Dodaj do ulubionych

Kolezanka z PIP

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 08:39
Wystarczy mieć znajomosci w PIP-ie ,żeby dokopać szefowi.
W naszym zakładzie dokonywała kontroli NADISPEKTOR Zofia Z. na zlecenie
swojej koleżanki. Trzytygodniowa kontrola nie przyniosła oczekiwanych
efektów. Nie udało się znaleźć wielkich nieprawidłowosci. Wobec tego pani
inspektor zastosowała własną interpretaję przepisów zmieniając obowiązujacy
regulamin premiowania z uznaniowego na regulaminowy i zarządała
wypłty premii w wyższej stawce niż przyznana przez kierownictwo i związki
zawodowe określonej osobie.
Powołujac się na nieprawidłowosci w wyliczaniu urlopu wypoczynkowego
zaniżenie w stosunku rocznym o 2 godz. i nierozliczenie w danym miesiacu
godzin wynikajacych z grfików ukarała dyrektora i tu UWAGA mandatem
w wysokosci 1000 zł ( słownie tysiac złotych. ), należy tu nadmienić, iż
prezesi firm , w których nie wypłaca się wynagrodzeń powyżej pół roku są
karani mandatami w wysokości do 800 zł.
Ta sama pani NADINSPEKTOR dokonywała niedawno kontroli w innej firmi, gdzie
pracownikom nie wypłacono należności i tam nie widziała potrzeby ukarania
dyrektora mandatem.
Tak wygląda kontrola w państwie prawa i sprawiedliwości.
Obserwuj wątek
    • Gość: Galoty Tak PIP jest totalnie zepsuty nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 08:43
      • Gość: XXL Re: Tak PIP jest totalnie zepsuty nt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 09:31
        jak kazda PIPa:))))))))))))))))))))))))))
        • anna_maria Re: Tak PIP jest totalnie zepsuty nt 24.02.06, 09:43
          Ja czegoś nie rozumiem,znaczy urzędnik decyduje sam według własnego widzimisie
          o wysokości mandatu, przecież to na kilometr pachnie korupcją. Ciekawe czy
          potrafi wytłumaczyć dlaczego jednych karze a innych nie ? Ale co ja gadam komu
          ONA ma się tłumaczyć ?
    • Gość: andreas Re: Kolezanka z PIP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 10:18
      ja miałem kiedys podobna sytuacje...
      mnie ukarał mandatem, taki starszy gosciu był!
      A kolege, który miał, a własciwie nie miał dokładnie to samo co ja,
      jemu nic!
      Ale co miałem interweniować, jak tamten nie ukarany, to kolega....
      • Gość: Fugazi Re: Kolezanka z PIP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 10:23
        U mnie kontrola trwała 2 tygodnie aż dostałem mandat (za niepotwierdzone listy obecności pracowników 4 przypadki, braki podpisu).
        Na odchodne pracownik szanownej instytucji polecił szkolenia z zakresu BHP u kolegi z aluzją, iż następnym razem mandatu nie będzie.

Pozdrawiam
        Fugazi
        • Gość: też ukarany Re: Kolezanka z PIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 10:44
          Fugazi, jeśli to nie tajemnica, w jakiej wysokości był mandat ?

• Gość: Fugazi Re: Kolezanka z PIP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 10:48
            Negocjacje kontroler rozpoczął od 500 PLN.
            Skończyło się na 200.
            Jednak nie o kwote tu chodzi a o intencje kontrolującego (no i wyjawiony na końcu cel).

Pozdrawiam
            Fugazi
            • Gość: Pracownik Re: Kolezanka z PIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 11:14
              to jesteś szczęściarz 200 zł to nie 1000 zł
              • anna_maria Re: Kolezanka z PIP 24.02.06, 11:35
                Z ciekawości zadzwoniłam do PIP-u i zapytałam o te mandaty. Uzyskałam
                informację,że tego NIKT nie kontroluje, inperktor ma CAŁKOWITĄ dowolność w
                karaniu, w wysokości kary też. NIKT tego nie sprawdza.
                Najdziwniejsze jest dla mnie to,że nikt nie sprawdza DLACZEGO inspektor
                ODSTĄPIŁ w niektórych wypadkach od ukarania ???
                • Gość: Galoty Re: Kolezanka z PIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 13:11
                  Jest taka możlwość :-)
                  Proponują (wizytówka itp) dokonanie opracowania pisemnego jak poprawić stan w
                  firmie za jakieś 1500 zł plus VAT i płacisz innej firmie za opracowanie a oni
                  je przyjmują ale wrzucasz w koszty.
                  Kiedyś odstałem mandat w swojej firmie za to, że sobie nie dawałęm urlopu . 350
                  zł.
                  PIPa to jedna z bardziej skorumpowanych instytucji a inspektorzy mają
                  uprawnienai większe jednoosobowo niż prokurator.
                  • Gość: bezrobotny Re: Kolezanka z PIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 13:54
                    PIPa to jedna z bardziej skorumpowanych instytucji a inspektorzy mają
                    > uprawnienai większe jednoosobowo niż prokurator.

jak można zostać pracownikiem PIP-y ????????
                    • Gość: Galoty Re: Kolezanka z PIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 14:09
                      Aż strach pisać.
                      Kiedys to były zony milicjantów, rodziny eSBeków, ciotki sekretarzy w
                      większości.
                      • Gość: antypis Re: Kolezanka z PIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 14:49
                        tak wygląda prawo i sprawiedliwość :-)))))
                        • Gość: eri Re: Kolezanka z PIP IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 24.02.06, 15:23
                          pip-porażka!!!!!nigdy jeszcze nie słyszałem żeby ktoś był z nich zadowolony,sam
                          trzy razy u nich byłem-skargi na piśmie -imienne itp.zawsze się dogadywali z
                          pracodawcą-jestem tego pewny ,gdyż dwie sprawy skierowałem do sądu pracy i je
                          wygrałem,trzecią też pewnie bym wygrał ,ale nie mam już nerwów....a urzędasy z
                          PIP-y zawsze mi odradzali drogę sądową !!!!jakby od tych przedsiębiorstw
                          dostawali pensję a nie z budżetu państwa......kończe bo jak sobie to przypomne
                          to znowu mnie trzęsie:((
                          • Gość: Roy Re: Kolezanka z PIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 21:40
                            Wlasnie przypozwalem te instytucje do sadu pracy - iwyobrazcie sobie ze
                            odpowiedziala mi z-ca inspektora okregowego ze to ich nie dotyczy. Ciekawe czy
                            dlatego ze u pracodawcy pracuje jej maz jako inspektor Bhp czy tez z glupoty.
                            No coz zloze do wtorku pozew omobbing i ich tez przypozwe jako interwenienta
                            ubocznego - a niechh maja to w papierach - jak odmowia to napisze do Warszawy .
                            Beda mieli pretekst zeby rozwalic te czerwone towarzystwo. pozdrawiam roy
                        • Gość: Józek Re: Kolezanka z PIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 15:23
                          Co Ty chrzanisz. Ten stan jest od lat i to nie ta ekipa :-)
                          • Gość: eri Re: Kolezanka z PIP IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 24.02.06, 17:05
                            nie ta ekipa!? a kogo wymienili? dziewczynę w biurze na młodsza i jednego
                            inspektora...a trzon tej chorej instytucji wciąż ten sam!!!!!!!!
                            • dyrgosia Re: Kolezanka z PIP 24.02.06, 18:58
                              Zastanawiam się komu służy taka instytucja ? Rozumiem ,że z założenia miała
                              dbać o prawa pracowników.Jednak jak widać nie ma z tym nic wspólnego. Może
                              warto się zastanowić czy nie powinna ulec likwidacji ?
                              • swantevit Re: Kolezanka z PIP 24.02.06, 20:48
                                dyrgosia napisała:
                                Może warto się zastanowić czy nie powinna ulec likwidacji ?
                                ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                                Moze dostalibysmy jeszcze jednego "moderatora"...?
                                • piotrus1 Re: Kolezanka z PIP 24.02.06, 21:40
                                  ja mam inna historie
                                  jakies 6 lat temu złożyłem skarge na pracodawcę który nie wypłacił mi pęsji
                                  mineło 6 lat i dostełm informację że sprawa została umożona
                                  w miedzy czasie nic

a facet dalej ma firmę ;)
                                  • anna_maria Re: Kolezanka z PIP 24.02.06, 22:44
                                    Piotruś jakbyś miał znajomości w PIPie , to gościa by już nie było :-)
                                    • piotrus1 Re: Kolezanka z PIP 25.02.06, 07:13
                                      anna_maria napisała:

> Piotruś jakbyś miał znajomości w PIPie , to gościa by już nie było :-)

jak bym miał znajomych w PIP-e to bym już tam miał pracę ;)
                                      • Gość: Galoty Re: Kolezanka z PIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 07:27
                                        >jak bym miał znajomych w PIP-e to bym już tam miał pracę ;)
                                        Pensje w PIP nie są wysokie no chyba, że widziałbys tam możliwość realizacji
                                        ambicji zawowodowych:-)
                                        • piotrus1 Re: Kolezanka z PIP 25.02.06, 07:47
                                          Gość portalu: Galoty napisał(a):

> >jak bym miał znajomych w PIP-e to bym już tam miał pracę ;)
                                          > Pensje w PIP nie są wysokie no chyba, że widziałbys tam możliwość realizacji
                                          > ambicji zawowodowych:-)

nie miałbym stabilizację - kase zarabiał bym na zleceniach ;) które robię
                                          teraz ;)
                                  • ohne.zucker Re: Kolezanka z PIP 24.02.06, 22:57
                                    czy "pęsja" ma cos wspolnego z pejsami ?
                                    • erykxxx Re: Kolezanka z PIP 25.02.06, 21:58
                                      6 LAT!!!!BRAWO .a może tak opiewany w innym poście redaktor Mirosław K. zająłby
                                      się tym tematem,trochę dowodów watpliwej przydatności w/w instytucji sam
                                      dostarczę:)
                                      • anna_maria Re: Kolezanka z PIP 26.02.06, 11:23
                                        moze naiwnie powiem, ale jakby ktoś z dziennikarzy zebrał te wszystkie fakty
                                        (opisane w tym watku), pewnie w czasie zbierania materiałów znalazłoby sie
                                        więcej takich wpadek i opisał, chyba,ze faktycznie jest to instytucja nie do
                                        ruszenia
                                        • ja_aska Re: Kolezanka z PIP 26.02.06, 11:27
                                          a jaka jest instytucja odwoławcza od kar pipy?
                                          • anna_maria Re: Kolezanka z PIP 26.02.06, 11:29
                                            ja_aska napisała:

> a jaka jest instytucja odwoławcza od kar pipy?

okazuje się,że nie ma takiej
                                            najciekawsze jednak jest to ,że NIKT nie kontroluje kontrolujących :-)
                                            • ja_aska Re: Kolezanka z PIP 26.02.06, 11:32
                                              jak to? przecież to nie jest zgodne z prawem. musi byc instytucja odwoławcza.
                                              • anna_maria Re: Kolezanka z PIP 26.02.06, 11:33
                                                prawo prawem a sprawiedliwość po stronie pip_y
                                                • ja_aska Re: Kolezanka z PIP 26.02.06, 11:34
                                                  a podać bydlaków imiennie do sądu.
                                                  • Gość: felerynka Re: Kolezanka z PIP IP: *.szczecin.mm.pl 26.02.06, 11:51
                                                    PiS I PiP to nawet podobnie brzmi...hehe w obu przypadkach należy mieć
                                                    powołanie, to takie od Najwyższego i Najwyższy na to patrzy i nie
                                                    grzmi!!!!.....Bój się Zofio
                                                    Z. Boga! skoro nikogo innego sie nie boisz a wstudu nie masz.

--------------------
                                                    skorumpowane do cna PiPowskie koleżaneczki
                                                  • Gość: felerynka Re: Kolezanka z PIP IP: *.szczecin.mm.pl 26.02.06, 11:58
                                                    a co najgorsze...to panieneczki pip-y za nasze pieniążki tak się świetnie bawią.
                                                    Mówisz Asia do sądu...ale też za nasze, bo jak panienka przegra jedna z
                                                    drugą...to odszkodowanko państwo zabuli, znaczy MY.
                                                    W obu przypadkach to My dostajemy w tyłek a te...świetnie się bawią kosztem
                                                    zwykłych uczciwych ludzi. Wstyd mi za PiP!!!jako Polka normalnie mi
                                                    styd.Zalegalizowana mafia!Koledzy dziennikarze - nie pozwólcie na to!
                                                  • dyrgosia Re: Kolezanka z PIP 26.02.06, 12:07
                                                    Moim zdaniem takie instytucje jak PIP, PIH, czy SANEPID mają zbytnią dowolność
                                                    w procedurach i powstaje pole do korupcji i załatwiania własnych spraw...
                                                  • ja_aska Re: Kolezanka z PIP 26.02.06, 12:10
                                                    tak jest od lat. sanepid dostaje najwięcej.
                                                  • erykxxx Re: Kolezanka z PIP 26.02.06, 15:06
                                                    składając kiedyś skargę, zapytałem kiedy będzie przeprowadzana kontrola i czy
                                                    mógłbym w niej uczestniczyć,byłem pracownikiem sprawdzanej firmy....popatrzyli
                                                    jak na kosmitę...i mieli rację-pomysł z kosmosu
    • nabukko zawsze można: 26.02.06, 20:42
      1) odwołać się od decyzji inspektora PIP (nakazu, wniosku_
      2) instytucją odwoławczą jest ( od okręgowego) wojewódzki inspektor PIP
      3) od mandatu jest odwołanie - do sądu
      Pamietajcie tylko o jednym: jak z PIP-em gadacie( forma, uprzejmość - są na to
      wrażliwi), czy jesteście rzeczywiście ok w zakresie przepisów prawa pracy i
      bhp. Inaczej was zjedzą. I nie oszukujmy się. Większość pracodawców "dyma"
      pracowników.
      • anna_maria Re: zawsze można: 27.02.06, 10:22
        bez dobrego adwokata nie ma szans, a adwokaci nie chcą się podejmować TAKICH
        spraw
        • Gość: prawnik Re: zawsze można: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 10:07
          anna_maria napisała:

> bez dobrego adwokata nie ma szans, a adwokaci nie chcą się podejmować TAKICH
          > spraw
          trudno sie dziwić, zysk niewielki a mozna sobie narobić wrogów
    • Gość: Albin Re: Kolezanka z PIP IP: *.iscnet.pl 28.02.06, 20:44
      BAnda
      • Gość: psychol_og Re: Kolezanka z PIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 10:07
        A SANEPID już był ?
        • psychol_ogia Re: Kolezanka z PIP 01.03.06, 10:59
          W kontekście "wolnych niedziel " zastanawiam się ile kontroli wykonali
          inspektorzy szczecinskiej inspekcji pracy w hipermarketach, jakie były tam
          mandaty i jakie wydano zalecenia ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka