Dodaj do ulubionych

Chcecie czy nie ale wypada

15.04.02, 11:07
,odnieść się do słów ministra Genschera o obecnej a zwłaszcza przyszłej roli
Szczecina wypowiedzianych w wywiadzie dla GW . Czy w obliczu obecnej
degrongolady miasta i regionu podobne opinie muszą budzić jedynie sarkastyczne
komentaże ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gradus Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: *.eemagine.com 15.04.02, 11:15
      Co rozumiesz przez degrngolade?
      • spik Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 11:24
        Przez wiele lat trwałem w przekonaniu ,że Szczecin znajduję się -przepraszam za
        wyrażenie- awangardzie ośrodków miejskich w tym kraju.Z racji obowiązków
        służbowych jestem zmuszony do częstego przemiemieszcznia się głównie po kraju i
        niestety ,z wielkim bólem stwierdzam ,że nie za bardzo się przystosowaliśmy do
        rzeczywistości .Jednakowoż moje subiektywne odczucia potwierdzają oficjalne
        statystyki.
        A tak w ogóle nie o tym chcieliśmy dyskutować.
        • Gość: Gradus Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: *.eemagine.com 15.04.02, 11:42
          Szczecin jest po prostu srednim polskim miastem. Jesli nie wezmiemy pod uwage
          wskaznikow gospodarczych to w zasadzie niczym sie nie rozni od takich miast jak
          Poznan, Wroclaw, Gdansk czy nawet Krakow (opinia moja i mojego ojca, ktory
          zwiedzil juz wiele miast w Polsce i wiele miast zagranica). Ja ze swojej strony
          moge dodac, ze niewiele sie rozni od wschodniego Berlina, w ktorym spedzam
          teraz sporo czasu.

Pozdro.
        • franekkk Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 11:42

kazdy wlasne mieszkanie albo miasto zna jak wlasna kieszen wiec i zmian nie
          zauwaza
          pojawiasz sie gdzie indziej raz na pol roku i wydaje ci sie o! jak duzo zrobili

spik przestan siac defetyzm i podaj linka do genschera
    • Gość: skuter Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: 192.168.0.* 15.04.02, 11:29
      spik napisał(a):

> ,odnieść się do słów ministra Genschera o obecnej a zwłaszcza przyszłej roli
      > Szczecina wypowiedzianych w wywiadzie dla GW

najpierw trzeba te slowa znac:)
      • Gość: Tomik Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: *.ncr.com 15.04.02, 12:01
        Genscher powiedział, że w najbliższych latach Szczecin czeka boom ekonomiczny
        związany z powrotem do sytuacji w której bez przeszkód funcjonuje "bałtycki"
        obszar gospodarczy (d. Hanza). I ma rację - pytanie tylko, czy stanie się to za
        2-4 lata czy 20 -40 lat... Ale na to już mamy wpływ - w pewnym zakresie
        przynajmniej. Spik - to pierwsza od dawna pozytywna wypowiedź o Szczecinie,
        człowieka z zewnątrz,warto ją nagłośnić. Wbrew pozorom w ekonomii bardzo ważna
        jest .... psychologia ! :))
        • Gość: spik Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: 62.233.145.* 15.04.02, 12:15
          Gość portalu: Tomik napisał(a):

> Genscher powiedział, że w najbliższych latach Szczecin czeka boom ekonomiczny
          > związany z powrotem do sytuacji w której bez przeszkód funcjonuje "bałtycki"
          > obszar gospodarczy (d. Hanza). I ma rację - pytanie tylko, czy stanie się to za
          >
          > 2-4 lata czy 20 -40 lat... Ale na to już mamy wpływ - w pewnym zakresie
          > przynajmniej. Spik - to pierwsza od dawna pozytywna wypowiedź o Szczecinie,
          > człowieka z zewnątrz,warto ją nagłośnić. Wbrew pozorom w ekonomii bardzo ważna
          > jest .... psychologia ! :))

Zastanawiałem sie jedynie nad brakiem odzewu ze strony głównych
          zainteresowanych.Stąd moje nieco prowokujące pytanie.Jestem daleki od snucia
          kassandrycznych wizji jednocześnie rozbawiają mnie bałwochwalcze debaty np nad
          tym - w czym ..... jest najlepszy w Polsce.
          • Gość: skuter Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: 192.168.0.* 15.04.02, 12:31
            Gość portalu: spik napisał(a):

> > Genscher powiedział, że w najbliższych latach Szczecin czeka boom ekonomic
            > zny

po upadku komuny mialo byc rrrrewelacyjnie... po rzadach Balcerowicza mielismy
            oplywac mlekiem i cukierkami...na lotnisku w Dabiu mialo powstac jakies
            fantastyczne centrum... po reformie emerytalnej mielismy miec taaaakie
            emerytury... nawet nie bede wspominal o 300 mln na reke i o tym jak wszyscy
            stawalismy sie kapitalistami dzieki pomyslowi z NFI. Strach pomyslec jak bedzie
            wygladal boom ekonomiczny, moze faktycznie bedzie "bum":)
            jak dlugo mozna snuc wizje swietlanej przyszlosci gdy wszystko wokol mowi cos
            innego???
            • Gość: Gradus Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: *.eemagine.com 15.04.02, 12:36
              Skuter a pamietasz czasy sprzed 89 roku? Jesli nie dostrzegasz rozwoju kraju
              (byc moze troche zbyt wolnego jak na to co sie wielu spodziewalo) no to
              wspolczuje.
              A wejscie do Unii jest na prawde wielka szansa dla Szczecina. Tylko trzeba
              chciec ja wykorzystac.

Pozdro.
              • Gość: Skuter Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: 192.168.0.* 15.04.02, 12:58
                Gość portalu: Gradus napisał(a):

> Skuter a pamietasz czasy sprzed 89 roku?

cos niecos pamietam:)
                i nie twierdze, ze nic sie nie zmienilo albo, ze nioc sie nie zmienilo na lepsze.
                Ale pamietam tez jakie ludzie mieli oczekiwania zwiazane ze zmiana ustroju,
                pamietam jakie byly postulaty Sierpniowe (cos tam o godnej placy albo o
                mieszkaniach po 5 latach:). A o tym jak ludzie oceniaja zmiany po 89 roku
                swietnie mowia wyniki wyborow parlamentarnych, wystarczylo kilka lat rzadow
                tzw "solidarnosci" by ludzie z wlasnej nieprzymuszonej woli zarzadali powrotu do
                wladzy PZPRu (w uproszczeniu)
                Mysle, ze przecietny Polak juz nie wierzy w rewelacyjne zmiany, bez wzgledu na to
                z czym maja byc zwiazane

> A wejscie do Unii jest na prawde wielka szansa dla Szczecina

Dyskusje o UE czytam stale i zawsze sie przy okazji pytam o jakies logiczne
                opracowanie na temat + i - i nikt nigdy nie potrafi mnie do takiego czegos
                odeslac (zaznaczam, ze radosny tekscik jakiegos dziennikarza na strone GW nie
                jest dla mnie zadnym zrodlem. I radosne stowerdzenie "unia da" tez nic dla mnie
                nie znaczy:))
                ja _nie_wiem_ jak bedzie w UE i przecietny Polak tez tego nie wie! A
                doswiadczenia z dotychczasowych poczynan naszych wladz nie rokuja wesolo:(
                • mike102 Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 14:01
                  Gość portalu: Skuter napisał(a):

> Gość portalu: Gradus napisał(a):
                  >
                  > > Skuter a pamietasz czasy sprzed 89 roku?
                  >
                  > cos niecos pamietam:)
                  > i nie twierdze, ze nic sie nie zmienilo albo, ze nioc sie nie zmienilo na lepsz
                  > e.
                  > Ale pamietam tez jakie ludzie mieli oczekiwania zwiazane ze zmiana ustroju,
                  > pamietam jakie byly postulaty Sierpniowe (cos tam o godnej placy albo o
                  > mieszkaniach po 5 latach:). A o tym jak ludzie oceniaja zmiany po 89 roku
                  > swietnie mowia wyniki wyborow parlamentarnych, wystarczylo kilka lat rzadow
                  > tzw "solidarnosci" by ludzie z wlasnej nieprzymuszonej woli zarzadali powrotu d
                  > o
                  > wladzy PZPRu (w uproszczeniu)
                  > Mysle, ze przecietny Polak juz nie wierzy w rewelacyjne zmiany, bez wzgledu na
                  > to
                  > z czym maja byc zwiazane
                  >
                  > > A wejscie do Unii jest na prawde wielka szansa dla Szczecina
                  >
                  > Dyskusje o UE czytam stale i zawsze sie przy okazji pytam o jakies logiczne
                  > opracowanie na temat + i - i nikt nigdy nie potrafi mnie do takiego czegos
                  > odeslac (zaznaczam, ze radosny tekscik jakiegos dziennikarza na strone GW nie
                  > jest dla mnie zadnym zrodlem. I radosne stowerdzenie "unia da" tez nic dla mnie
                  >
                  > nie znaczy:))
                  > ja _nie_wiem_ jak bedzie w UE i przecietny Polak tez tego nie wie! A
                  > doswiadczenia z dotychczasowych poczynan naszych wladz nie rokuja wesolo:(

W Hiszpanii w ciagu 10 lat wybudowano 3600 km autostrad. To chyba niezly "plus".
                  • Gość: skuter Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: 192.168.0.* 15.04.02, 14:12
                    mike102
                    > W Hiszpanii w ciagu 10 lat wybudowano 3600 km autostrad. To chyba niezly "plus"
                    > .

fajnie. a jakie maja bezrobocie?:)
                    • mike102 Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 14:14
                      Gość portalu: skuter napisał(a):

> mike102
                      > > W Hiszpanii w ciagu 10 lat wybudowano 3600 km autostrad. To chyba niezly "
                      > plus"
                      > > .
                      >
                      > fajnie. a jakie maja bezrobocie?:)

Z 25% zjechali na 12,5%
                      • Gość: skuter Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: 192.168.0.* 15.04.02, 14:22

> Z 25% zjechali na 12,5%

no faktycznie:)
                        ale zdjae sie ze sporo czasu im to zajelo

• Gość: Skuter Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: 192.168.0.* 15.04.02, 14:38
                        tylko , ze sukcesy Hiszpanii wcale nie oznaczaja, ze u nas tez tak bedzie.
                        a jesli do unii wejdzie razem cala Eur Srodkowa to dotacje beda malutkie:)
    • spik Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 11:58
      Jestem daleki od defetyzmu.bo kocham to miasto...
      www.wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=787819%dzial=010101
      • bbury Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 12:22
        link po skopoiowaniu nie działa - ma ktoś inne namiary ???
    • Gość: spik Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: 62.233.145.* 15.04.02, 12:49
      wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=787819&dzial=010101
      • bbury Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 13:00
        Dzięki z link :)
        No cóż - więcej niż słowa mówią czyny - nie po to unia ładuje kupę kasy w naszą
        infrastrukturę (np. w "drogownictwie" mamy prawdziwą rewolucję) żeby tego nie
        wykorzystać. Oni ją wykorzystają a my skorzystamy jeśli nie bedziemy
        pajacować...
    • milseog Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 12:58
      oczywiscie, ze sarkastyczne komentarze nie koniecznie, ale w euforie tez bym
      nie wpadal. co genscher mial powiedziec jaknie obiecac, ze kiedys tam, jakos
      tam bedzie lepiej? ja caly czas tak myslalem, ale teraz nabieram coraz wiecej
      rezerwy. co jeszcze musialoby sie zmienic w sytuacji szczecina zeby nadszedl
      dawno oczekiwany boom? przesuniemy sie jeszcze blizej berlina? szczecin mial i
      nadal chyba jeszcze ma niepowtarzalna szanse do wykorzystania. ja jednak nikogo
      w tym miescie nie widze, kto moglby to sprawic. a dobre - choc kurtuazyjne -
      slowa genschera nic nam nie pomoga. spojrzcie na wroclaw czy poznan, niby leza
      dalej od berlina a kwitna.
      poza tym nawet jesli ten boom w koncu sie stanie faktem, kto go zagospodaruje?
      chyba nie upadla stocznia....
      z niezmiennym optymizmem pozdrawiam
    • spik Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 13:14
      Trudno zgodzić się z opinią ,że w/w miasta kwitą ale nie powinno to powodować u
      nas samozadowolenia.
      Wracając do tematu,przyjmijmy kryterium czasu - kiedy twoim zdaniem dokona się
      inkryminowany boom gospodarczy Szczecina ?
      Przepraszam za "komantaże" ale chyba za dużo ostatnio przebywam z Niemcami.
      • bbury Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 13:37
        2-3 lata po wejściu do Unii. A kiedy to będzie ???
        PS może oddtworzyć by tak Hanzę ???
        • milseog Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 13:46
          spik: nie wiem kiedy ten boom nadejdzie i czy w ogole nadejdzie. gdybym to
          wiedzial wierz mi nie byloby mnie dzisiaj tu, gdzie jestem. nie wiem chocby z
          tego powodu, ze nie wiem co jeszcze musialoby sie stac zeby szczecin okazal sie
          bardziej atrakcyjny dla inwestorow niz jest obecnie. nie poytrafie sobie
          wyobrazic bardziej atrakcyjnego placu budowy jakim jest szczecin, a mimo to
          wszyscy wola budowac gdzie indziej. takze wlasciwszym pytaniem byloby chyba:
          cos sie musi zmienic w szczecinie zeby dopadl nas wreszcie genscherowski boom,
          a nie kiedy?
          dlaczego np. 2-3 lata po wejsciu do unii a nie na przyklad 17-23 lata po?
          odtworzyc hanze? po co? jest juz unia. po co kolejny zwiazek, w ktorym i tak
          panstwa nie nalezace do unii nie beda mialy takich samych praw jak pozostale.
          po co kolejna niepotrzebna struktura na ktora trzeba bedzie lozyc kase. im
          mniej organizacji formalnych tym lepiej.
      • Gość: Skuter Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: 192.168.0.* 15.04.02, 13:44
        wypowiedz pana G. mozna skomentowac bardzo prosto:
        przyjechal, dostal prezent i trzeba bylo powiedziec cos milego: ze Szczecin
        jest ladny, ze ludzie mili albo, ze bedzie "bum".
        I to koniec. Typowa radosna wypowiedz polityka.
        • milseog Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 13:48
          otoz to. zgadzam sie w calej rozciaglosci - jak mawia moj kolega.pozdro
      • mike102 od 2004 15.04.02, 13:59
        spik napisał(a):

> Trudno zgodzić się z opinią ,że w/w miasta kwitą ale nie powinno to powodować u
        >
        > nas samozadowolenia.
        > Wracając do tematu,przyjmijmy kryterium czasu - kiedy twoim zdaniem dokona się
        > inkryminowany boom gospodarczy Szczecina ?
        > Przepraszam za "komantaże" ale chyba za dużo ostatnio przebywam z Niemcami.

szacuje ze od roku 2004 zaczniemy wyraznie odczuwac zmiany na plus. Wg mnie
        dekoniunktura potrwa jeszcze ok. roku. Potem powroci wzrost gospodarczy, ktory na
        dokladke zostanie zakcelerowany przystapieniem do UE. Szczecin musialby sie
        b.b.b. postarac zeby z tym boomem sie minac.
        • milseog Re: od 2004 15.04.02, 14:12
          obys byl prorokiem...
          • bbury Re: od 2004 15.04.02, 14:14
            dlaczego 2-3 lata ??? bo w pierwszym roku (roku straconym) będzie degrengolada -
            nasi urzednicy nie znaja prawa unijnego ani języków obcych. Ale człowiek uczy
            się na błedach. W następnym roku będzie lepiej...
          • mike102 Re: od 2004 15.04.02, 14:18
            milseog napisał(a):

> obys byl prorokiem...

ale do tego to sie trzeba przygotowac, a przygotowania nalezy zaczac natychmiast -
            promocja, informacja, podniesc poziom nauczania angielskiego i niemieckiego itd.
            Komunikacja - szeroko informowac o istniejacej autostradzie do Berlina i
            budujacej sie via Baltice (przewidziana do ukonczenia 2005), rozpoczac negocjacje
            z Raynairem, Buzzem i reszta tanich linii lotniczych, naciskac na dobre i szybkie
            polaczenie kolejowe Szczecin-Berlin.
    • spik Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 14:18
      Nie można tez odmówić szczecinianom pewnych skłonności
      autodestrukcyjnych.Dlaczego poznaniak kupi tylko u poznaniaka,a szczeciniak
      kupi tylko u... poznaniaka , też.Przecież te np 3 PLN więcej za jednostkę
      towaru/usługi zapłacone dla lokalnej firmy wrócą po pewnym czasie podwojone.
      Dlaczego władze miasta dyskredytują lokalne formy budowalne.Dlaczego praktyki
      proktekcjonalistyczne są uznawane za naganne.Dlaczego,dlaczego ...
      • milseog Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 14:25
        pytac dlaczego w tej sytaucji to jak walic glowa w zelbetonowy mur. wladze
        szczecina nie maja zadnej koncepcji na kierowanie miastem, ktorym przez
        przypadek rzadza. ich dzialania sa krotkowzroczne i prowizoryczne, a wlasciwie:
        jakie dzialania? czym zajmuje sie prezydent runowicz? chcac uzyskac odpowiedz
        na to pytanie i zmobilizowac rzeczonego do dzialania zakladam taki watek.
        pozdr
      • Gość: skuter Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: 192.168.0.* 15.04.02, 14:29
        spik napisał(a):

> Nie można tez odmówić szczecinianom pewnych skłonności
        > autodestrukcyjnych.Dlaczego poznaniak kupi tylko u poznaniaka,a szczeciniak
        > kupi tylko u... poznaniaka ,

ten watek juz byl.
        wyszlo na to, ze nie bardzo wiadomo, ktora firma jest lokalna:)
        ogolnie wiemy, ze mozemy kupic sobie lokalne piwo i statek (przepraszam, w
        wypadku statku powinno byc "moglismy")
        a ja osobiscie wole kupic nielokalne ale za to tansze, lepsze i dzialajace:)
        gdzie mozna kupic lokalna lodowke, "junkers", zelazko, magnetowid, buty, plecak,
        szkalnke, sztucce, zegarek....?
        wlasciwie chyba jedynie artykuly zywnosciowe mamy szanse kupic lokalne
        • stettiner Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 14:34
          Gość portalu: skuter napisał(a):

> ogolnie wiemy, ze mozemy kupic sobie lokalne piwo i statek (przepraszam, w
          > wypadku statku powinno byc "moglismy")

O przepraszam, chyba nadal stoi niesprzedany piękny baiły ropaks o dźwięcznej
          nazwie "Golfo dei Coralli", ten którego armator nie chciał odebrać. Piękna
          maszyna, całkowicie wykończona, po prostu do wzięcia ;))
          • milseog Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 14:38
            moze trzeba we wloszech rozklejac bilboardy reklamujace nasz kraj: przyjedzcie
            do polski, wasze statki juz tu sa! :))
          • bbury Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 14:39
            Że niby Bosman to Szczecińskie piwo ? Hihihi - toż to już jest Mariola o-kocim
            spojrzeniu. Nawet parasole w ogródkach zmieniają cię z czerwono białych na
            zielono-białe...
            • Gość: skuter Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: 192.168.0.* 15.04.02, 14:42
              bbury napisał(a):

> Że niby Bosman to Szczecińskie piwo ? Hihihi - toż to już jest Mariola o-kocim
              > spojrzeniu. Nawet parasole w ogródkach zmieniają cię z czerwono białych na
              > zielono-białe...

wstyd przyznac ale lata juz nie te i po prostu nie nadazam za zmianami:(((
              nigdy wiecej bosmana!
          • Gość: skuter Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: 192.168.0.* 15.04.02, 14:41
            stettiner napisał(a):

> O przepraszam, chyba nadal stoi niesprzedany piękny baiły ropaks o dźwięcznej
            > nazwie "Golfo dei Coralli", ten którego armator nie chciał odebrać. Piękna
            > maszyna, całkowicie wykończona, po prostu do wzięcia ;))

a co? kolor im nie odpowiadal? Czy moze byl statek za wolno przyspiesza do setki??
            • Gość: Tomik Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: *.ncr.com 15.04.02, 14:50
              Albo za dużo palił..., nie nastarczali na papierosy! :))))
              • bbury Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 14:54
                jak ktoś zawiera umowy których nie da się później wyegzekwować - musi popłynąć
                z kasą (ale nie wiedziałem że można popłynąć... promem.) Kochany zarząd Stoczni
                jak widać nie takie rzeczy potrafi...
            • franekkk Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 14:53

redakcja wlasciwie tuz po wyborach powinna zaczac nekac lokalne wladze czy sa
              przygotowane do konsumpcji unijnej pomocy do wyboru model grecki lub irlandzki
              wg szacunkow juz w pierwszym roku pomoc ma byc zblizona do 5% pkb naszego
              mocarstwa

a z bosmanem to kojarzy mi sie watek o kupowaniu lokalnych produktow
              jakby nie bylo fabryka jest na terenie miasta wiec lepiej kupujac bosmana dawac
              prace tubylcom niz ta prace wywozic do poznania lub zywca
              okocim (chociwel) lub brok ewentualnie jeszcze wchodza w rachube
    • spik Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 14:53
      Nie było moją intencją nakłanianie was do picia Bosmana (osoboście nie gustuje
      ), bo to zakrawa na parodię a'la LPR. Chciałem zwrócić uwagę na fakt,że
      szczecińskie podmioty gospodarcze nie kierują się pozytywnie rozumianym
      patriotyzmem lokalnym ( nieco przyciężkie )Często przy tej samej cenie decydują
      się na towary/usłgi spoza Szczecina kierując się bliżej nieuzasadninymi
      kryteriami,bądź zwykłą zawiścią w stosunku do sąsiada zza płotu.Bądźmy
      Szczecinianami a nie napływowymi babami rodem z ziemianek.
      • franekkk Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 14:55

popieram spika w popieraniu
    • spik Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 15:47
      Alternatywy 4
      1/ upić się
      2/ wyjechać do Poznania
      3/ zahibernować na 30 lat
      4/ olać wszystko
      Proszę o podpowiedź publiczności.
      • Gość: Gradus Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: *.eemagine.com 15.04.02, 15:50
        A dlaczego akurat do Poznania? Jesli juz to do Wawy albo jeszcze lepiej do
        Berlina. Do domu bliziutko :). Z tego co pamietam to w Poznaniu srednia pensja
        byla zawsze nizsza od od tejze w Szczecinie.
        • spik Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 15:57
          Podałem Poznań bo chciałem oddać odczucie trwogi ,która we mnie wezbrała.Chyba
          wolałbym hibernację niż pyrlandyzację.
          • Gość: Gradus Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: *.eemagine.com 15.04.02, 15:58
            Dobre :)
      • mike102 Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 16:01
        spik napisał(a):

> Alternatywy 4
        > 1/ upić się
        > 2/ wyjechać do Poznania

To musialbys byc bardzo pijany...

> 3/ zahibernować na 30 lat
        > 4/ olać wszystko
        > Proszę o podpowiedź publiczności.

jak jestes gotow na emigracje to juz chyba lepiej na zachod niz do stolicy,
        zatobki 2-3 razy wyzsze.
        • spik Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 16:13
          mike102 napisał(a):

> spik napisał(a):
          >
          > > Alternatywy 4
          > > 1/ upić się
          > > 2/ wyjechać do Poznania
          >
          > To musialbys byc bardzo pijany...
          >
          > > 3/ zahibernować na 30 lat
          > > 4/ olać wszystko
          > > Proszę o podpowiedź publiczności.
          >
          > jak jestes gotow na emigracje to juz chyba lepiej na zachod niz do stolicy,
          > zatobki 2-3 razy wyzsze.

Dziękuję za troskę ale mi osobiście powodzi się w Szczecinie nieźle,a to czym się
          zajmuję możliwe m.in dlatego ,że mieszkam w tym mieście.
          • mike102 Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 16:41
            spik napisał(a):

> mike102 napisał(a):
            >
            > > spik napisał(a):
            > >
            > > > Alternatywy 4
            > > > 1/ upić się
            > > > 2/ wyjechać do Poznania
            > >
            > > To musialbys byc bardzo pijany...
            > >
            > > > 3/ zahibernować na 30 lat
            > > > 4/ olać wszystko
            > > > Proszę o podpowiedź publiczności.
            > >
            > > jak jestes gotow na emigracje to juz chyba lepiej na zachod niz do stolicy
            > ,
            > > zatobki 2-3 razy wyzsze.
            >
            > Dziękuję za troskę ale mi osobiście powodzi się w Szczecinie nieźle,a to czym s
            > ię
            > zajmuję możliwe m.in dlatego ,że mieszkam w tym mieście.

no to po co sie hibernowac???
            • spik Re: Chcecie czy nie ale wypada 15.04.02, 16:54
              mike102 napisał(a):

> spik napisał(a):
              >
              > > mike102 napisał(a):
              > >
              > > > spik napisał(a):
              > > >
              > > > > Alternatywy 4
              > > > > 1/ upić się
              > > > > 2/ wyjechać do Poznania
              > > >
              > > > To musialbys byc bardzo pijany...
              > > >
              > > > > 3/ zahibernować na 30 lat
              > > > > 4/ olać wszystko
              > > > > Proszę o podpowiedź publiczności.
              > > >
              > > > jak jestes gotow na emigracje to juz chyba lepiej na zachod niz do st
              > olicy
              > > ,
              > > > zatobki 2-3 razy wyzsze.
              > >
              > > Dziękuję za troskę ale mi osobiście powodzi się w Szczecinie nieźle,a to c
              > zym s
              > > ię
              > > zajmuję możliwe m.in dlatego ,że mieszkam w tym mieście.
              >
              > no to po co sie hibernowac???
              > Fakt bezsensowna inicjatywa , wobec tego poprzestnę na upiciu się i olaniu
              wszystkiego. Hibernację odszczekuję.
              Pozdrawiam wszystkich berlinerów .
        • Gość: rg Re: Chcecie czy nie ale wypada IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 19:03
          mike102 napisał(a):

> jak jestes gotow na emigracje to juz chyba lepiej na zachod niz do stolicy,
          > zatobki 2-3 razy wyzsze.

zarobki na zachodzie 2-3 razy wyższe niż w :
          a. szczecinie
          b. poznaniu
          c. stolicy
          ????????????????????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka