Dodaj do ulubionych

iglica na świętym jakubie

09.10.02, 08:30

było już kilka rozważań że szkoda że katedra nie jest taka wysoka jak drzewiej
a może zamiast czegoś ciężkiego lekka aluminiowa ażurowa konstrukcja
podświetlona od dołu
wtedy każdy szczebel świeci swoim własnym

może to wyglądać jek dźwig portowy postawiony na sztorc
z duchem czasu

małe próbki widać z okolic dworca morskiego tam ażurowe trzy dźwigi są
właśnie podświetlone od wewnątrz i wyglądają fajowo
Obserwuj wątek
    • _skuter_ Re: iglica na świętym jakubie 09.10.02, 08:37
      z duchem czasu to ja nie chce
      to zabytek i ma wygladac jak zabytek

a tak ogolnie to Kosciol zamiast odgradzac sobie kawalek parku kasprowicza
      moglby troche odnowic katedre
      • franekkk Re: iglica na świętym jakubie 09.10.02, 09:07

ale ja nie gadam żeby w katedrze robić konzerthalle jak to się często u naszych
        braci niesłowian dzieje

a ty jeździsz nowym sprzętem czy bicyklem z przednim kołem większym od gołoty??
        • _skuter_ Re: iglica na świętym jakubie 09.10.02, 09:18
          franekkk napisał:

> a ty jeździsz nowym sprzętem czy bicyklem z przednim kołem większym od
          gołoty??

jakbym mial zabytkowego bicykla to bym go na pewno nie przerabial na fulla
          • franekkk Re: iglica na świętym jakubie 09.10.02, 09:40

a ja chcę żeby wyglądało podobnie
            żeby przynajmniej był zarys a nie daszek jak na jednorodzinnym gierku

zrobisz tak jak kiedyś i w dodatku żeby się wieża nie zawaliła
            droga wolna
            nawet rowerowa
            • bbury Re: iglica na świętym jakubie 09.10.02, 09:43
              To może chociaż wieża ze światła ???

Od kiedy zobaczyłem pierwszy raz (na zdjęciu) katedrę z wieżą też mnie się
              takie cóś marzy...
              • milseog jestem za i mam pomysl 09.10.02, 09:59
                zrobmy to ze swiatla. a na dodatek nie wydawajmy na to nawet zeta: trzeba
                napisac do bloomberga do NY, ze chetnie przytulimy ten ich swietlny hold i
                nawet zamontujemy go na dachu naszej starszej 10 razy niz ich miasto katedry. w
                ten sposob oni beda mogli zaczac budowac a my nie bedziemy musieli, a na
                dodatek przyjazn polsko-jankeska bedzie jeszcze lepsza, bo juz jest dobra to
                jeszcze lepsza.
                pasi wam? pisac do niego?:)
                • franekkk Re: jestem za i mam pomysl 09.10.02, 10:34

nie pasi bo to będzie jeno snop
                  ja chcę ładnie oświetlone żeberka
                  żeby wyraźnie było widać gdzie się zaczyna a gdzie kończy
                  • jottka ładnie 09.10.02, 14:08
                    oświetlone żeberka to byłyby fajne, ale musiałby być bardzo dobry architekt,
                    żeby z tego stalowe straszydło nie wyszło i katedry nie przygniotło (we
                    wszelkim znaczeniu słowa)

a poza tym w dzień żeberka nie świecą, więc tym bardziej musiałyby urzekać
                    urodą, a nie przypominać, niedajboże, blaszaną protezę

masz już tego architekta na oku? :)
                    • franekkk sir norman foster !!!!!!! 09.10.02, 14:32

nie no szfester się chwilowo na projektowanie strojów przetegowała

proponuję sir normana fostera!!! tego od berlińskiego reichstagu
                      też ażur i też wieńcząca konstrukcja

a po za tym za jego dziełami po całym świecie wycieczki jeżdżą
                      na coś takiego rujnowicz mógłby dać
                      albo tereska
                      • jottka Re: sir norman foster !!!!!!! 09.10.02, 14:44
                        on chyba w warszawie zajęty, a poza tym lepszy byłby jakiś japończyk, bo oni
                        szacunek dla tradycji i miłość detalu zarazem odczuwają

a o nowoczesnej technice też mają pojęcie
                        • franekkk Re: sir norman foster !!!!!!! 09.10.02, 14:48

no gdyby jeszcze ten japończyk jakiś performans na koniec odstawił typu skok z
                          dzieła na dzwon to by hotele się nie mogły od skośnookich klientów opędzić

aaaaale by było fajnie
                          • jottka japończyk 09.10.02, 14:54
                            nie takie rzeczy potrafi :)) przy okazji mógłby parę japońskich mostków w parku
                            kasprowicza pobudować
                            • franekkk Re: japończyk 09.10.02, 15:00

a skąd ty wiesz co japończyk potrafi????

znasz jakiegoś przydrożnego??
                              :))
                              • bbury Re: japończyk 09.10.02, 15:14
                                znowu plotki ???

A ja koncepcję mam. Bo przecież da się taką kratownicę zrobić nieinwazyjnie i
                                jak to mawiali z Alternatywy 4 w sposób niskonakładowy i nieinwestycyjny.
                                Laserem drodzy państwo. Można tak czale filmiki wyświetlać a co dopiero
                                wyrysować iglicę. W dzień trochę gorzej ale za to w nocy jaka by była
                                atrakcja...
    • franekkk xionc 10.10.02, 00:12

no to zostalo sie zwrocic do pana proboszcza
    • Gość: JACEK Re: iglica na świętym jakubie IP: 64.9.159.* 10.10.02, 01:40
      W marcu napisalem i dalej to podtrzymuje :

Autor: Gość: JACEK IP: 64.9.159.*
      Data: 23-03-2002 02:12
      + odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

JESTEM PRZECIW!!!
      szpice wszedzie ale nie na katedre, jak szpic na nia walniemy to jej powaga, wielkosc i pieknasc sie rozmyje
      miedzy innymi szpiczami. wszyscy wiemy ze katedra szpic miala, widzac na zdjeciach , teraz jednak wyglada
      bardziej posagowo......................patrzcie na mnie.......ja tu stoje.....przetrwalam te cholerne brytyjskie
      naloty..............to do ciebie mowie.......twoja KATEDRA!!!!!
      • franekkk Re: iglica na świętym jakubie 10.10.02, 07:04

my wiemy że miała szpicę
        ale goście wjeżdżający do centrum np przez trasę zamkową nie

równie dobrze można gadać przyjezdnym:
        w tym miejscu był fajny dom koncertowy a w tamtym teatr
        wy nie wiecie że tam były
        ale za to my wiemy
        • Gość: JACEK Re: iglica na świętym jakubie IP: 64.9.159.* 10.10.02, 14:30
          franekkk napisał:

>
          > my wiemy że miała szpicę
          > ale goście wjeżdżający do centrum np przez trasę zamkową nie
          >
          > równie dobrze można gadać przyjezdnym:
          > w tym miejscu był fajny dom koncertowy a w tamtym teatr
          > wy nie wiecie że tam były
          > ale za to my wiemy
          Ja bym sie ewentualnie zgodzil na taka szpice ze swiatel , by ladnie bylo w nocy !!!
          • bbury Re: iglica na świętym jakubie 10.10.02, 14:32
            Przecie mówia że LASEREM to trza zrobić. :)
            • jottka Re: iglica na świętym jakubie 10.10.02, 14:35
              a w dzień naokoło będą smieci straszyć bez lasera :(

lepiej coś jej lekkiego nałożyć na wieżę, a przy okazji trochę zmienić estetykę
              wnętrza, że tak powiem, bo na razie to wygląda, jak wystawa wydarzeń
              politycznych z ostatnich -ęciu lat w wersji odpustowej..
              • pakuz Re: to moze by tak konzerthaus albo opere 10.10.02, 14:40
                jak laserem takie jaja mozna robic , to czemu na noc nie stawiac opery a'la
                sydney na wyspie grodzkiej?
                albo konzerthausu ?
                przyjedzie taki turysta , pojdzie na waly ,spojrzy a tam opera piekna stoi
                a ze tlumok,to i tak sie do opery nie wybierze ,bo i po co?
                wiec tym lacniej w jej istnienie uwierzy :)
              • Gość: JACEK Re: iglica na świętym jakubie IP: 64.9.159.* 10.10.02, 14:40
                jottka napisała:

> a w dzień naokoło będą smieci straszyć bez lasera :(
                >
                > lepiej coś jej lekkiego nałożyć na wieżę, a przy okazji trochę zmienić estetykę
                >
                > wnętrza, że tak powiem, bo na razie to wygląda, jak wystawa wydarzeń
                > politycznych z ostatnich -ęciu lat w wersji odpustowej..

Szpicom mowimy NIE !!! ;-)))

• bbury Re: iglica na świętym jakubie 10.10.02, 15:01
                  Gość portalu: JACEK napisał(a):

> Szpicom mowimy NIE !!! ;-)))

Wy mówicie nie - ja mówię TAK..
                  Kompromisowo proponuję lasery i inne bajery.
                  • Gość: JACEK Re: iglica na świętym jakubie IP: 64.9.159.* 10.10.02, 15:05
                    bbury napisał:

> Gość portalu: JACEK napisał(a):
                    >
                    > > Szpicom mowimy NIE !!! ;-)))
                    >
                    > Wy mówicie nie - ja mówię TAK..
                    > Kompromisowo proponuję lasery i inne bajery.
                    Jak pisalem wczesniej, juz w marcu bylem przeciwnikiem szpica , dzis kompromisowo tez sie zgodze na swietlany
                    szpic !!! No to co , panie i panowie, ...okragly stol????
                    • franekkk Re: iglica na świętym jakubie 10.10.02, 15:08

moze byc nawet dwukatny stol byle suto zastawiony

a ja chce azurowa konstrukcje i koniec
                      • mike102 Re: iglica na świętym jakubie 10.10.02, 15:25
                        franekkk napisał:

>
                        > moze byc nawet dwukatny stol byle suto zastawiony
                        >
                        > a ja chce azurowa konstrukcje i koniec

ja reprezentuje wersje ultrakonserwatywna - porzadny szpic, zadne tam azurowe
                        szkielety czy lasery. to kosciol gotycki i powinien miec solidny, szpiczasty
                        helm. poza tym, gdyby odbudowac w przedwojennej wersji do krzyzyka na wiezy
                        bedzie ponad 110 (a moze i 120) metrow! a to juz naprawde cos!
                        o przebudowie fejscia i zmianie ksztaltu tych "fabrycznych" okien sie nie bede
                        rozwodzil bo to oczywiste.
                        • Gość: JACEK Re: iglica na świętym jakubie IP: 64.9.159.* 10.10.02, 15:45
                          mike102 napisał:

> franekkk napisał:
                          >
                          > >
                          > > moze byc nawet dwukatny stol byle suto zastawiony
                          > >
                          > > a ja chce azurowa konstrukcje i koniec
                          >
                          > ja reprezentuje wersje ultrakonserwatywna - porzadny szpic, zadne tam azurowe
                          > szkielety czy lasery. to kosciol gotycki i powinien miec solidny, szpiczasty
                          > helm. poza tym, gdyby odbudowac w przedwojennej wersji do krzyzyka na wiezy
                          > bedzie ponad 110 (a moze i 120) metrow! a to juz naprawde cos!
                          > o przebudowie fejscia i zmianie ksztaltu tych "fabrycznych" okien sie nie bede
                          > rozwodzil bo to oczywiste.
                          Wegier !! ;-)
                        • stettiner Re: iglica na świętym jakubie 10.10.02, 16:43
                          mike102 napisał:

> ja reprezentuje wersje ultrakonserwatywna - porzadny szpic, zadne tam azurowe
                          > szkielety czy lasery. to kosciol gotycki i powinien miec solidny, szpiczasty
                          > helm. poza tym, gdyby odbudowac w przedwojennej wersji do krzyzyka na wiezy
                          > bedzie ponad 110 (a moze i 120) metrow! a to juz naprawde cos!
                          > o przebudowie fejscia i zmianie ksztaltu tych "fabrycznych" okien sie nie
                          bede
                          > rozwodzil bo to oczywiste.

Całkowicie się z tobą zgadzam. Ażurowe wieże (kamienne) ma na przykład katedra
                          w Kolonii- przepiękne, bogato zdobione- ale też i gotyk tamtejszego kościoła
                          całkiem inny. Do surowej jakubowej elewacji coś takiego nie pasowałoby wcale.
                          Za to katedra z prostym, wysokim szpicem zyskałaby na monumentalności, nie
                          mówiąc już o tym jak zyskałaby panorama miasta. Poza chęcią i finansami
                          pozostają kwestie techniczne- czy osłabione wojennymi zniszczeniami mury
                          wytrzymałyby taka konstrukcję? Że nie jest to proste nawet bez pozostałości po
                          bombardowaniach dowodzi fakt, że wieża już parę razy w historii runęła. Ale w
                          końcu jakoś sobie szczecinianie poradzili.
                          Acha, i sygnaturkę na dachu też chcę :)
              • stettiner Re: iglica na świętym jakubie 10.10.02, 16:49
                jottka napisała:

> a w dzień naokoło będą smieci straszyć bez lasera :(
                >
                > lepiej coś jej lekkiego nałożyć na wieżę, a przy okazji trochę zmienić
                estetykę
                >
                > wnętrza, że tak powiem, bo na razie to wygląda, jak wystawa wydarzeń
                > politycznych z ostatnich -ęciu lat w wersji odpustowej..

Taki akurat już nasz katolicko-narodowy zwyczaj, obecny w wielu kościołach w
                których nie zachowało się stare wyposażenie- a szczecińska katedra, zburzona,
                wypalona i ograbiona, została ogołocona całkowicie.
                Bywam w katedrze dosyć często i widzę, że z upływem czasu jest coraz lepiej-
                przybywa starych gotyckich ołtarzy odnalezionych na Pomorzu i odrestaurowanych,
                rekonstruuowane są koejne fragmenty malowideł- i tak dalej. Można oczywiście
                dyskutować czy słuszne było przywrócenie gotyckiego wystroju w miejsce
                przedwojennego barokowego, ale zdaje się, że w tamtym momencie sprawa była
                oczywista- po wojnie na wszystkich ziemach he he odzyskanych obowiązywała
                regotyzacja. Poza tym barokowy wystrój był nie do odtworzenia.
                • jottka wnętrze 10.10.02, 17:14
                  ale w tej chwili w ogóle nie ma mowy o stylizacji gotyckiej, barokowej czy
                  jakiejkolwiek innej, bo wnętrze katedry stanowi dość przerażającą mieszaninę
                  zabytkowych szczątków z odpustowymi ozdobami :(

przecież jak się przeszłam wokół ołtarza, to oglądanie kolejnych kaplic
                  kojarzyło mi się coraz mocniej z gazetkami szkolnymi ku czci, tematyka już
                  nieistotna. nie domagam się ujednolicenia stylu, mnie by nie przeszkadzała
                  jedna kaplica na barokowo, a druga na modernę, ale o jakieś - czy ja wiem -
                  poczucie miary?

i zabytek, i świątynia, może by jakichś zawodowców poprosić o pomoc, a nie
                  tylko demonstrować wizje bogoojczyźniane na ludowo?
                  • stettiner Re: wnętrze 10.10.02, 17:55
                    jottka napisała:

> ale w tej chwili w ogóle nie ma mowy o stylizacji gotyckiej, barokowej czy
                    > jakiejkolwiek innej, bo wnętrze katedry stanowi dość przerażającą mieszaninę
                    > zabytkowych szczątków z odpustowymi ozdobami :(

Nie ma mowy o stylizacji? A jak wchodzisz do katedry to jaki kościół widzisz?
                    Bo ja gotycki.
                    I tylko krakowskim rozwydrzeniem, hodowanym na dobrze zachowanych bogatych
                    krakowskich wnętrzach mogę wytłumaczyć tę "przerażającą mieszaninę" ;)
                    To może jeszcze raz od początku: ta katedra, odbudowana dopiero w latach 70ych
                    (wcześniej całkiem prawdopodobna też była wizja rozbiórki) była PUSTA. Dawne
                    wyposażenie nie zachowało się, a to co udało się uratować, państwo trzymało w
                    muzeach (choćby i magazynach) i nie było mowy o przekazaniu do kościoła. A w
                    puste kaplice coś trzeba było wstawić... A że w latach 80ych modny był Kolbe,
                    to ma swoją kaplicę- zresztą pamiętam że w tamtych czasach chyba mało było
                    kościołów bez jakiegoś uczczenia Kolbego- jak teraz, nie wiem. Potem mogli
                    wstawiać symbole walki z komunizmem- to wstawiali. Cieszyli się z jego obalenia-
                    to też wstawiali symbole, jak choćby strajkowy krzyż z portu. I chociaż za
                    nimi nie przepadam, to rozumiem. Osobną sprawą są kaplice takie jak np kaplica
                    kolejarzy, którzy ufundowali witraż w tejże. To stara praktyka, tyle że we
                    współczesnym wykonaniu. Odzyskane średniowieczne ołtarze, szczątki barokowej
                    ambony, pojedyncze rzeżby, chrzcielinica i tak dalej pojawiły się później.
                    Słąbo, ale pamiętam czasy kiedy nie było jeszcze ołtarza który dziś wisi w
                    prezbiterium a za główny wystrój służyły jakieś chorągwie wzdłuż całej nawy.
                    Katedra się zmienia na lepsze i określenie jej wnętrza mianem "przerażającej
                    mieszanki" jest grubo na wyrost.

• jottka Re: wnętrze 10.10.02, 18:18
                      chwilka, jeśli mówimy o gołych murach, to katedra jest robiona na gotyk, ale o
                      to nikt się nie spiera. natomiast na wnętrze, czyli też wystrój, nie składają
                      się same filary, tylko to, co w ich okolicy umieszczono, tj między innymi
                      kaplice od sasa do lasa, utrzymane w wyżej opisanej modzie. albo paskudne ławki
                      niewątpliwie z lat 70tych, tyle że zniszczone.

świadoma jestem faktu, że jakby lud zdobił wedle swego gustu świątynię przez
                      wieki, to teraz byłoby to harmonijne piękno, a nie paskudny kicz :) ale z tym
                      przypadkiem nie mamy do czynienia. katedra służy nie tylko funkcjom religijnym,
                      ale i - że tak się wyrażę - reprezentacyjnym, i właśnie dlatego nie powinna być
                      dekorowana jedynie przez artystów dosłownie z bożej łaski.

ja się nie domagam, żeby od razu chagalla zamawiać, może być ktoś z niższej
                      półki, może być i surowy gotyk, psze bardzo, ale nie litery malowane plakatówką
                      krzyżowane z dumnym popiersiem któregoś biskupa!
    • franekkk Re: iglica na świętym jakubie 11.10.02, 07:54
      stettiner napisała:

> Do surowej jakubowej elewacji coś takiego nie pasowałoby wcale.
      > Za to katedra z prostym, wysokim szpicem zyskałaby na monumentalności, nie
      > mówiąc już o tym jak zyskałaby panorama miasta. Poza chęcią i finansami
      > pozostają kwestie techniczne- czy osłabione wojennymi zniszczeniami mury
      > wytrzymałyby taka konstrukcję?

no i stettiner!!! o to tylko i wyłącznie chodzi
      jeśli wieża nie wytrzyma lub wiele wskazuje na to że nie wytrzyma to ja wolę
      mieć lekką prześwitującą i nie opierającą się wiatrom konstrukcję oddającą w
      pełni (przynajmniej jeśli chodzi o kształt) dawny wygląd niż nic bo tak jak
      było odtworzyć się nie da

gdyby mi obcięło rękę wolałbym protezę niż czekać aż mi cudownie odrośnie
      • stettiner Re: iglica na świętym jakubie 11.10.02, 23:02
        franekkk napisał:

> gdyby mi obcięło rękę wolałbym protezę niż czekać aż mi cudownie odrośnie

Więc jeśli chdzi tylko o protezę... to ja rozumiem.
        • franekkk Re: iglica na świętym jakubie 13.10.02, 01:06

stettiner!!! no to czekaj aż odrośnie
          w pełnej krasie
          i z humorem lepszym niż......
    • spokojny "Ażur". 11.10.02, 08:17
      franekkk napisał:

>
      > było już kilka rozważań że szkoda że katedra nie jest taka wysoka jak drzewiej
      > a może zamiast czegoś ciężkiego lekka aluminiowa ażurowa konstrukcja
      > podświetlona od dołu
      > wtedy każdy szczebel świeci swoim własnym
      >
      > może to wyglądać jek dźwig portowy postawiony na sztorc
      > z duchem czasu
      >
      > małe próbki widać z okolic dworca morskiego tam ażurowe trzy dźwigi są
      > właśnie podświetlone od wewnątrz i wyglądają fajowo

Gorąco popieram Twój projekt.
      "Ażur" byłby rewelacją.
      • Gość: JACEK Re: 'Ażur'. IP: 64.9.159.* 12.10.02, 16:24
        spokojny napisał:

> franekkk napisał:
        >
        > >
        > > było już kilka rozważań że szkoda że katedra nie jest taka wysoka jak drze
        > wiej
        > > a może zamiast czegoś ciężkiego lekka aluminiowa ażurowa konstrukcja
        > > podświetlona od dołu
        > > wtedy każdy szczebel świeci swoim własnym
        > >
        > > może to wyglądać jek dźwig portowy postawiony na sztorc
        > > z duchem czasu
        > >
        > > małe próbki widać z okolic dworca morskiego tam ażurowe trzy dźwigi są
        > > właśnie podświetlone od wewnątrz i wyglądają fajowo
        >
        > Gorąco popieram Twój projekt.
        > "Ażur" byłby rewelacją.
        Wlasnie patrze na fote katedry w zeszytach szczecinskich(numer o polskim szczecinie) i wyraznie widac wieka
        dziure w zachodniej czesci wiezy . Z tego wniosek ze wstawili tam plombe !!! Ciekawe czy ta konstrukcja moze teraz
        nawet azurowy szpic utrzymac ??? ZEEETKAAAAA !!!! Do tablicy i odpowiadac !!!!!!
        • Gość: JACEK ZETKA IP: 64.9.159.* 14.10.02, 15:40
          No , odpowiadaj!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka