Dodaj do ulubionych

świąteczne śledzie

10.12.13, 16:09
Dostałam zadanie od rodziny: zrobić Dobre śledzie na wigilie. no i problem bo sama nie jadam i szczerze nie przepadam. Proszę podajcie jakieś dobre, łatwe i sprawdzone przepisy. Dziękuję w imieniu (mam nadzieję nie podtrutej) rodziny
Obserwuj wątek
    • piotr33k2 Re: świąteczne śledzie 10.12.13, 22:48
      jezeli to tzw. solone filety matiasy to lekko opłukac woda ,obrac i pokroić cebule w pół krazki .troche ja rozgnieść zeby pusciła soki i lekko pokropic octem, popieprzyć grubo zmielonym pieprzem i lekko dosolic oraz ostawić tą cebule na poł godziny . po tym czasie ukladac cebule na filetach i polac olejem, nie żadna oliwka z oliwek tylko olejem i odstawic na kolejne poł albo godzine zeby sie przegryzło do lodówki . cebuli tak przyprawionej musi tyle żeby przykrywała kazdy filet oddzielnie ,oleju musi być oczywiscie wiecej nic octu ale zeby te sledzie w nim nie plywały bo to jest danie na talerz i od razu na stół a nie do słoika , a jak do sloika to troche wiecej oleju .
    • Gość: Zygmunt Re: świąteczne śledzie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.12.13, 16:53
      Bardzo dobra sa po wilensku.
    • Gość: ajpitoajpi12 Re: świąteczne śledzie IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.13, 13:10
      moje ulubione i robione przeze mnie od wielu lat, to www.se.pl/kobieta/przepisy-na-dania-wigilijne/sledzie-wigilijne-z-grzybami-przepis-na-pyszne-sledzie_164572.html

ale padłam z wrażenia jak Synowa zrobiła te;gotowanie.onet.pl/przepisy/sledz-pod-pierzynka,87949.html

Obydwa przepisy polecam.
    • Gość: gabi Re: świąteczne śledzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.13, 09:36
      a może?

Filety solone wymoczyć w wodzie - do 2 godzin, nie dłużej. Pokroić w paseczki i skropić cytryną. Cebulę pokroić w piórka. Dodać kukurydzę z puszki, majeranek ( dość dużo) olej i pieprz do smaku. Oczywiście dobrze jak przegryzie się przez noc w lodówce. Można jeść przez całe święta.
      Smacznego :)
      A jest jakiś kiermasz świąteczny w Szczecinie- żeby tak na śledzia i grzańca wstąpić wieczorową porą?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka