evergreen111 15.11.12, 13:58 No to niemyjący się, pijący tylko piwo menele będą mocno do przodu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przyjaciel.krolika Re: Radni SLD i Szczecina dla Pokoleń już wiedzą, 15.11.12, 14:15 Wszystko będzie OK, przecież często zdarzają się lokale, w których mocno pijący lokator zgromadził górę śmieci. Nie wywozi , więc nie płaci za wywóz. Logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Radni SLD i Szczecina dla Pokoleń już wiedzą, 15.11.12, 18:31 I co, ustala od glowy a za rok beda musieli zmienic na wode bo tysiace ludzi zacznie oszukiwac. Egoistyczne podejscie mieszkancow niestety tak dziala, ze chce sie miec ale nie chce sie placic. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 odnosnie oplaty za wode 15.11.12, 23:45 czy przyszlo komus do glowy, z tych protestujacych, ze podlewane ogrodki im powieksza oplaty, ze przeciez ogrodki tez produkuja smieci? przeciez tego palic nie mozna a gdzies musi to isc. w kompostowanie przez wszystkich z nich nie uwierze. nie rozumiem dlaczego fakt podlewania ogrodu jest traktowany jako argument przeciw oplacie wg uzycia wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Czy będę płacić więcej? IP: *.ac.zut.edu.pl 16.11.12, 08:06 Mieszkam w domku mam ogród,który podlewam, mam duże akwaria do których zużywam wodę: segreguję śmieci bo mam taką umowę z Rethmanem,kompostuję resztki, mieszka tyle głów co zameldowanych a nadmiarowych śmieci nie wywożę do lasu. Podlewając ogród płace za ścieki których nie produkuję, czyli już nadpłacam miastu ( daję na premie). Mam jeden pojemnik i muszę tak organizować śmieci by mi starczył a jak mam śmieci remontowe to zamawiam dodatkowe worki na resztki budowlane. Czy teraz będę za to ukarana i zapłacę za śmieci tych co mieszkają w blokach i mają nieograniczony limit wyrzucania śmieci do wspólnego śmietnika, nawet często obok kosza, nie mówiąc już o segregacji śmieci. Ale no fakt jak kogoś stać na kawałek ogródka to napewno trzeba go okraść. Miasto ma narzędzia i ma zrobić tak by to było sprawiedliwe a nie wygodne i przynoszące miastu zyski. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Czy będę płacić więcej? 16.11.12, 09:35 Dla tych co nie potrafia zyc bez wylewania wielu litrow wody trzeba po prostu zrobic system odwolania od ceny i tyle. Bedzie to tansze niz straty na oszukiwanych lokatorach i weryfikowanie ich liczby. Ewentualnie ulge za m2 ogrodka, o ile takie rzeczy sa ustawowo dopuszczalne. Ale szczerze to nie widze dlaczego cale miasto ma sie pochylac bo ktos ma hobby i tydzien na dzialce. Po smieciach nastepnym problemem miast bedzie woda, i to nie jej jakosc a ilosc, i juz teraz jest czas by o tym myslec niz obudzic sie za 20 z koniecznoscia racjonowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka ? IP: *.ac.zut.edu.pl 16.11.12, 10:01 Czy teraz będę mogła wyrzucać śmieci więcej tyle co w bloku bez umiaru czy nadal tyle co wejdzie do kubła???? Nie chodzi o hobby tylko o to by nie płacić za tych co cwaniakują. Tak powinny być zrobione wyliczenia i by ta nowa ustawa nie była korupcjogenna. Odpowiedz Link Zgłoś
evergreen111 Re: Czy będę płacić więcej? 16.11.12, 10:20 Anka zwróciła uwagę na jeden ważny problem: podlewając ogródek z ogólnego ujęcia, płaci się nie tylko za zużytą wodę, ale także za równoważną ilość ścieków (chociaż w tym przypadku ich nie ma, oczywiście!). Miasto obciąża zatem "ogródkowicza" za niewykonaną usługę. A teraz dodatkowo woda zużyta na podlewanie ogródka będzie tworzyła kolejne, dodatkowe obciążenie, "śmieciowe". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka kalkulacja IP: *.ac.zut.edu.pl 16.11.12, 10:31 Zrobiłam sobie kalkulacje opłaty: -z wody 135 zł miesięcznie -z metrażu 95 zł - z ludzi 76 zł. To proste co miasto wybierze bo tu jedni zapłacą za drugich miasto nie straci. Ja chciałabym nadal płacić za swój kubeł a nie za tych których miasto nie potrafi sprawdzić. Nie mówię "NIE" dla wody ale to musi mieć ręce i nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: kalkulacja 16.11.12, 11:59 Ale na jakiej podstawie ty wyliczasz jak jeszcze nie ma pojecia jaka bedzie cena jednostkowa za cokolwiek. Przeciez najpierw miasto musi ustalic metode rozliczenia, potem oglosic przetargi a w koncu zaplacic tyle ile sie tych smieci nazbiera i to dopiero pokryc z wplat mieszkancow. Odpowiedz Link Zgłoś
evergreen111 Re: kalkulacja 16.11.12, 12:20 Tu możesz sobie wyliczyć koszty w trzech wersjach (ludzie, woda, powierzchnia): konsultuj.szczecin.pl/konsultacje/chapter_116027.asp?soid=BDA2BEB0663C4748BB277E9D0E8A158C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Kalkulację zrobiłam ze strony szczecin.pl IP: *.ac.zut.edu.pl 16.11.12, 12:47 Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Czy będę płacić więcej? 16.11.12, 12:00 W normalnym miescie moglby sie tym zajac rzecznik konsumenta, ale w szczecinie rzecznik nie zajmuje sie sorawami niewygodnymi dla miasta wiec tez tym sie nie zajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
do-przodu Stawki za śmieci będą liczone raczej "od głowy"... 15.11.12, 15:43 mamy takiego sąsiada. Mieszka sam w dużej chałupie, takiej z połowy lat 70, ale wynajmuje pokoje i łóżka, dla robotników na okolicznych budowach. Ma prawie 30 łóżek. Codziennie na ulicy mamy młyn. Dziesiątki samochodów typu furgonetki, ciężarówki. Pan płaci tylko za jeden kubeł 60 litrowy, bo przecież jest sam. A worki ze śmieciami podrzuca na sąsiedniom ulicę. Jak będzie od głowy, to już chyba nie będzie musiał tego robić. Zapłaci tylko za siebie. A za "gości" to po co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: br Re: Stawki za śmieci będą liczone raczej "od głow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.12, 08:37 i przez jednego faceta mam placic wiecej od wody? Odpowiedz Link Zgłoś
do-przodu Stawki za śmieci będą liczone raczej "od głowy"... 15.11.12, 15:46 jak rada miejska chce chronić działkowców, to niech w uchwałe o wprowadzeniu opłat od zużytej wody wprowadzi zapis, iż nie dotyczy to wody pobieranej z ujęcia opomiarowanego dla celów ogrodowych. Tak będzie sprawiedliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Radni SLD i Szczecina dla Pokoleń już wiedzą, IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 15.11.12, 16:38 ukarani beda ludzie z wrodzona sklonnoscia do mycia sie oraz chodzenia zawsze w czystych gaciach; wszyscy, ktorzy lubia porzadek i czyste gary. za to moj sasiad menel zaoszczedzi i na wodzie, i na smieciach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omo Re: Radni SLD i Szczecina dla Pokoleń już wiedzą, IP: *.nitka.net.pl 15.11.12, 21:12 40% wody zuzywa się w toalecie. Będzie śmierdziało im, nie tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek od głowy to kiepski pomysł IP: *.xdsl.centertel.pl 15.11.12, 22:53 widzę co dzieje się w bloku w którym mieszkam. formalnie w takim m3 lub m4 mieszka jedna osoba a nie oficjalnie mieszka kilka osób. Szczecin jest miastem akademickim w związku z tym ci co nie znajdują miejsca w akademikach decydują się na prywatne kwatery. może przy naliczaniu opłat za śmiecie należy brać pod uwagę kilka kryteriów - metraż mieszkania, ilość zużytej wody oraz ilość mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc franek jestem Twoim fanem IP: 195.124.114.* 16.11.12, 07:52 jeden myslacy czlowiek, ktory dostrzegl ze zamiast wybrac jedna metode mozna przyjac srednia obliczona na podstawie: -liczby osob w gospodarstwie -zuzycia wody -metrazu -itp/itd jak beda duze rozbieznosci mozna sie dokladniej przyjrzec delikwentowi, ktory zuzywa 300m3 na jedna osobe... PS wypowiedzi Szalabawki i MJW to juz zupelne kuriozum, do tej pory myslalem ze najwieksi kretyni siedza na Wiejskiej ale teraz mam juz watpliwosci ... Odpowiedz Link Zgłoś
darklew641 Stawki za śmieci będą liczone raczej "od głowy"... 15.11.12, 23:37 Jest jasne, że liczenie stawek w dzisiejszych czasach od liczby lokatorów będzie tylko motywowało do oszustw. Nie mam też wątpliwości, która metoda liczenia wygra. U nas nic co ma jakikolwiek sens w życiu społecznym nie może być ustanowione od razu, ale po latach i w wielkich trudach. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Stawki za śmieci będą liczone raczej "od głow 15.11.12, 23:47 miasto wyda wiecej na inwigilacje tego kto gdzie mieszka niz bedzie to warte. pewnie ktorys radny wpadnie by robic miejski spis powszechny co roku za miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
ekoobywatel Konsultacje odbyły się w "Pędzącym króliku" 16.11.12, 07:17 „Najpierw dumping cenowy, potem bankructwa spółek komunalnych, przejęcie ich majątku za grosze, a na końcu podwyżki opłat za śmieci. Tak burmistrz podwarszawskich Ząbek kreśli czarny scenariusz, którego beneficjantem mają być zagraniczne firmy (patrz w google.pl na hasło „czarna wizja śmieciowa”). W Łodzi rozpoczął się już taki czarny scenariusz – tak więc o szwedzkim modelu wykonywania usług komunalnych na zasadzie zbliżonej do non-profit można już zapomnieć tak jak i o innych unijnych standardach zarządzania i finansowania w polskiej gospodarce odpadami komunalnymi (patrz w google.pl hasło „o tym, jak poważnie Szwedzi traktują ochronę środowiska”… --- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Radni SLD i Szczecina dla Pokoleń już wiedzą, IP: *.pl 16.11.12, 11:38 mnie najbardziej wkurzają stwierdzenia typu: Nie jesteśmy Niemcami, to prawo i przestrzeganie przepisów nie musi nas (wyższa sfera?) Polaków obowiązywać! Co to znaczy? Że w Polsce ma nie być państwa prawa? Przypominam pewnemu panu, że PiS to właśnie Prawo i Sprawiedliwość, więc ja nie wiem jakie prawo według tego pana ma wszystkich Polaków obowiązywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Radni SLD i Szczecina dla Pokoleń już wiedzą, IP: *.dynamic.chello.pl 16.11.12, 13:38 Promocja brudu i smrodu trwa w najlepsze. Najgorsze jest to, ze te pomysly przenosza sie na pobliskie gminy (np. kolbaskowo tez bedzie rozliczac wg zuzycia wody). W ogole cala ta ustawa jest kretynska i spowoduje przede wszystkim zwiekszenie obciazen podatnikow - w samorzadach juz tworza nowe piony administracyjne z nowymi przydupasami-dyrektorami/kierownikami i ich pracownikami. Wiadomo kto za to zaplaci, i nie beda to podatnicy smierdziele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmieciarz Nowy film w ciecinie krencom... IP: *.ias.bredband.telia.com 16.11.12, 14:27 "Stawka większa niż śmiecie".. Tak trzymać i nie popuszczać! (po majtkach) Odpowiedz Link Zgłoś
evergreen111 Re: Nowy film w ciecinie krencom... 16.11.12, 19:57 No cóż, tobie się nie udaje nie popuszczać, czyścicielu szwedzkich ubikacji. Stąd ten psychiczny przymus ciągłego pisania o defekacji. Ale przy takiej robocie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . sojusz brudasów? SLD i Szczecina dla Pokoleń IP: 65.49.14.* 16.11.12, 20:22 spowodują że ludzie przestaną się myć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: sojusz brudasów? SLD i Szczecina dla Pokoleń IP: *.dynamic.chello.pl 16.11.12, 21:14 Już te "zaplecze intelektualne" dało popis w stawkach czynszowych, dla utrzymania "stołków" w spolkach zdolni są do wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmierdziel Re: sojusz brudasów? SLD i Szczecina dla Pokoleń IP: *.ias.bredband.telia.com 16.11.12, 21:17 spowodują że ludzie przestaną się myć ----------------------------------------------------- a myjo sie? Odpowiedz Link Zgłoś