Dodaj do ulubionych

KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 10:46
Każdy kto kocha to miasto i nie wstydzi się że jest Szczecinianinem może
dodać swoją wypowiedź. MIŁOŚNICY SZCZECINA! ŁĄCZMY SIĘ i krytykujmy otwarcie
pesymizm, złą wolę, arogancję, bezmyślność innych mieszkańców tego miasta!
Mimo że czasami jest ciężko... Już nie długo zmieni się Prezydent Miasta. Nie
wiem kto będzie kandydować ani kto jest wart tego stanowiska, ale bierzmy
udział CZYNNY w życiu miasta. Głosujmy i wybierajmy z rozwagą. Będzie lepiej,
uwierzcie w to. Jestem dumny ze mieszkam w Szczecinie i dumny ze wszystkich
mieszkańców tego miasta. Pogody ducha i lepszego jutra dla każdego w Nowym
Roku życzy "Traktor".

P.S. Jeśli ktoś ma ochotę zobaczyć jak piekny jest Szczecin w każdą porę
roku, a nie ma ochoty wychodzić na spacer to polecam : szczecin.e9.pl/
kliknij na ikonkę "zdjęcia". Jest co oglądać. Moi znajomi którzy mieszkają w
Stanach nie mogli wyjść z podziwu że tak Szczecin się zmienia, nie poznali
wielu miejsc, sadząc iż wakacje tegoroczne spędziłem w Berlinie...
Obserwuj wątek
    • Gość: anitka Re: KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 15:10
      Ja jestem zakochana w Szczecinie od niedawna, ale uważam że to miasto o
      ogromnych perspektywach . Mam nadzieję że zrealizuje pokładane w nim
      możliwości. Wymaga oczywiście jeszcze dużo pracy i sporo pieniędzy..., ale
      wydaję mi się że ma szanse na dynamiczyn rozwój.
      Szczecin ma niesamowity klimat i wyjątkowy urok! I właśnie za to tak bardzo
      uwielbiam to miasto, a szczególnie Stare Miasto, Wały czy Jasne Błonie.
      Pozdrawiam i w 100% popieram autora :)
      • Gość: realista Re: KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 15:48
        Takie państwo Kuba tez ma wspaniałe perpektywy i co z tego. Kocham to miasto
        ale niestety jest ono jak na razie chore. Banda nieudaczników zarządzała i
        zarządza tym miastem. Jakieś Koćmiele, Lisewskie,Runowicze, Wieczorki, Jurczyki.
        • Gość: anitka Re: KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 16:06
          Fakt! Masz rację ! Co do zarządzania i polityki miasta wolałam się nie
          wypowiadać... Każdy wie jak jest i oby jak najszybciej się poprawio, a przede
          wszystkim zmieniło! Ja osobiście doceniam walory architektoniczne Szczecina,
          generalny obraz i ten niepowtarzalny urok którym wspominałam. Bardzo lubię moje
          miasto bez względu na niedociągnięcia i porażki w kwestii Władz miasta :)
          Pozdrawiam!
    • northstar Re: KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO... 29.12.05, 15:22
      fajna jest ta strona
    • Gość: Haritka Jeszcze kiedyś będzie przepięknie IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 29.12.05, 16:02
      Jeszcze kiedyś będzie przepięknie, jeszcze kiedyś będzie normalnie.....

Zobaczycie.
      • swarozyc Re: Jeszcze kiedyś będzie przepięknie 29.12.05, 16:05
        "Happy days are here again"..
    • kakq Re: KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO... 29.12.05, 16:39
      ja kocham to miasto - moje miasto zimą latem wiosną i jesienią:)
      tylko władzy nie kocham:(
      uwielbiam wszystko co jest w tym mieście pzdr
      • Gość: galoty Re: KAŻDY KTO KOCHA TO niemieckie MIASTO. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 16:45
        Kamienice te najładniejsze zbudowali Niemcy, Wały - Niemcy , Cmentarz Centralny-
        Niemcy, Jasne Błonia - Niemcy itd resztę wykonały siły przyrody.
        Proponuję ukierunkować dyskusję na wskazaniu rzeczy, które są piękne ale nie
        pochodzą od Nimeców i nie od sił przyrody.
        Kina Kosmos nie proponuję jak dobrego przykładu.
        • Gość: e.beata Re: KAŻDY KTO KOCHA TO niemieckie MIASTO. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 17:11
          >Proponuję ukierunkować dyskusję na wskazaniu rzeczy, które są piękne ale nie

Niektóre nowe kamienice wkomponowane w starą zabudowę.
          Poza tym w tej chwili nic nie przychodzi mi na myśl.
        • swarozyc Re: KAŻDY KTO KOCHA TO niemieckie MIASTO. 29.12.05, 17:42
          Gość portalu: galoty napisał(a):
          Proponuję ukierunkować dyskusję na wskazaniu rzeczy, które są piękne ale nie
          '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
          Demagogicznie i zlosliwie postawione pytanie. Bylismy panstwem podleglym przez
          50 lat wiec nie moglismy samodzilnie rozwijac naszego miasta i rozwoj, a raczej
          zastoj dzielilismy z innymi miastami od Rostocku do Wladywostoku.
          Prosze nie zapominac ze Niemcy budowali Szczecin kilkaset lat, a my przejelismy
          w 45. roku ruiny.
          • kaffee1 Re: KAŻDY KTO KOCHA TO niemieckie MIASTO. 29.12.05, 18:40
            nasz główny grzech to myślenie i planowanie w oderwaniu od morza i rzeki.
            Właściwie to na przekór temu co wymyślili Niemcy gdy to budowali - chcieliśmy
            być nowatorscyi udawaliśmy, że nie jesteśmy miastem portowym. Odsunęliśmy sie
            od rzeki i to nie było tylko myślenie Zaremby ale i jego następców.
            Miasto portowe swoje serce ma przy wodzie a my dalej nie wiemy gdzie ma ono byc
            i na siłę tworzymy w miejscach gdzie skupiają się prywatne interesy (np.deptak
            Bogusława).
          • Gość: e.beata Re: KAŻDY KTO KOCHA TO niemieckie MIASTO. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:08
            Swarożyc sorry, ale od jakiegoś czasu nikt z zewnątrz nam już nie przeszkadza,
            prawda?
            Mamy nawet jakieś tam niewielkie fundusze, bo coś budujemy, tworzymy.
            TYLKO dlaczego tak na odczepnego, byle jak, mało estetycznie i ładnie.
            Boli.
            Tym bardziej że Szczecin jak mało które miasto miał dobry start. Naewet jak
            zostały gruzy, to były to gruzy uporządkowane.
            • swantevit Re: KAŻDY KTO KOCHA TO niemieckie MIASTO. 29.12.05, 22:24
              Gość portalu: e.beata napisał(a):
              TYLKO dlaczego tak na odczepnego, byle jak, mało estetycznie i ładnie.
              > Boli.
              Tym bardziej że Szczecin jak mało które miasto miał dobry start. Naewet jak
              > zostały gruzy, to były to gruzy uporządkowane.
              ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
              Nie prawda Beato, nawet gruzy zostaly wywiezione do Warszawy..
              a co do reszty..
              Straty ludnosciowe - miasta - 35%, wies - 5%..
              Beato, dzicz i chlopstwo ocalalo, a my jestesmy ich potomkami. Ci nie wiedzieli
              co to jest estetyka, wiec wrazliwosci estetycznej tez nam nie mogli przekazac..
              O chlopach przytoczylem kiedys bardzo trafny fragment. Interesuje Cie, to
              poszukaj sobie. Wydaje mi sie ze musi byc najpierw gorzej(jezeli jeszcze gorzej
              moze byc) zanim bedzie lepiej..
              • Gość: Traktor Do wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 22:42
                Ale wogóle to się bardzo cieszę że wiecej jest wypowiedzi "za" niż "przeciw".
                Mam nadzieję że spotykam Was w tramwaju czy w kolejce na poczcie. Ciesze się że
                nie jestem sam w tym mieście.
    • blackexit Re: KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO... 29.12.05, 16:49
      Gość portalu: Traktor napisał(a):

> Każdy kto kocha to miasto i nie wstydzi się że jest Szczecinianinem może
      > dodać swoją wypowiedź. MIŁOŚNICY SZCZECINA! ŁĄCZMY SIĘ i krytykujmy otwarcie
      > pesymizm, złą wolę, arogancję, bezmyślność innych mieszkańców tego miasta!
      > Mimo że czasami jest ciężko... Już nie długo zmieni się Prezydent Miasta. Nie
      > wiem kto będzie kandydować ani kto jest wart tego stanowiska, ale bierzmy
      > udział CZYNNY w życiu miasta. Głosujmy i wybierajmy z rozwagą. Będzie lepiej,
      > uwierzcie w to. Jestem dumny ze mieszkam w Szczecinie i dumny ze wszystkich
      > mieszkańców tego miasta. Pogody ducha i lepszego jutra dla każdego w Nowym
      > Roku życzy "Traktor".

dzieki za zyczenia rowniez wszystkiego dobrego w nowym roku.
      jesli mozna jeszcze dwa slowa bo zdaje sie ja naleze do tych pesymistow ktorych
      nienawidzisz i pozdrawiasz jednoczesnie razem ze wszystkimi mieszkancami
      szczecinka. chcialem zapytac z czego jestes dumny bo niebardzo rozumiem. jedni
      sa dumni z pogoni (nawet uwazaja ze to "dobro najwyzsze") inni maja sentyment
      tylko dlatego ze sie tu urodzili a wszystkich laczy ta piekna nadzieja ze moze
      kiedys sie poprawi ze umrze jurczyk i jak sam piszesz bedzie ktos nastepny. ale
      kto? piechota albo lubinska. nie ma innej mozliwosci. nawet jesli bylby to
      geniusz marketingu to nie uczyni ze szczecina metropolii w 15 lat. czas zostal
      stracony. prowincjonalna buraczanosc jest przytlaczajaca. lumpenproletariat
      ktory zdominowal to miasto bedzie nadal sila przewodnia. cos tam bedzie sie
      powoli poprawiac jak odejdzie wielki przyglup magazynier ale to miasteczko przez
      kolejne kilkanascie albo kilkadziesiat lat pozostanie prowincja.
      pozdrawiam black
      • Gość: xx Re: KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO... IP: *.chello.pl 29.12.05, 18:03
        po prostu czasu trzeba i może niektórzy sie obudzą.
        Najbardziej mi sie podobało, jak ktoś powiedział, że Szczecin zasiedlili
        ludzie, którym marzyło się morze, dlatego o rzece zapomnieli, dlatego jest
        kilka serc miasta Szczecina, bo nie wiedzą gdzie ono tak naprawdę jest.
        ..
        A ja myślę, że kiedyś te serce mocno zabije i wtedy, każdy je znajdzie.
      • Gość: Jaro Re: KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO... IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 29.12.05, 19:18
        Black, po co piszesz w tym temacie? Nazywa się on "Każdy, kto kocha to
        miasto..." a ty go przecież nienawidzisz.
        • Gość: zona pijaka Re: KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 29.12.05, 19:23
          Daj spokój, wiemy kto on zacz. Np ja dziś tez moglabym sie na Szczecin wkurzyć.
          Z godzinę temu nie mogłam przejechać przez rondo Szyrockiego. Jechałam od
          Mieszka, a tu tramwaj z Pomorzan na samym środku jezdni, w poprzek, wszystkie
          pasy zatkane. Wkurzyłam sie ale co, bywa - musiałam objechać środkiem zieleni
          oddzielające pasy jezdni, jak w off-road.
      • Gość: mecenas Re: KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:57
        zdefiniuj prosze pojecie "prowincja". jestem ciekawa jak Ty to rozumiesz. nie
        sztuka jest ostra krytyka... nalezy jeszcze miec umiejetnosc jej argumentacji.
        a sztuka zaczyna sie pientro wyzej od doskonalosci :)
        • kaffee1 Re: KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO... 29.12.05, 20:00
          Gość portalu: mecenas napisał(a):

> a sztuka zaczyna sie pientro wyzej od doskonalosci :)

"piętro" Pani Mecenas
      • Gość: Traktor Re: KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 22:27
        Piszesz że nawet jak ktoś wreszcie rozsądny zacznie rządzić tym miastem to
        zacznie sie powoli porawiać ale i na to potrzeba kolejnych 15 lat. I to juz
        wystarczy!!!! Kto powiedział że nagle zjawi się cudotwórca i w 2007 rok, po
        zakonczeniu regat, odra bedzie miodem płynąca a na naszych pięknych platanach,
        kasztanach zaczą zakwitać pieniądze (może euro?) Mnie chodzi przede wystkim o
        zmiane naszego podejścia do tego miasta, do jego problemów. Nie wolno nam
        mysleć i biadolić " nawet jak się poprawi, to co z tego, to moze potrwać
        kilkanascie lat i wogóle jestem stary, zmęczony życiem i mam wszystko w d...."
        Wystarczy że taki Kowalski, czy taki Ty, z całym szacunkiem, zmienisz tylko
        swoje podejście do tego miasta, może to utopia i bezsensu ale czy nie jest to
        taki sam bezsens jak biadolenie? Może potrzebna nam jest zwykła ludzka
        solidarność, kiedys potrafiliście (jestem za młody) wyjśc na ulice i powiedzieć
        że macie dość tej władzy. Przecież Jurczyk ani pozostała banda nie wybrała się
        sama. Nie są nietykalni...
        • Gość: traktor Re: KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 22:32
          Dla każdego chętnego:
          PROWINCJA [łac.]:
          1) w staroż. Rzymie początkowo określenie sfery działania wyższych urzędników
          posiadających imperium, następnie nazwa opanowywanych (od 241 p.n.e.) przez
          Rzym terenów pozaitalskich, którym na- dano określone formy organiz.;

2) nazwa niewielkiej jednostki adm. wprowadzonej w końcu III w. przez ces.
          Dioklecjana; p. wchodziła w skład diecezji;

3) współcześnie nazwa jednostki podziału adm. w Belgii, Hiszpanii, Holandii,
          Grecji, we Włoszech (w obrębie regionów); także w wielu państwach Afryki, obu
          Ameryk oraz Azji; również nazwa państwa wchodzącego w skład federacji (np. w
          Argen-

tynie, Kanadzie);

4) w Kościele katol.: grupa diecezji — metropolia z arcybiskupem i in.
          diecezje, tzw. sufraganie; także jednostka podziału adm. zakonów, grupująca
          klasztory jednego kraju lub jego znacznej części, z prowincjałem na czele;

5) pot. miejscowość, część kraju odległa od stolicy.

Nie znalazłem tam okresleć w znaczeniu:"zadupie", "wiocha zabita deskami" itd.
          Więc chyba "prowincja" to nic złego. Może i z tego nalezy być dummnym?
          • Gość: traktor Re: KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 22:39
            Wiecie że Buenos Aires to tez prownicja?
            Buenos Aires, prowincja we wsch. Argentynie, na obszarze Pampy, nad O.
            Atlantyckim; 307,6 tys. km2, 13,9 mln mieszk. (2002); stol. La Plata, gł. m.
            Buenos Aires; nizinna; najlepiej rozwinięta gospodarczo prowincja kraju; uprawa
            zbóż; hodowla bydła i owiec; przemysł spoż., włók., rafineryjny, hutnictwo
            żelaza; region turystyczny.
            Owcze Wyspy też...
            Owcze, Wyspy (duń. Færøerne, farerskie Føroyar), autonom. prowincja Danii na
            archipelagu na M. Norweskim, na pn. od W. Brytanii; 1,4 tys. km2, 48 tys.
            mieszk. (2003); j.u.: farerski, duń.; ośr. adm., gł. miasto, port mor. i lotn.
            Thorshavn, na największej w. Strømø; wyspy wulk., górzyste (wys. do 882 m);
            hodowla owiec, uprawa zbóż; wydobycie
            I jeszcze to:
            Nowa Szkocja (ang. Nova Scotia, fr. Nouvelle-Écosse), prowincja w Kanadzie, nad
            O. Atlantyckim; obejmuje płw. Nowa Szkocja i wyspę Cape Breton; 55,5 tys. km2,
            947 tys. mieszk. (2003); stol. i gł. port Halifax; przeważnie nizinna; ok. 3/4
            pow. — lasy; górnictwo węgla kam., hutnictwo żelaza, przemysł stoczn., rybny,
            drzewny; rybołówstwo i leśnictwo; hodowla bydła
            Nie wiem czy mieszkaniec Nowej Szkocji czy Buenos Aires uważa że mieszka w
            prowincji zabitej dechami. Mają swoje problemy i kłopoty ale na pewno nie
            biadolą jaki jest ich zły los.
            • Gość: mamoniowa Re: KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO... IP: 62.69.202.* 29.12.05, 22:54
              Jesli ktos uwaza, ze mieszka na zabitej dechami prowincji, to najwyrazniej taki
              status mu odpowiada, skoro nie zmienia miejsca.
              Malkontent zawsze jest niezadowolony, poza tym jego dzialania ograniczaja sie
              tylko do narzekania, to taki rodzaj gawedziarzy-nudziarzy.
              Po raz kolejny powtorze : "zly ptak co wlasne gniazdo kala".
              • Gość: wizytka Re: KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO... IP: 217.153.19.* 30.12.05, 08:04
                A ja uparcie i do znudzenia będę pisała, że dla nas, mieszkańców Szczecina,
                najlepsza jest metoda małych kroczków.Wystarczy, że wszyscy, lub wiekszośc z
                nas zacznie dbać o swoje otoczenie i to fizyczne i to mentalne. Przykład prosty
                jak barszcz - uliczka na Pogodnie z ponad 40 numerami.Psów w domach ok.35,
                wlaścicieli psów sprzatajacych na spacerach odchody swoich czworonogów ok.4-
                5.Ludzi odgarniających snieg spod swojego domu ok.6-7.Tych, którzy są gotowi
                sprzątnąc nie "swoje" śmieci z alejki czy okolicy ok.2-3.Tych, którzy
                zaopiekują sie i wyleczą, wysterylizuja np bezdomne koty 1-2, tych, ktorzy są
                gotowi interweniować w razie nieprawidłowości 1-2 ... Czy nie wydaje się Wam,
                że te proporcje powinny nieco ulec zmianie ?
                • northstar Re: KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO... 30.12.05, 08:21
                  Zgadza sie wizytko, niestety sa tacy, ktorzy widza drzazge w cudzym oku, ale
                  nie czuja belki w swoim :(
                  • Gość: swieta Re: KAŻDY KTO KOCHA TO MIASTO... IP: *.pl 30.12.05, 09:16
                    no i fajnie, każdy ma jakąś radę, pomysł, tylko jak to wcielić w życie? Jak to
                    zrobić żeby Szczecin zaczął się rozwijać? Żeby ludzie tu przyjeżdżali a nie
                    uciekali? Uparcie i po raz kolejny podam przykłady Poznania czy Wrocławia a
                    teraz jeszcze Gdańsk dochodzi- starają się "coś" robić, czytałam ostatnio
                    b.ciekawy artykuł, jak to młode pokolenie zaczyna migrację z W-wy,- bo tam za
                    szybko, za głośno, bo źle. Ale uciekają do w/w miast i z naszego też. Brak
                    promocji, inwestycji/ w to co ładne i istniejące/zamiast iść do przodu -cofamy
                    się, ja też jestem fanką Szczecina, nie zaminiłabym mieszkania w innym, ale brak
                    perspektyw i stagnacja przeraża. Pozdrowienia i wszystkiego dobrego dla
                    wszystkich w Nowym Roku.
    • Gość: leon Kocham Szczecin !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 08:39
      Szczecin jako prowincja - to określenie zasadniczo sprowadza się do
      prowincjonalnego myślenia samych tak twierdzących. Każdy lepiej sytuowany gość
      poszukuje spokoju i zacisza właśnie na prowincji. zaś określanie szczecina
      prowincją to jest powielanie medialnego wizerunku miasta tworzonego przez ludzi
      o zaściankowej mentalności.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka