Dodaj do ulubionych

Kurator przeciw tworzeniu filii przedszkoli

14.03.12, 21:46
Po prostu super. Sami pozwalali na 30to osobowe grupy a teraz wyrzucają dzieci z przedszkoli, doprawdy bezcenne. Co matka ma powiedzieć dziecku w takim wypadku, że czyja to wina? Brak słów na beztroskę urzędników wybieranych NASZYMI głosami.
Obserwuj wątek
    • Gość: utra Re: Kurator przeciw tworzeniu filii przedszkoli IP: *.play-internet.pl 14.03.12, 22:25
      Krzystek i jego ludzie jak pijany - od ściany do ściany. Jest mi źle z tym, że głosowałem na niego.
      • zed.1 to dziwne 14.03.12, 23:17
        Dziwne to o tych filiach. Bo PO tez ma swoje filie, np. na szczecin, i tez nie moze nia sprawnie zarzadzac.

Roznica tylko w tym, ze w przedszkolu sa dzieci a w szczecinskim PO dorosli zachowujacy sie jak dzieci.
    • andreas.007 Szczecin wypracowuja swoja marke, szczecińska... 14.03.12, 23:55
      "Stworzymy markę „szczecińska szkoła” - Wszyscy rodzice chcą, aby ich dzieci chodziły do dobrej szkoły. To najlepsza inwestycja w przyszłość. Szczecińską oświatę należy mądrze reformować, oddając w ręce rodziców możliwość dowolnego wyboru placówki, do której posyłają swoje pociechy. Postawimy na dyrektorów – menadżerów, którzy będą nie tylko fachowo zarządzać, ale także umiejętnie edukować i wychowywać powierzone im dzieci i młodzież. Należy przy tym korzystać z najlepszych, sprawdzonych w naszym mieście wzorców."
      ------------

Zapewne tu chodzi o grupy 50 osobowe... Szczecin jest inny.

www.24kurier.pl/Aktualnosci/Szczecin/Zaczyna-wrzec-w-oswiacie-prywatnej

"Szczecin. Dyrektorzy szczecińskich przedszkoli niepublicznych mają wątpliwości, czy dotacja przyznawana ich placówkom - przez urzędników Wydziału Oświaty tutejszego magistratu - jest prawidłowo naliczana. Niepokoi ich też to, że w wielu miastach owa kwota jest dużo wyższa niż w Szczecinie. Dla porównania: do każdego przedszkolaka w gdańskiej, prywatnej placówce miasto dopłaca 580 zł, w słupskiej – 611 zł, koszalińskiej – 523 zł, poznańskiej – 454 zł, a w szczecińskiej – 361 zł. "
    • low-key Kurator przeciw tworzeniu filii przedszkoli 15.03.12, 06:57
      Nie jest winą kuratorium, że stoi na straży sensownych przepisów natomiast jest winą krzystkowej ekipy, że likwidując placówki edukacyjne po to by oszczędzić kasę na spektakularne inwestycje typu filharmonia (bo takimi argumentami mają zamiar walczyć w kolejnych wyborach) robią naszym dzieciom masakrę! Wszyscy rodzice przedszkolaków wiedzą że sale w publicznych przedszkolach są niewielkie - trzydzieścioro nawet niedużych dzieci w takich warunkach to pomyłka! W nosie mam filharmonie - zresztą za chwile nie będzie mnie stać na bilet do niej bo znowu będę musiał dorzucić do opłaty za przedszkole, skoro stawka 3,2 zł/h w niedługim czasie stanie się rzeczywistością (podobno stawka żywieniowa również wzrośnie). Nie rozumiem jak można być tak wrednym typem jak krzystek lub soska w tej sprawie? Przecież to jest nękanie mieszkańców miasta - ich (a w zasadzie jego - krzystka) wyborców! Jak można być takim ignorantem??!!
      • Gość: pola Re: Kurator przeciw tworzeniu filii przedszkoli IP: *.teleton.pl 15.03.12, 09:15
        Ja bym odwołał w referendum ta jego marionetkową radę miasta. Teraz wykonują posłusznie nawet najdurniejsze polecenia Krzystka. Nawet kosztem NASZYCH dzieci.
        Precz z nimi - odwołać tę sforę.
        Krzystka Nie - bo z chęcią popatrzę na jego minę jak go Szczecinianie podsumują przy wyborach - To będzie bezcenne i bardzo satysfakcjonujące.
        • Gość: rodzic Re: Kurator przeciw tworzeniu filii przedszkoli IP: *.chemo.tuniv.szczecin.pl 15.03.12, 09:47
          A czy słyszycie o głośnym NIE ze strony rodziców przy tej lub innej oświatowej bombie?
          Łatwo narzekać w pojedynkę, ale jeszcze łatwiej po prostu wziąć dzieciaki i iść na spacer pod urząd (wiosna idzie) - wszystko wypali jeśli spacery odbędą się w jednym terminie. W Szczecinie jest 7,5 tys przedszkolaków (x2 daje 15 tysięcy rodziców). Może czas zacząć myśleć po obywatelsku: urzędnicy i radni to ludzie zatrudnieni lub wybrani przez społeczeństwo do wykonywania określonych zadań. Jeśli się nie sprawdzają to czas ich wymienić. To łatwe, ale potrzebna jest determinacja i chęć społeczna. Nie ma ludzi niezastąpionych. Pytanie brzmi czy jest społeczne przyzwolenie na SAMOWŁADZĘ urzędników i rady miasta?
          • Gość: adel Re: Kurator przeciw tworzeniu filii przedszkoli IP: *.teleton.pl 15.03.12, 10:16
            najsłabszym ogniwem są niestety są rodzice z rady rodziców przedszkoli .
            Grzeczni, ugłaskani, potulni. Jedynie co ich denerwując to realne osłabienie roli rady rodziców po restrukturyzacji. Łatwo idą na ustępstwa urzędnikom. Udając że niby walczą o dobro dzieci.
            Spotkają się tu i tam w cieple swojej za.......ści.
            Zachowują się jakby byli sterowani.
            • Gość: brawo! brawo! IP: *.play-internet.pl 15.03.12, 14:52
              W końcu ktoś prawdę powiedział.
              w wielu miastach (np słyszałam od znajomych o Poznaniu, Krakowie ) rodzice dla swoich maleństw protestują, manifestują a nawet wiecują. W innych miastach ludzie straszą referendum lub robią referendum. I są efekty - bo dobro dziecka jest dla nich najważniejsze
              Tylko u nas w Szczecinie udają, miarkują debatują, mają nadzieje.
              Pytam sie was rady rodziców - czy wasz zapał jest organizowany przez urzędników miasta?
              czy oni was kontrolują i organizują??????????????????????????
              • dusia25 Re: brawo! 15.03.12, 17:51
                o, przepraszam... rady rodziców spotykają się od dłuższego czasu z rodzicami w przedszkolach, ale także razem (wszystkie rady z każdego przedszkola) i z radnymi oraz przedstawicielami magistratu. Protestują, piszą listy otwarte, apele itp. W żadnym wypadku nie jest tak, że nic się nie dzieje ze strony rodziców. Rady z 7 przedszkoli wystosowały do wojewody pisma z prośbą o unieważnienie uchwał, podając podstawy prawne. Poza tym, do pisma wpłynęły też pisma od poszczególnych rodziców.
                Tu są informacje o działaniach rodziców:
                www.facebook.com/events/106771022755154/
                szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34939,11337853,Wojewoda_nie_zablokowal_likwidacji_Gimnazjum_nr_3.html
                www.tvp.pl/szczecin/nasze-programy/kronika/wideo/1830-70312/6686008
                www.radioszczecin.pl/index.php?idp=1&idx=84293
                szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,11261046,Nie_odbieraja_listow__To_i_tak_nie_uratuje_szkol_.html
                www.24kurier.pl/Aktualnosci/Szczecin/Gorace-pytania-o-przedszkola
                szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,11253979,Prezydencie__Zostalismy_oszukani___LIST_OTWARTY_.html
                W narodzie siła! :)) uwierzcie mi, że rodzice nie są tak całkowicie bezwolni i nic nie robią. Ten, kto śledzi temat, widzi, że dużo się dzieje :D
                • Gość: brawo Re: brawo! IP: *.play-internet.pl 15.03.12, 18:07
                  +Rady z 7 przedszkoli - przedszkoli jest 60!!!

+rady rodziców spotykają się od dłuższego czasu z rodzicami w przedszkolach - których??? z 6 mi znajomych - ŻADNA!!!

+razem (wszystkie rady z każdego przedszkola) i z radnymi oraz przedstawicielami magistratu - słyszałam o uczynnych organizatorach, wyselekcjonowanych zamkniętych kołkach różańcowych, posłusznych rad rodziców wobec urzędników!!!

+
                  szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,11304727,Przedszkolaki_tez_u_wojewody__Ale_tylko__do_wiadomosci_.html
                  Przedszkolaki też u wojewody. Ale tylko "do wiadomości" i co ma to dać? pytam się co ma to dać

+ NIE słyszałam aby cokolwiek rady rodziców robiły przed głosowaniem - DLACZEGO? komu zależało aby było cicho i nie było nacisku na urzędników, prezydenta i rade miasta

+Protestują - jak bo nie słyszałam o jakichkolwiek efektach?

+ Poza tym, do pisma wpłynęły też pisma od poszczególnych rodziców. - których? ilu ich jest ? a ILU współpracuje z włodarzami?

wielka ściema mająca wypromować ugrzecznionych i zrobić tak aby wilk był syty i owca cała
                  • Gość: do_brawo Re: brawo! IP: *.play-internet.pl 15.03.12, 18:53
                    a co Ty zrobiłaś(eś)?
                    Nie przyszło do głowy, że działania RR celowo nie są nagłaśniane?

Najgorzej jak ktoś drzazgę w cudzym, a belki we własnym nie widzi...
                    • Gość: brawo Re: brawo! IP: *.play-internet.pl 15.03.12, 19:05
                      JESZCZE raz przeczytaj to co wyżej ale ze zrozumieniem.

+ NIE słyszałam aby cokolwiek rady rodziców robiły przed głosowaniem
                      - DLACZEGO? komu zależało aby było cicho i nie było nacisku na urzędników, prezydenta i rade miasta. Dlaczego nie zrobiono nic kiedy był na to jakikolwiek wpływ.

+jak rady rodziców protestują - jak bo nie słyszałam o jakichkolwiek efektach? po owocach ich poznacie

+ ilu rodziców współpracuje z włodarzami? Ilu wykonuje posłusznie ich polecenia?

co ukrywają rady rodziców i dlaczego nie konsultują "ze zwykłymi" rodzicami?

reszta pytań wyżej? NIE MA ODPOWIEDZI?
                      Co wy robicie? Nawet o przedszkolne dzieci nie umiecie zadbać. Nawet nie umiecie wyegzekwować odpowiedzi na swoje pytania.
                      Szczecińska bylejakość
                      Radio, telewizja gazety kłamią?
                    • Gość: brawo Re: brawo! IP: *.play-internet.pl 15.03.12, 19:11
                      > a co Ty zrobiłaś(eś)?

czytaj ze zrozumieniem
            • Gość: brawo! bo te rady rodziców co się tam spotykają są jak IP: *.play-internet.pl 15.03.12, 15:08
              rada miasta - kiwają głową jak koń dla Krzystka cichutko puszczając bąki niby dla draki.
    • slonko1335 Re: jeszcze o przedskzolach 15.03.12, 09:38
      tiny.pl/hptlz
    • leila78 Re: Kurator przeciw tworzeniu filii przedszkoli 15.03.12, 10:41
      Mam dość. Sama byłam zwolenniczką rozbicia podstawy i co? Zamiast maksymalnie 3 godzin przerwy wymyślili 4 i jeszcze opłaty w górę. Panie Soska proszę nie mówić, że to był pomysł rodziców!!!

A do tego jeszcze likwidacja sal gimnastycznych. WSTYD!!!
      • slonko1335 Re: Kurator przeciw tworzeniu filii przedszkoli 15.03.12, 10:48
        ano właśnie, tez byłam zwolenniczką aż zobaczyłam jak wygląda projekt, na MD wczoraj już w Twoim poście pisałam. To jakieś nieporozumienie co oni robią z tymi przedszkolami..
        • leila78 Re: Kurator przeciw tworzeniu filii przedszkoli 15.03.12, 11:21
          czytałam. to jakieś nieporozumienie. jestem oburzona taką nadinterpretacją. Rodzice reprezentują różne stanowiska od "przedszkole darmowe należy się i kropka" (w sumie słusznie bo tak wynika z przepisów), po akceptację odpłatności. Jednak po zaprezentowanych zmianach ta druga grupa nie będzie już tak liberalna i wyrozumiała. Pan Soska widać wie jak zrażać sobie ludzi i skutecznie motywować ich do zmiany poglądów. Szkoda bo była szansa na dojście do porozumienia.
    • leila78 kolejna perełka 15.03.12, 11:15
      www.24kurier.pl/Aktualnosci/Szczecin/Restrukturyzacja--bez-oszczednosci
      Jeśli drogi Rodzicu przedszkolaka nie wiesz co to dla Ciebie oznacza już tłumaczę:
      - jeśli w przedszkolu mieliście jeszcze salę gimnastyczną - to już jej NIE BĘDZIE
      - jeśli dziecko jest z początku roku - przeniosą do starszej grupy
      - jeśli dziecko jest z końca roku - pozostanie tam gdzie jest a dojdą dzieci młodsze
      • Gość: dobrawo inie tylko rady rodziców bez rady IP: *.szczecin.mm.pl 15.03.12, 22:45
        kontakt24.tvn.pl/temat,25-latek-uciekl-z-przedszkola,38561.html?categoryId=496
        "Przedszkole mieści się na terenie szkoły podstawowej. Akurat trwała przerwa, w trakcie której na boisku bawiło się kilkadziesiąt dzieci z podstawówki. Oprócz nich było tam 18 maluchów, których pilnowały dwie przedszkolanki" - powiedział policjant.

2,5-latek uciekł z przedszkola. Dziecko moich znajomych jest z końca grudnia - wiec też będzie miało trochę ponad 2,5 roku we wrześniu.
        Niech rady rodziców dalej głaszczą się po główka miedzy sobą i miedzy włodarzami i urzędnikami w poczuciu dobrze spełnionej misji.
        Już przestałem się dziwić dlaczego tak mało rodziców robi opłaty na radę rodziców.
        Jesteście tak samo winni jak i cała reszta urzędniczej braci
    • leila78 o nas w RMF24 15.03.12, 23:18
      www.rmf24.pl/fakty/polska/news-w-szczecinie-wrze-przedszkola-musza-zmniejszyc-grupy,nId,592854

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka