szpiro 28.11.05, 06:01 Recenzent nawet nie udaje , ze nie zna sie na muzyce. Opiszuje spektakl operowy tak jak teatralna bajke. Muzyka, dyrygent ,orkietra.Arie solistow. Napisz cos o tym dyletancie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lysy Re: Premiera "Mądrej" Orffa w Operze na Zamku IP: 83.168.96.* 28.11.05, 22:02 Ach, co za wstyd! Autorem scenografii i kostiumów do "Mądrej" jest Pavel Hubicka (z odwróconym daszkiem nad c - nieosiągalnym z klawiatury). Warto, by recenzent takie podstawowe rzeczy wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaceha Re: Premiera "Mądrej" Orffa w Operze na Zamku IP: *.internet.v.pl 02.12.05, 07:53 Dyletant dyletantem, błedy błedami. Ale czy zdaniem PP.Forumowiczów warto iść na to przedstawienie?? Nie mam szczegółnego nabożeństwa do naszej Opery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minorek Re: Premiera "Mądrej" Orffa w Operze na Zamku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 14:24 Przede wszystkim należy się zastanowić po co wystawia się takie "dzieła". W przypadku braku szczególnego nabożeństwa do naszej Opery zdecydowanie odradzam wizytę na tym przedstawieniu. Tym bardziej, że nawet nie ociera się o operę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyg marcheweczka Re: Premiera "Mądrej" Orffa w Operze na Zamku IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 07.12.05, 00:54 Gość portalu: minorek napisał(a): > Przede wszystkim należy się zastanowić po co wystawia się takie "dzieła" właśnie po co? bo ja naprzykład jak obejżę sobie jakiś wodewil Frantiszka Lehara to od razu lepiej śpię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minorek Re: Premiera "Mądrej" Orffa w Operze na Zamku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 11:18 A "Mądra" to opera czy wodewil? Dałbym głowę, że w programie opery na Zamku informują o operze. I z takim nastawieniem wybrałem się na to przedstawienie, tym bardziej, że "Mądrej" wcześniej nie znałem (wiem też już dlaczego: nijak tego na płycie wydać się nie da i nikt wystawiać nie chce). Mierne i rozczarowujące i snu mi nie poprawiło. A tyle pięknych oper jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia szpiro! IP: 217.96.3.* 07.12.05, 00:07 to się szpiro zatrudnij w gazecie. a skoro brakuje im pieniędzy na taaaakich super fachowców w dziedzinie, może idź do opery i napisz coś za darmo w swoim krytykanckim poście. popisz się swoją znajomością opery i trafnością oceny. jak widzisz w postach poniżej, już ktoś o to pyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jania Re: szpiro! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 13:44 Ta opera w szczecinie to teatr ktory wciąż poszukuje i nie wie czego! Poziom artystyczny jest bardzo niski-poza wyjątkami(gdy w systemie staggione zatrudnia np artystów z Poznania /np B.Kubiak,czy Handte/. Poprzedni dyrektor nie potrafił tego teatru uprofilować. A w Szczecinie ludzie myślą,że w operze najważniejsza jest akcja i kostiumy. Większość nie ma potrzeby czuć istoty teatru operowego.Zatem po co w Szczecinie Opera?Może lepiej operetka?W Polsce jest mało miast które maja opery tylko dla siebie.Ta w szczecinie jest tylko dla Szczecinian-i nie istnieje w regionie!Czy warto utrzymywac "operę" dla tylko 400tyś Szczecina?Czy to Zachodniopomorska Racja Stanu...jak kiedyś mawiano? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melomanka Re: szpiro! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 19:34 Istotą sztuki jest poszukiwanie. To, że Ty nie wiesz CZEGO, nie znaczy, że inni też nie wiedzą... A dlaczego, skoro w Polsce tak jest mało miast, które - jak piszesz - mają swoje opery, nie chcesz tego dla swojego miasta? I przepraszam, ale z okolic Szczecina także przyjeżdża tu publiczność, a język niemiecki słychać tam zawsze. Wiem, bo chodzę regularnie i życzyć można innym teatrom szczecińskim tak licznej publiczności na przedstawieniach i ostatnio - tak licznych przedstawień premierowych. O co Ci tak naprawdę chodzi? Akurat akcja i kostiumy w bajkowej "Mądrej" są bardzo ważne i także przenoszą to, co nazywasz istotą teatru operowego. To dziedzina wieloelementowa - przez to właśnie tak trudna w odbiorze i jednoznacznej ocenie. Zamiast zamykać teatry lepiej je odwiedzajmy i chrońmy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Premiera "Mądrej" Orffa w Operze na Zamku IP: *.stargard.mm.pl 12.12.05, 20:45 Chłop wykopał moździerz, ale bez tłuczka i wokół tego zawiązana jest fabuła spektaklu. Spektakl jest piękny we wszystkich płaszczyznach realizacji operowej, piękna jest muzyka, dobre wykonanie, wspaniałe dekoracje i stroje. Każdemu z pełnym przekonaniem polecam "Mądrą", szkoda tylko że jest grana wyłącznie w godzinach przedpołudniowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meloman Re: Premiera "Mądrej" Orffa w Operze na Zamku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 21:17 Warto się jednak wybrać na grudniowe przedstawienia bo jest grana w świetnej wersji na dwa fortepiany perkusję. To niewiarygodnie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś