania jak w reszcie mieszkaja menele? oni nie podwyzsza skladki remontowej, moze nawet nie zaplaca jej wcale. same wykupy nic nie zmienia bo wlasciciele musza wszyscy razem gromadzic kapital i remontowac to co maja. poza tym duza czesc centrum jest wykupiona. wlasnie przez tych, ktorych bylo stac na wykup za 5% wartosci, ale nie bylo stac na remont. bardzo wiele osob stac na to by przeksztalcic z wieczystego. ale to nie znaczy, ze te osoby potem sa swiadome kosztow jakich wymaga wspolwlasnosc kamienicy. efekt widac.
          • Gość: drobny przedsiebio Re: To nie pytania. To diagnoza agonii. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 23:45
            zed.1 napisał:
            > te male firmy to wlasnie to co ratuje gospodarke miasta i uodparnia ja na kryzy
            > sy. jakbysmy mieli same wielkie firmy i zaczelyby one uciekac na wschod albo zw
            > alniac to dopiero bys je docenil.

Prosze tylko admina zeby nie kasowal tego postu, bo musze to napisac:

zed.1 ty kur‭wa debilu pojebany!

Co ty durniu wiesz o malych firmach?? Tak sie sklada ze mam mala firme i jedyne co taka firma moze robic to USLUGI! Ale rynek uslug slabnie bo ludzie nie maja pracy - za wyjatkiem urzedow panstwowych i pochodnych. Niemiecki rynek tez jest malo pojemny bo w przygranicznych rejonach panuje stagnacja. Tak wiec nie pieprz glupot czlowieku o drobnych przedsiebiorcach bo gowno o nich wiesz. Ludzie nie maja pracy w produkcji - nie maja pieniedzy dla drobnych przedsiebiorcow/uslugodawcow. Urzedasy sie wyzywia, niestety ci ktorzy na nich pracuja maja coraz ciezej.
    • Gość: nm Nowe hasło! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 09:33
      "Szczecin polskim Detroit!" - świetnie pasuje i daje powiew wielkiego świata.
      • Gość: nm Re: Nowe hasło! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 09:34
        Link
      • Gość: fan Re: Nowe hasło! IP: 213.155.168.* 15.10.10, 09:52
        "Szczecin polskim Detroit!" - świetne porównanie. Warto obejrzeć reportaże z tego umarłego miasta. Szczecin 10 lat temu przekroczył granicę strukturalnych możliwości rekonstrukcji. Mlodzi powinni uciekać od tej czarnej dziury jak najdalej, bo zaprzepaszczą swoje szanse życiowe. Życie macie tylko jedno! Posłuchajcie polityków - przecież to bełkot.
    • Gość: rex Re: Najważniejsze pytania o Szczecin IP: *.szczecin.mm.pl 15.10.10, 09:46
      W tej chwili szczecin jest miastem budzetowki (nauczeciele, zdrowie, wojsko i cala armia urzednikow) i centrow handlowych, ktore nas doja. Stoimy na skrzyzowaniu, na którym są dwa kierunkowskazy - na Gorzow (Szczecin się zwija) i na Poznan (Szczecin sie rozwija). Jesli znajdziemy dobre odpowiedzi na te pytania, zaczniemy się zblizac do Poznania, jesli nie...
      • Gość: łapu Re: Najważniejsze pytania o Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 10:06
        Niestety droga już jest budowana, i to właśnie na ten Gorzów Wlkp w województwie lubuskim.
    • andreas.007 Najważniejsze to trafna diagnoza 15.10.10, 10:10
      Najważniejsze, to trafna diagnoza... taka juz mamy.
      Nie da sie i nie powinno tuszować propagandowymi chwytami,
      bo to sabotaż!

Teraz jak wiemy co dolega mozna próbowac zaradzić,
      ale moim zdaniem idziemy w złym kierunku...
      zadne z miast, o ktorych wspomina sie w raporcie nie zrezygnowało z przemysłu!
      Mało tego, przemysł otacza Szczecin, jest w sasiednich gminach -
      nie ma go tylko w Szczecinie, ktory zgodnie z decyzjami władzy lokalnej
      ma stac sie miastem turystyczno-akademickim .... totalna bzdura dla takiej aglomeracji.

Panie Krzystek - miasto nie moze rezygnowac z przemysłu.
      Trzeba dbac o lokalny biznes... bo naprawde ktos musi splacac te kredyty.
      • Gość: Alfons- były Nawet prostytutki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 10:21
        Nawet zgrabne i ładne szczecińskie prostytutki uciekły do Wrocławia.
        Popytajcie się taksówkarzy.
        Nawet cichodajek nie ma na czacie.
        • andreas.007 Re: Nawet prostytutki 15.10.10, 13:03
          Twoja uwaga moze sie wydawac bardziej rozrywkowa,
          ale dobitnie pokazuje, ze ze Szczecina odpływa pieniadz.
          Tak jest, ze jak jest pieniadz to kwitnie zarówno kultura,
          jak taka własnie rozrywka chocby, jak wspomniane agencje towarzyskie...
          to dobry, bo szybko reagujacy - PAPIEREK LAKMUSOWY!
      • Gość: Funio Najważniejsze to trafna diagnoza - Golema IP: *.pcmedia.com.pl 15.10.10, 10:24
        nie doczytałem się o korupcji i nepotyzmie nie spotykanym na żadną skalę,żona Nitrasa chciała zostać radną, bo z jednej pensji nie da się żyć, to cały Szczecin, żadnych zahamowań, Wały dla Golemy za friko, jeśli tacy ludzie tworzą "firmy" to reszta nie chce z tym mieć wiele do czynienia, ale diagnoza czy tam elaborat trafny, tyle, że nie ma światełka w tunelu, każdy chce upchnąć swoje żony przy korycie i resztę ma w nosie, wyludnienie jest ogromne, a ekonomia mówi, że tendencje są stałe, strasznie trudno odwrócić proporcje, ale jak nie zacznie się walka z korupcją, nic z tego nie będzie, a jeśli największym zakładem pracy jest magistrat i podległe mu firmy, to jest obraz nędzy....
        • Gość: as Dotąd rządziły w Szcvzecinie 2 partie PO i SLD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 10:43
          Rządy Jurczyka z sldowską RM .Może czas na odparyjnienie władz.Partyjny kandydat bedzie sugerował się najpierw dobrem partii zresztą litwin tego nie ukrywa( najwiekszy zarzut do krzystka że nie słuchał partii) choć wiemy ze krzystek był partyjnym kandydatem z poparciem partynej POwskiej RM do końca z małymi kótniami w POwskiej rodzinie głównie o personalia anie np o likwidację szpitala na wojciecha.Wrocek,Poznań, Katowice mają bezpartyjnych prezydentów z ogromnym poparciem może to dla nas ratunek.
      • xyz-xyz Re: Najważniejsze to trafna diagnoza 15.10.10, 10:52
        Andriusz, ja mam jedno pytanie: jakiż to przemysł mamy w samym Poznaniu??
        • andreas.007 Re: Najważniejsze to trafna diagnoza 15.10.10, 11:06
          "Poznań należy do największych ośrodków gospodarczych w kraju. Jest to również zaliczany do najbardziej atrakcyjnych miejsc do inwestowania w Polsce. Według informacji podawanych przez inwestorów szacuje się, że wartość skumulowanych bezpośrednich inwestycji zagranicznych w latach 1990-2006 wyniosła w Poznaniu 5,1 mld USD[23]. W 2007 r. wytworzony produkt krajowy brutto w Poznaniu i przeliczony na 1 mieszkańca był równy 62 422 zł. Stanowiło to 202% średniej krajowej i ustępowało tylko Warszawie[24].
          Międzynarodowe Targi Poznańskie

Na koniec marca 2009 roku zarejestrowanych w Poznaniu było 93 414 podmiotów gospodarczych, z czego 71,5% stanowiły osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą[25].

W sektorze przedsiębiorstw pod koniec marca 2009 roku pracowało łącznie 147 952 mieszkańców Poznania. Najwięcej – 28,3% z nich pracowało w przetwórstwie przemysłowym. Drugie miejsce miało zatrudnienie handlu hurtowym, gdzie pracowało 13,6% osób z sektora przedsiębiorstw[25].

W końcu sierpnia 2010 liczba zarejestrowanych bezrobotnych w Poznaniu obejmowała ok. 10,3 tys. mieszkańców, co stanowi stopę bezrobocia na poziomie 3,3% do aktywnych zawodowo[26].

W 2008 roku Poznań uplasował się na 6. miejscu wśród miast o najwyższych dochodach budżetów na 1 mieszkańca (kwota 4248,43 zł/osobę)[27]."
          • andreas.007 Re: Najważniejsze to trafna diagnoza 15.10.10, 11:13
            "W Poznaniu rusza produkcja Volkswagena Caddy nowej generacji

Ponad 1 mld euro wydał od początku działalności w naszym kraju niemiecki koncern. Ostatnią inwestycją jest uruchomienie produkcji nowego Caddy. Co trzecie auto użytkowe VW będzie powstawać w Polsce.

W środę z taśm poznańskiego zakładu VW zjedzie pierwszy Caddy nowej generacji.

Piotr Danielewicz, rzecznik prasowy spółki Volkswagen Poznań, mówi, że samochód będzie oferowany również w wydłużonej wersji maxi i z napędem na cztery koła, a opcjonalnie będzie można zamawiać ten model nawet z siedmioma miejscami siedzącymi. Zupełnie od nowa zostało skonfigurowane wyposażenie auta.

VW nie chce zdradzić kwoty, jaką pochłonęła nowa inwestycja. Ujawnia za to, ile Volkswagen wydał już w naszym kraju od początku swojej działalności, czyli przez 16 lat. - Włącznie z wydatkami zrealizowanymi w tym roku zainwestowaliśmy już w Polsce przeszło miliard euro - twierdzi Piotr Danielewicz. Dzienne moce produkcyjne koncernu wzrosły z 200 samochodów w 2003 r. do ponad 650 w 2010 r.

- Na 2010 r. zaplanowaliśmy wyprodukowanie prawie 150 tys. samochodów - zapowiada Danielewicz. Oznacza to, że co trzeci pojazd użytkowy Volkswagena produkowany jest właśnie w naszym kraju."
            • andreas.007 Re: Najważniejsze to trafna diagnoza 15.10.10, 11:16
              "W gospodarce województwa ważną pozycję zajmuje przemysł. Stanowi on źródło utrzymania dla około 1/3 ogółu pracujących i dostarcza główną część produktu krajowego brutto wytwarzanego w Wielkopolsce. Do najbardziej znanych ośrodków przemysłowych Wielkopolski należą: Poznań, Kalisz, Ostrów Wlkp., Konin, Piła i Leszno. W dziale tym zatrudnionych jest ponad 340 tys. osób, z czego 99% pracuje w sektorze prywatnym. Zgodnie z raportem „Polska: regionalne prognozy ekonomiczne 2005 - 2008” sporządzonym przez PMR Publications, w okresie ostatnich czterech lat, Wielkopolska była jednym z trzech województw, które wykazały najwyższą dynamikę wzrostu produkcji przemysłowej. Wyniosła ona w granicach 9%, podczas gdy w Polsce , w tym samym okresie nie przekroczyła ona 6%)"
              • andreas.007 Re: Najważniejsze to trafna diagnoza - zadowolony? 15.10.10, 11:29
                Mówisz i masz...

"Największym potencjałem przemysłowym wyróżnia się Poznań i jego okolice. Największy udział w przemyśle sprzedanym w stolicy regionu ma przemysł spożywczy, oraz produkcja pojazdów mechanicznych, dalej — produkcja maszyn i urządzeń oraz chemikaliów. Symbolem przemysłu poznańskiego, o ponad 150-letniej historii, są Zakłady Przemysłu Metalowego H. Cegielski-Poznań S.A. Z Poznaniem kojarzą się również takie firmy, jak: „Centra” S.A., Zakłady Metalurgiczne „Pomet”, „Stomil” — Poznań S.A., Volkswagen Poznań Sp. z o.o. Wśród najbardziej znanych firm przemysłu spożywczego są „Kompania Piwowarska”S.A., „Jutrzenka” S.A., Zakłady Mięsne „Pozmeat” S.A., „Wyborowa S.A.”, „Imperial Tobacco Polska” S.A. "
                • andreas.007 Re: Najważniejsze to trafna diagnoza - zadowolony 15.10.10, 11:34
                  "Cechą charakterystyczną wielkopolskiego przemysłu jest zdecydowana przewaga przedsiębiorstw małych i średnich, których zaletą jest duża mobilność i elastyczność w dostosowywaniu się do reguł gry rynkowej. W walce o rynki europejskie coraz więcej przedsiębiorstw poddaje się weryfikatorom jakości — międzynarodowym systemom kontroli jakości ISO."
                  • xyz-xyz Re: Najważniejsze to trafna diagnoza - zadowolony 15.10.10, 11:58
                    A nie jest przynajmniej tak, że to właśnie "okolice Poznania" posiadają przemysł?
                    Ja szczerze mówiąc nie widzę w Szczecinie miejsca gdzie można by było postawić jakąś wielką fabrykę. Tereny postoczniowe? Moim zdaniem to raczej teren na coś w rodzaju szczecińskiego City.
                    • andreas.007 Re: Najważniejsze to trafna diagnoza - zadowolony 15.10.10, 12:27
                      Mówimy i podawane sa kwoty dla Poznania...
                      a nie dla całego województwa.

"W sektorze przedsiębiorstw pod koniec marca 2009 roku pracowało łącznie 147 952 mieszkańców Poznania. Najwięcej – 28,3% z nich pracowało w przetwórstwie przemysłowym. "

Bo rozumujesz z perspektywy człowieka znającego tylko centrum miasta.

Mamy spokojnie miejsce na papiernie i hute... bo były.
                      Skolwin, Płonia, Żydowce... Szczecin to rozległe miasto.

Nadto jak juz postem nizej kolega zauważył i w analizie przemysłu wielkopolskiego stoi
                      przemysł, to nie jedna wielka fabryka i do tego smrodzaca i zanieczyszczająca,
                      ale małe firmy przemysłowe - to te małe i srednie robia zarobek!

Duże sa, ze tak powiem sa katalizatorem, ale te małe przyspieszaczem.

Jest w Szczecinie miejsca duzo, ale nie ma inwestorów.
                      A jeszcze teraz oficjalnie władze miasta mówia, ze nie chca przemysłu...
                      wmówili to jeszcze takim ludziom jak TY, ze damy rade z turystyki i biur.

Daleka droga, by Szczecin stał sie centrum biurowym - moze 20 lat,
                      a centrum turystycznym, to chyba jak powstanie to Floating Garden 2050.
                      Do tego czasu ludzie musza tu zyc, a jak nie to wyjada.

Pamietaj, ze zmiane charakteru miasta to nie tylko decyzja polityczna, uchwała,
                      ale to przekwalifikowanie ludzi... a my tu mamy wiecej robotników...
                      to trwac bedzie latami, dziesiatkami, a moze nawet setkami.
                      No, chyba ze pan Krzystek chce mieszkanców WYMIENIĆ!

Mało mieszkanców oznacza małe wpływy do kasy,
                      a kredyty trzeba bedzie splacac, to oznaczac bedzie wzrost oplat i podatkow!
                      To spowoduje jeszcze wieksza ucieczke ludzi... i koło sie zamyka.
                      • andreas.007 Re: Najważniejsze to trafna diagnoza - zadowolony 15.10.10, 18:55
                        Prawie w centrum Szczecina współpracuje z firmami i tak...
                        około 5 proc - biura, 30 proc. - usługi, a reszta to produkcja!
                        Nie zanieczyszczają, nie halasuja... taka technika teraz!
                        Czysto i numerycznie... jak w szpitalu.
                    • Gość: as Re: Najważniejsze to trafna diagnoza - zadowolony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 13:15
                      moze nie nie jesteś ze Szczecina a tereny północne Szczecina papiernie huty z dostępem do wody torów kolejowych . Szczecin to nie tylko brama portowa i galaxy
        • Gość: as Re: Najważniejsze to trafna diagnoza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 13:11
          przejedż się do poznania ze strony Szczecina już widać firmy i przedstawicielstwa.
    • korfi Zed - słaba strona twojego wpisu 15.10.10, 10:37
      Rozumiem, że chciałeś wspomóc Krzystka. Tyle, że jego osoba pod względem nierealności obietnic juz jest weryfikowalna. I nie jest to zbyt dobry wynik.

-------------------------------------------------------
      Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
      • zed.1 Re: Zed - słaba strona twojego wpisu 15.10.10, 23:18
        wolisz oceniac obietnice czy realne czyny? bo jak na razie widze tych co czepiaja sie obietnic a to co zostalo zrobione zamiataja pod dywan.

• ppiioo33 Re: Najważniejsze pytania o Szczecin 15.10.10, 11:07
      Nakłady inwestycyjne firm szczecińskich są dwa razy mniejsze niż w Gdańsku, Poznaniu i Wrocławiu. Mamy mniej firm zatrudniających ponad 250 osób, czyli takich, które są motorami rozwoju.
      MOTOREM GOSPODARKI ZAWSZE BYŁY MAŁE FIRMY A NIE ŚREDNIE

co zresztą udowodniono w USA a tam gospodarka przekłada sie 70% małych do 30 dużych i średnich

ale nasi ekonomiści tego nie rozumieją ze duży na bank powstał z małego

pozdrawiam
    • savis Najważniejsze pytania o Szczecin 15.10.10, 11:30
      Smutne są te refleksje red. Jachima ! Najgorszy w tym jest chyba brak entuzjazmu szczecinian i optymistycznego spojrzenia w przyszłość. Nasze "elity" polityczne przez ostatnie lata afer, zaniedbań i nieudolności, skutecznie je zniszczyły. Nie ma wśród tych co pchają się do władzy prawdziwych fachowców bez zarzutu, oddanych całym sercem swojej pracy i do tego posiadających jeszcze otoczenie dobrych doradców-praktyków.
      Mimo posiadania niezłej reprezentacji w Warszawie dopuściliśmy do likwidaci stoczni /dziękujemy Ci Jacku !/, a słabe starania o przyciągnięcie dużych inwestycji nie dają takiego efektu gospodarczego i społecznego, jak choćby we Wrocławiu. Młodzież, szczególnie ta najzdolniejsza i z ambicjami nie chce studiować w środowisku bez przyszłości zawodowej, "wgryzają się" w społeczności bogatsze, zapewniające większe możliwości samorealizacji zawodowej i rodzinnej.
      Rada jest prosta: Weźmy się wszyscy do dobrej roboty ! I starajmy się nie przeszkadzać w tym innym. Niech każdy robi to co potrafi uczciwie i jak najlepiej, a efekty na pewno przyjdą ! Nie za rok, dwa czy pięć, bo kilkanaście lat zaniedbń wymaga co najmniej tak długich starań naprawczych !
      • Gość: gość Re: Najważniejsze pytania o Szczecin IP: *.chello.pl 15.10.10, 11:45
        savis napisał:

> Rada jest prosta: Weźmy się wszyscy do dobrej roboty ! I starajmy się nie pr
        > zeszkadzać w tym innym. Niech każdy robi to co potrafi uczciwie i jak najlepiej
        > , a efekty na pewno przyjdą ! Nie za rok, dwa czy pięć, bo kilkanaście lat zani
        > edbń wymaga co najmniej tak długich starań naprawczych !

Ale cie pogięło, o czym ty w ogole piszesz! Weźmy się wszyscy do dobrej roboty! a co ty Gierek?!!!

Niestety gospodarka i infrastruktura buduje się akurat bardzo szybko. Wszystko zależy od woli polityków i od ich etyki oraz zdolności do zarządzania działaniami gospodarczymi.

kilkanaście lat zaniedbń wymaga co najmniej tak długich starań naprawczych !Tak to może gadać od rzeczy Krzystek jeśli chce nas przekonywać o swojej niezbędności na stołku prezydenta, a taka retoryka to cwaniackie wciskanie dziecka w brzuch.
        • savis Re: Najważniejsze pytania o Szczecin 15.10.10, 12:28
          No oczywiście, że tak !
          Nie ma co zrzędzić, przygadywać i wszystko potępiać w czambuł !
          Przemysł może się i buduje szybko, ale ja pisałem o efektach zaniedbań, a postawienie zakładu i zapewnienie ludziom pracy nie zmieni w ciągu kilku lat statusu życia ich rodzin.
    • roudoudou Re: Najważniejsze pytania o Szczecin 15.10.10, 12:28
      Diagnoza postawiona przez redaktora Jachima jest słuszna, z czym zgadza się większość biorących udział w dyskusji.Hasło zróbmy coś albo nie przeszkadzajmy innym powtarzamy co pewien czas jak mantrę.Dlaczego nic z tego nie wynika?Bo stawiany za wzór Poznań zamieszkuje społeczność lokalna o długiej tradycji, nawykach i przyzwyczajeniach przekazywanych z pokolenia na pokolenie.W Szczecinie szwankuje czynnik ludzki.Brak zwartych środowisk,silnej więzi społecznej,która czasami każe się człowiekowi wstydzić przed sąsiadami i szerszą społecznością.Nie doceniamy braku tradycji,nawyki do pracy ,współpracy i odpowiedzialności za moje bliższe i dalsze podwórko wynika z konkretnego modelu wychowania ale nie tego książkowego tylko dziejącego się w domu i sąsiedztwie.
    • prestidigitator70 Najważniejsze pytania o Szczecin 15.10.10, 12:49
      Ale za to my mamy Floating Gardens !
      Inni nawet o tym nie mogą pomarzyć !
    • andreas.007 Pan Krzystek mówi o wzroscie gospodarczym! 15.10.10, 13:52
      To jakaś wroga, malkontencka analiza, bo pan prezydent Piotr Krzystek
      mówi, że jest wzrost gospodarczy - czyli SUKCES!

"- Było tak, a jest tak - tłumaczył Krzystek. - Postawiliśmy na oświatę. Można powiedzieć, że wzrost gospodarczy miasta był konsumowany na jej potrzeby. "

Myśląc o oświacie, która konsumuje "wzrost gospodarczy miasta"!

Chyba pan Krzystek cos myli...

Więcej... szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,8514338,Masojc__W_naszej_oswiacie_nie_jest_zle.html#ixzz12QYgoRPn
    • Gość: JanPan Re: Najważniejsze pytania o Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 15:49
      zed.1 napisał:
      > czec. A tam gdzie nie wie niech pyta specjalistow.
      Takich jak Krzystek pytał i jeszcze pyta. Na przykład Sztark!

• Gość: jupii Re: Najważniejsze pytania o Szczecin IP: *.pr2-nat.espol.com.pl 15.10.10, 18:43
        oco wam chodzi narzekacie na krzystka na wladze to idzcie do wyborow i wybierzcie innego kandydata ...ja osobiscie nie widze zadnego normalnego kandytada ci co kandyduja to poprostu debile bez szkoly!!!
    • swarozyc Najważniejsze pytanie w Szczecinie: 15.10.10, 19:03
      Kiedy samobojcy zostanie wytracona bron z reki, czyli demokracja/ochlokracja w ciecinie,
      Czyli kiedy zarzad komisaryczny w miescie?
      • Gość: gość Re: Najważniejsze pytanie w Szczecinie: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 19:23
        swarozyc napisał:

> Czyli kiedy zarzad komisaryczny w miescie?

Jestem za, tylko kto ma być tym komisarzem?
        • swarozyc Re: Najważniejsze pytanie w Szczecinie: 15.10.10, 20:52
          Gość portalu: gość napisał(a):

> swarozyc napisał:
          >
          > > Czyli kiedy zarzad komisaryczny w miescie?
          >
          >
          > Jestem za, tylko kto ma być tym komisarzem?
          '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
          a to jest innne, jszcze trudniejsze pytanie...
      • Gość: saracen Re: Najważniejsze pytanie w Szczecinie: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 21:07
        swarozyc napisał:

> Czyli kiedy zarzad komisaryczny w miescie?

Zarząd komisaryczny już jest, komisarzem jest biskup.
        • swarozyc Re: Najważniejsze pytanie w Szczecinie: 15.10.10, 21:17
          Gość portalu: saracen napisał(a):

> swarozyc napisał:
          >
          > > Czyli kiedy zarzad komisaryczny w miescie?
          >
          > Zarząd komisaryczny już jest, komisarzem jest biskup.
          '''''''''''''''''''''
          w zasadzie masz racje; tym aktem biskup ubezwlasnowolnil was, pokazujac ze nie potraficie soba rzadzic..
          i tutaj zgadzam sie z towarzyszem metropolita...
    • lescigales Najważniejsze pytania o Szczecin 15.10.10, 21:00
      Nawet nie wiem co napisać. Ktoś obiecał WYSZOROWAĆ miasto? Kto potrafi odgonić od urzędu znajomków i pociotki? Kto przegoni te wiecznie układziki? Kto wytłumaczy dlaczego klub 13 Muz dostali we władanie panowie o zmęczonych twarzach? Kto na posady dyrektorskie poleci rzeczywistych fachowców a nie wrzeszczących: cytuję sprzed kilku dni:" jak nie to wypie...za bramę...".Na koniec,kto spowoduje aby dostojnicy kościelni nie pchali się na każde przecinanie wstążeczek. To nie jest trudno wprowadzić nową jakość w życie społeczne miasta.Wystarczy ściągać od lepszych.Wszyscy są lepsi,jest od kogo.
    • swarozyc kochani, na tym forum jeszcze nigdy 15.10.10, 21:08
      nie padlo pytanie, jakim/kim jest Polak po komunizmie i czy to pytanie nie jest poczatkiem dlugiej drogi do wyjscia z kryzysu w tym miescie?
      • lescigales Re: kochani, na tym forum jeszcze nigdy 15.10.10, 22:48
        swarozyc napisał:

> nie padlo pytanie, jakim/kim jest Polak po komunizmie i czy to pytanie nie jest
        > poczatkiem dlugiej drogi do wyjscia z kryzysu w tym miescie?
        >
        >
        >

To nie jest dobre pytanie. Polak "po komunizmie" jaki ma być? Niedomyty? Bardziej domyty?Fajnie byłoby myśleć o przyszłości bez podpierania się dziadowaniem lat minionych. Jakość życia nie zależy od tego czy paru "pawianów" kiedyś wyło do KW czy do księżyca,jakość mojego życia zależy ode mnie.Mogę oglądać serial (znaczy fałsz),mogę również kreować każdy dzień,na dobry dzień. A jeszcze jak za to płacą? Nic tylko być prezydentem miasta,tego miasta.
      • 1przeciwnik_glupoty swarożyc, znów się tematem brandzlujesz? 15.10.10, 23:02
        Zapomniałeś jeszcze napisać, coś o księżach... sam nasrałeś na temat komunizmu i dymania w dupę 99% swoich postów na tym forum a teraz dziwisz, się, że nikt o nic nie pyta? Żygać tu można Twoją demagogią, z której nic nie wynika a która łamie wielkrotnie polskie prawo i te wolności, co do których tak pijesz... głupku o socjalistycznej umysłowośći.
        • Gość: warcik Stara nie wróciła na noc do domu że cię tak nosi? IP: *.chello.pl 15.10.10, 23:51
          To chyba tobie pozostało już tylko brandzlowanie -
          mały, cienki fiutku
          • Gość: zonapijaka exman! do budy! IP: 38.113.161.* 16.10.10, 00:00
    • Gość: ix Re: Najważniejsze pytania o Szczecin IP: *.szczecin.mm.pl 16.10.10, 00:50
      Wyobraxcie sobie mercedesa, do ktorego wsiada syn niepismiennego chlopa zza Buga. Przede wszystkim nie umie go uruchomic, nie wie po co te wszystkie przyciski, itd. No ale jak juz uda mu sie odpalic (na styk) to jexdzi nim az do mu sie silnik zatrze. No bo kto by tam wydawal kase na zmiane oleju, czy nie daj Panie Boze servisowanie. Szkoda hajcu. A jak juz maszyne zajexdzi, to zostawi na ulicy i koniec. Tak wlasnie jest z naszym kochanym szczecinem. Zajexdzilismy chabete. Został nam sie ino sznur.
    • Gość: balingo Re: Najważniejsze pytania o Szczecin IP: *.szczecin.mm.pl 16.10.10, 10:38
      Pytania są, a co z odpowiedziami. Wszyscy narzekaja, a nikt nie mowi, co robić.
    • adams96 Re: Najważniejsze pytania o Szczecin 16.10.10, 17:14
      Autor tego watku ma racje bo prasa miejscowa ,ktora jest na bardzo niskom poziomie nie publikuje programow poszczegolnych komitetow i kandydatow a wypisuje swoje nie obiektywne uprzerdzenia do kandydatow.Wlasciwie pio co istnieja szmatlawi dziennikarze czy tylko aby brac duze pieniadze ?a moze jest to zawod zaufania publicznego ?
      • Gość: Alfons- były Re: Najważniejsze pytania o Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.10, 01:14
        Na potwierdzenie moich słów - w ogłoszenie o pracę w Kurierze
        "klub we Wrocławiu zatrudni hostessy"
        uciekaja na prostytutki z tego biednego miasta
        • Gość: Alfons - były Re: Najważniejsze pytania o Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 20:12
          Oto opinia zagranicznego klienta o szczecińskich agencjach - skopiowane z portalu " internationalsexguide"

I also gave a try to Miami and Luna. Both are crap. The collection of girls is just disgusting. Average age around 40. I was there on a Saturday night between 11:00 and 23:00

Tak , Szczecin to porażka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka