albert_c 23.08.04, 09:27 Referendum w NW sie udalo! okazuje sie ze jednak mozna:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buddy Re: Referendum w Nowym Warpnie n/t 23.08.04, 09:30 słuszałem że rodzinka burmistrza pod komisja filmowała któ idzie głosować ciekawe jak to teraz wykorzystają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Referendum w Nowym Warpnie n/t 23.08.04, 09:43 buddy zebys wiedzial ze tak bylo. zona burmistrza jest jedynym lekarzem w gminie - mowila swoim pacjentom ze jak zobaczy ze poszli glosowac (a byla obserwatorem w komisji) to nie bedzie im wypisywac recept (mam tylko nadzieje ze ktos sie jednak nie wystraszy i poda ja do komisji etyki lekarskiej) - slyszlaem ze na kilka osob to podzialalo. oczywiscie byly i takie numery ze burmistrz meldowal na ostania chwile swoich znajomych lub podlegle mu osoby (via pani dyrektor ze szkoly w warpnie) na dzialce budowlanej! o tym jak burmistrz zatrudnial swoja rodzinke w urzedzie nie wspomne, ale to kalsyka nepotyzmu (co ciekawe z tego cow iem burmistrz nie jest popierany przez zadna partie, tak wiec widac ze to choroba ponad partyjna jest w naszym kraju). wlasciciel jednego ze sklepow w NW chodzil po ludziach is tarszyl ze jak pojda glosowac to juz nigdy nie da im nic na kreske, a tych ktorzy zapewnili go ze nie pojda glosowac czestowal winkiem (ciekawe kto placil za winko?). mimo tego ze burmistrz probowal bardzo wielu ciosow ponizej pasa referendum sie udalo i nie jest wcale prawda ze dlatego ze tak niewiele osob musialo pojsc zaglosowac - moim zdaniem jest dlatego ze tam mieszklancom bardziej zalezy na ich 'malej ojczyznie' niz mieszkancom Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
buddy Re: Referendum w Nowym Warpnie n/t 23.08.04, 09:54 zgadzam się z tobą anonimowość mieszkańców dużych miast oraz brak wiary w posiadanie wpływu na kreowania wizerunku miasta bardzo utrudnia przeprowadzenie ważnego referendum no i oczywiście kas, która jest nizbedna do przekonania 90 tyś ludzi żeby ruszyli tyłki i poszli zagłosować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeźnik Re: Referendum w Nowym Warpnie n/t IP: 62.29.137.* 23.08.04, 10:22 Z tego co się orientuję to chyba 3 udane referendum w Polsce na ok 30 które się odbyły. Zachodniopomorskie jest niezłe w te klocki bo 1/3 była u nas. A im niższy szczebel samorządu tym widoczniejsze są miejscowe układy. Zawsze tak będzie Albercik, że jak się sołtys z sąsiadem pokłóci o miedzę to zrobią wszystko żeby nawzajem uprzykrzyć sobie życie. I nawet ksiądz niewiele poradzi. Takie mamy społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Referendum w Nowym Warpnie n/t 23.08.04, 10:46 Rzeznik, jak piszesz, dokladnie tak stoi 'Polska malych miejscowosci'. Potologia goni patologie, rodza sie iscie mafijne uklady, zastraszanie mieszkancow i inne malo przyjemne historie. tak to juz 3 udane w naszym wojewodztwie. poprzednie byly w Dobrej i chyba Nowogardzie. co do ksiedza: stanal po stronie mieszkancow - burmistrz tak zadzialal zakulisowo, ze w niedzile proboszcz mimo prosb mieszkancow musial sie pozegnac z parafia - widac zadziala jakis uklad na styku: burmistrz NW - pzelozony proboszcza z NW (slaby jetsem w te klocki ale zdaje sie musialo to zachaczyc o biskupa ktory stanal po stronie wladzy cywilnej - no to juz zupelne pomieszanie z poplataniem). najciekawsze jest to z najwikszym smutkiem proboszcza zegnal birmistrz (smutkiem an pokaz) - a poniewaz ludzie wiedzieli swoje to jeszcze narosla w nich dodatkowo agresja wzgledem burmistrza i po mszy czesc z tych ktorzy sie wachali zdecydowali sie pojsc zaglosowac. z tego co wiem rada gminy NW obliczyla ze zatrudniony przez burmistrza w urzedzie miasta jego syn, na stanowisku informatyka zarabial ok. 4000 tys PLN za godzine pracy... ...powszechne bylo to ze pan burmistrz umarzal lokalne podatki swoim sprzymierzencom a podwyzszal i to znaczne swoim przeciwnikom (w ramach takich dzialan jego zona nie placila czyznszu za gabinet lekarski). oj sporo bylo powodow w NW aby odwolac burmistrza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeźnik Re: Referendum w Nowym Warpnie n/t IP: 62.29.137.* 23.08.04, 10:52 To nawet za PRLu tak nie było bo zaraz ktoś uprzejmie doniósł sekretarzowi wojewódzkiemu, że koleś wyczynia cuda we wiosce i od ręki dostał kopa. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Referendum w Nowym Warpnie n/t 23.08.04, 10:57 podobno tak nie bylo... ...ale teraz co poniektorym przez te wybory bezposrednie po prostu odpier****** i sa przekoanni ze ich wladzy nie bedzie konca... ...poniewaz to byla druga kadencja tego burmistrza (poprzednia 1998-2002) jest kolejny wspolny element ze Szczecinem. Juz trzeci raz zapewne mieszkancy sie nie nabiora na tego goscia... ...poniewaz poprzednim razem jak odchodzil z urzedu zaginelo w tajemniczych okolicznosciach dosc sporo dokuemntow mieszkancy powinni wystawic teraz nocne straze przed urzedem (plotka glosi ze burmistrz wraz ze swoim synem wlamal sie do urzedu aby wykrasc dokumenty) aby moc pozniej odwtorzyc dzialania burmistrza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeźnik Re: Referendum w Nowym Warpnie n/t IP: 62.29.137.* 23.08.04, 11:11 Aż takich szczegółów z życia tego gościa nie znałem, ale to co napisałeś wystarczy żeby kolesia posunąć. Przesadził. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Referendum w Nowym Warpnie n/t 23.08.04, 11:14 moim zdaniem przypadek NW powinien byc opisany jako 'stadium patologii polskich malych gmin'... ...jest jeszcze wiele wiele innych niemniej ciekawych historii zwiazanych z burmistrzem, ale jak wiadomo nie wszytskie nadaja sie na forum... ...moze jednak prasa by sie zainteresowala tym jak sie rzadzi w malej gminie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeźnik Re: Referendum w Nowym Warpnie n/t IP: 62.29.137.* 23.08.04, 11:21 Widzisz chyba za krótki jest koleś. Ale pytam ciebie, gdyby posiadał legitymację SLD to myślisz że też byłoby tak cicho w prasie? Odpowiedź znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Referendum w Nowym Warpnie n/t 23.08.04, 11:23 znam, obojetnie jaka by posiadal by nie bylo tak cicho, nie wyroznialbym tu specjalnie sld - choc w takim przypadku najszybciej moglaby to prasa opisac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeźnik Re: Referendum w Nowym Warpnie n/t IP: 62.29.137.* 23.08.04, 11:31 Exactly! Legitymacja SLD daje jednak pierwszeństwo w prasie. Ale pismaki oczywiście nie odpuściłyby sobie PO, PSL, LPR, PiS... Odpowiedz Link Zgłoś
dexim Re: Referendum w Nowym Warpnie n/t 23.08.04, 11:46 Córka burmistrza została zatrudniona na stanowisku eksperta od spraw projektów unijnych. Z tego co mi wiadomo nie pozyskała jeszcze ani grosza na rzecz gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Referendum w Nowym Warpnie n/t 23.08.04, 11:52 Dexim trudno pozyskac nie majac ku temu zadnych szkolen, uprawnien i wiedzy, ze o znajomosci jej jezykow nie wspomne, a nie wspomne bo nie ma o czym pisac. nepotyzm bijacy w cala gmine! wyjatkowo niekompetentna osoba! (ale mechanizm zatrudniania podobny jak w urzedzie marszalkowskim, z tym ze w UM latwiej sciemnic niz tam - tam ona jedna i od razu widac ze nic nie umiala, poza tym w UM sa o wiele wieksze mozliwosci szkolenia). Odpowiedz Link Zgłoś
dexim Re: Referendum w Nowym Warpnie n/t 23.08.04, 12:02 Mysle, że bardziej potrzebne są tu dobre chęci. Przecież ośrodek rehabilitacyjny w Podgrodziu wygrał jako jeden z trzech w Polsce konkurs niemieckiego klubu piłkarskiego Hertha na dofinansowanie rozbudowy obiektów rekreacyjnych. A ośrodek nie zatrudnia żadnych specjalistów od funduszy. Gdy myslę o Nowym Warpnie tylko jedno przychodzi mi na myśl - NIEUDOLNOŚĆ, BIERNOŚĆ, APATIA. Oglądaliście może w TVP3 szczecińskiej reportaż o tym mieście pt. "Nowe Warpno - perła bez blasku"? Wypowiadał się w nim burmistrz. Człowiek ten walił takie farmazony, ze chyba sam w nie nie wierzył... Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Referendum w Nowym Warpnie n/t 23.08.04, 12:21 dexim napisał: > Mysle, że bardziej potrzebne są tu dobre chęci. * masz racje tylko ze w tym przypadku blad byl od samego poczatku. trudno mobilizowac pracownika o ktorym sie wie ze nic nie umie i trudno od kogos takiego wymagac czegokolwiek:( Przecież ośrodek > rehabilitacyjny w Podgrodziu wygrał jako jeden z trzech w Polsce konkurs > niemieckiego klubu piłkarskiego Hertha na dofinansowanie rozbudowy obiektów > rekreacyjnych. * ciekawe info. nie wiedzialem o tym. a swoja droga piekne miejsce. > Gdy myslę o Nowym Warpnie tylko jedno przychodzi mi na myśl - NIEUDOLNOŚĆ, > BIERNOŚĆ, APATIA. * moze tak nie do konca, ale w duzej czesci podzielam Twoj poglad. > Oglądaliście może w TVP3 szczecińskiej reportaż o tym mieście pt. "Nowe Warpno - perła bez blasku"? Wypowiadał się w nim burmistrz. Człowiek ten walił takie farmazony, ze chyba sam w nie nie wierzył... * nie ogladalem, ale jak kiedykowliek sluchalem co ten gosc mowi to nie wierzylem w to ze on sam w to wierzy. mam spora slabosc do NW - po prostu uwarzam ze to jedno z bardziej niesamowitych miejsc w Polsce i tym bardziej smutno jest obserwowac co sie dzieje z ta miejscowoscia. patrzac na to z boku wydaje sie ze wcale nie potrzeba duzych srodkow na to aby zaczac sciagac turystow (bo to jest chyba jedyna szansa rozwoju NW - zaczac od toalet przy przejsciu i przy plazy, uporzadkowac plaze, zainwestowac w stworzenie warunkow do stworzenia mariny (wiem ze sami mieszkancy chcieli inwestowac, ale burmistrz wszytsko blokowal bo liczyl ze moze jakis znajomy bedzie chcial). Odpowiedz Link Zgłoś
dexim Re: Referendum w Nowym Warpnie n/t 23.08.04, 13:34 - Tak, tak, jesli mozna mówić o rozwoju gminy NW, to w przeważającej mierze dotyczy to obecnie Podgrodzia. - W reportażu TVP3 stwierdzono, że wystarczyłoby zbudować przy nabrzeżu tylko toaletę, by NW sciągało do siebie wodniaków. Niby czym się różni to miasto od podobnych mu na Mazurach? Duży, ciekawy akwen wodny, piękne lasy, wiele miejscowości z przystaniami jachtowymi - wszystko co trzeba, by móc zarabiac na turystyce. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Referendum w Nowym Warpnie n/t 23.08.04, 13:45 jest kilka subtelnych roznic pomiedzy NW a miejscowosciami z Mazur: - blizej Niemiec - niesamowity widok kiedy czlowiek patrzy i wydaje mu sie ze Niemcy sa o rzut kamieniem, - wjezdzajac do NW nigdzie sie nie dojedzie dalej, nie skreci - trzeba zawrocic - wrazenie miejsca ktore lezy na koncu swiata (no z lekka przesada, ale jest to niesamowite, z trzech stron woda i tylko z tylu lad), - kilkaset metrow (ba nawet mniej) do wyplyniecia na zalew, - w poblizu kilka wysp na ktorych sa prowadzone badania ornitologiczne - a to sa niesamowite widoki kiedy przeplywa sie obok takich wysp jest tak samo tylko moze byc lepiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chlopaki Opini 20 , komentujących 3..................... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 23.08.04, 15:18 Chłopcy moze tak tel. sobie przeslijcie, czy na priv przejdzcie??? Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Opini 20 , komentujących 3................... 23.08.04, 15:30 Gość portalu: chlopaki napisał(a): > Chłopcy moze tak tel. sobie przeslijcie, czy na priv przejdzcie??? * przeczytala(e)s wszytskie? no to gartulacje, toz to takie nudne - przyznasz...twoj glos wniosl oczywiscie najwiecej do meritum sprawy:( Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant no to juz sa 4 23.08.04, 16:15 Jesli to prawda, ze zona odwolywanego sznatazowala swoich pacjentow, to jest to skandal, ktory moglby sie chyba otrzec o prokuratora. Ciesz sie, ze referendum sie udalo. Oznacza to, ze spoleczenstwo obywatelskie w NW zyje i ma sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: no to juz sa 4 23.08.04, 16:19 Absztyf nie pisalbym gdyby to nie byla prawda. w takich miejscowosciach lekarz ma wieksza wladze niz pan policjant, proboszcz, burmistrz nawet razem wzieci. dopoki ona tam bedzie nie wydaje mi sie aby ktos odwazyl sie ja wydac (szczegoly skad o tym wiem puszcze Ci na priva za moment)... Odpowiedz Link Zgłoś
dexim Re: no to juz sa 4 24.08.04, 09:23 Z tego co mi wiadomo pani doktor już kiedyś groziła mieszkańcom odejściem, powiało grozą, bo kto inny zechciałby przeprowadzić się na taką "placówkę"? Miejscowość pozostałaby bez lekarza. Sytuacja w tej gminie przypominała żywo jakiś bantustan, gdzie najwięcej do powiedzenia ma miejscowy szaman. Mam nadzieję, że wygrane referendum przyniesie Nowemu Warpnu ożywienie. Bo bardzo chętnie zamiast pchać się na zatłoczone koczowiska wybrzeża Bałtyku pojeżdżę sobie na plaże Zalewu... Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: no to juz sa 4 23.08.04, 16:20 Jesli to pewny news, to ja bym go puscil dalej, a gdzie to juz sam wiesz:))) Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: no to juz sa 4 23.08.04, 16:44 Absztyf, w tym przypadku jeszcze to skonsultuje, ale mysle ze puszcze:) Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: no to juz sa 4 23.08.04, 16:45 Nic sie nie bac, tylko je***... Nie mozna puszczac plazem takiego haniebnego postepowania. Odpowiedz Link Zgłoś