zed.1 21.06.12, 09:10 A Krzystka nikt nawet nie zapyta czy ma ochote, chec i kase by brac na siebie ten bajzel i swiecic oczami za cala reszte? (poza faktem, ze nie dojdzie do komunalizacji oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nie Gość To biorą pensje po kilkadziesiąt tysięcy i nie ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.12, 10:21 ...wiedzą jak te tereny zagospodarować?!!! Koniec tego ogłupiania ludzi. Jak sie jedemn z drugim pajac pchał na stołek prezesa, to niech sam przedstawi koncepcję i zacznie ją realizować, a jak nie to wypad ze stołka. Odpowiedz Link Zgłoś
czemu_ja Re: To biorą pensje po kilkadziesiąt tysięcy i ni 21.06.12, 11:44 "To jest bardzo dobra koncepcja"... Czyli wzięli się za zarządzanie terenem, ale nie wiedzą co chcą z nim zrobić, więc zlecają komuś niech wymyśli. Fajna fucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSka Re: To biorą pensje po kilkadziesiąt tysięcy i ni IP: 212.2.126.* 21.06.12, 22:06 Tak, firmy konsultingowe dobrze sobie żyły i żyją bazując na niewiedzy z politycznego wskazania wybranych przedstawicieli lub towarzystw finansowych nastawionych na pomnażanie własnego kapitału. Może to znaczy? - że "ktoś kupując buty" nie był pewien do czego one będą służyły? Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: To biorą pensje po kilkadziesiąt tysięcy i ni 21.06.12, 22:52 "wiedziec jak zagospodarowac" to moze kazdy, nawet ziutek pijacy piwo pod sklepem. ale juz by wiedziec jak to przeprowadzic i za co to juz niewielu chetnych i wiedzacych jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiszpan25 Re: Stoczniowa wizualizacja za milion złotych - i IP: *.briteline.de 21.06.12, 10:33 kolejny sposob na wyprowadzenie z kasy z budzetu... 900tys PLN za wizualizacje?! Rozumiem jeszcze za caly gotowy projekt... ale sama wizualizacja?! Ladnie sie szasta pieniedzmi podatnika... ile czasu zajelo tworzenie tego cuda? Dlaczego podatnicy musza placic za cos co i tak laduje w smietniku?! Moze by pociagnac za takie marnotrawstwo kogos do odpowiedzialnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Stoczniowa wizualizacja za milion złotych - i IP: *.pl 21.06.12, 10:36 do tej pory miałem szacunek do DTZ, że znają się na robocie. Jak widać nie znają się... "doradcy". Dziękuję za takich doradców! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Zed, a mówiłem, ze tak bedzie... 21.06.12, 10:37 Zed, gdy mówiłem, ze tam bedzie rdza i zielsko, to Ty mnie wyzywales roztaczajac wizje firm i rozwoju Szczecina nazywajac mnie "stara babą", która zrzedzi! Ale wiedz, ze to tylko dzieki TAKIM JAK TY, którzy nie potrafia rozpoznac bajeru, by krytycznie spojrzec, lecz klaszcza w takt i sie rozpływaja w zachwytach nad czyms co z góry wiadomo było, ze jest PRZEKRETEM! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Zed, a mówiłem, ze tak bedzie... 21.06.12, 10:51 www.youtube.com/watch?v=tVG0FYQ7Q8Q To niestety dzieki takim, ktorzy bezkrytycznie łykają kazdy bajer sa mozliwe takie przekrety... oj naiwni, naiwni, naiwni... Odpowiedz Link Zgłoś
tertium-non-datur Re: Zed, a mówiłem, ze tak bedzie... 21.06.12, 13:55 > www.youtube.com/watch?v=tVG0FYQ7Q8Q > To niestety dzieki takim, ktorzy bezkrytycznie łykają kazdy bajer > sa mozliwe takie przekrety... oj naiwni, naiwni, naiwni... To bzdura. To dzięki socjalistycznej gospodarce, której państwo nieustannie nieudolnie "pomaga" z pieniędzy podatników jest tak, a nie inaczej. M.in. jest tak też dzięki tobie, bo akceptujesz czy wręcz popierasz taki niewydolny system gospodarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Zed, a mówiłem, ze tak bedzie... 21.06.12, 14:39 Nie popieram zadnych niewydolnych systemow gospodarczych, ale realnie realizuje od zawsze zasady ekonomii i gospodarki! Natomiast przyklaskiwanie tym wszelkim wizjonerskim wizjom za milion doprowadza wlasnie do tego, ze sa mozliwe takie przekrety! O tym, ze jest to przekret pisałem od dawna i moge przytoczyc posty! Spotykałem sie z e stronych takich jak Ty z atakami i okresleniami, ktore juz przytoczylem. Natomiast Tobie podobni NAIWNI przytakiwacze stwarzaja doskonala pozywke dla rozwoju własnie takich przekretów... uspokajajac zawsze wszystkich, ze teraz bedzie pieknie i bedzie rozwój... a dopiero po kilku latach moge napisac MIAŁEM RACJE, ale niestety jestesmy razem akurat tam, przed czym ostrzegałem, a wiec W DUPIE... Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Zed, a mówiłem, ze tak bedzie... 21.06.12, 22:59 andreas ty masz cos co delikatnie nazwe sraczka argumentacyjna. mieszasz wydarzenia, laczysz wszystko w jedno i wlasciwie nie wiadomo o co ci konkretnie chodzi. upadek stoczni, potem zas podzial i sprzedaz majatku, potem zas kupno przez silesie i jej plany a takze dzierzawa to zupelnie inne sprawy. ty mowisz "przekret" i mowisz "mowiles" ale ty mowisz przekret i mowiles przy kazdej sytuacji wiec nie jest dziwne, ze w ktorejs z nich masz racje, ale nie we wszystkich wiec nie mieszaj ich a tym bardziej nie mieszaj tego co mowilem w wypadku jednego wydarzenia z wypadkiem innego wydarzenia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Zed, a mówiłem, ze tak bedzie... 21.06.12, 23:59 Zed, niestety niewiele jestes w stanie zrozumiec. Od poczatku pisze, ze likwidacja stoczni, to układ polityczny. Dopuszczono do tego Silesie i zezwolono, pod płaszczykiem tajemnicy handlowej, na zezłomowanie i totalna rozbiórke, by nie pozostał kamien na kamieniu... a tacy jak Ty kupujac te wizje za miliony wierzyli naiwnie, ze maja tu byc firmy! To Ty na tym forum takze takie wizje snułeś! Naprawde kiedykolwiek sadziłes, ze byłby mozliwy taki przekret, gdy prasa od poczatku podawala informacje i o tej firmie i o tej umowie, gdyby nie przymykanie oka wyzej... przeciez to byla spółka skarbu i jak w koncu okazalo sie, mozna było juz dawno podjac takie dzialanie... lecz czekano... a wszyscy siedzieli cicho lub tak jak Ty piszczeli o tym jak bedzie dobrze! Przy takich Tobie podobnych, to miasto kazdy bedzie robił w bambuko... bo naiwniacy nie rozumieja albo boja sie twarz otworzyc mówiac, ze to nie ich sprawa, a najlepiej, ze to tajemnica handlowa i na pewno wszyscy chca dobrze... Jestes najzwyczajniej głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Zed, a mówiłem, ze tak bedzie... 22.06.12, 00:14 Gdybys potrafił grac w szachy, to moze bys zrozumiał, że mat w któryms tam posunieciu jest konsekwencja wielu wczesniejszych ruchów. To nie jest przypadek, lecz ciag ruchów, których konsekwencja jest wlasnie mat. Jezeli graczem jest człowiek, ktory widzi i rozpatruje tylko obecny ruch nie widzac czemu wykonano go i nie potrafi przeanalizowac 6 ruchów do przodu - to jestes w ciemnej dupie! Zapal sobie latarke. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Zed, a mówiłem, ze tak bedzie... 21.06.12, 22:55 wrozka z ciebie doprawdy. bedzie rdza, bedzie zielsko, potem nie bedzie. i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Stoczniowa wizualizacja za milion złotych - i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 10:42 Kurwa mać! Kurwa!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
searover Szkoda planów 21.06.12, 11:48 Tylko że te plany nie zyskały akceptacji ani samorządu województwa, ani Szczecina. Nie spodobały się też nowemu, urzędującemu od kwietnia prezesowi Silesii Mariuszowi Kolwasowi, który na ostatnim spotkaniu z zachodniopomorskimi parlamentarzystami podkreślał, że ten teren musi mieć charakter przemysłowy, a najlepiej, gdyby udało się przywrócić tu produkcję stoczniową. Nie tak dawno temu Goeteborg był światowym liderem produkcji stoczniowej. Któregoś roku piękny sen się skończył i miasto musiało odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Szokda, że Szczecin nie chce iść podobną drogą. mojaszuflada.blox.pl/2012/05/STOCZNIE-GOETEBORGA.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Szkoda planów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 12:04 liderem był Szczecin, bo 5-6 miejsce w Europie (w latach 96-98) to potwierdza, Goteborg nigdy sie do dziesiatki nawet nie przymierzał. Owszem Volvo i SKF to "wizytówki" przemysłowe tamtego miasta, których nikt nie próbował nawet osłabić, ale nie przemysł okrętowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Szkoda planów IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 21.06.12, 21:53 > Owszem Volvo i SKF to " > wizytówki" przemysłowe tamtego miasta Kolega Szwed (wlasnie z Geteborga) opowiadal jak wygladaja praktyki - przekladal lozyska z pudelek SKF do pudelek Volvo (a samo SKF przeklada lozyska z pudelek jakiejs japonskiej firmy do swoich i tak to sie kreci) U nas nie potrzeba parku technologicznego skoro koncepcja zaklada tworzenie firm obslugi klienta gdzie tysiace absolwentow szczecinskiech uczelni bedzie robic za worki treningowe dla sfrustrowanych klientow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Szkoda planów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 22:44 efekt globalizacji .... zmienia się pudełka, wszywa metki, .... i narzeka na jakość. A propos "worków treningowych", czy absolwenci naszych uczelni, zatrudnieni w tych call centers tak wysoko ustawionych w Strategii na 2025 r, bedą zarabiali tyle co Hindusi, których maja wygryźć z roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Szkoda planów 21.06.12, 23:01 co z tego kto byl liderem jak w koncu upadl? interesujcie sie tymi co trwaja a nie tymi co nie dali rady trwac dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Szkoda planów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 12:06 wracając do tych "pieknych planów" - kojarza mi sie z pewna znana scena z kultowego juz filmu "Poszukiwany, poszukiwana" ..... Odpowiedz Link Zgłoś
czemu_ja Re: Szkoda planów 21.06.12, 12:09 Pewnie mówisz o scenie, która wyżej podlinkował andreas.007 (21.06.12, 10:51) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Szkoda planów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 12:38 dokładnie, tylko mi ten link jakos nie chce otworzyć odtwarzania pliku (pewnie jakś wtyczka mi się "zdefektowała"). Każdy może stworzyć piękne wizualizacje, problem tylko w tym, za ile. Można, jak w Dubaju, wyspy na morzu budować, pod warunkiem, ze ma sie kasy jak lodu, a terenów inwestycyjnych brakuje. W naszych warunkach coś takiego jest ekonomicznym absurdem. Miasto zaczęło inwestycję w marinę na Wyspie Grodzkiej i utknęło po wycince drzew. Wiadomo, że na sierpień przyszłego roku, mariny (prawdziwej, nie jakiejś prowizorki) tan nie da sie skończyć (wbicie ścianek Larsena, nasypanie 3,2 m ziemi, osiadanie nasypanej warstwy o 1,2 m, roboty wykończeniowe na nabrzeżach i obiektach mariny), bo technologia ma swoje wymagania czasowe. Pewnie technologię taką da sie zastąpic inna, szybszą, ale gdzie znaleźć sponsora z odpowiednio grubym portfelem? Podobnie z terenami stoczniowymi - tam da sie wybudowac apartamentowce, tylko za ile i kto zdecyduje sie na wywalenie wielkich pieniedzy, jeśli kilka kilometrów dalej zrobi to samo za ułamek ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Szkoda planów 21.06.12, 12:49 Miasto z niewiadomych mi przyczyn gubi tereny juz przystosowane chocby do produkcji, bo były tam zakłady i były hale przygotowane... mozna tu przykłady mnozyc, a w ich miejsce powstaja galerie czy mieszkaniówka... Natomiast teraz dopiero zacheca sie inwestorów w produkcje i trzeba im za grube miliony tereny przygotowac pod ich inwestycje. To jakas paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Szkoda planów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 14:53 otóż to, pewnie w odpowiednim wydziale UM pracuje taki "dyrektor-racjonalizator"..... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Szkoda planów 21.06.12, 15:14 Niestey, to smutne, ale u władzy mamy ludzi po politologii czy prawie, którzy nie maja doswiadczenia w prowadzeniu dzialanosci stad takie decyzje. Ze Szczecina po likwidacji stoczni chciano zrobic miasto agroturystyczne, ale dopiero teraz zorientowano sie - a wczesniej nie sluchano glosów rozsadku - ze to jest bzdura i w ten sposób to Goleniów czy Stargard nas przegoni... Teraz dopiero zdaje sie wadze zrozumialy, ze tylko produkcja i przemysl zapewni rozwój, powoli wiec wracaja na dobry kierunek, ale niestety mamy wiele lat straconych! Zanim urzedy zdołaja sie przestawic, to mozemy siegnac dna... na razie tylko zauwazaja upadek, wolaja o ratunek, ale chyba do konca nie rozumieja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Szkoda planów IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.12, 16:07 > w ten sposób to Goleniów czy Stargard nas przegoni... Chciałbym zauważyć, że to czas teraźniejszy dokonany... Już dawno Nas dogonili, przegonili, a Szczecin jak to eufemistycznie nazwałeś, tkwi w ciemnej dupie, budując nikomu niepotrzebne "biurowce"... Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: Szkoda planów 21.06.12, 16:10 Gość portalu: PawelA napisał(a): > > , a Szczecin jak to eufemistycznie nazwałeś, > tkwi w ciemnej dupie, budując nikomu niepotrzebne "biurowce"... młodzi chłopcy, kiedyś zapewne przy piwie, stworzyli taką młodzieńczą wizję i ją realizują obecnie w kloakolicji z pis i sld. biurowce klasy "a" motorem napędowym szczecinu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Szkoda planów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 17:38 powiem wiecej, im sie ciągle wydaje, że miasto wielkości Szczecina może się utrzymac z "agroturystyki" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSka Re: Szkoda planów IP: 212.2.126.* 21.06.12, 23:24 zed.1 napisał: > a co ma UM wspolnego ze stocznia? Podobne pytanie - może, może zed.1 odpowiedzieć! Co ma wspólnego samorząd z mieniem skarbu państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSka Re: Szkoda planów IP: 212.2.126.* 21.06.12, 23:38 Jako podpowiedż do tematu: "To m.in. od działań zarządu państwowego TFS zależą dalsze losy stoczni. Silesia jest na cenzurowanym, bo poprzedni szef Wojciech Bańkowski zostawił po sobie jak najgorsze wrażenie. Majątek wydzierżawił niewiarygodnej firmie Kraftport, która rzekomo miała produkować statki. Tą umową zajmuje się prokuratura. Bańkowski został w październiku ub.r. odwołany. Kolwas został powołany w jego miejsce dopiero w kwietniu. Przez pół roku TF nie miało zarządu. Nie miał kto decydować o postoczniowym majątku. Jakie plany wobec stoczni w Szczecinie ma nowe szefostwo TF? Nowy prezes przyznał na spotkaniu z politykami, że umowa z Kraftportem nigdy nie powinna być zawarta. - Został wykonany ordynarny przekręt - stwierdził bez ogródek." Najpierw Sąd miał "pieczę nad rozliczeniem Stoczni i wierzycieli". Obecnie prokurator bada kolejną umowę - jej ważność, czy zasadność?? Do kogo należy upadła na cztery ręce Stocznia?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSka Re: Szkoda planów IP: 212.2.126.* 21.06.12, 22:21 Myślę, że należy porównywać i odnosić się do miasta "inaczej geograficznie usytuowanego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSka Re: Szkoda planów IP: 212.2.126.* 21.06.12, 22:28 > Myślę, NIE że należy porównywać i odnosić się do miasta "inaczej geograficznie usyt > uowanego". :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSka Re: Szkoda planów IP: 212.2.126.* 21.06.12, 22:36 To chyba moja stała reakcja dla odrzucenia - porównywanie Szczecina do innych miast!! > > Myślę, że NIE należy porównywać i odnosić się do miasta "inaczej geograficznie usytuowanego". > :) Nie ma świecie dwóch takich samych miast, województw, państw i systemów w gospodarce...itd. Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 państwo w państwie, taka gmina ...... 21.06.12, 16:00 to jakby akcja toczyła się w dwóch różnych państwach. minister może uznać się za właściwego i odpowiedzieć na zapytanie dotyczące spółki państwowej silesia : "Silesia nie ujawniała, ile za tę koncepcję zapłaciła. Odpowiedź na swoją interpelację w tej sprawie od ministra skarbu Mikołaja Budzanowskiego otrzymał właśnie Grzegorz Napieralski. Minister poinformował, że DTZ i Chapman Taylor International zainkasowały od kasy państwowej Silesii 900 tys. " a prezydent szczecina uważa się za niewłaściwego na zapytanie dotyczące scr i tajnych klauzul umownych i odesłać radną mjw w tej sprawie do samorządowej spółki scr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: państwo w państwie, taka gmina ...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 17:36 tak to jest, gdy najważniejsze stanowiska zarówno w państwie jak i w mieście obejmuja ludzie, którzy w zyciu nawet przysłowiowego kiosku "Ruchu" nie prowadzili. Co oni moga wiedziec o gospodarce ... Odpowiedz Link Zgłoś
1grud Stoczniowa wizualizacja za milion złotych - i d... 24.06.12, 09:35 To naprawde ma sens tego typu komunalizacja!!! grud Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSka Re: Stoczniowa wizualizacja za milion złotych - i IP: 212.2.126.* 25.06.12, 00:14 > A Krzystka nikt nawet nie zapyta czy ma ochote, chec i kase by brac na siebie > ten bajzel i swiecic oczami za cala reszte? Ochota Prezydenta i czuwanie nad miastem została wyrażona udziałem osoby w kolejnych wyborach. > (poza faktem, ze nie dojdzie do komunalizacji oczywiscie) Moja pamięć dla tego miejsca - to wczesno sąsiedzkie odwiedziny u koleżanki w szkole lub internacie?! Może jako podpowiedż stosowanej w historii praktyki jako "wielu złożonych działań prawnych". Czy temat Stoczni od lat 90-tych - nie staje się obecnie "pobobnym" węzełkiem? szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,11691874,Przemytnik_marihuany_przejal_palac_w_Maciejewie.html?as=2&startsz=x Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j23 Re: Stoczniowa wizualizacja za milion złotych - i IP: *.88-199-145.vspace.pl 26.06.12, 17:22 primo. zed to debil. secundo , kto miał rację forumowe matoły ws stoczni , wy czy Zaremba ? Odpowiedz Link Zgłoś