Dodaj do ulubionych

O Śródodrzu formalnie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 21:57
zaangażowanie do projektu Pawła Zarembę architekta wyjatkowo miernego ale za
to skoligaconego politycznie zaczyna mi śmierdzieć
jakoś tak jestem w ogóle podejrzliwy
a już ludziom o tym nazwisku nie ufam wyjątkowo
w końcu to staremu Z zawdzięczamy odcięcie Szczecina od Odry poprzez
wybudowanie drogi na Police
Obserwuj wątek
    • Gość: wrażliwy Re: O Śródodrzu formalnie IP: 217.153.6.* 11.06.04, 13:24
      Jak konsorcjum zacznie od kolektorów ściekowych to jest ok. Na razie Odra i
      kanały śmierdzą a zanieczyczenie blisko 100%. Oczyszczalnia dla Szczeciną a nie
      czyste gacie na brudną i śmierdzącą d....
    • Gość: varia Re: O Śródodrzu formalnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.04, 19:59
      Witam, co do oceny politycznego zaangażowania tego pana chyba trochę przesadziłeś. Chyba że po prostu wystarczy Ci znajomo brzmiące nazwisko.Przecież kariery członków rodziny nie zawsze muszą być ze sobą powiązane. Co do tego jakim jest architektem - o gustach sie nie dyskutuje... Ale to wszystko nie jest ważne. Ważne, że w końcu coś się ruszyło, jakieś światełko w tym cholernym tunelu. Szkoda, że niektórym siły wystarczy tylko na krytykowanie i tworzenie teorii spiskowych...
      • Gość: nitoprek Re: O Śródodrzu formalnie IP: *.spx.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.04, 20:03
        heh... polityczne koniugacje... wesołe... sięuśmiałem... ten człowiek ma tyle
        wspólnego z polityką... co świnia z morsem... to fakt krytykować zawsze łatwo a
        docenić wysiłek to już trudniej...
    • Gość: antyknajak Re: O Śródodrzu formalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 20:03
      Ewidentnie czyć tu zainteresowanie kasą tym bardziej, że okazja trafiła sie
      niesamowita :
      Wyjątkowo silna i darmowa promocja i kryptoreklama w GW
      Rodzina niedługo przejmie władzę - PO
      • Gość: nitoprek Re: O Śródodrzu formalnie IP: *.spx.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.04, 20:09
        nic nie jest tak proste jak by się wydawało...
        • Gość: grzegorz ferber Re: O Śródodrzu formalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 22:17
          Jest dla mnie co najmniej charakterystyczne, ze jesli zerkniecie na tematyke
          tego, czy innych forum, jest jakos tak, ze najwiecej emocji, wypowiedzi i
          zaangazowania "medialnego" budza takie czy inne afery, "powiazania" itd. Czy
          nie uwazacie, ze za jakis czas nikt o nich nie bedzie nawet pamietal ...? Ja
          nie pamietam politykow, czy politykierow, a tym mniej takich czy innych
          aferzystow sprzed lat. Pozostaje tylko to co sie naprawde buduje (nie tylko pod
          wzgledem "fizyczno-architektonicznym"). Koniec, kropka. A poza tym, o ile mniej
          energii i zaangazowania potrzeba na napisanie, ze to czy owo, a o ile wiecej
          wykonanie konkretnej roboty, narysowanie czegos, przeprowadzenie dziesiatek i
          dziesiatek spotkan, no bo tak, bo komus sie wydaje, ze po prostu trzeba. A czy
          cos sie w Szczecinie zacznie naprawde dziac, czy cokolwiek takiego czy innego
          na srododrzu powstanie, to zalezy wg. mnie takze od atmosfery jaka wszyscy
          wokol takiego czy innego zamiaru zrobimy...
          A co do polityki...? Hm..., politycy sa po to, zeby budowac, pomagac, tworzyc
          mechanizmy wspomagajace energie... Zgadazam sie, ze w wiekszosci wypadkow
          dzieje sie zupelnie odwrotnie. Jasne niestety.
          Kiedys w Paryzu wybudowano Centrum Beaubourg. Teraz juz chyba nwet nikt nie
          pamieta, ze sie to tak nazywalo. Wszyscy nazywaja je Centrum Pompidou, a wiec
          nazwane od nazwiska prezydenta, ktory tak samo doprowadzil do jego powstania
          jak architekci, czy ktokolwiek. Spwodowal zreszta powstanie calej masy
          realizacji architektonicznych. I to wiec miedzy innymi, ze do Paryza jezdzi sie
          nie tylko po to aby podziwiac zabytki architektury. Wolalbym, zeby kiedys tam w
          nawet dalekiej przyszlosci kupa ludzi zostawiala kase np. w Szczecinie. Czemu
          nie ? Moze wiec raczej zaczac gadac konstruktywnie. co... Bo jak nie, to spelni
          sie raczej to, co powiedzial kiedys Czernomyrdin, znaczy sie: "...Chcielismy
          bardzo dobrze. No coz..., wyszlo jak zawsze..." ...
          • Gość: antyknajak Re: O Śródodrzu formalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 22:20
            To jest taka mania. Każdy architekt pragnie postawić sobie pomnik.
            • Gość: grzegorz ferber Re: O Śródodrzu formalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 22:33
              Masz racje. Widze to doskonale. Mam nadzieje, ze nie masz mnie na mysli, bo
              niestety (!...), jestem przekonany, ze ja sam na Środodrzu nie zbuduje nic...
              Natomiast jest rowniez tak, ze wiekszosc architektow (i nie jest to chyba
              przypisane do konkretnego zawodu)chcialaby zyc w miescie dynamicznym i pieknym,
              niz w brzydkim i pasywnym. Niestety, taka czy inna krytyka dzialania prowadzi
              czesto w linii prostej do pasywnosci. Czesto bowiem naprawde wszystkiego sie
              czlowiekowi odechciewa jak slyszy takie rzeczy... No coz..., moze macie jednak
              racje..., moze tutaj naprawde nie warto...
              • tycjan5 WARTO! 13.06.04, 12:53
                Warto Grzegorz, warto! A jakze!
                Bede Cie popierał.
                Pozdr.
                Tyjan
                • Gość: grzegorz ferber Re: WARTO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 14:21
                  Naprawde dzieki za poparcie ! Chyba go bardzo potrzebujemy zeby rzeczywiscie
                  moc cokolwiek zrobic i kontynuwac zaczety "projekt". Mam tez nadzieje, ze
                  wlasnie wokol tego typu zamierzen moze narodzic sie prawdziwa, kreatywna i
                  ogolna dyskusja nad pomyslem na "nowy Szczecin". Wiem doskonale, ze moze i
                  brzmi gornolotnie i ogolnie, ale chyba wlasnie o to chodzi...
                  Pozdrawiam bardzo serdecznie.
                  • absztyfikant Panie Ferber 13.06.04, 14:24
                    Dwie kwestie:

1. Radze sie Panu logowac, bo tak bedzie dla wszystkich najlepiej. Ataki
                    podszywaczy zdarzaja sie dosyc czesto:)

2. Ja rowniez trzymam za Was kciuki!
                    • Gość: nitoprek Re: Panie Ferber IP: *.spx.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.04, 19:36
                      jasne że warto... trzymam kciuki!!
                  • vojciech Re: WARTO! 13.06.04, 22:29
                    Także popieram ten pomysł.
                    • germanus WARTO! 14.06.04, 01:23
                      Loguj sie, Grzegorz. I, prosze, napisz do mnie na poczte w GW. Pozdr
                      • Gość: grzegorz ferber Re: WARTO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 11:17
                        dzieki za odpowiedz. Szczerze mowiac, to nie mam zielonego pojecia jak sie z
                        Toba skontaktowac. Moze po prostu zadzwon ktoregos dnia poznym wieczorem na moj
                        numer domowy. Znajdziesz go po prostu w ksiazce telefonicznej. Przepraszam, ale
                        jestem "malo internetowy", haha !
                        Czekam wiec na kontakt i mam nadzieje, do szybkiego. Jeszcze raz dzieki za
                        poparcie !
                        • germanus Gra warta swieczki 15.06.04, 00:50
                          Grzes, fajnie, ze czytasz i odpowiadasz. Dzieki za cieple slowko.
                          Z logowaniem jest tak:
                          - zakladasz konto i poczte w gazecie (GW), latwe, proste i przyjemne, wystaczy
                          kliknac zaloguj sie, to Cie poprowadzi dalej, wymyslasz sobie ksywe, np. Grzes
                          (pewnie bedzie zajete), albo PanArchitekt
                          - majac konto i poczte, logujesz sie zawsze jako ten "ktos", nikt nie wie, kto
                          - piszesz, co chcesz i wysylasz, co chcesz, ze swej poczty lub konta, np liscik
                          do Germanusa

Prosze Cie, to jedyna droga. Pogadamy sobie. Pozdr
              • Gość: renata Re: O Śródodrzu formalnie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.04, 00:39
                Warto czy nie warto?
                To nie są właściwe słowa.
                Trzeba.Już sam fakt że pojawiła się taka inicjatywa o takiej skali i to ze
                strony środowiska architektów jest dla mnie wydarzeniem nieprawdopodobnym w
                swym wymiarze.Mam nadzieję że wystarczy WAM sił i determinacji.W jaki inny
                sposób możemy spowodować powrót do atrakcyjnej niegdyś funkcji miasta portowego
                jak nie powrót nad wodę.Dla mieszkańców!Władze Szczecina powinny natychmiast
                przyłączyć się do Waszej inicjatywy i ją popierać.Mam taką nadzieję.Taki
                oddolny ruch nie zdarza się często.Gorąco pozdrawiam.renata
                • Gość: grzegorz ferber Re: O Śródodrzu formalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 16:48
                  Renato, naprawde dzieki w imieniu nas wszystkich ! Ja naprawde wiem, ze warto!
                  Tyle tylko, ze pewnie sama wiesz doskonale jak to jest, kiedy ktos poddaje w
                  watpliwosc realizacji, czy nawet marzenia o czyms, co wydaje sie oczywiste. I
                  co moze wazniejsze..., co jest juz namacalna rzeczywistoscia w innych miastach
                  i miejscach. Wlasnie wtedy zastanawiam sie, czy czasem nie jest tak, ze to
                  nasze nie jest czasem rzeczywiscie "nieco inne"... Gdzie nagradzana jest zgoda
                  na pewne "ustalone status quo". Pewna pasywna "zgoda", a nie aktywnosc i
                  determinacja. Nie masz pojecia jak sie ciesze, ze jednak jest nas "pare osob",
                  ktore znaduja czas, energie i ochote. Chocby na to zeby napisac pare slow
                  poparcia. Chcialbym poznac wszystkich i mam nadzieje, ze to nastapi. Naprawde
                  pozdrawiam baaaardzo goraco !
                  • masaladosa Re: O Śródodrzu formalnie 16.06.04, 17:04
                    szanowny panie-ja rowniez radze panu logowac sie-na tym forum grasuje sporo
                    osobnikow ktorych jedynym zajeciem jest przesmiewanie i wyszydzanie
                    otaczajacego ich swiata i obrzucanie blotem ludzi swiat ten zasiedlajacych-i
                    nic poza tym-chcialem rowniez przekazac panu ze bardzo podoba mi sie pana i
                    panskich wspolpracownikow inicjatywa i jezeli tylko bede w stanie jakos
                    bardziej praktycznie ja wesprzec to uczynie to z przyjemnoscia-wydaje sie ze
                    jest to obecnie jedyny zwarty sensowny i uwzgledniajacy mozliwie najrozniejsze
                    uwarunkowania projekt rozwoju szczecina-a wiec zycze wiele sil wytrwalosci i
                    optymizmu...:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka