Dodaj do ulubionych

JAK WAM JEST NA EMIGRACJI?????????????????????????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 11:26
2 lata temu wyprowadziłem się z wielkimi oporami. Dziś z perspektywy czasu
nie żałuję. Historia szczecina ma się ni jak do historii południa Polski.
Szczecin historii nie ma. Chamstwo? oczywiście, że większe niż tu. Jak ma go
nie być skoro wybrano takie władze jakie wybrano. Chołota głoSuje, chołota
chodzi po ulicach. To miasto straconych szans, których nie nadrobi. Z coraz
mniejszym sentymentem odwiedZam moje miasto młodości.
Obserwuj wątek
    • Gość: KiTTy.DK Re: JAK WAM JEST NA EMIGRACJI???????????????????? IP: 212.130.112.* 28.05.05, 11:32
      Mi jest baaardzo dobrze na emigracji:)
    • Gość: minimi mieszkasz tam gdzie Baggio zarobil nozem w glowe? IP: *.arcor-ip.net 28.05.05, 14:14
      na "kulturalnym" meczu, od "kulturalnych" kibicow, "kulturalnego" miasta

Niepismienni chlopi w Szczecinie?
      "Nedza z bida z Galicji ida", "Bida z nedza z Galicji pedza" - ot to jest
      historia poludniowej Polski - przerazajaca nedza, analfabetyzm, spanie w jednej
      izbie ze zwierzetami i mikropoletka.
      A juz Nowa Huta to ma szczegolnie dluga tradycje i historie.

Pozdrowionka ;)
    • Gość: Krysia Re: JAK WAM JEST NA EMIGRACJI???????????????????? IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.05, 14:28
      U mnie prawie 24 lata i nie z'al/uje.
      I tak odwiedzam czasami i co roku gorzej i nie lepiej w Szczecinie
      a szkoda, nawet na poczcie nie byl/o znaczko'w i kartek
      a pani taka mL/oda i nie uprzejma i na dworcu kolejowym to samo
      nic nie wiedza'
      • germanus Emigrancie Drogi (choc Wewnetrzny) 28.05.05, 14:51
        Mysle, ze temat jest duzo bardziej zlozony, niz na wrzucenie jednego krotkiego,
        moze i prowokujacego, pytanka. Wiele aspektow, wiele roznych motywacji, wiele
        roznych doswiadczen. I pewnie znalazloby sie troche ludzi sklonnych poswiecic
        chwile swego czasu na rozniste dywagacje, gdybys podszedl do tematu, hmmm,
        powiedzmy ... inaczej. Zaczales od ... wyzywania nas, szczecinian, ludzi z
        miejscem zwiazanych i utozsamiajacych sie. Myslisz, ze MY potraktujemy cie
        powaznie? Hm... Myslec ci wolno. A nawet wymyslac.
        Pozdr
        ps Krysiu. Nieuprzejmi i "nicniewiedzacy" ludzie sa wszedzie. No zgoda, prawie
        wszedzie. Moze proporcje sa nieraz nieco inne.
        • Gość: Krysia Re: Emigrancie Drogi (choc Wewnetrzny) IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.05, 15:00
          ale na dworcu przy info musi wiedziec' gdzie i kiedy jada;
          pkp do warszawy ze szczecina albo do S'winoujscia
          an na poczcie: to ich praca ja nie pytam o syzilie albo o Vulkan Etna
          tylko o polskie drogi
          • Gość: szczeciniak Re: Emigrancie Drogi (choc Wewnetrzny) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 15:50
            może i analfabetyzmu tu nie było, bo wszyscy mówili po niemiecku. Historię
            czuje się w Krakowie, Poznaniu, i innych miastach ale nie w Szczecinie. W
            każdym razie to nie nasza historia. To zresztą nieważne, nigdy bym nie wyjechał
            gdyby nie nędza tego miasta. Bo tam gdzie był analfabetyzm i głód jak piszesz
            dziś ludzie czują, że są u siebie, wybierają dużo mądrzejsze władze i ogólnie
            żyje nam się lepiej. O pięknych zabutkach i zieleni szczecina ile można
            słuchać, jak wszystko obsrane i chamskie.
            • Gość: henri Re: Emigrancie Drogi (choc Wewnetrzny) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 16:19
              Obsrany i chmaski masz sposób postrzegania rzeczywistości facet i tyle. Widzisz
              to co chcesz widzieć, widocznie w Rzeszowie bez chamówy ani rusz i
              przyzwyczajony jesteś widzieć tylko takie rzeczy.
              • Gość: spud henri, lotnik, gdynianin, szczecianian - lecz się IP: *.iscnet.pl 28.05.05, 16:48
                idź się lecz deklu, spolaryzowane opiie mające na celu ... co ?, no właśnie co ?
                nudzisz się w tym swoim rzeszowie, czy co ???
            • Gość: minimi architektura IP: *.arcor-ip.net 29.05.05, 12:49
              > może i analfabetyzmu tu nie było, bo wszyscy mówili po niemiecku. Historię
              > czuje się w Krakowie, Poznaniu, i innych miastach ale nie w Szczecinie. W
              > każdym razie to nie nasza historia.

taaak, jasne. Szkoda tylko, ze w Krakowie zebrania rady miasta byly po
              niemiecku, w Poznaniu czy Wroclawiu cala zabudowa to czysto pruska
              architektura, o "polskosci" architektury Gdanska juz nawet nie wspominajac...
            • 2qwert Re: Emigrancie Drogi (choc Wewnetrzny) 29.05.05, 20:07
              Zbeszczeszczeniec wiary Katolickiej i jej tajemnic
              Ks. Dr Świętokradca Jan Radkiewicz(JR) powinien by wyłaczony z jego
              duszpasterskiej służby.
              Widomości te i podobnej treści sa prawdziwe i zostały już Biskupi Gorzowskiej
              jak również Episkopatowi Polski zadeklarowane.
              Bedac na Parafji w Nowym Kramsku JR widział w ksiegach parafialnych
              adnotacje o wystapieniach kościelnych nastapionych w niemczech
              (tam płaci się podatek za koscioł 9.5% zarobku netto, tz."Dziesięcinę")
              oglaszał to na wszystkich mszach niedzielnych w kosciele, po
              nazwisku. Nie jest to tajemnica duszparsterska? Tak ale nie dla JR!
              Cierpili tylko czlonkowie rodzin, nie interes Ksiedza JR.
              (Świadkowie Parafianie z Nowego Kramska)
              Rada Parafialna jest zainteresowana gospodarka na roli a nie
              gospodarką Koscioła. A szkoda bo smród większy.
              Ksiądz dobry, remontuje kośćół kradzionymi materiałami, ważne że są
              a przecież żyjemy w Sulechowie a tu jesteśmy znani i za granicą nawet więcej.
              JR wydawał zaświadczenia o darach na kosciół po
              2000-3000 Marek, które niewystapily (tylko łapówki).
              (Poswiadczenia istnieja w orginałach)
              Gdzie sa informacje w ksiegach Kościelnych?
              (Sprowadził sobie samochód, jak to ksiąc, może co roku i to bez podatku.)
              Urzadzał stypy na parafij lub bywał prywatnie u parafian.
              Picie alkocholu do rana (3-cej w nocy) a o 7-mej rano msza
              co to dla duspasterza przyda sie coś na kaca.
              (parafjanie piją dalej, kompan tylko zaawansował)
              Ksiadz może a nawet musi. Picie alkocholu nie jest przecież zabronione.
              Obecnie, uczelnia w Gościkowie i Szczecinie utrzymuje świętokradcy,
              na etacie wykładowcy nauk teologicznych o temacie pasującym do tak
              zbeszczeszczonej osoby. I to z poparciem Kurji Biskupiej i
              Episkopatu Polski którzy to ignorująmą me listy, faxy i emaile.
              Akceptują jego działalność nie tylko jako księdza, lecz jako lektora który
              motywuje przyszłych młodych ludzi do działalności na rzecz Kościoła.
              Czarną owcę poznje się po kolorze jej odzienia.

• Gość: spud Re: JAK WAM JEST NA EMIGRACJI???????????????????? IP: *.iscnet.pl 28.05.05, 16:07
      biedny psychol z rzeszowa :(
      • Gość: szczeciniak Re: JAK WAM JEST NA EMIGRACJI???????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 16:59
        właśnie obywatele tego miasta dali godny pożałowania popis braku kultury i
        obecności chamstwa. na forum rzeszowskim takie impertynencje się nie zdarzają.
        co galicja to galicja jednak.
        • Gość: hans Re: JAK WAM JEST NA EMIGRACJI???????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 18:40
          Co ty nie powiesz wiesiek? Masz rację w Galicji nikt nie umówi brzydko, tylko
          potem ktoś czeka po zmroku w bramie z nożem na tego, do którego miał jakiś
          problem. Szczególnie są kulturalni kibole w Galicji, bez pardonu na kosy
          chłopaki wyskakuja przy każdej okazji, zwłaszcza kibice Cracovii.
          • Gość: H56 targa mną nostalgia ! IP: *.comnet.krakow.pl 28.05.05, 21:11
            jednak chyba przesadzasz emigrancie, co prawda nie byłem w Rzeszowie od 30 lat,
            ale pewnie wielkich zmian nie ma. Ludzie są tcy sami jak wszędzie, dobrzy,źli,
            mądrzy i głupi. Wkurza mnie jak ktoś pisze ,że Szczecin nie ma duszy czy też
            historii,ja dla mnie jest o wiele ciekawsza niż Krakowa nie wspomnę o Rzeszowie.
            Nigdy na stałe w Szczecinie nie mieszkałem ,ale kawał mojej historii życia jest
            związana z tym miastem. Kraków jest oczywiście ładnym miastem, ale ten Kraków
            co znacie to Stare Miasto i dworzec na których utrzymanie idą olbrzymie
            pieniądze z budżetu państwa i organizacji miedzynarodowych. Na Szczecin nikt
            nie daje. Wybór Jurczyka na prezydenta było wielkim błędem, ale ludzie uczą się
            na błędach, a medalikarz po skończonej kadencji napewno zostanie dokładnie
            rozliczony. Szczecin jest najpiekniejszym miastem w Polsce i już.
    • Gość: szcz z lat 80 Re: JAK WAM JEST NA EMIGRACJI???????????????????? IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.05, 21:34
      ile lat ten prezydent rza;dzi,
      ile lat on ma
      i trzemu go tak krytykuja;
      • northstar Re: JAK WAM JEST NA EMIGRACJI???????????????????? 28.05.05, 22:32
        Gość portalu: szcz z lat 80 napisał(a):
        i trzemu go tak krytykuja;

mistrzu "czemu" jezeli juz, ale w tym znaczeniu "dlaczego"
    • Gość: olek Re: JAK WAM JEST NA EMIGRACJI???????????????????? IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.05, 22:09
      hal co wy tak z tematu jurczyk czy emiga
    • northstar czy kompletny brak znajomosci ortografii 28.05.05, 22:36
      to jakis znak rozpoznawczy tych, ktorzy wyjechali ze Szczecina ???
      Prosze zwrocic uwage na wpisy tych, ktorzy krytykuja nasze miasto z dystansu.
      Nic tylko sie cieszyc, ze tacy ignoranci je opuscili !!!
      • Gość: wojtek Re: Ty northstar IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.05, 22:51
        a Ty pisz lepiej bo cie nie rozumie
        • northstar kolejny geniusz !!! 28.05.05, 23:31
          Gość portalu: wojtek napisał(a):

> a Ty pisz lepiej bo cie nie rozumie

Synu, robisz typowy dla wielu osob blad stosujac nieodpowiednia forme
          slowa "rozumiec" i "umiec", otoz uzyles 3 osoby : on nie ROZUMIE (umie), w 1
          osobie brzmi : ja nie ROZUMIEM (umiem).
          Do nauki !!!!!!!
          • Gość: ex emigrant Re: kolejny geniusz !!! IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.05, 23:47
            ja umiem i ja nie umiem
            kochani czy to wazne!!!
            • northstar Re: kolejny geniusz !!! 28.05.05, 23:53
              Nie, no jasne, ze powielanie bledow nie zasluguje na kazamaty, ale powinnismy
              wykazac nieco szacunku dla rodzimego jezyka :-)
              • Gość: szczeciniak Re: kolejny geniusz !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 08:20
                rzucilście się na mnie i ten rzeszów, bez sensu.Nie wyjechałem do rzeszowa, ale
                to nie ważne. Nie wyjechał bym gdybym mógł normalnie pracować w szczecinie. tu
                gdzie jestem też są obsranechodniki, choć jakby mniej, zieleni sporo, ludzie
                pewnie podobni. Jedynie zarobki 5xwiękse. Nikt z was by się nie zastanawiał,
                gdyby miał taką możliwość, wa wtedy bajania o pięknej historii szczecina poszły
                by w zapomnienie. Co do władz miasta, to są pewnie podobne jak w szczecinie
                chociaż nie. Nie pozwoliły na budowę żdnego hipermarketu w centrum. w związku z
                tym miasto dalej żyje a nie straszy pustymi witrynami.
                • Gość: Patek Re: Szczecin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 11:07
                  Jak chcę jechac do Berlina to wsiadam w samochód i jadę do Berlina. Jak chcę jechac do rzymu, to wsiadam w samochód, jadę do Berlina i za tanie pieniądze lecę do Rzymu. Szczecin jest bliżej Europy. Koniec. Kropka. Ja też kiedyś mieszkałem w innym mieście, kończyłem studia w Warszawie, potem tam kilka lat pracowałem. Przyzwyczaiłem się do Warszawy, owszem, ale do warszawki - nigdy.
                  Wróciłem tu z przyjemnością.
                  • Gość: Czlowiek O co Wam chodzi z tym Berlinem!!! IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 30.05.05, 12:49
                    Czy Was pogielo z tym Berlinem. Mnie to ani ziembi ani grzeje ze do Berlina
                    jest 150 kilometrow. Ja jestem mieszkancem Szczecina i Polski. Pragne aby nasze
                    miasto i kraj sie rozwijaly. Korzystam z lotnisk berlinskich z przymusu, bo
                    wcale nie chce mi sie jezdzic 3 godziny a czasmi jak korki to i 4 do miasta
                    gdzie nas nie lubia. Jak moge to korzystam z Goleniowa. A do Berlina czy innych
                    miast Niemieckich na zakupy nie jezdze. Duzo lepszym miejscem na zakupy jest
                    Londyn( od listopada bezposrednie poloczenie z Goleniowa)moze troszke drozszym.
                    A jak chcecie tanio to polecam Dubai.
                    • Gość: szczeciniak Re: O co Wam chodzi z tym Berlinem!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 14:20
                      toś mnie patek nie zaskoczył. żadna to pociecha, bo do berlina 1,5 godz a na
                      lotnisko następna. szkoda, że nie możesz polecieć od siebie z miasta na koniec
                      europy. powiem ci, że jak mieszkałem w szczecinie, to też wydawało mi się, że
                      meszkam na zachodzie. a to g....no prawda. Na zachód mam bliżej teraz!!!balic
                      mam 30 min a tam samoloty co 10 min do jakiego chcesz miasta w europie. fakt,
                      żeby dolecieć do szczecina, to trzeba przez berlin, bo krajowe połączenia
                      kraków ma tylko z dużymi miastami. na loty do szczecina nie ma chętnych, bo co
                      tam robić?
                      • Gość: rej Re: O co Wam chodzi z tym Berlinem!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 14:41
                        >balic
                        >mam 30 min a tam samoloty co 10 min do jakiego chcesz miasta w europie.

chyba się tobie od tego "dobrobytu" we łbie pomieszało, chłoptasiu :)
                        www.lotnisko-balice.pl/odloty.asp
                    • Gość: minimi a o to chodzi... IP: *.arcor-ip.net 30.05.05, 15:29
                      ...ze jak chesz pojechac do galerii, na wystawe, na koncert (wszystkie gwiazdy
                      maja zawsze Berlin w swoim tournee), do muzeum w ktorym sa wartosciowe
                      eksponaty, na musical, opere, na premiere filmowa, po zakupy (od ciuchow po
                      elektronike) - to mozesz sobie pojechac po pracy i jeszcze tego samego dnia
                      wrocic.
                      Jak wybierasz sie w dluzsza trase (np. do Wloch, Austrii albo... do Pragi) to
                      jedziesz CALA droge autostrada a nie szosami pelnymi traktorow.
                      Takich mozliwosci nie ma nawet w Warszawce - i na tym polega fundamentalna
                      roznica. O trzech lotniskach nie wspominajac.

No a jak w sobote rano widzisz ze ladna pogoda - to hop w samochod i jedziesz
                      nad morze.

Dotarlo?
                      • Gość: szcz Re: a o to chodzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 17:10
                        a spójrz na to: www.airport.com.pl/rozklad.htm

poza tym skoro ten berlin taki cudowny, to czemu się tam nie przeprowadzićie???
                        to jest żałosne w tym mieście, że nic tam się nie dzieje, trzeba jechać 120km
                        żeby coś zobaczyć. a jeśli chodzi o wyjazd nad morze, to raz w sezonie
                        próbowałem. Zawróciłem gd skończyła się autostrada a samochdy stanęły w korku.
                        Nie godzinę tylko 4 się jechało.
                        • Gość: Christel Re: Wyspa Wollin a jakie korki IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.05, 17:16
                          o to chcemy nad morze w sbote i w niedziele
                          i tak nie da rady samochodem,
                          na powroty trzeba 4 albo 5 godzin utracic'
                          wielkie reklamy a na drodze zostaniemy
                          • al9 Re: Wyspa Wollin a jakie korki 30.05.05, 17:18
                            Qna felek o co Wam chodzi? Byłem w sobote nad morzem - jechałem w tamta 1h
                            20minut, z powrotem 1h15 minut! Wozami drabiniastymi jeździcie?
                        • al9 mieszkaj sobie gdzie indziej chłopczyku 30.05.05, 17:17
                          Brak obiektywizmu wobec Szczecina jest az śmieszny. Kompleksiki? Żałujesz?
                          Dziekujemy za twoje żałosne wypocinki. Nie podoba Ci się - super. My tu lubimy
                          i Berlin i morze i fajnie sie nam mieszka. Nic sie nie dzieje???? Zajrzyj do
                          sieci i zobacz!
                        • Gość: minimi Re: a o to chodzi... IP: *.arcor-ip.net 30.05.05, 18:15
                          a jakie to gwazdy wystapily ostatnio w tym twoim odnalezionym edenie i jakie to
                          istotne wydarzenia mialy tam miejsce? ot tak pytam z ciekawosci...
                      • Gość: Czlowiek Sciema i drozyzan IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 30.05.05, 17:48
                        W Krakowie swiatowych gwiazd estrady tez nie uswiadczysz w Polsce tylko
                        Warszawa i Slask sie licza jesli chodzi o koncerty. A Berlin to sciema!!! To
                        dalej jest prowincja Europy. A pozatym jest bardzo drogo jak na polskie realia.
                        I wszedzie kroluje niemiecki. Wszystkie filmy tlumaczone na niemiecki, bo
                        Niemiaszki nie chca sie uczyc jezykow obcych (zwlaszczas Ci z landow bylego
                        NRD). Niemcy to Buraki. Dla mnie Europejskimi centrami sa Londyn, Paryz i
                        Amsterdam. A my pracujmy nad tym aby w Szczecinie cos sie dzialo, a nie
                        probujemy licytowac sie z innymi miastami Polski. Dla mnie Szczecin jest
                        najlepszym miejscem na Swiecie!!!!!!
                        • Gość: minimi Re: Sciema i drozyzan IP: *.arcor-ip.net 30.05.05, 18:13
                          to nieprawda co piszesz
                          1) berlin jest miastem kosmopolistycznym i to na pewno bardziej od 90% innych
                          miast europejskich (choc do Londynu i Paryza na pewno sie nie umywa)
                          2) berlin to taniocha, ceny uslug, wynajmu itp. sa niewiele wyzsze od polskich,
                          a elektronika i ciuchy sa tansze(chcesz zobaczyc drozyzne - jedz do monachium)
                          3) w duzych belinskich kinach filmy sa rowniez po angielsku (np. w sony center)
                          4) warszawa+katowice to maja w ciagu roku mniej koncertow niz berlin w miesiac
                          5) o wydarzeniach artystycznych to juz nie ma nawet co wspominac bo tu jest juz
                          liga swiatowa

Z jednym sie zgadam - Szczecin jest jak najbardziej OK!
                          • Gość: Czlowiek Re: Sciema i drozyzan IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 30.05.05, 18:24
                            Kina w Szczecinie tez mamy. Premiery w tym samym czasie co w Berlinie. Ceny
                            elektroniki zgadzam sie sa troszke nizsze jak w Polsce ale jesli chcesz
                            naprawde tanio to polecam Dubai. Lot Szczecin Londyn Dubai zmiescisz sie w 150E
                            od listopada oczywiscie.
                    • Gość: Gardan Re:Do człowieka(?) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 21:40
                      Błąd numer 1: << Mnie to ani ziembi ani grzeje>>
                      Błąd numer 2: <<miast Niemieckich>>
                      Potworne. Dziewięć zdań. Dwa błędy. Ile robisz w dłuższym liście? Ludzie! Pilnujcie się trochę, żeby nie wyskoczyć jak niejaki "człowiek", pożal się Boże...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka