Dodaj do ulubionych

Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczecińskim

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 07:09
Bardzo ciekawe. W samorządzie studenckim zasiadają osoby, które nie sa
studentami - jak wynika z tej sprawy. Odkąd pamietam i z tego co słuchałam, a
ukończyłam studia zaledwie 3 lata temu, to w samorządze studenckim działy sie
zawsze bardzo interesujące rzeczy. I nikt specjalnie tym sie nie zajmował.
Nię będę anonimowo rzucała na nikogo oskarżań, ale dziennikarze GW mogliby
rozpytac się wśród studentów jak działa samorząd - szczególnie w kwestiach
wydawania publicznych pieniędzy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Student Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 07:26
      Czy ten Michał Łuczak nie jest czasem z Platformy Obywatelskiej. To nie ten
      wieczny student, radny sejmiku? Jeżeli to ten to wszystko jasne. Plan uknuty
      razem z Nitrasem, a ten już dzieli stanowiska na US. Będzie z niego dobry
      poseł. Idioci.
      • Gość: Antyknajak Demokracja po polsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 07:37
        To tak jakby Windows po polsku. Niby to samo ale częciej się zacina. Tylko
        dlaczego tak często !!!
        Moim zdaniem trzeba w Polsce zmienić system operacyjny
      • Gość: Lolo Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 08:17
        Plan może być "ukuty", a nie "uknuty".
        • Gość: Antyknajak Oświadczenie Stowarzyszenia ...................... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 08:49
          W imieniu "Stowarzyszenia Ludzi Którzy Nie mogą Żyć Bez Knucia" oświadczamy, że
          plan może byc uknuty. Nasza opinia jest podparta silnymi i nie budzącymi
          wątpliwości ekspertyzami. Tak więc, niniejszym zatwierdzamy jako prawidłowe
          sformułowanie "uknuty plan" i z tego miejsca, i przy tej okazji pragniemy
          podziękować licznym podatnikom, którzy przekazali na konto naszego
          Stowarzyszenia 1 % od swoich dochodów osobistych PIT za rok 2005.
          Będziemy mieli za co knuć różne plany i inne takie
          /podpisy nieczytelne zarządu i ekspertów od knucia/
          • Gość: wreszcie (kawa) Re: Oświadczenie Stowarzyszenia ................. IP: *.ambient.pl / *.ambient.com.pl 06.05.05, 14:57
            heche...
    • Gość: zaciekawiony Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 08:09
      Już nie wiem czy ta opisana sytuacja to "duch" prawa , czy "litera" prawa.
      Może ktoś w Wydziału Prawa US mi wyjaśni.

buchaaaaaaaaachaaaaaa ale jaajjaa jakby powiedział Edzio Listonosz z Kiepskich.
    • Gość: firewall Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.autocom.pl 02.05.05, 08:29
      Potrzebie zmiany systemu operacyjnego nauki polskiej poświęcony jest portal NFA
      www.nauka-edukacja.p4u.pl/
      jesli nie zmieni sie systemu takie skandale beda nadal powszechne tak jak sa
      powszechne zawirusowania systemów pozbawionych firewall
    • Gość: m Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.chello.pl 02.05.05, 08:33
      Łuczak wiciąż studentem? dawno po magisterce i zatrzymuje stanowisko...co to
      znaczy zaoczna europeistyka?- dla papierka..chyba czas najwyższy wyczyścić
      statystyki studentów studiujących a tym samym zwolnić miejsca w senacie dla
      młodszych..Łuczak był już w samorządzie studenckim jak ja studiowałam, a to
      było 4 lata temu..coś tu nie tak..
    • blackexit smutek 02.05.05, 11:19
      pan michal skonczyl prawdziwe studia 4 lata temu nadal pozostaje w samorzadzie.
      nie wiem jak sa dokonywane te wybory nie mam pojecia chociaz przeciez bylem
      studentem. pan michal jest tez radnym sejmiku z ramienia PO, dzialem tej partii
      i to napawa mnie wiekszym smutkiem. jest tez asystentem europosla chmielewskiego
      i pracownikiem jego rektoratu. pozdrawiam black
      • zz138b Trzymaj się Misza 02.05.05, 17:00
        pozdrowienia dla Radka i prawników
        - kolega Tomka M z ex ZSS UW
      • Gość: Przemysław Galor Pan Radoslaw Przypis+ Pan Michał Łuczak= klika IP: *.iscnet.pl 03.05.05, 21:16
        bardzo zabawne to wszystko mi się wydaje... nizej zamiescilem temat o moich
        przykrych kontaktach z Panem Przypisem. Po Twoim poscie bx zapalila mi sie
        przysłowiowa zaroweczka nad głową. fragment mejla, który zamiescilem w temacie
        pt. "Pan Radosław Przypis<- niekompetentny kłamca" dotyczył usilnego mojego
        poszukiwania regulaminu do konkursu, ktory pod egidą europarlamentarzysty prof
        Chmielewskiego byl organizowany przez SMD, a koordynowany na US przez WRSS. nie
        dosc, ze wszystko wskazywalo na to, ze WRSS zalezalo na tym, aby ograniczyc
        dostep do konkursu, to w w drugim swym mejlu do mnie Pan R. Przypis zawarl
        wlasciwie pogrozke, ze niektóre sprawy zaleza od jego kolegow a moja postawa
        (dosc dociekliwa i ostra) nie bedzie mi sprzyjac [parafrazujac]. i odnioslem
        wrazenie,ze nie sprzyjala... a o mojej korespondencji z WRSS organizatorzy,
        czyli mlodziezowka PO wiedziala jak sie okazalo z rozmowy z jednym z ich
        czlonkow.... po konkursie pozostal niesmak,ze nie wszystko zalezalo wylacznie
        od mojej wiedzy i nakladu pracy.

Pan Przypis to też tzw. "wieczny student", ktorego jak wnioskuje z Panem
        M.Łuczakiem łączą pewne zależności i wieloletnia zażyłość. idąc dalej
        wnioskuje,ze WRSS rządzą silnie zakorzenione, wieloletnie układy i utworzyła
        się tam tzw. klika, czyli stowarzyszenie wzajemnej adoracji i wsparcia.
        Hańba!!!!!!

Uważam, że WRSS powinna zostać rozwiązana i powinny zostać rozpisane nowe
        wybory do niej.

• Gość: Mua Re: Pan Radoslaw Przypis+ Pan Michał Łuczak= klik IP: 212.14.8.* 04.05.05, 11:52
          Drogi Przemku. Połowa z Twoich tez nadaje się do kosza, bowiem nie rozróżniasz
          WRSS od URSS, co jest dość symptomatyczne dla stanu wiedzy studentów o
          samorządzie. Po drugie nie samorząd był organizatorem konkursu, o którym
          piszesz i nie miał też jego regulaminu. Jedyne w co można uwierzyć, to
          impertynenckie traktowanie przez Przypisa. Niemniej jeśli masz coś do
          zarzucenia WRSS, to zgłoś się do Mai (chyba ona jest szefową na prawie, z
          którego jak wiem, jesteś). Nieprawdą jest także, że R.P to wieczny student -
          jest na IV roku, podczas gdy powinien być na V (to chyba nie kwalifikuje się do
          miana "wiecznego").
          • Gość: PG Re: Pan Radoslaw Przypis+ Pan Michał Łuczak= klik IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 12:05
            w takim razie wycofuje się z twierdzenia o wiecznym studencie. za to
            przepraszam. niestety za nic więcej już nie mogę i to nie dlatego, że nie chce,
            ale dlatego, że nic nie zmieni tego co zaszło przy wyborach rektora.
            faktycznie niewiele wiem o działaniu samorządu, ale te działania których
            jesteśmy świadkami oraz postawa Pana Przypisa wobec mnie, czyli osoby
            poszukującej informacji. do konkursu to racja pozostaje po mojej stronie.
            przykro mi.
            rozumiem, że jest wielu ludzi w samorządzie, które należy szanować za chęć
            działania, rzetelnośc i zapewne za pracowitość, ale sprawa z wyborami kładzie
            się wielkim cieniem na cały samorząd. a jak wiadomo ryba psuje sie od głowy.
            ps. to że pomyliłem skrót wcale nie powoduje, że połowa moich tez jest niewarta
            uwagi. prostuje: chodzi oczywiście nie o wydziałową radę a uczelnianą.
          • Gość: Sprawiedliwy Re: Pan Radoslaw Przypis+ Pan Michał Łuczak= klik IP: *.univ.szczecin.pl 05.05.05, 08:54
            Moim zdaniem pan Przypis pod żadnym względem nie jest predystynowany do
            pełnienia jakichkolwiek funkcji. Pasuje on do grona tzw. "kolesiów".
            Dotychczasowe jego rządy zrobiły Uniwersytetowi więcej złego niż dobrego.
            Mam nadzieję, że nowe władze zainteresują się tym.
    • Gość: znawca Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: 217.153.6.* 02.05.05, 18:32
      Radek Przypis - szef samorządu studenckiego jest przyjacielem Michała Łuczaka,
      oj coś tu jest nie tak, a doszły mnie też słuchy że rektor Chmielewski zwolnił
      Luczaka już ze swojego biura europosła
    • Gość: eks-student Re: Mr Łuczak IP: 212.160.190.* 02.05.05, 18:54
      Jak przyszedłem na politologię to łuczak już działał w samorządzie US (a jego
      kolegą był inny wieczny student: Mr wraga). Nie wiem czy był to jego pierwszy
      rok "działalności" czy może kolejny... Jeśli cztery lata po skończeniu studiów
      gość jeszcze się kręci wokół samorządu US to coś jest nie tak!!!!!Jakim prawem
      i kto mu na to pozwala? Może pan rektor eurodeputowany? Może razem coś knuli,
      jakiś interesik na boku US??? Przecież 7 lat albo może i więcej lat "przy
      kasie" uniwerku to ciężka przesada. A ten nowy przewodniczący to z kolei chyba
      dobry koleś łuczaka. Czyli szykuje się nowy wieczny student. Był przewodniczący
      wraga, był (a może dalej jest??????) łuczak, i jest ten nowy. Ciekawe ile ma
      już lat, 28??? Może więcej?? A na ilu kierunkach studiuje?? Czy w tym wypadku
      nie należy mówić o mafii na US??? Rektor, przewodniczący studentów i ich
      poplecznicy... A może to grupa trzymająca władzę na US. TAK TO ONI!!!!
      (EUREKA!!!!)Pewnie też coś zmajstrowali przy statucie uczelni, usuwając "lub
      czasopisma", żeby się tak długo trzymać stołków.
      Koniec żartów.. Na Uniwerku przydałoby się chyba coś w rodzaju dekomunizacji.
      Czyli wywalić na pysk starych pryków, którzy maczają łapy w pieniądzach uczelni
      i mają generalnie w dupie sprawy naukowe...
      Ale jak znam życie to GW i tak oleje tą sprawę, bo najwżniejsze to szum wokół
      gazety, reszta się nie liczy..
      • Gość: Doktor eM Samorządy uczelniane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 23:05
        Tak, z tego co pamiętam Wraga, vel Kudłaty był przewodniczącym samorządu na US
        chyba z osiem lat z rzędu, latka poleciały, więc wypadałoby wsadzić kumpla na
        miejsce-głupio wygląda trzydziestoproletni przewodniczący samorządu
        studenckiego-starszy od niektórych adiunktów.Notabene to ten sam Wraga który z
        p. Muszyńskim (sic!) przez kilka niezłych lat kosił dobrą kase na szczecińskich
        Juwenaliach (poza tym któż jak nie przewodniczący samorządu mógłby dostać zgodę
        od rektora na uruchomienie klubu "BreakOut" w akademiku US-czy zgodnie z prawem-
        to pytanie do odpowidnich instancji ;)) ) wyrazy współczucia dla ówczesnych
        mieszkańców DS-u .
        Korupcja w samorządach to zresztą nie tylko problem US, choc przyznam, że tam
        przybrało to rozmiary mafijne. Wszystko zaczyna się zresztą od wyborów- 90%
        studentów nie wie , że się takowe odbywają, a ordynacja jest idealnie stworzona
        do manipulacji - np- na karcie do głosowania jest kilku kandydatów- głosujący
        może skreślic dowolną ich liczbę- skreśla swoich faworytów - potem na karcie
        komisja skrutacyjna dopisuje krzyżyki przy swoich "mocodawcach" (jeśli nie
        zostali zakreśleni) -proste, nieprawdaż ?!
        Może p. M.Górka - główny tropiciel afer szcecińskiej oświaty i nauki wreszcie
        znajdzie smaczny kąsek dla siebie.pozdr.
        • Gość: artur Re: Samorządy uczelniane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 09:35
          Mam kilka uwag do wcześniejszych wypowiedzi, bo pisał je chyba któs kto nie do
          końca wie o Samorządzie Studenckim:
          1. Obecny przewodniczAcy Przypis jest przewodniczącym od roku, i studiuje
          pierwszy kierunek studiów, i nie ma 30 lat, jest na 4 roku.
          2. Nawet jak się kumpluje z Łuczakiem, to co z tego???
          3. Wybory do Samorządu nie odbywają się tak jak ktoś napisał. Wybory ogłaszane
          są na wydziałach dużo wcześniej a na kartach do głosowania można skreślić tylko
          jedno nazwisko bo inaczej głos jest nieważny!!!!!!
          • Gość: gość Re: Samorządy uczelniane IP: 212.160.190.* 03.05.05, 09:41
            chyba jesteś członkiem tej mafii,gość wyżej ma rację...
            chyba jesteś członkiem tej mafii,eks-student ma rację...
            chyba jesteś członkiem tej mafii,eks-student ma rację...
            • Gość: artur Re: Samorządy uczelniane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 09:52
              problem w tym ze nie jestem w samorzadzie ale orientuje sie w sprawach
              samorzadu i chociazby dlatego wypowiadam sie na ten temat. i bylem na wyborach
              wiec wiem jak sa przeprowadzane. a moze Ty chciales sie dostac do samorzadu i
              zazdrosc cie zrzera ze tamsie nie dostales
              • Gość: gość Re: Samorządy uczelniane IP: 212.160.190.* 03.05.05, 10:06
                prawie się popłakałem ze śmiechu... jesteś człowieku żałosny, nie ma o czym z
                tobą gadać. Lepiej nic już nie pisz, bo tylko potwierdzasz to o czym wszyscy
                mówią wyżej...
                • Gość: jolka Re: Samorządy uczelniane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 10:18
                  ja też z Was brechtam, ale z jednej i drugiej strony.... naskakujecie na
                  Samorząd nie znając go, a drudzy zaciekle bronią... może tak walić prost z
                  mostu konkretnymi nazwiskami i rzeczami które zrobil..bo mnie się zdaje że to
                  wszystko rozpętane przez uwagi o łuczaka i wragi a dosatje się też ludziom
                  obecnym w samorządzie
              • Gość: Przemysław Galor Panie Arturze ups Przypis IP: *.iscnet.pl 03.05.05, 21:26
                wstydu oszczedz. dokladniie wynika dla mnie,ze jestes Pan Panem Przypisem, gdyż
                w korespondencji ze mna użyłes właściwie identycznego argumentu dot. zazdrości
                o stanowisko.
                odpowiadam Panu. Jestes Pan zalosny jak malo kto!
          • Gość: cezar Re: Samorządy uczelniane IP: *.univ.szczecin.pl / *.univ.szczecin.pl 16.05.05, 02:31
            Przyznasz jednak ,ze zawalił rok i w mysl przepisow samorządu studenckiego wpia
            stracil mandat. Po to samorząd pod koniec zeszlego roku zmieniał ordynację
            wyborczą. Wcześniej przepis stanowił, że każdy rok ma swojego przedstawiciela w
            samorządzie(przypsi zawalił rok)Po zmianach :każdy członek samorządu
            reprezentuje wszystkich studentów WPiA:)
            • Gość: R. Re: Samorządy uczelniane IP: 212.14.14.* 17.05.05, 01:20
            • Gość: R.P. Re: Samorządy uczelniane IP: 212.14.14.* 17.05.05, 01:23
              Przykro mi ale nie. Istnieje delikatna roznica pomiedzy skierowaniem na
              powtarzaniem semestru a skresleniem z listy studentow, od ktorej wlasnie
              regulamin SS uzaleznial wygasniecie mandatu. Dla dokladniejszej analizy problemu
              proponuje lekture Starego regulaminu SS i regulaminu studiow US.
              Pozdrawiam
              • Gość: Cezar Re: Samorządy uczelniane IP: *.univ.szczecin.pl / *.univ.szczecin.pl 17.05.05, 11:23
                Zgadzam się z tym, że istnieje różnica pomiędzy skreśleniem z listy studentów a
                skierowaniem na powtarzanie przedmiotu.
                Wyliczenia utraty mandatu w starym regulaminie nie mają jednak charakteru
                zamkniętego. To że mandat wygasł można winterpretować stad, iż skoro każdy rok
                miał 2 swoich reprezentantów to student, który powtarza rok nie reprezentuje
                już swojego roku. Powstaje wtedy nadreprezentacja niższego roku kosztem
                starszego.
                Paradoksem było na gruncie starych przepisów, by student "A" będący np na 3
                roku reprezentowal interesy studentów roku 4 -go.Mając to na uwadze zasadne się
                wydaje stwierdzenie, że mandat jego wygasł w momencie gdy przestał on byc
                reprezentantem roku, który wybrał go do samorządu.
                Moim zdaniem po to samorzad zmienil regulamin by nie bylo zadnych przeszkod aby
                R. Przypis został przewodniczącym całego SS US.
                Zresztą nowe zmiany spowodują, że na WPiA w samorządzie będą zasiadać głównie
                osoby z 1 roku. Powszechnie wiadomo przecież, że podczas głosowania będzie
                wybierać się kandydatów ze swojego roku. Pierwszoroczniaków jest okolo 300, na
                innych latach potencjalnych wyborców jest połowę mniej.
                Mogę oczywiście się mylić. Czas pokaże.....
          • Gość: ruda Re: Samorządy uczelniane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 18:20
            Z tego co sobie przypominam, to tak 2 lub 3 lata temu jak były wybory to na
            kartach zakreślało się od 1 do 3 głosów. W związku z tym, jeżeli ktoś zakreślił
            tylko jednego kandydata to istniała możliwość "korekty" przez wtajemniczonych.
            Nie wiem, jak jest teraz, ale jeżeli skład samorządu zbytnio się nie zmienił to
            przepisy chyba tym bardziej:)
        • Gość: poinformowany Re: Samorządy uczelniane IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 04.05.05, 23:36
          (poza tym któż jak nie przewodniczący samorządu mógłby dostać zgodę
          od rektora na uruchomienie klubu "BreakOut" w akademiku US-czy zgodnie z prawem-
          to pytanie do odpowidnich instancji ;))
          Wraga narobił sobie długów i klub teraz jest nieczynny (w międzyczasie zmienił
          nazwę na "Stany").
          A zgadnijcie kto będzie jego nowym właścicielem?
          Tak! tak! p. Łuczak, dobry kolega Wragi.
          • Gość: Przemysław Galor Nie do wiary! IP: *.iscnet.pl 06.05.05, 17:32
            Jeżeli to prawda to nie wiem sam co powiedzieć...
            rozumiem, że Pan Przypis o wiele bardziej ceni sobie imprezowanie niz rzetelną,
            społeczną pracę...
            no to ciekawe rzeczy mozna sobie wypracowac poprzez uczestnictwo w samorządzie.
            Nie dziwi mnie teraz skąd ta arogancja u Pana Przypisa, skoro już za chwilę
            czeka na niego takie intratne stanowisko... bo teraz może mieć wszystko i
            wszystkich w ... rozumiem już skąd te uporczywe 'studiowanie' u Pana Łuczaka
            skoro działalność w samorządzie może okazać się aż tak opłacalna...
            oczywiście jeżeli to prawda, że zostannie szefem tej knajpy... jednak cos mi
            sie wydaje, że okaże sie to być prawda.
    • Gość: zaciekawiony Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 10:30
      ZSP-SZSP-lata walki(NZS - często i gęsto z własnymi nałogami)-1989 wolność-
      Samorząd Studencki= koryto,trampolinka.
      A cioty tyrać w wolontariacie.
      A goście typu ŁUCZAK i WRAGA kwintesencją Ordynacka,Kościół,Europy Wszystkich
      Narodów
    • Gość: KT Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 15:02
      Prof.Perenc walczy z plagiatami. Czy to nie jego wydzial bronil nie tak dawno
      pewnego doktoranta co zerżnał? Program na reformę - plagiaty tropione przez
      Rektora osobiście! Czy to rola promotorów? Oczywiście, po przegranych wyborach
      doda jeszcze parę pierdół, ale tak naprawdę nie chodzi o dobro Uniwersytetu,
      studentów i tego zapomianego przez Boga zachodu Polski (gdzie nawet pogodę
      lepiej sprawdzać na niemieckich stronach) ale o głupią ambicję
      międzywydziałową. Plagiaty? A może miazmaty?
    • Gość: zazenowany NIEOFICJALNIE dowiedzialem sie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 17:18
      .... ze naczelny Wyborczej ze Szczecina lub mlodych chlopcow, przebiera sie w
      kobiece ciuszki i ma poważne problemy z przełykiem po połknięciu wibratora.
      Potwierdziło to jeszcze kilku pracownikow konkurencyjnych czaspoism.

No i co sadzicie o takiej wypowiedzi? Wprost nikogo nie oskarzylem. Nie podalem
      zadnej pewnej wiadomosci. Zrodla nigdy nie ujawnie - to przeciez TAJEMNICA
      DZIENNIKARSKA. Jezeli pisze prawde - po prostu to potwierdze. Jezeli pisze
      wierutne bzdury, klamstwa i beszczelne oskarzenia - coz, napisalem, ze
      nieoficjalnie sie dowiedzialem, a moi informatorzy wprowadzili mnie w blad.
      Nawet nie musze przepraszac, albo, no co tam, zrobie to na stronie z drobnymi
      reklamami, gdzie i tak nikt nie zaglada.... W KONCU MI NIE JEST WSZYSTKO JEDNO

Ten komentarz przyszedl mi do glowy po przeczytaniu tego artykulu. Po tej
      lekturze nie wiem , kto ma racje, ale jego wydzwiek jest oczywisty. Ciekawe,
      czy gazeta ma prawdziwe wiadomosci, czy tak sobie zrobila sensacje i perfidnie
      oskarzyla niewinnego czlowieka?
    • Gość: Przemysław Galor Pan Radosław Przypis<- niekompetentny kłamca. IP: *.iscnet.pl 03.05.05, 20:48
      mialem nieprzyjemnosc miec kontakt z tym Panem. po jego zachowaniu i
      postepowaniu odnioslem wrazenie,ze samorzad na US musi funkcjonowac fatalnie...
      jak sie okazalo moje wnioski byly trafne.
      powiem w skrocie: arogant i ....
      i pytam sie, jakich przedstawicieli maja studenci US?!!??!!?
      jegomoście studiujacy wiele lat ponad programowe pieć lat..
      fikcyjni studenci..
      zupełni karierowicze.
      To z pewnością nie są moi reprezentanci, tylko reprezentanci własnych interesów.
      zamiast takimi sprawami jak wybory rektora powinni zająć się prostymi sprawami
      jak choćby trzymakami na rowery itp. sprawami.

a oto fragment odpowiedzi, którą otrzymałem od ww Pana. po jej poziomie mozna
      ocenic poziom, ktory prezentuje jego autora.

"Co do jednego jesteśmy zgodni: ta e-mailowa dyskusja to marnotrawstwo
      mojego cennego czasu.(...)
      Z listow przez pana nadsylanych wynika ze ma pan spore klopoty z dostaniem
      sie na strony internetowe organizatorow - proponujemy skopiowanie adresu
      internetowego znajdujacego sie w nawiasie (rozpoczynajacego sie od "www")
      i wklejenie tegoz adresu w pasku adresowym przegladarki internetowej (np.
      iexplorer, mozilla)nastepnie nacisnac klawisz "enter".
      W przypadku wystapienie dalszych problemow prosimy kontaktowac sie z
      organizatorami konkursu (j.w.).
      Powodzenia w dalszych poszukiwaniach.

Pozdrawiam

Radosław Przypis

p.s.
      Puste frazesy kontestujace prace samorzadu studenckiego proponuje zamienic
      na konkretne dzialania w ramach samorzadu studenckiego po wygranych
      wyborach. Z tak pragmatycznym podejsciem do pracy samorzadu studenckiego,
      przemieszanym z odrobina populizmu z pewnoscia uda sie panu, zdobyc
      poparcie kolezanek, kolegow i wygrac wybory do WRSS..."

dodam tylko,że chciałem załatwić prostą sprawę a jak się później okazało
      informacje, których mi nie chciał udzielić Pan Przypis, były w posiadaniu
      Samorządu. dal mnie jest więc kłamcą i szalenie niekompetentną osobą.

• Gość: gryfek Re: Pan Radosław Przypis<- niekompetentny kł IP: 5.5R* / 62.6.139.* 03.05.05, 21:43
        Na marginesie glownego watku: Czy ja wyciagam wlasciwe wnioski z cytowanej
        tutaj korespondencji, mianowicie ze studenci na US zwracaja sie do siebie per
        pan? Sam skonczylem inna szczecinska uczelnie 6 lat temu i, z perspektywy moich
        doswiadczen, wydaje mi sie to przedziwne. My wszyscy byli ze soba na ty, na
        studiach, nawet jak przychodzil ktos z innego roku na odrobic jakies zajecia to
        takze nie przyszloby nam do glowy zwracac sie do niego per pan. Popdobna zasada
        obowiazywala w szpitalach na stazu podyplomowym. Faktycznie dziwne stosunki
        panuja na tym US.
        • Gość: dobrze poinformowa Re: Pan Radosław Przypis<- niekompetentny kł IP: *.univ.szczecin.pl 04.05.05, 10:16
          na US tez prawie wszyscy zwracaja sie do siebie na "Ty" w ramach samorzadu.
          Dziwny jest ten kolega co sie przypisa uczepil... A czego sie go tak uczepil? no
          czego?
          • Gość: dupa Re: Pan Radosław Przypis<- niekompetentny kł IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 10:24
            nic nie ukrywam. wszystko już napisałem. dlatego też z imienia i nazwiska
            występuje, gdyż uważam, że moje słowa są dość mocne i to mnie obliiguje do
            tego, żeby brać za nie odpowiedzialność.
            • Gość: PG przepraszam za ten niekulturalny podpis IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 10:25
              ...
              przykra pomyłka
              • Gość: zehalo Re: przepraszam za ten niekulturalny podpis IP: *.univ.szczecin.pl 04.05.05, 10:43
                no i wyszlo szydlo z worka - galor teraz juz wszystko o Tobie wiadomo, no po
                prostu "dupa"...
                • Gość: PG Re: przepraszam za ten niekulturalny podpis IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 10:55
                  przeprosilem. mnie tez to rozbawilo. ale kolego drogi. daj sobie spokoj moze z
                  zagrywkami z sugerowaniem mojego homoseksualizmu, czy przyczepianiem sie do
                  błędów związanych z odruchem i zajmij się tematem. może wskaż na pozytywne
                  aspekty działania samorządu?!
            • Gość: dobrze poinformowa Re: Pan Radosław Przypis<- niekompetentny kł IP: *.univ.szczecin.pl 04.05.05, 10:42
              To jesli dobrze czytam twoje posty to znaczy ze gnoisz faceta bo Cie do
              organizatorow jakiegos konkursu odsylal? dziwne to dla mnie... ciekawe co sam
              radek przypis mialby w tej sprawie do powiedzenia?... Ale na przyszlosc PG:
              radze uwazac z inwektywami - nigdy nie wiadomo jak kto jest msciwy czy tez
              pamietliwy
              • Gość: PG pogrozek sie nie spodziewalem... IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 10:49
                chodzi raczej o styl w jakim to robił i co do mnie napisał wówczas. okazało
                się, że nie było prawdą co mówił. to był jedynie impuls, który spowodował, że
                wyrobiłem sobie zdanie na temat działania samorządu. jak widać po tym co
                nastąpiło było ono dość celne. z tak aroganckim typem nie miałem bardzo, bardzo
                dawno do czynienia.
                odpowiedz może na moje pytanie, skoro jesteś tak dobrze poinformowana. powiedz
                też może, co właściwie samorząd zrobił dla studentów powiedzmy na przełomie
                ostatniego roku?
                powtarzam, że piszę pod imieniem i nazwiskiem, gdyz biorę pełną
                odpowiedzialność za własne słowa.
                i proszę nie strasz mnie, bo to tylko może zaszkodzić "grupie trzymającej
                władzę".
                • Gość: dobrze poinformowa Re: pogrozek sie nie spodziewalem... IP: *.univ.szczecin.pl 04.05.05, 11:12
                  nie przesadzaj z tymi pogrozkami - jak nie chcesz wiecej dobrych rad ode mnie
                  nie dostaniesz... a co do dzialan samorzadu... wiem ze bylo robione sprawozdanie
                  z dzialan samorzadu uczelnianego za ostatni rok akademicki, czy kalendarzowy -
                  mysle ze mozesz sie z biurem URSS skontaktowac i je pewnie dostaniesz. a co do
                  "grupy trzymajacej wladze" - to tylko tyle ze szkoda mi tych ludzi. Strasznie mi
                  przykro ze sa ludzie ktorzy tak jak ty obrzucaja ich blotem - a uwierz ze nie
                  zasluzyli... Moze skorzystasz z rady radka i wystartujesz w wyborach do WRSS -
                  wiesz pewne mechanizmy zupelnie inaczej wygladaja od srodka...
                  • Gość: PG sami ukręcili na siebie bicz--> konkretne osoby. IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 11:26
                    mimo wszystko nie zabrzmiało to najlepiej... sama chyba rozumiesz.
                    zdecydowałem sie pisac jako ja, więcpodjęłem pewne ryzyko...
                    spójrz na stronke gazety i zobacz co tam napisane: studenci podzieleni przez
                    piwo... tzn. że chodzi o kasę, a tam gdzie nie wiadomo o co chodzi z pewnością
                    chodzi o nią.
                    nie zamierzam stratować w wyborach, których przeprowadzenie byłoby w moim
                    odczuciu niezbędne, ale chętnie będe uczestniczył przy ich organizacji i
                    rozpropagowaniu, aby zainteresować nimi jak najszersze rzesze studentów.

• Gość: PG Re: Pan Radosław Przypis<- niekompetentny kł IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 10:29
            a skoro jesteś z samorządu lub tak wiele wiesz o jego pracach, to czy możesz
            wyjaśnić jak doszło do tego, do czego doszło?
        • albert_c Cos mi ten mail R. Przypisa przypomina 04.05.05, 15:59
          a mianowice tupet i cynicznosc tego tekstu przypomina mi poziom z jakim swoje
          uwagi do forumowiczow kierowal niejaki Rafal M z MRMS.

tak jakby kilka lat starsza kopia:(

a odnosnie art.: nic nie dzieje sie przypadkiem...zwlaszczaw takich
          sytuacjach. z punktu widzenia skutecznosci wyborne zachowanie.
    • grogreg O profesorze Tarczynskim moge napisac tylko jedno. 04.05.05, 09:02
      To jeden z niewielu wysoko postawionych Szczecinian, ktory ma klase.
      • Gość: P.G. nie chodzi tutaj o osobę profesora,ale o samorząd! IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 09:50
        nie będe na raie wnikać w jaki sposób doszło do tego, że samorząd oddał głosy
        studentów na prof. Tarczyńskiego, bo to sprawa z innej beczki. żadnej debaty,
        żadnego referendum nie było.
        faktem jest to, że wybory zostały unieważnione z konkretnego powodu. faktem
        jest to, że samorząd zagrał bardzo nieczysto i podstępnie. tak być nie może.
        winnych musi spotkać kara, muszą ponieść konsekwencje za to oszustwo!
        • Gość: niewierze Re: nie chodzi tutaj o osobę profesora,ale o samo IP: *.univ.szczecin.pl 04.05.05, 10:04
          az strach te banialuki czytac!!! "...winni musza poniesc kare..." - tatus
          prokuratorem za czasow stalinowskich, byl??!! Mysle ze zeby mowic o winie -
          trzeba by wiedziec o czym sie mowi, jakies argumenty(zeby nie uzywac
          slowa"dowody") miec??? A tu tymczasem pustka - pustka argumentow i zdaje sie
          intelektualna. Najgorsze jest to ze Ci ktorzy krzycza zazwyczaj najmniej
          sensownych rzeczy maja do powiedzenia...
          • Gość: PG Re: nie chodzi tutaj o osobę profesora,ale o samo IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 10:10
            widzi Pan, ja jednak w tym procederze nie uczetniczyłem, więc nie ja mam się
            czego obawiać. wiele spraw uchodzi w naszym życiu publicznym ludziom płazem.
            można sie do tego przyzwyczaić, zresztą jak Pan uczynił.
            sprawa mnie dotyka o tyle, że jestem studentem więc oburza mnie sczzególnie to
            do czego doszło. jeżeli ktoś nie chce dostrzegać faktów nikt go do tego nie
            zmusi. jego sprawa. jego wybór. jego rzeczywistość.
            • Gość: niewierze Re: nie chodzi tutaj o osobę profesora,ale o samo IP: *.univ.szczecin.pl 04.05.05, 10:32
              jasne ze nie uczestniczyles! przeciez Ciebie tam natym US-ie nikt nie chce! Co
              prawda twoj ulubiny jak widac kolega przypis proponowal ci start w wyborach, ale
              skoro "nie uczestniczyles w tym procederze" ("haniebnym" ci umknelo chyba) to
              albo stchorzyles i nie wystartowales albo przerznoles - tak czy siak wstyd!!! a
              co do rzeczywistosci to jak sie tam zyje w tej twojej - rownoleglej?...
              • Gość: PG to, może dla odmiany cos w temacie?! IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 10:37
                Powiedz mi co Ty myslisz o tym co miało miejsce? pomyłka...?
                przeoczenie...? jak w Twojej, jak sądze jedynie słusznej rzeczywistości nazywa
                sie takie zdarzenia?
                • Gość: dobrze poinformowa Re: to, może dla odmiany cos w temacie?! IP: *.univ.szczecin.pl 04.05.05, 10:57
                  Nie wiem czy jedynie slusznej - ale na pewno nas otaczajacej. Zeby odpowiedziec
                  na twoje pytanie: przeoczenie, niedopatrzenie - cos w tym stylu. Luczak z tego
                  co wyczytalam w gazecie i slyszalam od kolegow zapewnial ze jest studentem sam
                  nie bedac swiadom faktu ze studentem nie jest - i to jest pierwszy apekt.
                  Drugim aspektem tej sprawy jest kontekst w ktorym sprawa ta sie pojawia i z tej
                  perspektywy to perfidna walka wyborcza - ktos sie nie mogl pogodzic z wynikami
                  wyborow. Zastanow sie jak trudne zadanie stoi przy okazji takich wyborow przed
                  studenckimi senatorami. Mysle ze predzej przydaloby sie im twoje wsparcie i ew.
                  rady niz takie ataki...
                  • Gość: PG Re: to, może dla odmiany cos w temacie?! IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 11:08
                    dziękuje Tobie, że prezentujesz styl, który prowadzi do wywiązania się dyskusji
                    a nie do negowania mojej osoby, czy mojej inteligencji.
                    ja nie podważam inteligencji ludzi, tylko ich moralność.
                    nie umiem ich bronić skoro nie widzę żadnych efektów ich działania.
                    gdyby była to organizacja otwarta na studentów, to sami by sie obronili.
                    niestety są zamknięci w wierzy z kości słoniowej a to nie sprzyja ani poprawnej
                    komunikacji ani przejrzystości funkcjonowania. moje zdanie nt. działania
                    samorządu faktycznie związane jest z moimi kontaktami z Panem Przypisem, które
                    oceniam szalenie negatywnie. oczywiście nie neguje kompetencji reszty członków
                    samorządu, ale skutki działania samorządu są dla mnie nie widoczne.
                    faktem jest, że wybory będą powtórzone, gdyż reprezentant "weteran" był/jest
                    fikcyjnym studentem. nie wątpie także w to, że Pan Przypis jako przewodniczący
                    w największym stopniu ponosi odpowiedzialność za oddelegowanie tego
                    właśnie 'reprezentanta'.
                    zreszta pewnie nie przez przypadek jest tutaj trochę postów, które wskazuja na
                    charakter stosunków panujących w samorządzie. nie widzę podstaw, aby wszystkie
                    je ocenić jako pomówienia i osczerstwa.
                    ps. co w ostatnim roku samorząd uczynił dla studentów?!
                    • Gość: dobrze poinformowa Re: to, może dla odmiany cos w temacie?! IP: *.univ.szczecin.pl 04.05.05, 11:31
                      Najwieksze sprawy:
                      1. Campus akademicki
                      2. Otrzesiny
                      3. Zmiana regulaminu trzybu i zasad przyznawania pomocy materialnej US
                      4. Walka o nizsze stawki oplat w akademikach (wszystkie sa o 20 zl nizsze od
                      proponowanych przez kierownika OA)
                      5. debata nt sys pom materialnej
                      6. akcja infor. o kredytach studenkich (razem z NZS)
                      7. Akcja Mikolajkowa
                      8. ponowna zmiana regulaminu trybu i zasad przyznawania pom mat studentom
                      US(kolejna zmiana ustawy)
                      9. akcja charytatywna UNICEF
                      10. negocjacje dot. sensownych prodziekanow na wydzialach
                      11. nagocjacje dot. prorektora (trwa obecnie)
                      12. akademiki - remonty
                      13. akademiki - komisja doraxna przeprowadzajaca cos w rodzaju audytu - w celu
                      obnizenia oplat za akadeiki
                      14. Wspolorganizacja - festiwal iluzje
                      15. Juwenalia

wiecej grzechow nie pamietam - jak chcesz wiedziec wiecej postaraj sie np.
                      umowic z radkiem na spotkanie bo on jest we wszystkie akcje samorzadu
                      zaangarzowany i na pewno bedzie potrafil powiedziec wiecej - dziwie sie ze tak
                      sie do niego uprzedziles bo to normalny facet - a zlosliwy bywa raczej nie bez
                      powodu. Pozdrawiam
                      • Gość: PG Re: to, może dla odmiany cos w temacie?! IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 11:53
                        i to rozumiem. sensowna polemika.
                        pozwolisz, że pozostane przy swoim, gdyż fakty w tej naszej "małej aferze" same
                        się bronią-> wybory zostaną powtórzone. co w samorządzie robi facet, który nie
                        powinien się tam znajdować? przypomina to znane z życia politycznego kurczowe
                        trzymanie sie stanowiska.
                        czy możesz mi powiedziec w jaki sposób doszło do ustalenia, na kogo zostaną
                        oddane głosy 'studentów'?
    • Gość: zniesmaczony... Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: 212.128.156.* 04.05.05, 09:45
      W KONCU SPRAWA UJRZALA SWIATLO DZIENNE!KTOS W KONCU MUSI ZROBIC PORZADEK W
      SAMORZADZIE STUDENCKIM-NIESTETY TYLKO Z NAZWY!NIESTETY W TYM CIELE DZIEJA SIE
      BARDZO DZIWNE SPRAWY-NIE ZAWSZE DO KONCA ZGODNE Z PRAWEM!PRAWO TWORZONE JEST
      POD OSOBY,KTORE KIERUJA SAMORZADEM...W TYM PAN LUCZAK NA CZELE.A PAN REKTOR-
      CHMIELEWSKI UMOZLIWIL SWOJEMU PUPILOWI DROGE DO DZIALANIA...
      • Gość: zehalo Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.univ.szczecin.pl 04.05.05, 09:54
        Mam nadzieje ze galorow przemyslawow jest jak najmniej, a juz najbardziej mam
        nadzieje ze ten co tutaj jadem strzyka, nie bedzie sie tu na miejscu rozmnazal
        bo po co nam w Szczecinie wiecej balwanow zawistnych?! panie... moze pycholog,
        psychiatra - zawsze jakas szansa...
        • Gość: PG proszę z imienia i nazwiska. będzie uczciwiej... IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 10:04
          póki co, to dla mnie Pan kolejnym Radosławem Przypisem jesteś, a takich ludzi
          wyjątkowo mało szanuje...

dla takich jak Pan z kolei adwokatów radzę dobrych szukać, bo prędzej czy
          później pewno się przydadzą...
          sprawiedliwość i prawda są to dla mnie wartośći nadrzędne. natomiast kłamstwo i
          oszustwo tępić zawszę będe, w imię właśnie prawdy i sprawiedliwości.
          przedstawiłem swoje argumenty w sposób klarowny, Pan niestety obraża nawet nie
          pod inicjałami własnymi, więc niezwykle trudno z Panem polemizować.
          [x]
          • Gość: zehalo Re: proszę z imienia i nazwiska. będzie uczciwiej IP: *.univ.szczecin.pl 04.05.05, 10:11
            ech galor... mysle ze po tych wypowiedziach twoich nikt nie ma cienia
            watpliwosci ze podlym manipulatorem i zupelnie srednim inteligentem jestes, poza
            tym chyba prawdziwe sa te plotki na
            WPiA krazace ze lubisz chlopcow?!!! Czyzby przpis odmowil Ci randki?... No taki
            zawistny... heh, heh...
          • Gość: bx Re: proszę z imienia i nazwiska. będzie uczciwiej IP: *.univ.szczecin.pl 04.05.05, 10:24
            no krzyzowiec normalnie - w jakiej to ostatnio krucjacie kolega bral udzial no
            oczywiscie w "imie prawdy i sprawiedliwosci"??? ha ha ha - Don Kichot
            normalnie... chlopaku widze ze wczesnie rano pisales swoje nowinki - obudziles
            sie juz czy sniles jeszcze, moze platki na mleku bys zjadl - od tego podobno sie
            meznieje i umysl sie rozjasnia... - w twoim przypadku polecam.
    • Gość: korek Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 10:52
      Jaki tam skandal. Skandal to nazywać tę uczelnie Uniwersytetem. A studenci maja
      taki samorząd na jaki sobie zasłużyli.
    • kurde.felek Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński 04.05.05, 10:55
      Niedobrze mi się robi czytając o wyborach rektora na USz. Po prostu rzygam.
      Jak nie zaglądanie pod kołdrę prof. Tarczyńskiemu, to jaja z samorządem
      studenckim!
      A nie łaska - przed wyborami robić porządki, a nie w trakcie i w takim
      kontekście - panowie studenci,kadro,kibice i wyborcy - rektora?!
      Czy wy wszyscy zastanowiliście się - w jakiej atmosferze będzie obejmował swoje
      stanowisko nowy rektor? I jakie to znaczenie ma dla uczelni?! Jej prestiżu?
      Jak wygra tym razem prof.Perenc - to powinien natychmiast rozwiązać samorząd
      studencki i zarządzić wybory nowego. I oberwie rónie natychmiast, że taki
      wredny a samorząd go popierał i walczył o jego funkcję.
      Jak zostanie prof. Tarczyński - i zrobi to samo - będzie wrzask - że się mści
      za wygłupy.
      Na razie uczelnia zaprezentowała poziom z magla, kadra dydaktyczna - wykazała,
      że nie panuje nad uczelnią, że jest tam sobiepaństwo, anarchia i zwyczajny
      burdel (nie obarażając tego rzeczywistego przybytku, bo tam porządek bywa
      znacznie większy).
      Mentalność i poziom wypowiedzi - prezentowane przez antagonistów (bez względu
      czy to ludzie z dr, dr hab. czy prof. dr hab. przed nazwiskami, czy też brać
      żakowska) na tym forum - obnażają przerażającą nędzę intelektualną, brak logiki
      i dziw bierze, że tacy ludzie są z uniwersytetem związani.
      • Gość: PGPG Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 11:30
        Popieram.
        byc może zgryźliwa końcówka wypowiedzi, była skierowana także i do mnie, ale
        uważam że wskazane byłoby, aby uczynić z samorządu instytucję dla studentów a
        przynajmniej zmienić soposób jego działania i komunikowania sie ze studentami,
        których jakby nie było jest ze 30 tys.

ps. nie zamierzam stratować w tychże wyborach, których przeprowadzenie byłoby
        w moim odczuciu niezbędne, ale chętnie będe uczestniczył przy ich organizacji i
        rozpropagowaniu, aby zainteresować nimi jak najszersze rzesze studentów. z
        wielką chęcią zaangażowałbym się w te sprawę, gdyz dla mnie jest ona naprawdę
        ważna.
        • Gość: zehalo Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.univ.szczecin.pl 04.05.05, 11:42
          "...Medrcy swiata, monarchowie..." - no po prostu nie moge uwierzyc jaki ukladny
          ten galor sie zrobil! I uwaza ze styl dyskusji niski jest - chlopaku tylko przez
          ciebie!!!mysle ze ci tam z samorzadu raczej sie nie zgodza na to zeby swoje
          brudne i ciemne sprawki przy okazji tych wyborow zalatwial - zdaje sie galorku
          ze twoja "prawda i sprawiedliwosc" to zwykle bzdury!!! dla mnie ta sprawa jest
          juz jasna - ciekawe czy inni tez sie na tobie poznaja - ale to chyba kwestia
          czasu...
          • Gość: żaczek Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 12:07
            Galor - czy to nie jest nazwisko związane m.in. ze Akademią Morską?
            Bo jeśli tak - to awantura o nominację dla prof. Perenca ma swoje jednoznaczne
            korzenie i jest prowadzona cudzymi rękami, okrężną drogą - ale dla znających
            układy w sferze transporowo-naukowo-uczelnianej - doskonale rozpoznawalne.
            I jeśli tak - nie obrażając nikogo noszącego to nazwisko - to gł.pomysłodawca
            linii walki o tę nominację (a nie jest on mieszkańcem Szczecina) - nie będzie
            uciekał od żadnych metod, nawet najbardziej nagannych.
            • Gość: PG w to to juz nie wierzę. absurd+groteska IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 12:17
              świetna teoria spiskowa.
              ale nummerro!!!!
              jestes wielki człowieku (żaczek). gratuluje poczucia humoru.
              zaraz wyjdę na stronnika któregoś z kandydatów, a mnie chodzi jedynie o
              samorząd studencki.
              może zaraz zaangażuj mnie w walkę o nominacją papieża.

ludzie potrafia byc świetnie zabawni.
              ale to mi nawet troche schlebia <>żart<>
              • Gość: Żaczek Re: w to to juz nie wierzę. absurd+groteska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 12:32
                Nie odpowiedziałeś na pytanie...
                Jaka tam teoria spiskowa, po prostu układy, zależnści, granty dla uczelni,
                zlecenia z KBN, dostęp do programów unijnych za solidne pieniądze itp. Nie
                udawaj głupa.
                • Gość: PG Walt Disney przedstawia... IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 12:54
                  granty, dotacje...co jeszcze?! puk,puk...
                  tak, oczywiście jestem z Tej rodziny Galorów, gdyz innej w tym mieście o tym
                  samym nazwisku nie ma.
                  jestem studentem 4 roku prawa oraz 4 roku socjologii na US. nikt nie stoi nade
                  mna, pode mną, czy za mną...
                  wystepuje we własnym imieniu, gdyz sprawa dotyczy US, czyli mojej uczelni, z
                  którą jak widać jestem całkiem mocno związany.
                  ale wysunąć takie absurdalne twierdzenie jak twoje to jest dla mnie zupełnie
                  nielogiczne. myslisz, że układam z rodziną sposoby obalenia Rektora?!
                  ręce opadają.
                  byc może lepiej pozostac jednak anonimowym i wystepować pod jakimś nikiem, bo
                  za klawiatura komputera jacyś Ci ludzie robia sie zupelnie inni, niz gdyby
                  mieli rozmawiac z kimś twarza w twarz, jakby natchnieci odwaga!
                  nie ma problemu, to co tutaj mówię moge powtórzyć zwracając sie bezpośrednio do
                  osób zainteresowanych, jeżeli tego sobie zażyczą. nie wstydzę sie tego co do
                  tej pory powiedziałem, bo wstydzic powinny sie osoby odpowiedzialne za ten
                  skandal.

Powtarzam jeszcze raz i byc może ostatni: tutaj chodzi o samorząd i tylko o
                  niego! o nic więcej...

• mouse_m Re: Walt Disney przedstawia... 04.05.05, 13:55
                    chyba wszedłeś nie w tą bajkę...
                  • albert_c Re: Walt Disney przedstawia... 04.05.05, 16:37
                    Gość portalu: PG napisał(a):

> granty, dotacje...co jeszcze?! puk,puk...

* Przemku, chyba zaraziles sie stylem wypowiedzi od RP;-)

• Gość: PG Re: Walt Disney przedstawia... IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 19:25
                      oczywiście "puk,puk" w niemalowane drewno...
                      dziekuje za uwagę. cenne uwagi zawsze mam na uwadze.
                      pozdrawiam :]
                • Gość: Fiona Re: w to to juz nie wierzę. absurd+groteska IP: *.pl 05.05.05, 20:53
                  Żaczek, jak chcesz podyskutować o grantach, dotacjach i zleceniach z KBN, oraz
                  o teorii spiskowej to zapraszam do dyskusji na ten temat, bo widać masz braki w
                  tej dziedzinie, możemy zacząć od tego, że KBN już nie ma.
                  • kurde.felek Re: w to to juz nie wierzę. absurd+groteska 06.05.05, 01:07
                    Fiona czepiasz się bez sensu.
                    Posłużę się przykładem katedry transportu SFH, której szefem jest b. minister
                    transportu.
                    * Badania za granty Ministerstwa Nauki:
                    (Nr 5TI 26 066 22) w latach 2002 - 2004 - wpływ procesów demonopolizacji i
                    konsolidacji w transporcie na sprawnosć i efektywność jego funkcjonowania
                    * ekspetyzy płatne na zlecenie:
                    Z minionego roku - na zlecenie PKP SA - "eksperytyza w zakresie skutków
                    wprowadzenia rozporzadzeia Ministerstwa Infrastruktury z dn. 4 kwietnia 2004 w
                    spr. dostępu i korzystania z linii kolejowych.
                    (jak chcesz wiedzieć, to żywo tymi bdaniami jest zainteresowana m.in. małżonka
                    szefa katedry,która jest wiceprezesem PKP Linie Kolejowe),
                    Zgodnie z informacją samej katedry transportu SGH, badania poza typowo
                    uczelnianymi, katedra prowadzi za pieniądze:
                    * w ramach badań statutowych dla Instytutu Transportu Samochodowego, podległego
                    Ministerstwu Infrastruktury, w którym kadra katedry transportu SGH jest albo w
                    radzie naukowej, za co bierze forsę, albo w kierownictwe instytutu. Równie nie
                    bezinteresownie.
                    Kontrola ministerialna onegdaj wykryła tam szerg nieprawidłowości finansowych i
                    milionowe zarobki.
                    Przez grzeczność nie sypnę nazwiskami, pracownicy resortu stracili m.in.pracę z
                    tego powodu.
                    * za granty Ministerstwa Nauki i Informatyzacji
                    * bierze też udział w projetach badawczych międzynarodowych za unijne pieniadze
                    * robi ekspertyzy gospodarcze.
                    Więc nie truj żaczkowi o jakieś tam teorii spiskowej a o gantach i dotacjach to
                    lepiej nie wszczynaj dyskusji.
                    • Gość: Fiona Re: w to to juz nie wierzę. absurd+groteska IP: *.pcmedia.com.pl / *.pcmedia.com.pl 06.05.05, 02:22
                      Halo, halo
                      Prosiłabym Cię o przeczytanie powyższych wypowiedzi jeszcze raz i wyłapanie w
                      nich, kto czepiał się o granty, dotacje i teorię spiskową uknuł, na pewno tą
                      osobą nie byłam ja. A jezeli chodzi o granty i dotacje to moge chętnie z Tobą
                      podyskutować, ale nie na tym forum, a zwłaszcza nie z Żaczkiem, którego teoria
                      głosi, że PG macza w tym palce, żeby "obalić" rektora. Nie uważasz, że to jest
                      abdsurd??
                      • kurde.felek Re: w to to juz nie wierzę. absurd+groteska 06.05.05, 09:54
                        Przecież mam adres (jw.) możesz tam się przenieść z dyskusją, w poniedziałek
                        będę się zawodowo zajmował m.in.funduszami strukturalnymi, wiec mozę od
                        wtorku? - pozdrawiam
                        • Gość: Fiona Re: w to to juz nie wierzę. absurd+groteska IP: *.pcmedia.com.pl / *.pcmedia.com.pl 09.05.05, 01:36
                          przykro mi, ale odrzuciło mi korespondencję pod ten adres.
                          • kurde.felek Re: w to to juz nie wierzę. absurd+groteska 09.05.05, 07:01
                            kurde.felek@gazeta.pl - codziennie sprawdzam,powinna działać nortmalne.
                            GW - co z moją pocztą, dlaczego odrzuca?!
                          • kurde.felek Re: w to to juz nie wierzę. absurd+groteska 09.05.05, 17:34
                            Agota sprawdziła mi pocztę, działa normalnie (kurde.felek@gazeta.pl) i prosi o
                            podanie przyczyny odrzucenia. Jest to także i moja prośba - będę mógł
                            przekazać to technikom a Agory.
                            Pozdrawiam.
                            Poczta działa normalnie
                            k.F.
          • Gość: PG re IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 12:12
            ktos tu chyba mnie potrącił od homoseksualistów, czy mi sie wydaje? chociaż
            zupełnie mnie to nie razi, bo homoseksualistów szanuje jak każdego innego
            to zastanów sie, czy trąci to o styl wysoki, czy niski?

dla mnie jest to skandal, który powinien mieć swoja kontynuację a nie rozpłynąć
            się jak mgła po deszczu. traktujesz mnie jak osobe, która dopuściła sie
            jakiegoś przekrętu a to już jest nawet zabawne, gdyż bohaterów prawdziwego
            przekrętu powinieneś widzieć gdzie indziej.

• Gość: eks-student do PG IP: 212.160.190.* 04.05.05, 14:29
              Cześć. Daj sobie spokój z "idiotami" piszącymi na forum, którzy próbują
              odwrócić kota ogonem. Napisałem wcześniej posta, bo jestem przekonany, że tak
              jest. Większość, która broni samorządu, jest albo jego członkami albo
              sympatykami, którzy odnoszą korzyści z jego działalności (lewy pokój w
              akademiku, zero opłat, a może i stypendia za nic.. itp. itd.).Szkoda polemiki z
              tymi typami.
              Gratuluję za to odwagi z wytępowaniem na forum z imienia i nazwiska. Wszystkim
              obrońcom przypisa i kolegów, mimo że jest ich tak wielu, nawet na to nie stać.
              Jeśli "dobrze poinformowana" jest tak dobrze poinformowana, nie wie o żadnych
              przekrętach, jest przekonana o "czystości" chłopaków z samorządu to niech się
              podpisze imieniem i nazwiskiem...
              NIe polemizuj z tymi co nie trzymają się tematu, bo to tylko powoduje że
              dyskusja traci wątek. A jest ona zbyt ważna. Pytanie czy chociaż ktoś z władz
              US się tym zainteresował. Nie mówiąc o GW???
              I na koniec. Tak jak w przypadku spraw Rywina czy Orlenu, tak w przypadku US
              można i trzeba mówić głośno o swego rodzaju mafii uczelnianej czy "grupie
              trzymającej władzę". Mogę się mylić. Ale wszystko składa się w piękną
              układankę, której rezultaty są porażające.
              I chyba to nie przypadek, że łuczak zapisał się (na kolejne) studia i po co się
              trzyma samorządu. Również przypadkiem musi być fakt, że łuczak nie wiedział, że
              go wykreślili.. Człowiek który ma tak rozległe kontakty na US (praw ręka
              chmielewskiego) od razu by został o tym poinformowany. A jeśli nie to siedząc
              tyle w samorządzie powinien znać statut uczelni na blachę i wiedziałby że nie
              nie będąc studentem i głosując tych wyborach, odda głos nieważny. Byłby albo
              naiwny, że mu się uda albo po prostu może dobrze znał mechanizmy jakie rządzą
              na US...
              A swoją wiedzę dostał pewnie od poprzedników a teraz przekazuje następcy...
              Więc czy wszystko jest tu w porządku???? Pytam tych wielkich obrońców grona
              samorządowego. Zanzaczam - grona samorządowego - bo o to w tym chodzi. Przykład
              przewodniczących obrazuje, kogo to grono wybiera i jak to funkcjonuje...
            • Gość: filemon Re: re IP: *.utp.pl 04.05.05, 14:44
              Masz zupelna racje, ale trafiles na jakas nadaktywna grupe czlonkow i
              sympatykow obecnego ukladu ktorzy wpychaja Cie do szufladki oszolomstwa. A do
              obroncow samoradu- jak odbywaly sie wybory owych reprezentantow? Jak prowadza
              kampanie informacyjna i w efekcie ile osob w tych wyborach uczestniczylo? I czy
              taka procedura wyborow ma cokolwiek wspolnego z demokracja lub samorzadnoscia
              studentow?
          • Gość: rzeńszeń Gniazdo PO - Platformy Obywatelskiej IP: 212.14.10.* 05.05.05, 21:13
            Prawda jest taka. Uniwersytet to gniazdko PO w Szczecinie. Wraga (kolega ze
            studiów które ukończyłem 9 lat temu!!!), Łuczak i inni wprowadzili do
            europarlamentu "starego" Rektora US Chmielewskiego tylko po to aby lokalne
            społeczeństwo nie postrzegało ich jako gó..arzy "studentów" biegających w
            krótkich spodniach.
            Niestety chyba to wszystko poprowadzi ich nie do władzy ... tylko na manowce
            wyboru tuż tuż
            • Gość: antyPO Re: Gniazdo PO - Platformy Obywatelskiej IP: 80.72.196.* 06.05.05, 09:49
              Oby!!!
    • Gość: a KTO JEST PAZERNY NA WŁADZĘ? IP: 212.14.63.* 04.05.05, 11:01
      Ten nie powinien rządzic uczelnią. Wyborcza to cyniczna grupa graczy, więc nie
      wiadomo kto tutaj w co gra. Z TEGO JAK PISZĄ media lpiej zachowuje sie
      Tarczyński, a Perenc wygląda na gracza. Czy to obraz medialny czy prawdziwy,
      twgo nie wiemy, bo Wyborcza nie jest od dawna wiarygodną gazetą przez swoje
      kłamstwa i manipulacje
      • Gość: korek Re: KTO JEST PAZERNY NA WŁADZĘ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 11:05
        Przecież to nie opinia publiczna wybiera Rektora tylko senat. A senat wybiera
        tego, który nie naruszy ich interesów albo tego, który pozwoli robić jeszce
        lepsze interesy. Biznes is biznes.
        • johnny_bravo1 Re: KTO JEST PAZERNY NA WŁADZĘ? 04.05.05, 19:21
          Panie Galor, zastanawiam sie czemu szukał Pan informacji u Przypisa skoro
          konkurs organizowany byl przez Młodych Demokratów, zastanawiam sie czemu
          wypisywał Pan maile, skoro wszystko zwiazane z konkursem bylo na stronach
          internetowych: Młodych Demokratów, Prof. Chmielewskiego. Przypis napisal
          ze "traci swoj cenny czas", tez napisalbym to samo, bo nurtuje mnie pewna
          kwestia, mianowicie traciles czas na pisanie, na wyklucanie sie z Przypisem a
          sciagniece wszystkich materialow ze strony zajmuje okolo 15 sekund. I
          bezpodstawne teorie ze organizatorzy zabiegali o jak najmniejsza frekwencje sa
          glupie i wymagaja wyjasniej, bo jezeli kierujesz oskarzenia w czyjąs strone i
          nie posiadasz argumentów to jestes niczym innym jak "internetowym leszczem".
          • Gość: filemon Re: KTO JEST PAZERNY NA WŁADZĘ? IP: *.utp.pl 04.05.05, 19:45
            to zapytaj sie jak organizowali wybory do Senatu. Jak promowano umiejetnie
            informacje tak ze liczba glosujacych to byli kandydaci plus 2 osoby :(
          • Gość: PG Czekam niecierpliwie na oświadczenie URSS. IP: *.iscnet.pl 04.05.05, 19:58
            Mylisz się i wyciagasz fałszywe wnioski. Plakaty na US podawały jeden kontakt
            wyłącznie do URSS. Mejle wysłałem do wszystkich instytucji bodajże przed mejlem
            do RP lub zaraz po pierwszej odpowiedzi oraz gwarantuje Tobie, że nie bylo
            regulaminu na podanych www. regulamin po perturbacjach otrzymalem z
            samorzadu,lecz nie od RP, więc wnioski wyciągnij sam. To tyle w temacie
            konkursu. weź pod uwagę, że może to "utrudnianie" związane było ściśle z
            lenistwem i to nie moim?! także co mogę więcej tutaj powiedzieć. raczej nic.
            Przypominam, że w temacie chodzi o coś znacznie ważniejszego niż ten konkurs,
            który się odbył i się zakończył (ps.szczerze gratuluje zwycięzcom!) czyli o
            UNIEWAŻNIENIE WYBORÓW NA REKTORA i może coś w tym temacie. bo to jest istotna
            sprawa. chyba, że nie masz interesu, aby to skomentować. albo interes w tym,
            aby tego nie komentować...

Czyżby nie było żadnych winnych a to wszystko co się wydarzyło przy okazji
            głosowania to jedynie miałby być nieistotny przypadek? nie daje wiary.
            ktoś wspominał o równoległej rzeczywistości...
            • Gość: Jack Re: Czekam niecierpliwie na oświadczenie URSS. IP: 85.219.130.* 04.05.05, 22:07
              postaram się Ciebie znaleśc.Mamy cholernie duzo wspólnego i wierz mi że tacy
              ludzie jak Ty potrafią rozwalić kolesiów Przypisa i Łuczaka. Mój kolega z
              pewnych powodów nie może, lub nie chce studiować na US. Postaram się Ciebie
              znaleść
              • Gość: zgadnij_kto Re: Czekam niecierpliwie na oświadczenie URSS. IP: *.univ.szczecin.pl 04.05.05, 22:34
                Ciesze sie ze wszyscy ktorzy sie wyzywali na luczaku, przypisie i chmielewskim
                juz zdazyli okrzepnac w samouwielbieniu - a teraz fakty:
                1. samorzad studencki US informowal tylko o konkursie organizowanym przez
                wspomniane wczesniej instytucje.
                2. wybory na senatorow studenckich odbywaja sie w sposob jawny - okreslony w
                regulaminie samorzadu studenckiego i statucie uczelni.(dokumenty te dostepne sa
                w internecie lub dziale organizacyjno prawnym US)
                3. za poprawnosc przeprowadzonych wyborow odpowiadaly jednostki wybierajace
                senatorow i co najbardziej istotne Uczelniana Komisja Wyborcza pod
                przewodnictwem profesora prawa.
                Pytanie: komu tak zalezy na obarczeniu wina za dzialanie w dobrej wierze
                studentow gdy od czuwania na poprawnoscia wyborow byla UKW?
              • Gość: PG granulat@wp.pl IP: *.iscnet.pl 05.05.05, 15:21
                Zapraszam do dyskusji.
                • Gość: szer23 Re: granulat@wp.pl IP: *.arkonskie.v.pl 06.05.05, 00:24
                  up
    • Gość: Bartosz Kawski Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.ambient.pl / *.ambient.com.pl 06.05.05, 15:13
      A ja, jestem zażenowany UniKurdeWersytetem co niejednokrotnie miałem okazję
      uzewnętrzniać. Uczelnia która istnieje dla swoich władz, a nie dla studentów.
      Cięgle jeszcze w Polsce na uczelniach (więc nie tylko na US) rządzi pieniądz
      (choć to niby jego brak jest najczęściej przyczyną jego kłopotów) i układy.
      Źródło mojej opinii - autopsja. Wystarczy pogrzebać w papierach, aby się
      przekonać, że chyba mam prawo być niezadowolony (moje papiery gdzieś tam
      jeszcze są).
      Mam nadzieję, że to się zmieni. Mam nadzieję, że odejdą słabi, skrępowani,
      niepewni i tacy „w grupy zorganizowani”.
      Jakieś pytania, wątpliwości – wreszcie@gazeta.pl
      • Gość: bYk Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.ambient.pl / *.ambient.com.pl 06.05.05, 15:15
        tzn. mam prawo i to bez chyba...
        pozdro
      • Gość: MAN Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: 80.51.242.* 07.05.05, 10:43
        W TY O SKANDALU A GW SZCZECIN JUZ CICHO SIEDZI BY NIE OBRAZIĆ TEGO GARAJDOŁU
        ZWANEGO UNIVERSYTETEM !
    • student1 Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński 06.05.05, 15:31
      ciekawy jest kontekst całego darzenia
      gdyby pan Łuczak reprezentował PiS albo LPR media publiczne i niepubliczne
      rozjechałyby go na miazgę
      jako że pan Łuczak reprezenrtuje jedna z dwóch partii trzymających władzę jest
      nietykalny
      małe wzmianki w mediach nie piętnowały postawy pseudostudenta i oszusta tylko
      delikatnie napomknęły o problemie w kontekście wyborów rektora
      cóż
      kto ma władzę ten ma kasę
      kto ma kasę ten ma media
      życzę PiSowi żeby miał władzę
      reszta sama przyjdzie
      • Gość: xxxxxx Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 12:10
        Czemu twierdzisz ze Luczak traktowany jest ulgowo bo jest z PO, przeciez radny
        Dzikowski tez jest z PO, a media konsekwentnie od jakiegos czasu "wieszaja na
        nim psy". Sadze ze nie ma to znaczenia kto jaka partie reprezentuje!!
        • Gość: RE> Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: 80.51.242.* 08.05.05, 14:23
          dzikowski buuhhaaaz w po to jest od tygodnia a raczej był grubaso o mentalnośći
          BETONA Z ERY WCZESNEGO GOMUMŁKI

A MICHAŁ TO MICHAŁ KOLEGA...WSZYSTKICH..WIĘC WARA WAM OD NIEGO !
      • Gość: GOŚĆ Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.univ.szczecin.pl / *.univ.szczecin.pl 27.09.05, 17:19
        A co tam u Łuczaka słychać nowego.
    • Gość: semper Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:08
      Smutne jest i to, że nie tylko wybory rektora trzeba było unieważnić. W
      wyborach na dziekana Wydziału Humanistycznego także brały udział osoby
      nieuprawnione czyli profesorowie emerytowani ( przynajmniej 7-8). A w końcu o
      wyborze dziekana zadecydowała nie tak duża liczba głosów !
    • Gość: Q Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:36
      Ja zabrał bym sie za ten samorzad studencki, tak naprawde chodzi tam tylko o to
      by sie dobrze zabawic za uczelniane pieniądze i ewentualnie załatwic sobie
      jakies profity np. staze czy wyjazdy!!!!
      Skandal!!!! Niby młodzi, niby uczciwi, a juz taka wielka prywata!!!!!
      • Gość: kolo Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: 212.14.8.* 11.05.05, 19:08
        :-)
        az jestem zdziwiony jak wielu ludzi zdaje sobie sprawe jak wiele "ciemnych
        sprawek" i prywaty toczacej od przynajmniej 10 lat samorzad na US.
        Ponizej zamieszcze garsc ciekawych uwag, moze cos okaze sie
        przyslowiowa "petarda w szambo";-)
        1. naturalna sukcesja: Wraga->Luczak->Przypis. Cala trojka jest powiazana
        pajeczyna wzajemnych powiazan i interesow. Np. Wraga i Luczak razem "pracowali"
        czyli brali kase prawie za nic, w Zachpom Centrum Inf Europ. Przypis pomagal w
        kampanii wyborczej Myszy, razem jaraja (jarali?) jazz;-) etc. Oczywiscie
        Przypis tez jest "PO"-wiakiem. Kiedys ta partia wydawa lmi sie rozsadna
        alternatywa ale w Szczecinie to straszna banda skur...
        2. Juwenalia Wraga z Muszynskim kosili kase z Juwenaliow (Muszynski juz
        poplynal dawno - komornik na nim siedzi), Wraga poplynal na
        Brakaut'cie/Stany'ach - tez czeka go prawdopodobnie komornik, choc niedawno
        jeszcze lizal progi w rektoracie. Ale Mysza nie mniej sie nachapal na
        Juwenaliach. Oni brali kase praktycznie "w kopertach" i za faktury. Przypis sie
        wycwanil- w tamtym roku firma, ktora wygral przetarg na obsuge koncertow (enty
        raz z rzedu, przed nia byla inne, tez wygrywal pod rzas x razy) zatrudnila
        Przypisa do sprzedazy biletow na koncert Deep Purple...na terenie NIEMIEC!
        Ladne prowizje musial zgarnac skoro kupil sobie calkiem fajne uzywane AUDI. A
        kurde na zebraniach sie nie zjawial bo mial "bardzo duzo innych obowiazkow",
        hmmm...
        3. Break/Stany - faktycznie po klesce Wragi szybko ukonstutuowala sie nowa
        spolka z Mysza, Przypisem i Gojdziem Sebastianem - kolejna zakala samorzadu. Na
        szczescie na razie udalo sie ich spacyfikowac, kierowniczka Belferka RULEZ!!!
        ale...
        4. Najlepszy (do niedawna) funfel Przypisa - Sebastian Gojdz. Drugie skrzypce
        na Juwenaliach 2003, tez w czolowce do korytka przy Juw'ach 2004. Niestety
        zaliczyl mala wpade - swego czasu zrobil mala "bibke" w Kordeckim, ktora
        zakonczyla sie zniszczeniem co najmniej jednej pary drzwi przez niego
        osobiscie, awantura wielka i ogolnym roz...elem. Efekt - ta zakala chodzaca
        zamiast z hukiem wyleciec miala jeszcze jakis czas czelnosc wystepowac "w
        pierszym szeregu" dzialaczy samorzadowych na US, mial wejsc do Zarzadu URSS
        jako prawa reka Przypisa, chyba nada l jest reprezentantem studentow US
        w "Parlamencie Studentow RP", czyli inaczej w burdelu wiekszego kalibru. Po
        ultimatum postawionym przez p. rektor Ferenc-Szydelko Przypis przekonal go do
        usuniecia sie w cien. Ale smrod pozostal.
        5. URSS- towarzystwo wzajemnej adoracji w 75% - chodza na pasku Przypisa i boja
        sie myslec samodzielnie, maja studentow w d...dbaja o wlasne, wydzialowe
        geszefty. Np. na ekonomii z Mickiewicza norma sa wyjazdy "sponsorowane" dla
        przewodniczacej WRSS i jej kolezanek do np. Niemiec. 25% mysli i walczy ale
        niestety "demokracja owiec" wybitnie sprzyja BARANOWI. Praktycznie wszystkie
        decyzj zapadaja w lonie Zarzadu URSS - gronie wiernych pretorian Przypisa.
        Praca URSS zasadniczo sprowadza sie do przyklepywania decyzji Zarzadu.
        6. WRSS - dzialaja duzo lepiej niz URSS. mniej prywaty (choc czasami kluje
        wrecz w oczy - wide ekonomia z Mickiewicza, Humanistyczny), mniej polityki,
        wiecej pracy dla studentow. praca WRSS pozostaje zasadniczo niedoceniona, choc
        jest tego sporo.
        7. podobno na pierwszym roku Przypis sprzedal miejsce w akademiku. Ogolnie
        akademiki byly "perla w koronie" lewych biznesikow samorzadowcow i zazwyczaj
        sluzyly do wynagradzania wiernych i obdarowywania znajomych. Na szczescie to
        sie zasadniczo skonczylo wraz z "nieszczesna" zmiana zasad przyznawania i
        rozdzialu.
        8. zmiana jedynie polowiczna bo Przypis zablokowal wszelkie sensowne projekty w
        tym zakresie, np. przekazanie kompetencji w tej kwestii najbardziej
        kompetentnym i "odpornym na korpucje" czyli administracji domow studenckich.
        Nadal wiec co roku trzeba bedzie zmieniac pokoj, chociaz w obecnym bardzo
        dobrze sie mieszka, etc...
        to byloby na razie na tyle.
        pozdrawiam.
        zapraszam do refleksji.
        • Gość: Adwocem Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.univ.szczecin.pl 11.05.05, 19:48
          Ciekaw jestem jaka ty masz funkcje w samorzadzie studenckim, uczelni lun w PO.
          Bo widac znasz tych kolesi dobrze. Może teraz sukcesja przejdzie na ciebie.
          • Gość: kolo Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.univ.szczecin.pl 11.05.05, 20:08
            funkcyjnym kiedys bylem ale...utylem;-)
            sukcesja mi "nie grozi"
            kolesi znam zasadniczo z "drugiej" ale pewnej reki
            ale ciekaw jestem waszych opini ad vocem a nie ad personam;-)
            • Gość: BOLOEK Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.univ.szczecin.pl 11.05.05, 20:21
              Jeśli moje następne dziecko będzie chłopcem, skończę z rodzeniem. Jeśli nie,
              będę próbowała do skutku. Słów tych nie wypowiedziała bynajmniej Azjatka czy
              Hinduska, zdeterminowana by obdarzyć swojego męża spadkobiercą, ale biała
              kobieta z wyższej klasy średniej, żona bankiera inwestycyjnego. Powiedziała to
              w zacisznym mieszkaniu w londyńskim Hampstead dwa miesiące po urodzeniu
              pierwszego dziecka - dziewczynki. Kocha swoją córeczkę i zapewne będzie cudowną
              matką. Jest jednak zawiedziona, że nie urodziła chłopca.
              Widok mnie z małym samcem na ręku ośmielił innych rodziców do ujawniania
              niewygodnej prawdy, że wciąż bardziej oczekiwane są niemowlęta płci męskiej.
              Przy całym gadaniu o równych prawach i możliwościach, Zachód nadal jest
              tradycjonalistyczny jeśli chodzi o marzenia rodziców dotyczące płci potomstwa.
              To ostatni bastion seksizmu.

Przed urodzeniem synka spotykałam pary, które nie mogły doczekać się na
              wykonywane w 20 tygodniu ciąży USG, które pozwala określić płeć płodu. Jedna z
              przyszłych matek była tak natrętna, że zamówiła dodatkowe badanie, bo na
              pierwszym dziecko ustawiło się w pozycji uniemożliwiającej poznanie płci
              (ostatecznie okazało się, że to "on"). Spotkałam przyszłego ojca odmawiającego
              specjalną modlitwę "o chłopca".

Biorąc pod uwagę dzisiejszy stan medycyny, preferencje rodziców mogą
              doprowadzić w przyszłości do zniekształcenia struktury społecznej. Lekarze
              potrafią dziś „zaprojektować” płeć twojego potomka, dając 90-procentową
              gwarancję sukcesu. Technologia „projektowania płci” polega na oddzieleniu
              plemników zawierających chromosom Y (męski) od tych z chromosomem X (żeński) i
              dopuszczeniu do jajeczka tylko wyselekcjonowanych komórek.
            • humanoidus Wirtualny PRAcownik US 11.05.05, 20:34
              Widzę, że ktoś usilnie próbuje zlikwidować to forum dotyczące wyborów rektora
              na US i roli Michała Łuczaka – polityka Platformy Obywatelskiej, Radnego
              Sejmiku, asystenta eurodeputowanego, byłego studenta.

Kolejnym interesującym tematem jest , gdzie pracuje Łuczak “Gazeta Wyborcza”
              podała, że na uczelni w ZCIE które nie działa od paru miesięcy pozostał tylko
              szyld. To jest kolejna tajemnica zawiązana z wyborami i samorządem studenckim.
              Ta cała sprawa skłania do wniosku, ze na uczelni potrzeba jest przewietrzyć
              samorząd studencki, wprowadzić ograniczenia dla leserów studentów tzn takich ja
              Łuczak, zapisał się i myśli, że jest studentem. Co Platforma Obywatelska
              obiecała Przypisowi i samorządowi studenckiemu, że tak uparcie lansuje do
              senatu Łuczaka, nie licząc się z dobrem uczelni.

pozdrawiam
              A. Pająk
              • Gość: Studentka H. Wybory rektora i samorzadów wydziałowych IP: *.pl / *.smsnet.pl 13.05.05, 22:12
                Po trochu o wszystkim!Najpierw wybory Rektora!
                Doszły mnie słuchy o prowadzonej (powiedzmy) dyskusji na temat artykułu
                opublikowanego w GW. Chciałabym również zabrać głos.
                Miałam okazję wysłuchać prezentacji - wówczas jeszcze Kandydatów na Rektora US.
                Powiem krótko: w swoich wystąpieniach różnili się w zasadniczych kwestiach.

Prof. Perenc proponował:
                - ograniczenie kadry, zarówno tej dydaktycznej, jak i administracyjnej,
                ponieważ jest to marnotrawstwo pieniędzy;
                - zamkniecie Uniwersytetu na pracowników naukowych z innych ośrodków
                akademickich, w zamian za szkolenie swojej kadry;
                - samodzielne doszkalanie dla pracowników dydaktycznych, którzy chcieliby
                pozyskać fundusze, np. na badania;

Prof. Tarczyński proponował:
                - powiększenie kadry dydaktycznej, jak i administracyjnej, żeby usprawnić
                obsługę studentów;
                - otwarcie Uniwersytetu na Kadrę z zewnątrz, bowiem obecnie US nie dysponuje
                odpowiednimi ludźmi;
                - wprowadzenie urzędu „menadżera”, osoba piastująca ten urząd zajęłaby się
                pozyskiwaniem sponsorów dla całego US, a nie poszczególnych pracowników;

Tych różnic w sprawach, jak mniemam kluczowych, znalazłoby się jeszcze kilka.
                Co do samej prezentacji – może dodam tylko, że to głos stricte subiektywny,
                bardziej przekonujący był dla mnie prof. Tarczyński.
                Jeśli chodzi natomiast o samorząd studencki to jestem za jak najszybszym i
                jednoznacznym rozstrzygnięciem tej kwestii.
                Osobiście zaproponowałabym dwu-letnią kadencję z możliwością jednej reelekcji
                oraz wymianę rotacyjną, obejmującą 1/3 składu samorządu. Dodatkowo, żeby
                zapewnić w pełni demokratyczny, czyli większościowy wybór, wprowadzałabym także
                wymogi frekwencyjne. Mam tu na myśli ustalenie, ile procent oddanych głosów –
                spośród wszystkich studentów –decydowałoby o ważności wyborów? Żeby nie było
                sytuacji w stylu 30 osób wybiera reprezentację 10 tys. studentów. (Nie wiadomo -
                czy się śmiać czy płakać?).
                Już zauważyłam, że ludzie często mają pretensję do innych o różne rzeczy, ale
                jeśli przyjdzie im samym zadecydować, jak ma być, wówczas jakoś nie chcą
                zabierać głosu. Podobnie jest właśnie z wyborami studentów do samorządów
                wydziałowych. Z drugiej strony bywa, że tak naprawdę nie wiadomo, na kogo ma
                się oddać swój głos! Brakuje prawdziwej debaty, żeby studenci posłuchali,
                widzieli i wiedzieli, kogo chcą awansować do swojej reprezentacji na uczelni.
                Podstawowym warunkiem byłoby również zastrzeżenie, że można być wybranym tylko
                podczas swoich pierwszych studiów, czyli jak ktoś studiuje np. filozofię na 2
                roku (dziennie, wieczorowo czy zaocznie- to nie istotne), i jest na - powiedzmy
                1 roku ekonomii (dziennie, wieczorowo lub zaocznie), mógłby być wybrany tylko z
                filozofii. Wszystko tyczy się pierwszych studiów na US rzecz jasna.

Poddaję pod dyskusję następujący fakt: Czy ktoś, kto ma już tytuł magistra US,
                nadal powinien reprezentować studentów US, ponieważ nadal studiuje, np.
                zaocznie?
                Stosowanie takiego procederu budzi moją wątpliwość.

Pozdrawiam
                Studentka H.

• Gość: pg Re: Wybory rektora i samorzadów wydziałowych IP: *.iscnet.pl 15.05.05, 17:37
                  Zdecydowanie zgadzam sie z ty, że członek samorządu po obronie magisterki nie
                  powinien juz zasiadac w samorządzie.
                  nie za bardzo podoba mi sie sytuacja, że wybór na 1 roku powoduje zasiadanie do
                  roku 5. uważam,ze kadencja powinna być maksymalnie 2 letnia.
                  pomysł z określona frekwencja jest tez bardzo ok.

odebranie samorządowi uprawnień do wpływania na decyzję o otrzymaniu
                  stypendiów. Powinien zajmowac się tym dział administracyjny, w którego pracach
                  jedynie w jakis ograniczony sposób uczestniczyłby samorząd.
                  powinien zostać nałożony obowiązek wciągania innych studentów do inicjatyw
                  samorządu poprzez organizowanie zbiorowych akcji etc.
                  póki co jest on zamknięty w tzw. wieży z kości słoniowej.
                  nastepnie powinna zostać zaproponowana jakaś formuła na dialog, komunikację
                  dwustronną, bo póki co jej brak, co jest na ręke obecnym władzom ss i sprzyja
                  przekrętom.

a przede wszystkim uważam, że powinien zajmować się rzeczami małymi a nie
                  zajmowac się dużymi sprawami. Do dziś przed wieloma wydziałami nie ma 3ymaków
                  na rowery, co jest poniżej krytyki właściwie. zorganizowanie jakis ciekawych
                  miejs na odpoczynek między zajęciami, które sprzyjałyby dyskusjom
                  intelektualnym. palarnie to nie jest to moi drodzy. dlatego ciągle powraca do
                  mnie pytanie, czym sie tak właściwie zajmuje samorząd skoro efektów ich prac
                  nie widać?
                  • Gość: R.P. Samorzad studencki IP: 212.14.14.* 17.05.05, 01:18
                    Czesc, chcialbym tylko zauwazyc ze obowiazujacy od roku regulamin samorzadu
                    studenckiego przewiduje wlasnie dwuletnia kadencje, z mozliwoscia jednokrotnej
                    reelekcji. Zreszta dopiero teraz zauwazylem ze na stronie URSS US
                    (www.us.szc.pl) nie ma regulaminu Samorzadu Studenckiego - jak najszybciej
                    zostanie to poprawione. Co wiecej wlasnie ten zmieniony regulamin przewiduje
                    prog frekwencyjny wyborow - w przypadku nieoddania glosow przez co najmniej 20%
                    uprawnionych wybory sa powtarzane. Co do debat przedwyborczych - ciekawa
                    sugestia - moze warta rozwazenia.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: pg Re: Samorzad studencki IP: *.iscnet.pl 17.05.05, 15:49
                      No brawo za refleks. na stronie samorządu nie ma właściwie informacji o niczym!
                      może teraz przeprowadzimy dyskusję nt. tego co zaszło i co się wokół niego
                      dzieje..? nie odmówisz chyba studentom prawa do informacji?
            • jacek.zienkiewicz Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński 14.05.05, 20:06
              Ad vocem wypraszam sobie Twoje teksty o sku..synach z PO. Też jestem z PO i
              nie uważam się za sku..syna, tak jak i wielu moich kolegów. A jeśli masz
              jakieś wątpliwości to chętnie je wyjaśnię osobiście.
              JZ
        • Gość: Karol Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:56
          Kolo - nie masz szans na przebicie sie z tymi infomacjami do wiekszej grupy
          osób :) Gazeta nie jest zainteresowana takimi sprawami jak widac a forum jest
          pod dobrym rozmyciem samorządu. Niewielu wiec zrobisz przyjemnośc z czytania
          tej wypowiedzi, choć w swoim imieniu dziekuje :) Myśle ze za kilka miesięcy
          zaczną sie powtórne żniwa i wszytko wróci do starego biegu spraw.
        • Gość: pg Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.iscnet.pl 16.05.05, 13:16
          no no no...
          :O

widze, ze sposob ich działania nie różni sie zasadniczo niczym od tego, który
          był praktykowany pewno jeszcze naście lat temu. jednak nie zdają sobie oni
          chyba do końca sprawy, że doszło do dość znacznego postepu informatycznego i
          wiadomości juz nie opozostaja jedynie w wąskim gronie a dzięki internetowi
          można podzielić sie swoimi refleksjami z gronem znacznie szerszym...

pozdrawiam wszystkkich tych którym takie dziwne zdarzenia i zbiegi
          okolicznmości przeszkadzaja i nie są obojętne i zachęcam szczególnie wkurzoną
          tymi sprawami część samorządu do zabrania głosu, bo bez Waszej pomocy nic się
          nie da zmienić!!!
        • Gość: do kolo Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.espol.com.pl 16.05.05, 18:38
          inetnum: 212.14.8.0 - 212.14.17.255
          netname: USK-SZCZ
          descr: University Of Szczecin
          descr: Poland
          country: PL
          admin-c: AK1591-RIPE
          tech-c: AK1591-RIPE
          status: ASSIGNED PA "status:" definitions
          mnt-by: ACI-MNT-POLAND
          source: RIPE # Filtered

person: Andrzej Kolasinski
          address: ul. Jednosci Narodowej 22a
          address: 70-453, Szczecin
          address: Poland
          phone: +48.91.4882751
          e-mail: kola@univ.szczecin.pl
          nic-hdl: AK1591-RIPE

% Information related to '212.14.0.0/19AS8286'

route: 212.14.0.0/19
          descr: pl.amsk
          origin: AS8286
          mnt-by: ACI-MNT-POLAND
    • Gość: konserwator Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 20:54
      Jeżeli ktoś jest ciekawy, to niech sprawdzi jak M.Ł. załatwił sprawę sprzątania
      po Juwenaliach. Można sprawdzić kto miał sprzątać, kto naprawdę posprzatał i
      komu za to M.Ł. zapłacił (i z jakiej puli). Taki mały kolejny drobiazg...
      • Gość: studentka:) Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.univ.szczecin.pl 11.05.05, 21:14
        hi hi,moze uda sie dzieki tej aferze choc troche oproznic to szambo;-)!!!
        Najlepsze jest,ze pewnie prawie caly senat,z rektorem na czele doskonale zdawal
        sobie sprawe z co najmniej dwuznacznego statusu Luczaka.Kto w koncu odwazy sie
        jasno sformulowac najwazniejszy element tej ukladanki???
        Rektor z PO,Luczak z PO, Luczak asystentem eurodeputowanego...jakos nie chce mi
        sie wierzyc,ze rektor o niczym nie wiedzial.A Perenc tez niech nie zgrywa
        takiego swietego.
        Widac,ze nie bardzo zalezy mu na rzetelnym wyjasnieniu tej sprawy-no bo i po
        co?Przeciez tu nie chodzi o prawde i uczciwosc-tylko o stolek.
        Na temat kreconych na US-ie walkow w zasadzie slyszeli cos wszyscy studenci-moze
        po tej aferze wladze US-u przestana przymykac oczy na ewidentne naduzycia w
        celach prywatnych(tu np.wyjazdy w "delegacje"/gory,gdzie bilety dla studentow
        politechniki oraz innych nieuprawnionych towarzyszy wyprawy pokrywa US-chyba
        nawet o tym nie wiedzac;)).
        • Gość: humanistka Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.univ.szczecin.pl 11.05.05, 21:29
          Bardzo ciekawym zagadnieniem jest rowniez spraedaz miejsc przez czlonkow
          samorzadu(z czym w ogole sie nie kryja) oraz przydzielanie stypendiow socjalnych
          osoba,ktore sie nie kwalifikuja:)!!!Za cos takiego podlega sie relegowaniu z
          uczelni,ale chyba na US panuje sobiepanstwo???
          Nikt w rzeczywistosci nie kontroluje czlonkow samorzadu ani nie rozlicza ich z
          pracy.W efekcie pewna pula swiadczen socjalnych trafia w rece kolesi i
          cwaniakow-a osoby autentycznie uprawnione dostaja przez to nizsze stawke.
          Po co regulamin???-skoro jest SAMOWOLKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • wini4 Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński 13.05.05, 12:10
      Witam wszystkich zainteresowanych!
      Bardzo gratuluje tej grupie studentów, która zdekonspirowała Michała Ł.
      Ten cwaniaczek juz chyba wszystkie kierunki studiował na US. Też go miałem na
      swoim roku. Historie jakie krązyły o nim że handluje miejscami w akademikach -
      to może plotki, ale umiał sie usatwić. Wiem ,że mieszkał w akademiku WSM,
      czerpie z przywilejów ile się da. Kiedyś uczestniczyłem w wyborach da Samorządu
      Studenckiego i układy , namowy kto ma na kogo głosowac przypominały czysty
      lobbing z Sejmu RP. Mam prośbe do Komisji Rewizyjnej US niech prześwietli Pana
      Ł, bo sam jestem ciekawy czy te plotki to prawda. "The truth is out there"
      i tak nasz Radny Sejmilu Wojewódzkiego traci reputację, czekam na jego
      kandydature w wyborach do Sejmu:)jeszcze dowiemy sie tego i owego
      pozdrawiam Politologów
    • Gość: Markiz de Sade Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński IP: *.univ.szczecin.pl 13.05.05, 12:18
      Samorząd jest do niczego. Kierownik osiedla akademickiego robi co chce i się
      smieje z głupich studentó. Płacą i będą płacić myśli sobie pan kierownik, a
      postawa samorządu chyba go tylko utwierdza w tym przekonaniu. podziękujmy naszym
      przedstawicielom za wywalczenie zgody na kolejną godzinę pobytu dla naszego
      gościa w naszym DOMU STUDENTA. Gratuluję skuteczności i siły przebicia, Brawo!!!
    • humanoidus Re: Skandal wyborczy na Uniwersytecie Szczeciński 27.09.05, 17:24
      Co się tak przyczepiłeś do Łuczak i czemu wraca stara sprawa o której dawno
      zapomniano. Choć smrodzik pozostał po sprawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka