Dodaj do ulubionych

Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 01:15
Czy to prawda, że dołożyłeś rękę do wydania 20mln na świątynię opatrzności?
Jak głosowałeś?

Pozdrawiam
Fugazi

Obserwuj wątek
    • swarozyc Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... 18.02.06, 01:17
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=36979141&wv.x=2&a=37034430
      • beatrix13 Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... 18.02.06, 01:20
        czyżby lista tych,co do pisu przechodzą
    • Gość: andreas kiedys IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 01:25
      kiedys dzieci chciały zostać policjantem, strazakiem....
      a teraz .... ojcem Rydzykiem... chyba...
      • beatrix13 Re: kiedys 18.02.06, 01:26
        albo andreasem
      • swarozyc Re: kiedys 18.02.06, 01:26
        chlopscy synowie zawsze chcieli wyrwac sie z gnoju i nie musiec pasac krowy i
        biegac po..osranym Szczecinie..
        • intel.inside Re: kiedys 18.02.06, 01:34
          ale tez Ci chlopcy ze wsi chcieli zawsze za granice i pozniej w "Swiecie" w
          gumofilcach, wyrabiali nam opinie... wiesz cos o tym??
          • swarozyc Re: kiedys 18.02.06, 01:35
            intel.inside napisał:
            wyrabiali nam opinie... wiesz cos o tym??
            '''''''''''''''
            nie, nie wiem.
            • intel.inside Re: kiedys 18.02.06, 01:37
              eee... tam. Taki skromny jestes i nie lubisz o swych osiagnieciach dysput
              prowadzic?
              • swarozyc Re: kiedys 18.02.06, 01:38
                nie..bo nie ma sie czym chwalic..
                • intel.inside Re: kiedys 18.02.06, 01:38
                  jestem swiecie o tym przekonany.
                  pozrawiam.
                  • swarozyc Re: kiedys 18.02.06, 01:40
                    udaje ze nie wiem co masz na mysli.
                    Rowniez pozdrawiam.
        • piotr33k2 Re: kiedys 18.02.06, 01:34
          litwiński tak ze strachu czy z idei poparł tą defraudacje publicznych pieniędzy?
          • intel.inside Re: kiedys 18.02.06, 01:36
            dla mnie nie jest to defraudacja, a podatki place wieksze niz ty... uwierz mi.
            • piotr33k2 Re: kiedys 18.02.06, 01:45
              jest bo póki co żyjemu w państwie neutralnym swiatopoglądowo i prywatnie to
              sobie możesz fundować i łożyc na różne zboczenia, twoja sprawa . ciekawe że nie
              mozna według prawa finasować dworca który jest właśnoscią państwowej spółki a
              można finansować z budżetu centralnego budowe świątyni ,nic tylko żiobro musi
              sie wziać bardziej do roboty i walczyć jeszcze energiczniej z takimi aferami i
              patologiami.
              • intel.inside Re: kiedys 18.02.06, 02:18
                jezeli zboczeniem nazywasz budowe Swiatyni Opatrznosci, to w swoim chamstwie,
                zadufaniu i prymitywizmie zaszedles zbyt daleko bym mogl dalej z toba rozmawiac.

pozdrawiam
                • piotr33k2 [...] 18.02.06, 03:02
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • zona.pijaka Re: kiedys 18.02.06, 07:49
                    piotr33k2 napisał:
                    > a pies ci morde lizał zboczeńcu.

Właśnie wróciłam z Łagiewnik, ostoi PO-podobnych. Świątyna tak dotowana za AWS-
                    u, gdzie pielgrzymował corocznie piotrek33k2, by się spotkać ze swoimi guru,
                    Tuskiem, Balckexitem - zaczyna popadać w ruinę.
                    Nie dziwię się zatem ich wzburzenia. Po prostu PIS ucija im, i TYSIĄCOM
                    kościołów wybudowabym przez SLD, PO - ryja przy korycie.
                    A świnia, jak to świnia - bez koryta, głośno kwiczy.
                • Gość: K.F. Re: kiedys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 09:54
                  Owszem jest to swoiste zboczenie.
                  Jeden jest miłosnikiem kanarków, inny koszmarnej kościelnej gigantomanii. Ich
                  sparwa, ale to hobby powinni realizowac z prywatnej kieszeni a nie np. z moich
                  podatków. Dla mnie ta kiczowata budowla nie jest żadna wartością: ani religijną
                  ani też sztuki.
                  Dopóki w naszym krtaju jest chocby jedno głodne dziecko, ludzie których nie stać
                  na leki, dziurawe drogi, zdekapitalizowane dworce i szmec jeżdzący po szynach -
                  tak długo panstwo nie powinno wydawac ani grosza na takie inwestycje. Bogu, na
                  pewno nie jest to potrzebnne do szczęcia a wierzący katolicy raczej winni
                  wielbić Boga i dawać Mu świadectwo swoim godnym, przywoitym życiem a nie
                  megalomańkimi pomysłami architektonicznymi.
                  Dlaczego więc mam ponosić finansowe konsekwencje czyiś zboczeń?
                • Gość: Galoty Intel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 09:20
                  Intel. Twoja racja jest oczywista. Ten gość to taki polityczny forumowy troll
                  wywodzący się z niechcianych przez polskie społczeństwo nurtów politycznych jak
                  UW i PeDe. Stąd ta frustracja. Mógłby wraz z kolegami zająć kawałek serwera
                  Agory w wyniku posiedzenia przy Okrągłym Dysku Agory i uchwalić własną
                  konstutucję ogłosić eksterytorialność i realizować swoje akademickie teorie
                  nijak nie trzymające się zycia. Dodatkowo w trakcie używania serwera jakby
                  interes dobrze szedł , opluć właściciela AGORę , ta zabrałaby temu
                  eksterytorialnemu znaczek AGORY a troll i innymi trolami mogliby się uwłaszczyć
                  i wzbogacić 1000.000. razy przejmując ten biznes w tym momencie.
                  Przy wejściu na to eksterytorialne forum zapewne należałoby zapewne kliknąć na
                  tekst deklaracji pełnego poparcia (bez żadnych poprawek) co do słuszności
                  poglądów Michnika, Kwaśniewskiego. Ostatnio ten troll wspiera również eSLDe. I
                  to jego trollowe prawo tylko ..... no właśnie obraża poglądy innych arogancją i
                  wulgarnością jak w przypadku świątyni.
                  Ten troll to cieżki przypadek , który nigdy i nikomu nie przyznał racji a
                  poglądy innych po prostu obraża. Tak też zrobił w tym przypadku.
                  Jestem akurat przeciwny finansowaniu świątyni przez państwo jednak jest różnica
                  między dworcem PKP a świątynia tego czy jakiegokolwiek innego wyznania. Dla
                  trolla nie. Poza tym tak się składa, że niejaka Premier Suchocka podpisała tzw
                  konkordat i w sensie prawności finansowania dworca czy światyni jest różnica
                  dzięki tej aktywistce Unii Wolności.
              • Gość: andreas Piotrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 02:49
                tak jest, ze jak bys dokładniej przejrzał budzet,
                to wydaje sie pieniadze na duzo bardziej "zboczone" rzeczy!

Pani Gilowska powiedziała słusznie budzety robi sie
                na podstawie starego budzetu...
                i taka droga inercji pieniadze ida w rózne strony
                nie zawsze dobrze dysponowane!

Trzeba tylk pierwszy raz wpaść w plan... potem automat!

Tak niestety jest w systemie powiedzmy, który nie zarabia
                tylko maja budzet z podatków...

Często sie klepie jakies dziwne rzeczy i często klepiacy
                nie wiedza tak naprawde jak pieniadze bedą wydawane i na co,
                maja tylko swoje typy i na tym im zalezy!!
                • albert_c Andreas 18.02.06, 09:00
                  A jaka jest Twoja opinia o tych 20 mln?

i chyba nie twierdzisz czy tez nie stawiasz tezy, ze teraz z automatu bedzie
                  szlo po 20 baniek na Swiatynie OB
              • the.bill1 Państwo neutralne światopoglądowo nie istnieje 18.02.06, 15:42
                Czy tego nie uczyli w szkole?
                Państwo, które stawia na równi różne światopoglądy u swych podstaw ma pluralizm
                onologiczny, który uprawnia pogląd o współwystępowaniu równoległych światów.
                Jest to pogląd filozoficzny znajdujący przedłużenie w koncepcji państwa
                uprawniającego współistnienie różnych światopoglądów - teoretycznie, bo nie może
                uprawomocnić religijnego.
    • blackexit Re: 18.02.06, 09:26
      jesli przeznacza sie na swiatynie i cele kultu pieniadze dokonujac podstepu bo
      przeciez oficjalnie przeznaczono je na muzeum to jest to z gruntu niemoralne i
      obrzydliwe. w ten sposob powstanie jak ktos slusznie zauwazyl swiatynia
      deprawacji defraudacji i pseudomoralnosci pisowskiej.

tvn specjalizuje sie koniunkturalnie w chorych dzieciach. tego samego dnia bylo
      o braku pienidzy na operacje dla dzieci na ktorych zarasta skora.
      pozdrawiam black
      • zona.pijaka Brawo Litwin 18.02.06, 10:04
        Naprawde nie wiem co sądzić a Arkadiuszu. Toż to na mim wszelkie psy wieszałam.
        Nawet śmiałam się z jego młodzieńczych chrostów (wągrów) na jego twarzy:-).
        Zuch chłopak się okazał, na pohybel bezrobotnym PO-wcom z MOPRU, przesiadującym
        całymi dniami z nadmiaru czasu na tym forum.
        Z tego miejsca serdecznie pozdrawiam fugaziego i rado, vel czarny wieprzek.

PS: Pamiętam, pamiętam - jak kościelny Blackexit, zachłystywał się
        religijnością, przynależnoscią do PO - Arka. Okazało się że rzeczywiście, Arek
        religijny - tylko nie w stronę Łagiewnik.
        • piotr33k2 Re: Brawo Litwin 18.02.06, 13:15
          ciekawe czy gdyby dobrowolnie wzorem niemieckim każdy obywatel mógł opodatkować
          się na jakiś kosciół w polsce było by tylu gorących zwolenników budowy światyń
          i wogóle statystycznych według tych zadeklarowanych podatków wiernych?,śmiem
          twierdzić ze populacja przynajmniej katolików nagle tajemniczo by sie znacznie
          zmniejszyła.
          • blackexit Re: Brawo Litwin 18.02.06, 14:10
            piotr33k2 napisał:

> ciekawe czy gdyby dobrowolnie wzorem niemieckim każdy obywatel mógł opodatkować

ludzie opodatkowuja si ena kosciol co niedziela. pozdrawiam black
            • piotr33k2 Re: Brawo Litwin 18.02.06, 14:19
              ale z tego jak widać nie starcza na budowy świątyń, pozatym nie pal głupa bleki
              dobrze wiesz o co chodzi, po prostu wtedy wyszłaby na jaw nasza hipokryzja
              i "religijność " mierzona konkretami.
              • Gość: magda Re: Brawo Litwin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 16:02
                w PO będzie rozłam
                to nieuniknione
                wystarczy poczytać :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=37015112&v=2&s=0
                • Gość: marian paździoch Re: Brawo Litwin IP: 87.207.49.* 18.02.06, 17:11
                  tak trzymaj.
                  i
                  zerwij z tą przebrzydłą PO.
                  to straceńcy ciągnący prosto w przepaść.

mp
              • blackexit Re: Brawo Litwin 18.02.06, 21:27
                piotr33k2 napisał:

nie pal głupa bleki
                >
                > dobrze wiesz o co chodzi, po prostu wtedy wyszłaby na jaw nasza hipokryzja
                > i "religijność " mierzona konkretami.

religijnosci nie da sie mierzyc podatkami. mozna wprowadzic tez podatek od
                wychodzenia na podworko ale nie da nam to prawdziwych danych o osobach ktore
                maja zamiar chodzic na podworko. pozdrawiam black
    • arkadiusz_litwinski Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... 18.02.06, 18:44
      Gość portalu: Fugazi napisał(a):

> Czy to prawda, że dołożyłeś rękę do wydania 20mln na świątynię opatrzności?
      > Jak głosowałeś?
      >
      > Pozdrawiam
      > Fugazi

Tak.Głosowałem za przyznaniem tej kwoty. Z wielu powodów, spośród których
      najważnieszy to szacunek do naszej historii i zobowiązań naszych przodków.
      Jeśli chcemy odwoływać się do spadku osiągnięć Konstytucji 3 Maja, to musimy
      też szanować długi ciążace na tym spadku.Zwłaszcza, że to długi honorowe i
      zwracane przyszłym pokoleniom.
      >
      >
      • intel.inside Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... 18.02.06, 18:55
        Dziekuje.
        • anna_maria Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... 18.02.06, 18:57
          Mnie osobiście rozczarowałeś, po pierwsze decyzją , a po drugie tłumaczeniem
          względami historycznymi:(
          • Gość: Gregor Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... IP: *.utp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 20:34
            Choć jestem katolikiem uważem te 20 baniek za grubą przesadę, w Polsce żadnego
            porządnego stadionu a tu lekką ręką 20 mln nie wspomnę już o innych oczywiście
            ważniejszych potrzebach, niestety ale nie jesteśmy ani Szwajcarią ani Norwegią
            żeby takie prezenty robić kościołowi.
      • Gość: polo Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 20:46
        To dobra decyzja. Obserwuję pana posła z zainteresowaniem i stwiardzam, że
        udaję mu się zachowywać w parlamencie przyzwoicie. Widocznie to łatwiejsze niż
        w radzie miasta. Może jeszcze będą z pana ludzie. Pozdrawiam
      • swantevit Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... 18.02.06, 20:52
        arkadiusz_litwinski napisał:
        Tak.Głosowałem za przyznaniem tej kwoty. Z wielu powodów, spośród których
        > najważnieszy to szacunek do naszej historii i zobowiązań naszych przodków.
        > Jeśli chcemy odwoływać się do spadku osiągnięć Konstytucji 3 Maja, to musimy
        > też szanować długi ciążace na tym spadku.Zwłaszcza, że to długi honorowe i
        > zwracane przyszłym pokoleniom.
        ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
        Glupia i cyniczna odpowiedz na miare Talleyeranda!
        Przy calym podziwie dla cynizmu i inteligencji Charles'a..
        Niestety, chlopys Litwinski nie zna histori, tak jak i nie znal sie na
        smieciach w Szczecinie.
        To moralne zero!
      • Gość: Fugazi Bóg zapłać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 11:24
        Rozumiem że druga strona wywiązała się już z umowy.
        A zobowiązanie-wdzięczność tak na Cię ciążyło, że nijak nie mogłeś sobie z tym poradzić i musiałeś oddać Opatrzności Owej ciężko zapracowane cudze pieniądze.

A może tak jest że Owa Druga Strona nie wywiązała się jeszcze, ale skoro tylko świątynia rozpocznie działalność to przystąpi do realizacji umowy?

Jak to będzie drogi Arku?

Będzie Opatrzność Boska nad nami czuwać i oświeci w końcu posłów naszych, kiedy kościół ów wybudujemy czy też nie będzie?

Szczęść Ci Boże
        Fugazi
      • zilbeer Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... 20.02.06, 15:18
        Chciałbym zwrócić uwagę Panu posłowi, że nic po przodkach w spadku nie dostałem.
        Czyli też żadnych zobowiązań. Jeżeli Pan poseł się czuje zobowiązany, to proszę
        oddawać swoją dietę na ten zbożny cel. Prawie pół miliona z kadencji. Ja wolę
        ładny dworzec kolejowy w Szczecinie. Lepiej się to przysłuży przyszłym
        pokoleniom, niż Pańska dewocja. Chciałbym też zapytać jak się ma Pańska
        religijność i zobowiązania wobec przodków w sutannach do zobowiązania jakie Pan
        zaciągnął wobec pewnej kobiety, którą Pan zostawił dla nowszego modelu? Łatwo
        jest realizować zobowiązania nie swoimi pieniędzmi, gorzej gdy ma się to robić
        na własny koszt. łatwo też udawać pobożnego wydając publiczny szmal, ale gorzej
        gdy trzeba powściągnąć własne hucie. Słowem dewot i hipokryta.
      • Gość: taki jeden Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... IP: *.chello.pl 20.02.06, 16:21
        arkadiusz_litwinski napisał:

> Głosowałem za przyznaniem tej kwoty. Z wielu powodów, spośród których
        > najważnieszy to szacunek do naszej historii i zobowiązań naszych przodków.
        > Jeśli chcemy odwoływać się do spadku osiągnięć Konstytucji 3 Maja, to musimy
        > też szanować długi ciążace na tym spadku.Zwłaszcza, że to długi honorowe i
        > zwracane przyszłym pokoleniom.

To ja mam propozycję, żeby spłatę tej wielce szlachetnej kwoty rozłożyć na
        dalsze pokolenia, ze szczególnym uwzględnieniem wnucząt Pana Posła - niech
        spłacają za 60 lat długi po dziadku Arku...
        • swantevit Nie rozumiem Cie FUgazi, jak ty tego "liberala" 20.02.06, 19:52
          mozesz unizenie prosic?..
          To on stal sie twoim sluga, przechodzac do poslowania..
          Masz cos z niewolnika, ze tak moze niegrzecznie spytam?
          Podejrzewam ze glosowales na tego chlopysia, bedac sam jeszcze w bzdurnym i
          chmurnym wieku, a on Ci taka surpryze wywalil..
          Dobrze Ci tak, jakbys nie wiedzial ze jako narod, kregoslup moralny stracilismy
          w 1795 roku..
          Wszyscy mieszkancy tego kraju to nie tylko postkomunisci, jak ktos dowcipnie
          zauwazyl, ale i katolacy..
          • Gość: Fugazi Re: Nie rozumiem Cie FUgazi, jak ty tego "liberal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 20:00
            > mozesz unizenie prosic?..

Aż ty Swarożycu wszystko przeinaczasz.
            Nie "uniżenie prosić" a "pokornie zapytywać"

> Masz cos z niewolnika, ze tak moze niegrzecznie spytam?

No wiesz co!

> Podejrzewam ze glosowales na tego chlopysia, bedac sam jeszcze w bzdurnym i
            > chmurnym wieku, a on Ci taka surpryze wywalil..

Przecie pisałem a i nawoływałem do bojkotowania wyborów a'la OxDvis. Nie pamietasz?

> Dobrze Ci tak, jakbys nie wiedzial ze jako narod, kregoslup moralny stracilismy w 1795 roku..

Nie ma nic na zawsze. Dobrze o tym wiesz...

> Wszyscy mieszkancy tego kraju to nie tylko postkomunisci, jak ktos dowcipnie
            > zauwazyl, ale i katolacy..

Ależ przywalił. Czyżem winien twej dzisiejszej chmurności?

Pozdrawiam
            • swarozyc Re: Nie rozumiem Cie FUgazi, jak ty tego "liberal 20.02.06, 20:09
              Stara mnie wkurzyła, aż się Mietkowi czoło zmarszczyło..
              • Gość: Fugazi Re: Nie rozumiem Cie FUgazi, jak ty tego "liberal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 20:11
                Weź i pomedytuj...z Mietkiem.

Pozdrawiam
                Fugazi
                • swantevit Re: Nie rozumiem Cie FUgazi, jak ty tego "liberal 20.02.06, 20:14
                  Weź i pomedytuj...z Mietkiem.
                  '''''''''''''''''''''''''''''''''''
                  Wole go wziac za szyje i lbem o sciane..
            • swarozyc Re: Nie rozumiem Cie FUgazi, jak ty tego "liberal 20.02.06, 20:12
              Ależ przywalił. Czyżem winien twej dzisiejszej chmurności?
              Katolak - to o tym "liberale" z bożej łaski..
              • Gość: Fugaz Re: Nie rozumiem Cie FUgazi, jak ty tego "liberal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 20:16
                > Katolak - to o tym "liberale" z bożej łaski..

Swarożycu kochany. Nie wszyscy wszak na bożą łaskę liczą.
                Jest jeszcze paru normalnych.

Pozdrawiam
                Fugazi
                • swantevit Re: Nie rozumiem Cie FUgazi, jak ty tego "liberal 20.02.06, 21:28
                  Gość portalu: Fugaz napisał(a):
                  Swarożycu kochany. Nie wszyscy wszak na bożą łaskę liczą.
                  > Jest jeszcze paru normalnych.
                  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                  Chyba ich, jak w dawnej Helladzie, niezbyt duzo, wiec trzeba ich, sladem
                  Diogensesa, w bialy dzien z latarka szukac..
    • Gość: katastrofa Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 20:39
      a moze dobrowolne opodatkowanie polaków katolików na rzecz kościoła jak to ma
      miejsce w innych krajach?
      • absztyfikant Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... 18.02.06, 20:49
        Wstyd panie posle, wstyd.
        • Gość: remi Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 20:51
          Wstyd to być sługusem komuchów tak jak ty jesteś.
          • Gość: fg Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 18.02.06, 21:12
            HAHAHA! Litwinski w moherowym berecie bedzie teraz chodzil!
            • eryk2 Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... 19.02.06, 01:19
              Kiedy pan poseł wystąpi w Radyju-Ma-Ryju? A może nawet wpuszczą na salony
              TVTRWAM? Proszę zawiadomić, to będziemy nagrywać - przyda się w kampanii
              wyborczej jak znalazł (ale chyba raczej dla czarnego PR, bo ludzi wścieka
              pazerność Kościoła, dlatego PiS miał taki słaby wynik na Pomorzu Zachodnim - a
              tu, proszę, mamy hojnego darczyńcę publicznych pieniędzy na muzeum z pustym
              grobem Papieża, drugim pustym sarkofagiem na Glempa i butelką pełną mleka Matki
              Boskiej z Betlejem).
              Dobranoc, rozumie!
              • zona.pijaka Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... 19.02.06, 08:10
                Wstaję rano na lekkim kacu i co widzę? Na całym szczecińskim forum jest.... aż
                5 głosów stanowczego sprzeciwu. I do tego ludzi, którzy w zaszłości nie
                protestowali jak powstawało, budowało się 10000 kościołów.
                Niektórzy z nich wręcz chełpią się miłością do Sediny, szczecińskich kościołów
                (nawet innowiernych). A budowa narodowego sanktuarium, jak słusznie zauważył
                Arek - kłuje ich w oczy. Wstydz się Absztyf, że znalazłeś się w tak nielicznej
                grupce kontestatorów.
                • albert_c Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... 19.02.06, 08:19
                  a mi sie wydaje, ze te 20 mln obrazuje tylko skale tego jak w Polsce jest
                  dotowany przez pamstwo Kosciol i wydaje mi sie ze to tak bardzo oburza wiele osob.

Nie bardzo wiem czemu Swara akurat oburza, bo to z tego co sie chwali akurat nie
                  idzie z jego podatkow.

osobiscie mam bardzo, ale to bardzo duze watpliwosci dotyczace i tych 20 mln i w
                  ogole skali dotowania przez Panstwo KK.
                  Irytuje mnie takze cynizm towarzyszacy decyzji o wydaniu tych 20 mln - podnosze
                  tu kwestie, ze rzekomo te 20 mln. ma byc przeznaczone na Muzuem. Przeciez
                  wiadomo ze to sciema i dziwie sie akurat Arkowi o tyle, ze przyklepal ta scieme.
                  Ale znowoz tylko w ten spososb mozna bylo przeznaczyc kase na budowe Swiatyni.

Z kwestia dlugu historycznego nie polemizuje, ale licze na to, ze nie jest to
                  jedyny dlug historyczny jaki zechca splacic poslowie PIS przy wspoludziale
                  innych poslow:)

Poza tym zwracam uwage na kwestie podnieisona przez Andreasa, doty7czaca skali
                  dotowania nie tylko KK, ale generalnie kwestii budzetu i tego ile z niego
                  wycieka kasy na nie wiadomo co...
                  • Gość: Fugazi Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 10:51
                    > Z kwestia dlugu historycznego nie polemizuje, ale licze na to, ze nie jest to
                    > jedyny dlug historyczny jaki zechca splacic poslowie PIS przy wspoludziale
                    > innych poslow:)

Powiedź mi Albercie czy 20 mln to nie jest kpina z Boskiej Opatrzności?
                    Tylko na tyle nas stać? Tak mało jest warta Opatrzność Owa?

Czy nie powinniśmy wydać 100 razy więcej a może 1000 razy?
                    Zróbmy sobie interes z Opatrznością.
                    Wydajmy 100 razy więcej a w zamian Bóg nam długi zagraniczne daruje.
                    Albo dajmy 1000 razy więcej w zamian za ochronę granic na najbliższe 100 lat.

Po drodze zawierzmy ponownie Maryi i ponówmy śluby nasze.
                    Oddajmy się znów pod opiekę naszej Matki. Koronujmy ją! Będzie fajowo, bezpieczniej i taniej.

Pozbędziemy się tym samym konieczności modernizowania armii i spłaty zaciągniętych pożyczek, finansowania służby zdrowia, budowy dróg i tam innych bzdetów.

Czy to nie wspaniały interes?
                    I jaki honorowy...

Pozdrawiam
                    Fugazi
                • absztyfikant Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... 19.02.06, 18:06
                  Konkordat i konstytucja stanowia wyraznie, ze panstwo nie moze finansowac budowy
                  swiatyn. Ustawa o ktorej mowa zostala przepchnieta dzieki swoistej falandyzacji
                  prawa. Jest to niestety zwykla hochsztaplerka. A dlugi historyczne - prosze
                  bardzo - niechaj finasuja wierni Kosciola katolickiego. W Polsce jest mnostwo
                  zabytkow sakralnych wymagajacych renowacji - prosze bardzo - nie protestowalbym
                  nigdy przeciwko ratowaniu zabytkow. Natomiast pomnik megalomanii i braku gustu
                  Jego Eminencji Glempa to zupelnie inna para kaloszy. Wstyd, wstyd, po trzykroc
                  wstyd. Decyzja Litwinskiego to zwykle polityczne kunktatorstwo.
    • Gość: znamy się Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 11:31
      Widzisz Arek, jak to trudno podejmować niepopularne na forum, ale słuszne
      decyzje. Uczysz się tego - co widać w przypadku głosowania nad 10 mln i
      Świątynią Opatrzności. To co niepopularne na forum, najczęściej jest popularne
      i zrozumiałe dla społeczeństwa.
      • zona.pijaka Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... 19.02.06, 18:19
        Wiesz Arek, czemu dawna Rzeczypospolita dostała się pod zabory. Ano dlatego, że
        szlachta (to takie niby ówczesne wykształcone kmioty) na ówczesnych forach (na
        wzór tutejszego) - odmawiali pomocy Ojczyźnie, jeno pili, bawili się i
        narzekali.
        • eryk2 Dodajmy: 19.02.06, 18:21
          zona.pijaka napisała:

> Wiesz Arek, czemu dawna Rzeczypospolita dostała się pod zabory. Ano dlatego,
          że
          >
          > szlachta (to takie niby ówczesne wykształcone kmioty) na ówczesnych forach
          (na
          > wzór tutejszego) - odmawiali pomocy Ojczyźnie, jeno pili, bawili się i
          > narzekali.

...i nie wybudowali Świątyni Opatrzności Bożej.
          • swarozyc To jest historia! - chlopysiu w krotkich majteczka 19.02.06, 20:21
            ch. "Proces katoliczenia kultury polskiej po przełomie w XVI w. odbywał się
            bardzo sprawnie. Kościół potężnie rozbudowywał swój aparat. W roku 1565 było w
            Polsce 67 klasztorów zaś w połowie XVIII wieku liczono ich już 886, w tym
            żeńskich 79. Dzisiejsze systemy wychowawcze państw "totalnych" mają swój
            pierwowzór najpełniej zrealizowany w naszej przeszłości XVII i XVIII w. System
            wychowawczy stanowił główny instrument totalnego katolicyzmu w Polsce.
            Wszystkie szczeble szkolnictwa były narzędziem w ręku panującego systemu
            ideologicznego. Dzieci ze szkół parafialnych szły do szkół prowadzonych przez
            Pijarów i Jezuitów. Kierunek całemu wychowaniu nadawała Akademia Krakowska,
            znajdująca się we władaniu Jezuictwa. Studia filozoficzne polegały wg.
            Kotowicza na komentowaniu dzieł Arystotelesa i św. Tomasza.
            Dzisiejszy "dynamizm" sfer katolickich propagujący "katolicyzm społeczny" z
            natury rzeczy musi znajdować rezonans w umysłowości polskiej, mającej w swoich
            głębszych pokładach dorobek dwóch wieków epoki saskiej.
            Świadomość narodowa została zastąpiona świadomością przynależności do
            powszechnego związku religijnego. Na tym tle istnieje zabawne nieporozumienie.
            Historycy nasi mówią o upadku "patriotyzmu u szlachty polskiej; jest to
            nieprawda, gdyż gotowość ofiar na rzece kościoła (t. j. ojczyzny) była bardzo
            znaczna. W wieku XVII i XVIII szlachta, ożywiona tym swoistym "patriotyzmem",
            fundowała niezliczone kościoły. Mówi się również o egoiźmie możnowładztwa, i to
            wówczas, gdy ono okazywało imponującą ofiarność na rzecz po swojemu
            pojmowanej "ojczyzny". Ród Sapiehów do 1744 r. ufundował 30 klasztorów. Z tej
            ofiarności urosła ogromna fortuna Jezuitów. W roku 1750 w Słonimie, zażydzonej
            mieścinie było 7 klasztorów. Miarą totalnego władztwa katolicyzmu są decyzje
            konfederacji tarnogrodzkiej z r. 1717, nakazujące kościoły dyssydenckie zwalić,
            a w roku 1733 postanawiające odebranie dyssydentom ostatnich praw, t. j.
            posłowania. Jaką byla literatura, sztuka, a raczej jaką być musiała, o tym
            wiadomo powszechnie. Kierunek naszej twórczości kulturalnej w ciągu 1918 -
            1940, znamionujący się recydywą saską, niosącą ze sobą renesans ks. Skargi,
            daje pewne wyobrażenia o tym, co się działo w ciągu XVII i XVIII w. Typ
            przeciętnej społecznej urabiany w ten sposób patrzał na swoją rolę w państwie i
            gospodarstwie całkiem inaczej, niż jego przodkowie z przed połowy XVI w."

Jan Stachniuk "Dzieje bez dziejow" Warszawa 1939, reprint Toporzel, Wroclaw 1990
            • Gość: Fugazi abstrakcja i wiara w opatrzność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 20:53
              Aby posiadać choć blade pojęcie o 3-cio majowej konstytucji należy wpierw na lekcjach słuchać uważnie zamiast gontyńskie bełty mieszać.

Oczekiwanie od zadżumionego śpiewami liturgicznymi umysłu, refleksji nad knowaniem papiestwa, układaniem się z zaborcami czy też (bliżej rodzimej organizacji katolickiej) powierzaniem edukacji prymasowi jest nad wyraz idiotyczne.

Brzmi dla niego to tak abstrakcyjnie jak dla Cię (czy dla mnię :-) ) wiara w opatrzność.

Pozdrawiam
              Fugazi
      • piotr33k2 Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... 20.02.06, 14:03
        akurat odwrotnie to takie katolickie społeczęnstwo w większości jest przeciwne
        takiemu marnowaniu publicznych pieniedzy(wystarczy przejrzeć sondaże na
        wszystkich portalach na ten temat) gdy tyle jest wiele większych i ważniejszych
        nie załatwionych spraw ,litwiński podjął tchórzliwą decyzje bo strach i tak jak
        zauważył absztyfikant polityczne kunktatorstwo nim powodowało .
    • xyz-xyz Re: Arku nasz pośle! Zapytuję pokornie... 20.02.06, 14:41
      Z moich ustaleń Areczek głosował przeciw odrzuceniu poprawki. Tym samym głosował
      za przekazaniem 20 baniek na klerową pychę.

orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/InfoForPPIDec?OpenAgent&25901&PO&Przeciw

A teraz czyim kosztem:

poprawkę dwudziestą polegającą na utworzeniu nowej rezerwy celowej „Ochrona
      dziedzictwa narodowego, w tym wydatki w ramach projektu budowy Świątyni
      Opatrzności Bożej” w kwocie 20.000 tys. zł, przy jednoczesnym zmniejszeniu:
      - w cz. 38 - Szkolnictwo wyższe - wydatków majątkowych o kwotę 2.000 tys. zł,
      - w cz. 83 - Rezerwy celowe, poz. 74 „Środki na dofinansowanie ratowania i
      rekultywacji Jeziora Sławskiego (...)” - dotacji i subwencji o kwotę 7.000 tys. zł,
      - w cz. 83 - Rezerwy celowe, poz. 80 „Program wieloletni „Centrum Edukacji i
      Badań Interdyscyplinarnych”(...)” - wydatków majątkowych o kwotę 10.000 tys. zł,
      - w cz. 83 - Rezerwy celowe, poz. 85 „Likwidacja wysypiska odpadów (...)” -
      dotacji i subwencji o kwotę 1.000 tys. zł.

Grześ głosował za odrzuceniem, czyli nie dawaniem szmalu czornym.

orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/InfoForPPIDec?OpenAgent&25901&SLD&Za
    • xyz-xyz To jest ciekawe:)))) 20.02.06, 14:49
      Taka poprawka:

poprawkę drugą polegającą na zwiększeniu dochodów budżetu państwa w cz. 19 -
      Budżet, finanse publiczne i instytucje finansowe poprzez zwiększenie dochodów z
      podatku od towarów i usług o kwotę 53.000 tys. zł, przy jednoczesnym zwiększeniu:
      - wydatków bieżących w cz. 01 - Kancelaria Prezydenta RP - o kwotę 10.000 tys. zł
      - wydatków bieżących w cz. 03 - Kancelaria Senatu - o kwotę 12.000 tys. zł
      - wydatków bieżących w cz. 16 - Kancelaria Prezesa Rady Ministrów - o kwotę
      18.000 tys. zł
      - wydatków bieżących w cz. 36 - Skarb Państwa - o kwotę 8.000 tys. zł
      - dotacji i subwencji dla Funduszu Kościelnego w cz. 43 - Wyznania religijne
      (...) - o kwotę 5.000 tys. zł

PO i SLD było przeciw tej poprawce. Z wyjątkami:) A oto one:

orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/InfoForPPIDec?OpenAgent&25883&PO&Nieobecny
      Master Ro-ki-ta i jego padawan Sła-wo-mir:)))
      • xyz-xyz Re: To jest ciekawe:)))) 20.02.06, 14:52
        Minutę później Sła-wo-mir był juz obecny:))))))))))

orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/InfoForPPIDec?OpenAgent&25884&PO&Przeciw
        • xyz-xyz 6 milionów POPiSu cyk:)))))) 20.02.06, 15:02
          orka.sejm.gov.pl/Druki5ka.nsf/($vAllByUnid)/4FA680E479BB1F09C12570F3004B6653/$file/211-x.pdf

orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/InfoForPPIDec?OpenAgent&25913&PO&Przeciw
    • Gość: Ogórd Różany Arku pośle! a może to dlatego głosowałeś tak, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 16:00
      Że Calbud robi duzy remoncik DOmu Aktora na potrzeby instutucji kościelnej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka